Problem sa MSI K9N Ultra pločom, resetuje se komp bez razloga, onda blinka POWER led i pomaže samo gašenje kompa na napajanju. Menjao sam napajanja i nije do njih. Reinstaliran XP i isto. Čini mi se da se čip set greje nešto više nego što bi trebalo (mislim da sam negde čuo da je to problem kod ovih ploča). Da li ima neka varijanta da se proveri razlog reseta? Koju Matičnu za 4400+ AM2 procesor preporučujete za zamenu?
Jel možeš privremeno da obezbediš bolje hlađenje za chipset, kako bi se smanjenje temperature izolovalo kao problem ? Neki ventilatorčić na pasivni hladnjak. _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ Hoping for the best but expecting the worst.
k9n neo generalno imaju taj kvar,a to je hladan lem ispod cipseta...ja sam imao bar 5-6 koje imaju slican kvar.....zato sam i prestao da ih prodajem.....moguce je da je i termalna pasta pukla,pa se pregreva cipset,i to moze da dovede do restarta,ali generalno te k9n neo ploce to im je boljka......
Svojevermeno su testeri prijavili visoke temperature čip-seta za tu generaciju MSI ali bez bitnog uticaja na stabilnost. Verovatno stanje postaje gore vremenom. Hladan lem ispod čip-seta, da ne preterujemo, mislim da je samo fora u premalom i pasivnom hladnjaku. Taj čip-set je derivat nForce 4 koga je teško bilo hladiti pasivno.
Elem, dođe mi čovek sa istom tom pločom i sličnim problemom. Hladnjak čip-seta vruć kao ringla. Problem je što se čip-set nalazi direktno ispod grafičke kartice pa je zamena hladnjaka nekim drugim modelom skoro pa nemoguća. Jedini koji bi mogao je Thermalright HR-05 SLI/IFX zbog one svoje krivine, međutim ovom tipu to bilo skupo. I ništa, uzeo aluminijumski lim, napravio nosač koji držati 60X60X10 ventilator neposredno iznad hladnjaka. Ploča proradila i evo ima dasetak dana tip me više nije zvao...izgleda funkcioniše.
ali kazem ti,ja sam imao puno problema bas sa tim plocama....i tako krenu da zezaju,i posle izvesnog vremena nece ni da upale....posle toga pomaze samo produvavanje......ali je to kratkorocno resenje....sigurno 4 ili 5 ploca su mi se vratile sa tim kvarom.....i ima taj kvar i jos jedan sa i/o kontrolerom,i nista drugo se ni ne kvari kod nih.....
Potvrdjujem iz iskustva,da te serije generalno imaju problem sa pregrevanjem!!! Sta god da uradis,kakvo god hladjenje da stavis na chipset ili bilo gde samo si joj produzio vek trajanja za par meseci,nista vise...Ta ploca je osudjena na umiranje!!! Neke rade perfektno a one koje pokazu simptome pregrevanja su gotove u kratkom vremenskom periodu!!!
KO NORA NIRA,IL` JE KARPE,IL` JENI LANNORMA!!!
:: Problem sa MSI K9N Ultra pločom, resetuje se komp bez razloga, onda blinka POWER led i pomaže samo gašenje kompa na napajanju. Menjao sam napajanja i nije do njih. Reinstaliran XP i isto. Čini mi se da se čip set greje nešto više nego što bi trebalo (mislim da sam negde čuo da je to problem kod ovih ploča). Da li ima neka varijanta da se proveri razlog reseta? Koju Matičnu za 4400+ AM2 procesor preporučujete za zamenu ::
Stavio sam ja i ventilator da dodatno hladi cipset ali kao što je neko već pomenuo bilo je ok neko vreme, čini mi se da se stvar pogoršava.
Imate li neku preporuku za zamenu ploče novom ili ako nema ništa u ponudi za 4400+ AM2, možda nova ploča (ne bi bilo loše da u klasi sa ovom starom) + cpu ?
svaka am2 i am2+ ploca podrzava tvoj procesor....ali izbegavaj MSI,gneralno,jer su totalno bzvz,strasno su probirljive sto se grafike tice,nece ni da rade sa svakom grafikom iako je grafika 100% ispravna.....za dzabe ti ventilator,chipset gubi spoj sa donje strane,na kuglicama na kojima i stoji,i kojima je i zalemljen na plocu.....pa uzmi neku plocu imas npr biostar neku za nesto manje od 4.000 din,ona ce ti zavrsavati sve potrebe koje ti imas....a imas i gigabyte micro atx varijante koje su sa starijim chipsetima,ali imaju tako dobro odradjen bios da primaju i phenom procesore....a imas i skuplje ploce,ali za taj tvoj procesor ne treba ti nista bolja ploca,tebi je bitno da ti stabilno radi,sto je i najbitnije!
Video sam jednu Biostar MBA Biostar A770 A2G+ ~ 5.000,00 din. jel OK ili ako neko ima bolji predlog, cena mi nije preterano bitna ako ploča kvalitetom to zaslužuje.
Asus M4A78-E,jer je trenutno najbolji chipset za amd platformu....to je amd 790gx chipset...ima i crossfire podrsku,u njega mozes najnovije procesore da ubodes,ako npr za pola godine resis da stavis novi procesor,moze i to.....phenome najnovije podrzava....vrhunska ploca.....full atx ploca,a ima i integrisanu ati hd3300 grafiku onboard....koja moze da se u hybrid crossfire veze sa nekom ati kartom....a ima i dva pci-e slota za pravi crossfire....mislim da je ta ploca pravi izbor,ne samo zbog pregrst mogucnosti,vec i zbog cinjenice da je Asus renomirana firma,i da ta ploca ce biti stabilna u radu....
Mozda je trebalo da napomenem da komp ne koristim za igranje tako da ta varijanta sa grafikom ne znam koliko bi mi koristila. Pogledao sam malo asuasove ploce i ASUS M4N72-E bi trebalo da bude to isto samo bez integrisane grafičke (iskoristi bih grafičku koju imam), jel OK?
nemoj obracati paznju na tu grafiku koja je vec na ploci.....to sto je ova ploca ima ne znaci da moras da je koristis,naprotiv,iskoristi slobodno postojecu (tvoju)grafiku....to je samo opcija koju ploca poseduje,a inace postaje trend da high-end ploce u sve vecem broju kao pomocnu opciju imaju i integrusu.....nista lose u tome...naprotiv,opcija vise....i nije isto....to je Nvidia 750 sli chipset,koji nije toliko perspektivan chipset kao ovaj 790gx....po meni bolja opcija ti je ova prva varijanta,znaci amd 790gx chipset.....
Broj postavljenih tema: 60436. Broj poslatih odgovora: 647768. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.