Ja do sada nisam. Ovaj ventilatorcic ispod procesora je prolupao pa bih ga zamenio, al` ne znam ni sta je, ni cemu sluzi, ni gde da nadjem drugi. A i deli konektor sa cpu culerom, sto dalje otezava stvar. Koji je ovo g6 sistem i kako sad to da izvedem?
NB pa verovatno ladjenje za taj North... E sad nemoj da drzis komp upaljen ako ti je on izduvao... Opet vidim sa strane da on i CPU_FAN nista zajednicko nemaju vec su samo dva konektora jedan do drugog... Idi u prodavnicu sa elektronikom i nacices takav ventilatorcic za 300 dinara ja mislim pa nabaci novi!
Provrti radnje, ima cak i kompleta za NB da se nadju sa ventilatorcicima, hladnjakom i pastom za nekih 300-400 kinti...... Lici mi na A7V266 plocu... Njen NB ne bi trebalo nesto posebno da se greje i sa pasivcem... Mozes da kompenzujes njegov nedostatak ako na bocnoj strani kucista imas otvor za fan u visini chipa...
Da li ce se u krevetu odigrati komedija ili tragedija zavisi od - komada!
Onda ili ga je neko obrnuo greskom, ili je taj neko Matsonic :p Ako ne sluzi nicemu, ja cu `ladno da ga otfikarim, pa sta bude. Ne mogu da ga slusam, glasniji je od traktora.
Hvala svima za informaciju da se radi o NB kuleru!
:: ja bih opusteno krajcovao konektor na pola, mada nikad nisam video jedan takav konektor. :: :: a kuler duva prema tebi, odnosno od ploce, i ne sluzi nicemu, vidis kako su peraja okrenuta naopako i posto se vrti udesno, duva za napolje...
Manje vise, ne bitno jena koju stranu ventilator duva, bitno je da postoji adekvatan protok vazduha...
@ alrad : Ako vec budes skidao taj ventilatorcic, prati temperaturu chipset-a koji je ispod njega, ili makar nakaci nekakav pasivni cooler na njega da ga hladi ako se grije...
Pa i meni se ucinilo da je to vaznije. Naime, suprotnom logikom ispada da i cpu ventilator duva na gore, ja bas ne vidim razliku izmedju polozaja njegovih lopatica i onog malog ispod.
:: Manje vise, ne bitno jena koju stranu ventilator duva, bitno je da postoji adekvatan protok vazduha.. :: :: @ alrad : Ako vec budes skidao taj ventilatorcic, prati temperaturu chipset-a koji je ispod njega, ili makar nakaci nekakav pasivni cooler na njega da ga hladi ako se grije.. :: :: :: SONY VAIO VGN-FW285 :: ::
ne ne, to ti se samo cini, duva ka unutra, kada su peraja okrenuta onako da im se vidi onaj obli deo (ispupcenje), znaci da je pravilno okrenuto, i duva ka unutra, pogledaj pazljivo cooler i videces, ta rupica na sredini treba da bude okrenuta prema hladnjaku, ti mali kulercici mogu samo da hlade, ne mogu da izvlace bog zna koliko toplog vazduha i onda nema efekta bez veze da zuji...
Da... za pocetak cu probati da ga premontiram da duva ka unutra, mozda se utisa, to se inace i desi kad ga pritisnem prstom na centru.
:: ne ne, to ti se samo cini, duva ka unutra, kada su peraja okrenuta onako da im se vidi onaj obli deo (ispupcenje), znaci da je pravilno okrenuto, i duva ka unutra, pogledaj pazljivo cooler i videces, ta rupica na sredini treba da bude okrenuta prema hladnjaku, ti mali kulercici mogu samo da hlade, ne mogu da izvlace bog zna koliko toplog vazduha i onda nema efekta bez veze da zuji.. :: :: ::
A sto lepo ne kupis drugi ventilator (verovatno 3x3 – izmeri taj) i zakacis ga na drugi konektor na ploci? A i ne moras, lep je dozivljaj kad rikne ploca!
:: A sto lepo ne kupis drugi ventilator (verovatno 3x3 – izmeri taj) i zakacis ga na drugi konektor na ploci :: A i ne moras, lep je dozivljaj kad rikne ploca! :: :: :: ::
A to mislis. Ma dobro, moze i to, nego reci ti meni da li bi ploca riknula 100% ako bi skinuo ovaj ventilatorcic? I koji je dobar prog. za pracenje temperature, imam CPUID HM, ali on ne pokazuje NB.
:: Imaju adapteri 4pina (sa napajanja) na 3pina (kao na ploci) :: :: :: :: Kakav crni drugi konektor, to je M A T S O N I C :: :: Cudno je da ima i jedan . :: :: ::
1.To je kao da si pitao, pre 3 dana, da li ce Partizan i Zvezda proci dalje. 2. Kaziprst leve ruke (ako izdrzis 5+ s – dobro je), ostali programi su nesigurni.
:: A to mislis. :: Ma dobro, moze i to, nego reci ti meni da li bi ploca riknula 100% ako bi skinuo ovaj ventilatorcic :: I koji je dobar prog. za pracenje temperature, imam CPUID HM, ali on ne pokazuje NB
Ok btw presho sam se, nije Matsonic nego Asus A7V266-M. Ipak, i dalje ne kapiram zasto je postavljen naopako, a nemam alat da skinem i probam da ga okrenem, mada mi se cini da se ne bi uklopilo. Ne znam.
:: 1.To je kao da si pitao, pre 3 dana, da li ce Partizan i Zvezda proci dalje :: 2. Kaziprst leve ruke (ako izdrzis 5+ s – dobro je), ostali programi su nesigurni :: :: :: :: :: A to mislis. :: :: Ma dobro, moze i to, nego reci ti meni da li bi ploca riknula 100% ako bi skinuo ovaj ventilatorcic :: :: I koji je dobar prog. za pracenje temperature, imam CPUID HM, ali on ne pokazuje NB ::
:: O :: btw presho sam se, nije Matsonic nego Asus A7V266-M :: Ipak, i dalje ne kapiram zasto je postavljen naopako, a nemam alat da skine :: i probam da ga okrenem, mada mi se cini da se ne bi uklopilo :: Ne znam. :
Imam Asus A7V266-C varijantu, NB se ne greje preterano tako da moze i bez tog ventilatora... Ali ako mozes da mu nadjes zamenu i pravilno namontiras, moze samo biti od pomoci i dodatno ga rashladiti.
Da li ce se u krevetu odigrati komedija ili tragedija zavisi od - komada!
:: Evo zasto :: http://www.unitycorp.co.jp/support/download/manual/a/a7v266_m_e.pd :: :: To je neki `majstor` postavljao :: :: :: :: O :: :: btw presho sam se, nije Matsonic nego Asus A7V266-M :: :: Ipak, i dalje ne kapiram zasto je postavljen naopako, a nemam alat da skine :: :: i probam da ga okrenem, mada mi se cini da se ne bi uklopilo :: :: Ne znam. :: :
Gore na linku koji sam postavio imas uputstvo za tu plocu. Originalni hladnjak je pasivan. Na ploci su 2 konektora sa 3 pina jedan do drugog. Na tvojoj slici je u jedan uboden ventilator procesora a u drugi taj “klima uredjaj”. Neko se, ocigledno, igrao.
Originalni je verovatno pasivan na reviziji 1.0 (kao sto je ova moja), pod pretpostavkom da je uputstvo za 1.0, tako da se neko verovatno igrao. Ali i ostale revizije su validne, te su stoga i aktivni hladnjaci originalni.
Pravo pitanje za mene je: Gde, dodjavola, da nadjem minijaturni krstasti srafciger da skinem ovo? :)
@MilosNBG Probacu, druze, probacu...:)
:: Gore na linku koji sam postavio imas uputstvo za tu plocu :: Originalni hladnjak je pasivan :: Na ploci su 2 konektora sa 3 pina jedan do drugog :: Na tvojoj slici je u jedan uboden ventilator procesora a u drugi taj “klima uredjaj” :: Neko se, ocigledno, igrao :: :: :: ::
Nađi nekog ko to ima ili kupi na buvljaku taj komplet. Možeš i sa nekim manjim krstastim šrafcigerom. Savetujem ti da skineš i grafičku, da bi imao više prostora. Ti šrafići su sigurno dobro zapekli.
BTW, ventilator duva kako treba, ka ploči. Vidiš da su perca u istom položaju na tvojoj i na originalnoj slici. Nađi nov ventilator ili kupi pasivni kuler za North Bridge. Vidi se na tvojoj slici da ima rupe za montažu pasivca.
Nightbird ISKUSTVO - Proporcionalno količini uništene opreme. HOBI - Način umaranja tokom slobodnog vremena.
Nisu bas u istom. Kod mene je uzdignuti deo perca na desnoj strani, a na originalnoj slici na levoj. (moja slika je neostra pa se mozda ne vidi dobro) Mada moja ploca je rev 1.0, a na slici je rev 1.03. Ovaj moj vent se okrece u desno, a mozda se na 1.03 obrce na levo. Premda da ja tu ne vidim razliku u ishodu. Ovde su misljenja oprecna pa ne znam, mada pretpostavljam da bi NB davno otisao da je ventilator postavljen kako ne treba. A za komplet za naocare, hvala :)
:: Nađi nekog ko to ima ili kupi na buvljaku taj komplet. Možeš i sa nekim manjim krstastim šrafcigerom. Savetujem ti da skineš i grafičku, da bi imao više prostora. Ti šrafići su sigurno dobro zapekli :: :: BTW, ventilator duva kako treba, ka ploči. Vidiš da su perca u istom položaju na tvojoj i na originalnoj slici. Nađi nov ventilator ili kupi pasivni kuler za North Bridge. Vidi se na tvojoj slici da ima rupe za montažu pasivca :: :: Nightbird :: ISKUSTVO - Proporcionalno količini uništene opreme :: HOBI - Način umaranja tokom slobodnog vremena. :: ::
Broj postavljenih tema: 60436. Broj poslatih odgovora: 647768. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.