Znam da je na dva prosesora ovaj BE znatno brzi..Ali igre se,u najavi SVE optimizuju za 4 jezgra.Ispada da za dve,tri godine necu moci da valjano pokrenem novije igre na BE,bez obzira na snagu,dok bi sa ovim prvim,iako kilavijim 9650 to radio bez problema.Naprosto je sabirno jaci.Sta vi mislite.U perspektivi...
dodaj malo para i uzmi 720BE on ti je bolji od bilo kog Phenom-a X4 u svakom pogledu... A i da uzmes Phenom II 550BE neces pogresiti, dzaba sto ce igre biti optimizovane za Quad kad je taj 9650 slab ima malo kes memorije i radi na malom taktu, ne overklokuje se nesto posebno... A i ako imas srece mozda ces moci da otkljucas sva 4 jezgra na 550 onda otkida bilo koji Phenom X4...
Mislim da si u zabludi. Stari phenom koliko god jezgara da ima ne moze da pridje tom 550BE, razlog lezi u arhitekturi samih procesora. Nije nista spektakularno promenjeno u novim PII jezgrima ali jest uradjeno ono sto je trebalo u startu da bude i sa starim phenom-ima. Situacija je takva da igre daleko bolje iskoristavaju utegnutiju arhitekturu PII jezagra nego 4 jezgra kod starog phenoma.
Postoji jos jedna zabluda a to je optimizacija igara za koriscenje vise od 1 ili 2 jezgra. Tesko da ce se u bliskoj buducnosti pojaviti igre koje ce to raditi na pravi nacin, cak i da se pojave razlika izmedju 2 i 4 jezgra nece biti veca od 10% u rezolucijama preko 1680x1050, sto je po meni zanemarljivo. Graficki engine se daleko vise oslanja na snagu graficeke kartice, cpu proracunava nesto malo fizike u igri i daje grfici dodatnu snagu da moze da renderuje 3D scene kako valja. PII ili bilo koji E8xxx procesor su sasvim dovoljni za igranje i nece jos dugo vremena pretstavljati usko grlo kada je gaming u pitanju.
Savet, nemojte se pecati na marketnig i pompezna najava o nekakvoj optimizaciji igara za Quad procesore, sta god da urade graficka karta igra glavnu ulogu. 100e ulozenih u cpu donose maksimum 10% bolji gamnig, 100e ulozenih u grafiku donose 100% bolji gaming. Primer, 9800GT-80e u odnosu na 4890-180e, mozda je razlika cak i veca od 100% u korist 4890. Isto tako od procesora (gledano na duze staze) ne teba kupovati nista slabije od E8xx ili neki PII. PII je pozeljno malo kloknuti 3.2ghz, 3,4ghz da bi dao maksimum.
Ako jos jednom procitas sta sam ti napisao shvatices sta bi trebao da uzmes. Ako nisi pri param da uzmes jedan `punokrvni` PII bio to Dual ili Quad core procesor onda uzmi nesto od PII derivata, to je isto kao da bi uzeo bilo koji sem celerona od intelovih 45nm procesora, malo ces izgubiti na performansam u nekim igram ali to nece biti od 20-70% kao kada bi uzeo neki od starih Phenoma u odnosu na PII procesore. Kao sto rekoh, stvar je u arhitekturi koja je dobro utegnuta kod PII procesora, samo im fali klok preko 3ghz.
Sto se poredjenja tice Zajebani vam je dao sustinu i mislim da su pitanja 7750/7850 Vs 240,245,250,255 vise izlisna.Znaci jaci su od Kuma i ako ovi imaju L2 a Kume L3 i ako im je manji kesh i ako.........
Ploca ti je ok i ako pljucnes 7.6K za 550 dobices samo dual core,to ti je valjda jasno.Sve u svemu ja licno mislim da je 550 bombon koji se odavno nije prodavao za te novce,doduse tu bih stavio i X3 710/720.
`Samo su dve stvari beskonacne - svemir i ljudska glupost. Doduše, za prvu nisam siguran`
Kupuj kvalitetno napajanje (Chieftec, TT, OCZ, CM,...). @Zajebani ima testova evo ga jedan, u igri Supreme Commander koja je optimizovana za veci broj jezgara od 2, evo to se moze i videti iz prilozenog :).
Mani se ovakvih testova, narocito ove gde se procesorima koji kostaju 1000e daje jasna prednost i time govori potencijalnom kupcu da je to prava stvar, ja iz prakse znam da to nije tako, nem potrebe da ih citam i analiziram. Narocito je zanimljiv detalj gde se ti procesori i sve testirane komponente nude kao da su dzabe samo da kliknes i kupis. Ovo je ne ozbiljno, razmisli pa ces i sam shvatiti sta je poenta ovakvih testova Crysis test je klasican primer podvale, to mogu i da ti dokazem da je tako ali me zaista mrzi da vadim i trazim testove iz svoje licne arhive na tu temu, samo znam da ovo nema veze sa mozgom a na tebi je da mi verujes ili ne. Ako nadjem vremena postavicu ti uporedne rezultate sa E8500 i i7 920 na istom kloku i kada su procesori ne klokovani, nema razlike izmedju procesora a ni kada se spusti klok u odnosu na klokovanu masinu. Ovakvi rezultati se dobijaju u slucaju da se detaljnost grfike spusti sa maksumuma na neku srednju ili nisku vrednost.
Ma shvatam poentu price, pise i pored cena procesora. Onaj Crysis je mnogo ubagovana igra posto samo trazi GPU snagu mozda bi bolje rezultate dobio sa E7200 i GTX285 nego I7 920 i 4890. A trazenje testova batali, shvatam poentu price, ali naravno ne treba imati E8400 i GTX295. I da pise se neozbiljno :).
Pozdrav!
:: Mani se ovakvih testova, narocito ove gde se procesorima koji kostaju 1000e daje jasna prednost i time govori potencijalnom kupcu da je to prava stvar, ja iz prakse znam da to nije tako, nem potrebe da ih citam i analiziram. :: Narocito je zanimljiv detalj gde se ti procesori i sve testirane komponente nude kao da su dzabe samo da kliknes i kupis. Ovo je ne ozbiljno, razmisli pa ces i sam shvatiti sta je poenta ovakvih testov :: Crysis test je klasican primer podvale, to mogu i da ti dokazem da je tako ali me zaista mrzi da vadim i trazim testove iz svoje licne arhive na tu temu, samo znam da ovo nema veze sa mozgom a na tebi je da mi verujes ili ne. Ako nadjem vremena postavicu ti uporedne rezultate sa E8500 i i7 920 na istom kloku i kada su procesori ne klokovani, nema razlike izmedju procesora a ni kada se spusti klok u odnosu na klokovanu masinu. Ovakvi rezultati se dobijaju u slucaju da se detaljnost grfike spusti sa maksumuma na neku srednju ili nisku vrednost.
Treba imati E8400 i GTX295, imaces iste performanse kao sa i7 procesorima ili bilo kojim Q9xxx. Eventualno u nekoj dobro optimizovanoj igri performanse ce biti bolje za oko +10% sa Q9xxx i to samo u slucaju da je igra bogata efektima u kojima je fizika bitan faktor, sve ostalo radi grafika, naravno uz pomoc procesora i ako ce se uticaj osetiti to ce biti zbog veceg kloka a ne zbog vise jezgara. Igre se jako lepo optimizuju prema instrukcijam koje su u procesor ugradjene, eventualno fizika moze da ima koristi od procesora dok je sve ostalo okrenuto ka grfickoj karti i njenim mogucnostima.
Igre su postale jako zahtevene a GPU graficeke karte jako mocan, cpu sluzi i za druge stvari tako da se tu napravio bas veliki jaz kada je u pitanju uticaj procesora na gaming .
Recimo da je dobra kombinacija jak Quad procesor i slabija grafika, u tim uslovima rada igra se ne moze pokrenuti sa efektima na maksimum vec sa nekim srednjim vrednostima, tada dolazi do izrazaja procesorska snaga i klok procesora. Isto tako korist od snage procesora videce igraci koji koriste 19` monitore, ali i to je zanemarljivo. Sve sto sam napisao vazi za nove generacije procesora Intel 45nm i AMD PII i setovanje igara na maksimum bez AA i AF u rezolucijama preko 1680x1050.
Sve sam 100% razumeo i shvatio, hvala na objasnjenju :).
Pozdrav!
:: Treba imati E8400 i GTX295, imaces iste performanse kao sa i7 procesorima ili bilo kojim Q9xxx. Eventualno u nekoj dobro optimizovanoj igri performanse ce biti bolje za oko +10% sa Q9xxx i to samo u slucaju da je igra bogata efektima u kojima je fizika bitan faktor, sve ostalo radi grafika, naravno uz pomoc procesora i ako ce se uticaj osetiti to ce biti zbog veceg kloka a ne zbog vise jezgara. Igre se jako lepo optimizuju prema instrukcijam koje su u procesor ugradjene, eventualno fizika moze da ima koristi od procesora dok je sve ostalo okrenuto ka grfickoj karti i njenim mogucnostima. :: :: Igre su postale jako zahtevene a GPU graficeke karte jako mocan, cpu sluzi i za druge stvari tako da se tu napravio bas veliki jaz kada je u pitanju uticaj procesora na gaming :: :: Recimo da je dobra kombinacija jak Quad procesor i slabija grafika, u tim uslovima rada igra se ne moze pokrenuti sa efektima na maksimum vec sa nekim srednjim vrednostima, tada dolazi do izrazaja procesorska snaga i klok procesora. Isto tako korist od snage procesora videce igraci koji koriste 19` monitore, ali i to je zanemarljivo :: Sve sto sam napisao vazi za nove generacije procesora Intel 45nm i AMD PII i setovanje igara na maksimum bez AA i AF u rezolucijama preko 1680x1050 ::
Broj postavljenih tema: 60436. Broj poslatih odgovora: 647768. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.