Ako ima neko ko zna, molio bi za pomoc u resavanju problema sa resetovanjem bios-a na ploci Intel DQ35JOE, ploca nema PS/2 za tastaturu i misa, vec samo USB portove, potrebno je bilo nakaciti modem gprs sa kojim ploca nije htela da se butuje, ali kada prvo pustim da se podigne Windows XP Pro SP3, sve radi kako treba, a zatim ubacivanjem modema sam ga pronalazi instalira i sve radi kako treba. Jedini problem je bio sto ako modem ostane u racunaru po resetu ili iskljucivanju, i ponovnom ukljucivanju sistem nece da se podigne. Pokusavali smo svasta (ja i kolege) sa podesavanjima u bios-u iskljucili sve sto nije bilo neophodno i na kraju i Legasy support, a onda problem.
Sistem radi podigne se windows i sve radi osim USB portova, naravno vise nema ni tastaturu ni misa. Nista zato, ajde resetovacemo bios, ali kvaka, moze samo da se resetuje password na bios, znaci klasican dzamper, tri nozice 1,2,3 1-2 normal, 2-3 flash bios bez jumper-a reset password-a. Vadjenje baterije i cupanje kabla iz napajanja na 2 sata nije pomoglo.
KAKO DA VRATIM TASTATURU???
Ako iko zna neki trik, mnogo bi mi koristilo, nije pomoglo ni prespajanje baterije (kratak spoj) na ploci, mora da postoji neka caka
Izvinjavam se za detaljan opis, nisam pocetnik, ali mozda sam nesto prevdeo, jos jednom napomena, nema PS/2 uopste i svi uredjaji su iskljuceni (CD, floppy, USB, sound), samo je lan ziv to je bilo neophodno...
Vadjenjem baterije na par minuta se isto resetuje bios,tj. vraca na default vrednosti.Ako ti i dalje ne rade USB portovi onda je moguce da su stradali,jer po default vrednosti biosa su USB portovi ukljuceni.
Kupi PCI USB karticu.
P.S. Vidim da ima samo jedan PCI.Tragedija,ako koristis TV kartu,ili nesto slicno.
Nadam se da nije do ovoga doslo (do crkavanja USB portova) jer nismo nista nelogicno probali, doduse pojavljuje se poruka da su vreme i datum promenjeni. Dal bi resio problem sa dodatnom karticom tj. dali bi bios video karticu tako da mogu da udjem u bios, ok za windows ali potrebno mi je da udjem u bios...
Nije problem PCI nema dodatnih kartica moze to da se izvede...
:: Vadjenjem baterije na par minuta se isto resetuje bios,tj. vraca na default vrednosti.Ako ti i dalje ne rade USB portovi onda je moguce da su stradali,jer po default vrednosti biosa su USB portovi ukljuceni :: :: Kupi PCI USB karticu ::
Mislim da ce moci da radi tastatura i bez drajvera pci kartice.U svakom slucaju ces datum promeniti iz win-a. Sto se tice da je datum promenjen ,to je znak da je bios vracen da default.
:: Nadam se da nije do ovoga doslo (do crkavanja USB portova) jer nismo nista nelogicno probali, doduse pojavljuje se poruka da su vreme i datum promenjeni. Dal bi resio problem sa dodatnom karticom tj. dali bi bios video karticu tako da mogu da udjem u bios, ok za windows ali potrebno mi je da udjem u bios... :: :: :: Nije problem PCI nema dodatnih kartica moze to da se izvede.. :: :: :: :: Vadjenjem baterije na par minuta se isto resetuje bios,tj. vraca na default vrednosti.Ako ti i dalje ne rade USB portovi onda je moguce da su stradali,jer po default vrednosti biosa su USB portovi ukljuceni :: :: :: :: Kupi PCI USB karticu :: ::
na ploci samoj imas dotatne konektore za ukupno 12 usb portova....a inace saamo dva su preko kontrolera cipseta....a ostali su preko dodatnog usb kontrolera.....proveri,mozda ti jos neki radi....imas znaci na samopj ploci konektore za spoljne usb-ove...s`tim da ne verujem da su uopste crkli usb-ovi....nesto zeza oko podesavanja samog u buios-u......sto reko gilopile trebalo bi da se vrate na default vrednosti,tj da su ukljuceni usb-ovi....nezgoda je to samo sto ti ustvari ne mozes ni da udjes u bios,jer ti ugaseni ti usb-ovi na ploci.....a ako prepoznaje usb tastaturu u bios-u,onda ti se ``sjebo`` windows,i moras reinstalaciju,jer ne mozes uopste da instaliras tastaturu,ne mozes ono next,next pri pronalazenju novoga hardvera.....
Na samoj ploci imas da nakacis externe USB portove (vidi sliku: http://images.tigerdirect.com/itemDetails/I69-2158/I69-2158-out2-hl.jpg pise ti USB 2.0 headers) i to bi trebalo da ti pomogne. Ako ih nemas, ima ih u svakom servisu za racunare ili imas na samom kucistu konektore koje spojis kabelom za plocu. Sto se tice BIOS-a, njega si resetovao (vidi se po promenjenom datumu). Ako si vadio USB modem na zivo dok je bio pod naponom, moguce da si spalio USB kontroler i modem.
Broj postavljenih tema: 60436. Broj poslatih odgovora: 647769. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.