Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Komponente
Ploče, procesori i memorije
Temperatura CPU-a & Everest
STRANA 1 OD 1
Jonnyserb Temperatura CPU-a & Everest 24.08.2009. 03:29 T19567

status: user
broj poruka: 50
Sta zapravo predstavlja temperaturu procesora, (mislim na koju temperaturu treba obratiti paznju ako je npr. radna temperatura koju je deklarisao proizvodjac 65 stepeni) u podacima koje pokazuje Everest (CPU, Core #1, Core #2)
Temperature jezgara su mi uvek za 10 stepeni vise...
Konkretno u mom slucaju:
CPU 32
Core #1 43
Core #2 43

Hvala...
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
H-nitro yo 24.08.2009. 03:37 #134866

broj poruka: 1982
ni jedan program ti ne pokazuje 100% tacnu temperaturu za to se kupuju posebne diode koje sam ja video 2 x u zivotu a samo je pitanje koje program je tacniji jer svi oni pokazuju priblizno

Dont drink and drive take joint and fly

MilosNBG ... 24.08.2009. 03:48 #134867

broj poruka: 1586
Najpreciznije ces ocitati temperaturu uz pomoc nekog senzora, unimer sa termo-sondom, ili namenski termometar ciji ce senzor biti direktno naslonjen na hladnjak, sto blize procesoru... Everest je ok, uglavnom dobro ocitava temperaturu, a najpreciznija bi trebala da bude ona u BIOS-u, mada i BIOS hoce neki put da laze...

Da li ce se u krevetu odigrati komedija ili tragedija zavisi od - komada!

Pisko Prstomer 24.08.2009. 07:24 #134873

broj poruka: 6672
Stavi papak na telo cooler-a.
1. Ako pri full load-u procesora od nekoliko ili više minuta, možeš da držiš prst na telu cooler-a, a da ti nije neugodno ili se pečeš, onda, baš te briga.
2. U suprotnom, potreban je niz mera na hlađenju i provetravanju (koje, uglavnom, podrazumevaju i neko ulaganje para - koje se svakako isplati):
- ako je pre bilo OK, a sad zeza, onda je prljavština u cooler-u najverovatniji uzrok, uz talog na lopaticama ventilatora... ali, sve to zajedno možda je već uništilo ventilator cooler-a, pa, ako nakon podmazivanja ne proradi kako treba, kupovina novog ne gine,
- proveriti stanje paste i naleganje procesorskog cooler-a na sam procesor - čest uzrok... ili se zapekne jer je za Q, ili nešto čačkaš po ploči i pomeriš cooler, ili mu se držači olabave jer ima pola kile u sebi.... ili mu ležajevi zbog nepodmazivanja propadnu, pa od vibracija koje sam pravi, raskine zapeknutu vezu stvorenu pastom....
- uloži u ventilatore kućišta, prvenstveno one odpozadi (ili na vrhu kućišta, ako imaš mogućnost) koji izbacuju topli vazduh, a onda i one koji ubacuju, odnos bi ugrubo, trebao da bude 2:1 u korist izbacivača vazduha, ali to ovisi o gomili drugih stvari uključujući i veličinu ventilatora (što veći, to bolji, pogotovo ako je dovoljno spor da ne pravi buku),
- sredi stanje u kućištu po pitanju kablova: skloni ih, uveži plastičnim steznicima, gumicama, kanapom, žicom... bilo čime, i napravi mesta za dobru promaju,
- skini stranicu kućišta dok ovo sve ne uradiš, ali, provera paste i naleganja je mera br.1 ako su temperature opasno visoke.

I na kraju: odgovor na tvoje pitanje: temperature procesora su temperature koje daju termalne sonde (digitalne naravno) smeštene u samim procesorskim jezgrima. Ti digitalni podaci se interpretiraju u software-u, počevši od BIOS-a, a zatim i u raznim programima za tu namenu... to dozvoljava proizvođačima da lažiraju podatke znajući stvarni prag ispravnog rada svake generacije procesora (koji nije isti) - a da ujedno umire vlasnike i nerviraju konkurenciju.
Next - Next - Next - Accept - Ok ...? Eh? Jbt!!!

liman Re: Prstomer 24.08.2009. 08:26 #134874

broj poruka: 812
To je pravi odgovor!
http://www.vreme.com/cms/view.php?id=513471
imarkovic .. 24.08.2009. 09:04 #134878

broj poruka: 19073
u BIOS-u ti je tacna temperatura, i vec je ugradjen senzor u socket za procesor na ploci, nalazi se na sredini lezista u vidu male crne tacke, nema potreba za dodatnim metrima...
Jonnyserb Ako bios daje najtacniju temp... 24.08.2009. 17:53 #134958

broj poruka: 50
Onda je najtacniji podatak koji daje everest zabravo onaj CPU temp. jer je samo za 1 do 3 stepena nizi od temp. koju pokazuje bios. Malo sam se igrao i pratio podatke i belezio i naravno resetovao comp jedno 20 puta za 2 sata... :-)
STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60436. Broj poslatih odgovora: 647769.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs