Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Komponente
Ploče, procesori i memorije
AMD cool and quiet
STRANA 1 OD 1
cele1988 AMD cool and quiet 28.08.2009. 13:03 T19672

status: user
broj poruka: 1424
posto nameravam da `ubudzim` pasivan kuler na cpu, pa bi aktivirao u biosu ovu opciju... ali malo nemam poverenja u to stalno menjane napona cpu i menjanje mnozioca svakih 5s ima li neko ovde da to drzi upaljeno? kako se odrazava na celokupan rad sistema, stabilnost itd.
U pitanju je ati 690G cipset, 5000+ be, 2x1 geil ultra 800mhz
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
Antimatery imam ja 28.08.2009. 13:56 #135830

broj poruka: 997

Imam ja na poslu oko 20, i svi imaju ukljucenu opciju , ma nema problema, da ima zar ne bi se vec na netu pricalo o tome ?

Sve je relativno !!!

acayo .... 28.08.2009. 14:04 #135832

broj poruka: 851
ja sam drzao upaljen cool n quiet nekih mesec dana (u pitanju je obican 5000+) i nisam imao problema. to je dobra opcija ako dosta skidas sa neta i stoji ti komp upaljen 24/7 ali usporava malo komp

TheBear Ja to ne drzim upaljeno 28.08.2009. 14:10 #135834

broj poruka: 6502
ali probao sam i radi ok...

:: www :: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
Scyter Re: 28.08.2009. 14:14 #135835

broj poruka: 8138
Nisam drzao ukljuceno tu opciju dok sam imao 4000+.Opcija je ok.

The Way It`s Meant To Be Played

CrowBgd .. 28.08.2009. 14:25 #135842

broj poruka: 1376
Pripali ti to i uzivaj,stedi |cpu kao i struju koliko toliko a to sto `usporava` PC ma vazi kako da ne

cele1988 ...... 28.08.2009. 15:57 #135860

ovo mi je neka net, office, film ,mjuzik :P masina.... mislim da bi i LE1640 bio ok za nju ali sta kad mi je ovaj ostao od upgrade druge masine. upalio sam ga .P

CrowBgd ... 28.08.2009. 16:15 #135863

Ja imam LE 1600 pa se i ponekada igram pa tera bez problema
Dragg re 28.08.2009. 16:44 #135873

broj poruka: 2270
Odlično radi i sa OC procesorom. Ne usporava ništa.

ICEsd TEMP... 28.08.2009. 17:15 #135881

broj poruka: 2158

Pazi ta opcija oboara klok procesora kad on nije u uporebi cim postane potreba za brzim radom racunara on vrati klok na normalu e sad posto ces da stavljas pasivni hladnjak nemoj da te ta opcija prevari pa da se procesor pregreje jeste naziv primamljiv ali nije bas 100% tacan, znaci ako startujes neku igru tada ce porocesor 100% da se optereti i pocece da se greje dosta pa obrati paznju na tempereaturu.

cele1988 .... 28.08.2009. 17:31 #135886

ima orthos da pustim 20-ak min...
posto on posle neki 5min dostigne temperaturu koju drzi do kraja.... tj neskace vise...
od prilike sa hyper tx2 na 1100rpm tem je 55c i 48c po jezgru a CPU temp je oko 52c sa pasivcem ce da bude u full najvise 70c bar se tako nadam... mada nikad mi cpu ne predje 47c i to kad gledam tv, firefox 5+ tabova + winamp

ICEsd 70C 28.08.2009. 17:37 #135888

Malo je ta temperatura zabrinjavajuca, posebno leti ima da te greje a za zimu ne moras uopste da razmisaljas o grejanju.

Pgledaj ovo lik je postavio slicno pitanje:

http://forums.amd.com/forum/messageview.cfm?catid=21&threadid=103608

http://products.amd.com/en-us/DesktopCPUResult.aspx

Primer:

http://products.amd.com/en-us/DesktopCPUDetail.aspx?id=40&f1=&f2=&f3=&f4=&f5=&f6=&f7=&f8=&f9=&f10=&f11=&f12=
obradmi Re 28.08.2009. 19:46 #135922

broj poruka: 7733
ICEsd
To sto si ti postovao ,ako znas iole rec engleskog nema veze sa cool and quiet.Covek se zali na visoku temperaturu 70 C sa iskljucenim cool and quiet.Svaki CPU u full load ce da se zagrejekad igras Call of duty ,pitanje je samo kakav imas sistem hladjenja to se desava i kod Intel i kod svih mogucih CPU.Kod mene na AMD cool and quiet snizava temperaturu pri niskom zauzecu CPU ,sto znaci net ,muzika ,filmovi ili idle i to za 5 c stepeni za CPU. Mislim da je bolje ako ljudi nemaju novije AMD CPU ili ploce ne komentarisu cool and quiet ,bice korisnije za forum i ljubitelje IT.

obradmi Htedoh da kazem 28.08.2009. 20:05 #135930

Amd CPU na AMD chipsetu je najstabilniji sa ukljucenim cool and quiet.
CrowBgd Re: .... 28.08.2009. 21:53 #135955

sa pasivcem ce da bude u full najvise 70c bar se tako nadam
Mnogo je to za AMD

:: ima orthos da pustim 20-ak min..
:: posto on posle neki 5min dostigne temperaturu koju drzi do kraja.... tj neskace vise..
:: od prilike sa hyper tx2 na 1100rpm tem je 55c i 48c po jezgru a CPU temp je oko 52c sa pasivcem ce da bude u full najvise 70c bar se tako nadam... mada nikad mi cpu ne predje 47c i to kad gledam tv, firefox 5+ tabova + winamp
::
20Alvaro .. 28.08.2009. 22:01 #135957

broj poruka: 288
Meni je CPU sa ukljucenim C`n`Q najhladnija komponenta u kucistu. Ne prelazi 30*C na ovim vrucinama. Hladim ga sa Scythe Kama Angle.
cele1988 eee 28.08.2009. 23:57 #135991

sta drzite u power menadzmentu
minimum power ili max barttery
posto mi se cini da mi mnogo bolje radi na max batery brze vraca na 1000mhz
ovako na min power uvek drzi 2600mhz kad je otvoren firefox a onako ga samo u trenutku upali na 2.6ghz pa vrati momentalno
obradmi Mora power scheme Max battery u power option 29.08.2009. 00:37 #135996

Kod mene onda spusti frekvenciju na pola ,ako je bilo 3Ghz onda daje 1,5 Ghz ,samim tim i spusti temperature i CPU i ploce , a i koji ce ti za surf net full perfomanse ili za mp3 i filmove .e sad postoji i vise verzija cool and quiet.

obradmi CnQ nastavak 29.08.2009. 01:56 #136000

Da bi ova korisna stvar radila,potrebno je jos u bios-u ukljuciti cool and quiet pored
onog u windowsu power scheme pa na max battery.Kod mene u bios-u cool and quiet ,stoji na auto.Sta se desava sa tim ?

Spusti frekvenciju u mom slucaju prepolovi je i ne vraca ,dok god se CPU ne zada neka operacija gde je vece zauzece CPU.Kod mene na filmove,mp3 (Itunes) ,net ,ne vrati na full frekvenciju ,tek je vrati automatski na full frekvenciju , ako recimo stavim enkodiranje u virtual dub.Sta se dobija sa tim ?.Usteda energije ,smanjeni naponi (manje optrecenje za plocu) smanjene temeprature CPU i ploce.

obradmi Kako radi Cool and quiet sa OC CPU? 29.08.2009. 12:15 #136041

Obicno ljudi iskljuce CnQ kad overklokuju CPU da bi dobili vece perfomanse.
U principu to i ne mora (mada se vrhunski OC dobije sa menjanjem mnozioca),kad iskljucite CnQ proradi otkljucan mnozilac kod BE CPU.Mozete recimo da povecate fsb ,a mnozilac ostavite na auto ili default,uz CnQ enable ,u tom slucaju ce CnQ raditi i pri overklokovanom CPU,do koje granice zavisi od tip-a CPU.Recimo ovaj novi PII 965 BE ili 955 BE odradice svaku igricu bez problema i na default frekvenciji uz ukljucen CnQ ,bez borbe za par frejmova ,a stabilnost rekao bih neogranicena.

Znaci ako zelite da se igrate sa OC pri ukljucenom CnQ povecavajte samo FSB ,a ne menjajte mnozilac. Ako sagledate malo bolje stvar ne vidim razlog ,zasto bi neko overklokovo CPU na 4 Ghz uz povecanu potrosnju energije,povecano opterecenje ploce,povecane temperature ,davao pare za jaka napajanja ,a sve to da bi slusao mp3 ,gledao film ili surfovao neto-m.CnQ ukljuci pravu snagu kad zatreba.Ljubitelje igrica razumem ,ali i to moze uz CnQ,ostaje jedino borba za sto bolji 3dmark rezultat ,ali o tome pitajte Pufi-ja.

temperature 7750 Be OC sa ukljucenim CnQ ~ 3 Ghz.

http://img391.imageshack.us/img391/1730/cnq.jpg

gile23 ... 29.08.2009. 12:17 #136042

broj poruka: 9121
Ja to imam ukljuceno na Athlon 2400+ vec 4-5 godina i nikakav problem nisam imao, ako hoces OC iskljuci to :).

Pozdrav!

:: www :: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
ICEsd Re: Re 29.08.2009. 15:51 #136099

Prvo pre nego sto napadnes nekog procitaj sve postove i to do kraja, nije se zalio na 70C neko je reko da ce da mu bude 70C kad stavi pasivni hladnjak, linkove koje sam ja postavio su za max. temperature amd procesora po amd specifikaciji.

Ako se razumes u OC a citao si malo po netu o njemu svi savetuju da se CnQ iskljuci prilikom OC-a sto je i logicno hoces da teras procesor preko dozvoljenih vrednosti a ovamo hoces da mu obaras klok kad nije u upotrebi.Jos jedno, posto AMD ima u sebi memoriski kontroler svko overklokovanje procesora utice i na rad memorije, pa sad ako stalno dizes i spustas klok procesora (sto CnQ radi) tako se i menja klok memoriskog kontolera pa i sam klok memorije sto dovodi u opasnost da memorija rikne ako nije kvalitetna ili je previse stara.

Ove ostale postove koji si stavio sam ja opisao u 2 recenice prostim jezikom, vidi se da ne citas postove do kraja cak ni prvi nisi procito.

Inace CnQ tehnologija postoji od prvog AMD Athlon 64bit procesora i nf2 ploca za njega.

I jos jednom ga savetujem ako stvlja pasivan hladnjak i stavi CnQ da ga ne prevsari to sto je temperatura mala kad nije u nekoj igri jer tada je klok procesora oboren.

http://www.amd.com/us/products/technologies/cool-n-quiet/Pages/cool-n-quiet.aspx

http://www.amd.com/us-en/Processors/ComputingSolutions/0,,30_288_13265_13295%5E13339,00.html

Evo sta kazu za OC i CnQ:
http://forums.guru3d.com/showthread.php?t=248938

:: ICEs
:: To sto si ti postovao ,ako znas iole rec engleskog nema veze sa cool and quiet.Covek se zali na visoku temperaturu 70 C sa iskljucenim cool and quiet.Svaki CPU u full load ce da se zagrejekad igras Call of duty ,pitanje je samo kakav imas sistem hladjenja to se desava i kod Intel i kod svih mogucih CPU.Kod mene na AMD cool and quiet snizava temperaturu pri niskom zauzecu CPU ,sto znaci net ,muzika ,filmovi ili idle i to za 5 c stepeni za CPU. Mislim da je bolje ako ljudi nemaju novije AMD CPU ili ploce ne komentarisu cool and quiet ,bice korisnije za forum i ljubitelje IT
obradmi Procitaj moj post sta sam napisao lepo 29.08.2009. 16:37 #136112

pa onda komentarisi ,po tebi meni je jos pre 2 godine trebala da rikne memorija posto mi je stalno ukljucen CnQ ,mislim ono filosofiras bez potrebe stvarno .teoretski sve je moguce u praksi se ne desava.

Moze i tebi da rikne Intel CPU i Nvidia graficka u teoriji ,a takodje i memorija .CnQ sa Nvidia chipsetom nije radio ili je pravio probleme ,barem meni a dosta ljudi se zalilo na to ,sa AMD chipsetom radi savrseno.Mozes da klokujes CPU i sa ukljucenim CnQ i oborice klokovanu frekvenciju na pola ,to sam napisao u prethodnom postu.Sto bi drzao OC CPU non stop ,ne vidim svrhu stvarno .Za mp3 i filmove ti ne treba 4 Ghz.Ocigledno si naklonjen Intelu i Nvidi tako da nema svrhe nastavljati thread.
obradmi Antimatery,acayo,CrowBgd,cele1988,Dragg,20Alvaro,obradmi,gile 29.08.2009. 17:01 #136115

Niko od nas nije imao problem i ti sada upozoravas ,da postoji opasnost
da rikne memorija sa ukljucenim CnQ :))))),mislim stvarno ,da nije tuzno ,bilo bi smesno.
Ovo jos nisam nigde cuo.Veca ti je opasnost kad ti klokujes Intel da ti rikne memorija
,jer su naponi povecani i stalno ti je CPU pod stresom ,nego nama sa ukljucenim CnQ.

ICEsd Re: Antimatery,acayo,CrowBgd,cele1988,Dragg,20Alvaro,obradmi,gile 30.08.2009. 04:09 #136243

aaa tebi stvrno AMD udario u mozak ja IMAM AMD i to isti porcesor samo ja imam 790 amd plocu i samo kazem coveku lepo sta moze da mu se desi kao sto si reko moze i ne mora stvarno si zaludjenik ko je pomenuo intel ovde stvarno daj smesan si, ja samo upozoravam coveka na moguce posledice kao sto si reko u teoriji ali moguce da se bas to njemu desi a posto ce da stavlja pasivni kuler ne bih mu preporucio to, a kamoli CnQ, ako toliko znas o AMD-u znao bi da taj procesor ne moze da izdrzi 70C pa bi ga lepo po savetovao a ne odmah da iz 1 bacas drvlje i kamenje na Inetel i Nvidiu, ja imam AMD i prezadovoljan sam njime sta je do sa odradio, a ono sto sam reko za memoriju stoji 100% pa sad ti se kockas kad rikne riknula je ali to je vec tvoj problem ko ima njemu se moze.
Inace to sto si rekao za CnQ ne stoji jer ne obara on voltazu procesora samo nego i kolk e sad ako si mu ti digao i voltazu i klok u biosu i pokrenes igru kad je on pod CnQ ima ne da izogri nego ima da za svetli kao sialica ti su lud neznas kako radi CnQ a delis savete nauci nesto o toj tehnologiji.Ne stiti to procesor to je napravljeno za lap top masine kada nema poterebe da se trosi baterija kad procesor nije u funckici i tada se aktivira ta opcija koja snizi potrosnju procesora na minimum da bi baterija vise izdrzala u desktop masinama neama smisla jedino smanjije buku ventilkatora kada gleda neki filim ili radis u ms officu tj. aplikacijama koje ne zahtevaju pun rad procesora (posto se obara klok i zgrejavanje procesora pa ventilator ne mora da radi toliko brzo).

Dalji komentari su suvisni pokazao si koliko znas o AMD-u a toliko ga branis jadn AMD ako ga takvi brane od INTELA i NVIDIE.

:: Niko od nas nije imao problem i ti sada upozoravas ,da postoji opasnost
:: da rikne memorija sa ukljucenim CnQ :))))),mislim stvarno ,da nije tuzno ,bilo bi smesno
:: Ovo jos nisam nigde cuo.Veca ti je opasnost kad ti klokujes Intel da ti rikne memorij
:: ,jer su naponi povecani i stalno ti je CPU pod stresom ,nego nama sa ukljucenim CnQ
obradmi Hehe 30.08.2009. 07:33 #136251

Tako si se izlupetao ,da ja nemam reci ,a AMD inace imam od socketa 754 , fakticki sa pojavaom CnQ .Prevelika kolicina gluposti odjavljujem se .
STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60436. Broj poslatih odgovora: 647769.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs