moj ti je predlog: da uzmes za sistem Seagate, jer je najbrzi, sta god da ljudi kazu, jedino je WDCblack malo brzi. ali brzina/pouzdanost - ipak Seagate. za ostala 3 harda, toplo bih ti preporucio Hitachi, jer je danas on najpouzdaniji hard disk, i najhladniji, ali ne i najbrzi, zato ti njega preporucujem samo za storage, pretpostavljam da si tako zamislio svoju malu infrastrukturu.
Moj predlog ide za WD caviar Black. Imam WD od 640 GB AAKS. seriju i prezadovoljan sam istim. S obzirom da je black serija jos bolja znaci ne verujem da ce da pogresis. Budi uporan :))))
Samsung F1 Spin Point HD103UJ po svim karakteristikama je bolji od bilo kog pomenutog. Nije los ni WD a ni Seagate stim sto oba imaju vise reklamacija dok za Samsung nije dosla jos ni jedna.Ja imam za sad ta dva diska i prezadovoljan sam.Planiram da uzmem jos dva.Mislim da ti je onda jasno o cemu pricam a kupujem samo provereno kvalitetne stvari.U RAID0 tesko da ce bilo koji disk biti brzi od ta dva Samsunga.Pogledaj po netu HD Tach rezultate,Raid0 veza.Znaci brooka!
Ako je prvo mesto, šmug-šmug.... A, o trajnosti.... ko će to znati osim za modele koji već sad crkavaju? Masovno? Niko. Ja i dan-danas viđam fiće na putu. Neki i dalje super, super izgledaju.... pa, da donesem zaključak kao su to u stvari bili najbolji automobili?
Nema od nas niko, ali baš niko, dovoljno iskustva da ti realno kaže procenat pouzdanosti hdd-ova, jer nemamo uslova za to. Ili smo kućni useri - kao ja, ili smo ograničeni asortimanom koji preprodajemo - servisiramo. Ili, prosto, ne vodimo statistiku. Dakle, vraćamo se na brzinu.... pa, ako je verovati vlasnicima i net-testerima.... nema dileme? Next - Next - Next - Accept - Ok ...? Eh? Jbt!!!
Pa obzirom da znam koja su desavanja u par firmi tako i imm informaciju o odredjenom hw-u kako se krece,u kojim kolicinama se prodaje,kolike su reklamacije i sl..Takve informacije su za mene bitne jer svakako daju neku pouzdanost u proceni kako se pokazao neki hw.Kao sto Pisko rece,jako je tesko izvudji statistiku samo iz licnog iskustva u kucnoj upotrebi jer ako provrtis par hdd-ova i neki par ugradis recimo nekim drugim kolegama i userima nije bas merilo da bi moglo da se tacno i precizno da neki zakljucak. Ono sto recimo mogu da kazem iz bliske sredine do sad mi je drugar kupio vec dva WD-a 1TB i to Black seriju i oba su crkla.Tako isto se desava na reklamacijama u koje sam upucen.Ne kazem ja da je taj disk los ni najmanje kao ni Seagate,sa Seagate sam bas zadovoljan imao sam prilike da ga probam,ugradim nekim ljudima,fercera kao lud ali cenim po dosadasnjem iskustvu da je Samsung na prvom mestu a svi ostali iza. Znaci zelim da budem objektivan,ni najmanje nisam neki ljubitelj Samsung brenda,uvek kupujem samo ono sto je najkvalitetnije i sto daje najbolje performanse.
Green Green Grass of Home
:: @SkyFir :: a otkud ti znas da ni jedan nije otisao na reklamaciju??? grdno se varas, sio mi ga Djura , svaki brend ima reklamacije. :: :: ::
SAMSUNG imam 3 komada jedan F1 i dva ECO GREEN na 5400rpm diskovi ovi na 5400 se necuju ama bas nikad, ovaj zna neki put kad dize sys i nesto puno kad kopira ali na njmu mi je sys tako da ne kopiram na njega previse.... inace ako ti znaci nesto ovi 5400 se greju oko 30c kad na njih prebacujes 400gb :D 2h :P ovako su tu oko 25c
e tako vec moze mada, opste je poznato da se s vremena na vreme brendovi menjaju, sto na gore, sto na dole i onda se ne zna, ne znam da li je tacno da je Samsung br.1 po pouzdanosti i brzini, i gledajuci od modela do modela, mislim da to niko ziv ne zna, u poredjenju izmedju 4 najbolja - Hitachi, Seagate, WD i Samsung, ako mogu da uporedim, to ti je kao kada kupujes auto od 4 najbolja brenda, pa se hvatas za glavu kada krenu da ti preporucuju svi razlicite, sto definise poentu da su svi slicno kvalifikovani.
F1 HD103UJ i WD-ov Green WD10EADS-00M2B0 su dobri diskovi, slicnih performansi i veoma su hladni - moze pasivno komotno i da ne prelaze 35c osim ako u sobi nije neka vrucina ..
F1 imam vec ~5 meseci a poznanik je na preporuku uzeo pomenuti WD i kao sto rekoh i taj (sa tom oznakom 00M2B0) je isto broka.
moje licno iskustvo sa seagate ST31000528AS uopste nije lose. najhladniji hard u mom kucistu, a po brzini uspeo je da mi nadmasi sva tri wd-a... moram reci da me je to bas prijatno iznenadilo. ponekad se javi, klikne dok se pali (namestio sam da se hardovi gase nakon 15 minuta, a u tom slucaju ponekad se moze primetiti doticni zvuk), al to se cuje samo sa otvorenom stranicom kucista. za pouzdanost ne mogu nista reci, nemam ga dugo, mozda mesec-dva.
dakle, sto se brzine tice, brz je. veoma.:) wd od 1tb nisam imao prilike da koristim pa tu ne mogu nista da kazem. nadam se da sam pomogao.
Tako sam nešto i mislio da kažem.... eto, ta dva WD-a. ajde da dokažemo zašto su crkla??? Zato što su oni bili krš ili zato što ih je spržilo napajanje? Mislim, jedno je prebrojati ih a drugo je konstatovati kvalifikovano zašto se nešto dešava. Tek onda bi mogli da donesemo neki dobar i valjan zaključak, a, stvarno je retko da se dođe u takvu priliku, najčešće idemo emotivno i na osnovu ograničenih informacija, jer, nečemu moramo da verujemo i nešto moramo da kupimo....U zemlji kineskih napajanja, kako provaliti prave uzroke pomoću čiste statistike? Lako mi je reći da je MSI proizvodio užasne optike i da su sve krš, i da su hp štampači super... ali, u svim ostalim slučajevima, nezahvalno je nešto tvrditi generalno... jednostavno, svi svašta ugrađuju u svoje proizvode, pa čak i u različite serije istih proizvoda, a, SVI se proizvode u yellow-zoni.... i, moraju da štede na proizvodnji.... tako da se često zamlaćujemo preporukama, često nas iznevere., često, zbog toga, pričamo o različitim stvarima pod istim imenom.... ma, ko razume shvatiće. Ali, što je dobro kao tema za prepucavanje i razglabanje.... čudo jedno! Next - Next - Next - Accept - Ok ...? Eh? Jbt!!!
:: Ma ja to od oka onako :: :: Pa obzirom da znam koja su desavanja u par firmi tako i imm informaciju o odredjenom hw-u kako se krece,u kojim kolicinama se prodaje,kolike su reklamacije i sl..Takve informacije su za mene bitne jer svakako daju neku pouzdanost u proceni kako se pokazao neki hw.Kao sto Pisko rece,jako je tesko izvudji statistiku samo iz licnog iskustva u kucnoj upotrebi jer ako provrtis par hdd-ova i neki par ugradis recimo nekim drugim kolegama i userima nije bas merilo da bi moglo da se tacno i precizno da neki zakljucak :: Ono sto recimo mogu da kazem iz bliske sredine do sad mi je drugar kupio vec dva WD-a 1TB i to Black seriju i oba su crkla.Tako isto se desava na reklamacijama u koje sam upucen.Ne kazem ja da je taj disk los ni najmanje kao ni Seagate,sa Seagate sam bas zadovoljan imao sam prilike da ga probam,ugradim nekim ljudima,fercera kao lud ali cenim po dosadasnjem iskustvu da je Samsung na prvom mestu a svi ostali iza :: Znaci zelim da budem objektivan,ni najmanje nisam neki ljubitelj Samsung brenda,uvek kupujem samo ono sto je najkvalitetnije i sto daje najbolje performanse :: :: Green Green Grass of Home :: :: :: :: :: :: @SkyFir :: :: a otkud ti znas da ni jedan nije otisao na reklamaciju??? grdno se varas, sio mi ga Djura , svaki brend ima reklamacije. :: :: :: :: :: ::
Ja licno imam WD1001FALS i vise nego sam prezadovoljan njime.Radi tiho,ne greje se puno i izuzetno je brz,dok u raidu i ne zelim da znam kako bi bio tek :).Ni sa Samsungom F1 neces ni malo pogresiti,oba su po meni najbolji izbor generalno. ___________________________________________
Sto se tice misljenja o HDD-ovima, sve je to manje vise isto... Neki su brzi i bucniji, neki su tisi i sporiji, neki trose vise neki manje energije(zamislite cak 2.5W manje od onog tamo, jao bruka , idem odmah da ga kupim, ustedicu 3 KW za godinu dana)...
Moja preporuka se odnosi na konfiguraciju diskova koje korisnik planira da kupi, naime, ako vec planira kupiti 4 ista diska ne bi bilo lose da ih stavi u RAID 10 a ne sve u RAID 0 !
Zasto ? Pa zato jer ako jedan ne daj Boze slucajno otkaze, moze slobodno i sve ostale da formatira i da se hefta za podatke, a RAID 10 znate vec sta je ...
i rade lepo u raid0 2 diska i 3 na obican sata ide emulaciju kao bekap podrska AMD chipset. Rade lepo i na Intelovom chipsetu ,ali bi trebalo da su ovi noviji Intel chipseti koji podrzavaju full Yorkfield.
O pouzdanosti: juce mi u servis stigla masina sa Seagate ST31000528AS koji je ispustio dusu. Otkazao motor a podaci moraju da se cupaju. Bice jeftna intervencija... Licno u masinama (svojoj i kod sina) imam WD 640 black, nisu najtisi, brzi jesu i uzdam se u backup vaznih podataka :D Sto se Samsunga tice, i njemu se desava da otkaze kao i WD-u, ali je WD sa mnogo duzom tradicijom u svetu hardova i ima dobru reputaciju. Ne kudim Seagate i Samsung i ne hvalim WD, svakome se desva da po koji primerak otkaze, to su neminovnosti. Stvar je licnog iskustva i afiniteta. Green serija WD-a je spora, ali tiha i ne greje se, dobra kao backup disk, Blue je `nesto izmedju` Black i Green, nije spor, ali nije ni sampion brzine.
________________________ Ja sam najpametniji... ...kaze moj desetogodisnji sin!
Ja licno ne razumem profesionalce koji nemaju raid mirror. Pa bem ti klesta zivim od toga a ne mogu da investiram dodatnih 50-100E.
Tomato Republic Of Serbia !!!
:: O pouzdanosti: juce mi u servis stigla masina sa Seagate ST31000528AS koji je ispustio dusu. Otkazao motor a podaci moraju da se cupaju. Bice jeftna intervencija.. :: Licno u masinama (svojoj i kod sina) imam WD 640 black, nisu najtisi, brzi jesu i uzdam se u backup vaznih podataka : :: Sto se Samsunga tice, i njemu se desava da otkaze kao i WD-u, ali je WD sa mnogo duzom tradicijom u svetu hardova i ima dobru reputaciju :: Ne kudim Seagate i Samsung i ne hvalim WD, svakome se desva da po koji primerak otkaze, to su neminovnosti. Stvar je licnog iskustva i afiniteta. Green serija WD-a je spora, ali tiha i ne greje se, dobra kao backup disk, Blue je `nesto izmedju` Black i Green, nije spor, ali nije ni sampion brzine :: :: _______________________ :: Ja sam najpametniji.. :: ...kaze moj desetogodisnji sin :: ::
@nemamime a nisi pomenuo novije Hitachi hardove, sa njima se nisi susretao...? nesto su sporiji od WD, Samsung i Seagate-a, ali su zato pouzdani, bar sto se tice mog iskustva, ovi od 1TB malo vise vibriraju, ali ne preterano, ali ne gledajuci prosle IBM hardove, koji nisu bili kvalitetni, osim SCSI, to je past.
@MaliAbner ja sam imao prvo RAID0, prvo sto nisam primetio da ne dobijam na performansama, drugo sto mi je ubrzo crkao jedan hard i izgubio podatke, nisam cak stigao ni backup da odradim, second, napravio sam RAID1, ajde kao zbog podataka, medjutim, eto, posle godinu dana, crkne jos jedan hard, kome je inace igla lupkala s vremena na vreme, a star je bio godinu, takodje sam kod ortaka napravio RAID0, takodje je radio neko vreme, i hopa, ode hard, to je sve zbog RAID-a, jer tesko da je moguce da odu tek tako 3 harda, zbog rada, a primetio sam, po grejanju, po radu, da jedan hard malo vise doprinosi operacijama, nego drugi hard, i to mi nije jasno zbog cega, ali to nikako nije dobra stvar, jer taj hard koji doprinosi vise ima posla kao crnac, dok ovaj drugi ladi muda , koristio sam dobre kontrolere - SiliconImage.
Broj postavljenih tema: 60436. Broj poslatih odgovora: 647769. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.