Po ko zna koji put isti problem. Reset racunara s vremena na vreme. Resetuje se u Xp u Linuxu ne. Memorija 2 modula po 1gb ,jedna cl5 druga cl6. Kingston na 800 ddr2/ Asus m2n mx amd le1600. Sve bi mi bilo jasno da se cepa i u Linuxu ali ne. Napon na 12+ grani mi je u Xp 12.10 u Linuxu 12.70. Ajde ideja?
Ako nije CL onda je mozda napajanje. Pazi mozda je ono u pocetku bilo dovoljno ali je vremenom usled procesa starenja prestalo da isporucuje onoliko stroje koliko sistemu treba.
A možda nije hardverski problem, već je problem u nekom drajveru pa izaziva reset sistema zbog zaštite podataka. Ili imaš neku gamad... Pazi, ako sa hardverom nešto nije u redu, Linux će pre da te iznervira jer je on manje tolerantan prema neispravnom hardveru.
Neverujem da je napajanje(za tu masinu maltene i netreba napajanje) a ako hoces da ga proveris vidi sa nekim dali ima PSU Tester(Antex,Xilence)pa ces odmah videti dali su ti stabilni naponi na svim granama.Uostalom taj tester je pametna stvar tako da bi mogao i da ga kupis(1K+).
`Samo su dve stvari beskonacne - svemir i ljudska glupost. Doduše, za prvu nisam siguran`
Popodne me nervirate. PIjete pivo, uspavani, šta li.... smoždeni nakon posla? Uglavnom, mozak vam je na minimalcu, tek toliko za PInk.
Evo, da ja postavim isto pitanje kao CrowBgd, ali na svoj način:
Na istoj kofiguraciji, računar mi se pod WindowsXP povremeno resetuje, a pod LInux-om nikad.
I, kakvo sad napajanje, ploče, moče, dede, vurune, opravke svaka mu čast? VIdite da je do operativnog sistema i onoga što je na njemu. I to windows, naravno. LInux fercera.
Izlistaj nam error reporte u administrativnim alatkama. Isključi automatic reboot u slučaju grešaka.
Pa ja sam odmah rekao da je u pitanju CL, moze biti napajanje ako je konfekcija i ako je staro, ali prvenstveno CL. Na starom racunaru sam imao 256 i 512mb memorije i svako malo sam popio reset. Nakon odstranjivanja 256mb memorije iz racunara problem je nestao.
256 cl3, 512 cl2.5 i to je izazivalo nestabilnost sistema, znam neko ce reci da to nema veze te da se brza memorija spusti na nivo sporije i sve radi ali ne mora bas uvek da radi.
Tomato Republic Of Serbia !!!
:: Neverujem da je napajanje(za tu masinu maltene i netreba napajanje) a ako hoces da ga proveris vidi sa nekim dali ima PSU Tester(Antex,Xilence)pa ces odmah videti dali su ti stabilni naponi na svim granama.Uostalom taj tester je pametna stvar tako da bi mogao i da ga kupis(1K+) :: :: :: `Samo su dve stvari beskonacne - svemir i ljudska glupost. Doduše, za prvu nisam siguran` :: ::
Nije u pitanju je Soltek kt266A DRV2, ej bre one davne 2002 je placena 270 demona. Kad pogledas testoce kt266A chipseta ona ispade skoro najbolja u klasi, uzas.
:: Priznaj da su te dve različite memare bile na Zida Tomato - paradajzari :: :: ...hi, hi, ostali samo dugmići :: :: Next - Next - Next - Accept - Ok ...? Eh? Jbt!!! :: ::
Mesta modulima na ploci stavi tu sa cl6 1 da ovu sa cl 5 na 2 mesto.Testiraj ram dal je dobar mozda je riknuo 1 od modula, probaj win sa 1 modulom pa sa drugim odvojeno.Taj napon od 12 v nema veze sa ramom ram radi na 2v neki neki i na 1.8v.iskljuci hpet u biosu ako imas tu opciju.Mozda je losa win instalacija probaj sa drugim winom probajsa vistom ili win 7.
Prvi modul je nov kao i cela konoguracija oko 9 meseci i bio je u prvom, slotu. Drugo je strar 2 godine. Zamenio sam ima mesta CL5 u prvi slot ,a CL6 u drugi sad se koliko vidim redje rsetuje,a mem test sam radio sa Linux cd-a prodje OK, Prime95 ostavim celu noc i nista sve Ok. Sto se tice Sistem tools :) da si mi trazio log iz Linuxa to Ok ali iz Bilija heh aj malo rpeciznije ,znam gde je sistem tools ali gde gledam greseke ne znam, a gamadi nema OS je star 3 dana XP sp3
i tako ja zabodem mem test da vrti danas sa oba modulla rama i vrteo ga je ceo dan i sve Ok. ni jedna jedina greska. sta sad dalje ? koji driver da mu mejam kojom mukom da ga mucim? da nije neka periferija tipa modem tv kartica u knfliktu ?
Moguce da ti bas modem ili tv karta prave problem. Izvadi obe pa probaj. Ako se i dalje rusi, nije to, ali ako stabilno radi, vrati prvo jednu. pa testiraj, pa drugu. Proveri i kako ti OS ocitava temperaturu procesora, mozda imas neki program instaliran koji ne radi dobro i na odredjenoj temperaturi gasi sistem - (Cool`n`Quiet - bilo je takvih slucajeva kod racunara koji su doneti u servis) a kod toshibinih lapova narocito, oni kontrolisu rad kulera preko programa koji MORA biti instalisan, zatim pogledaj da nisu naduvani kondenzatori na maticnoj, da li su svi kuleri cisti... I mozda najvaznija stvar, probaj da li se to desva na cistom windowsu bez drivera (safe mod), mozda ti neki driver pravi problem (vrlo verovatno).
________________________ Ja sam najpametniji... ...kaze moj desetogodisnji sin!
Svaki dan neki niviteti sa resetom. Posto sam dradio memtest86 i prosao 2 passa ,pa.im Linux ujutru sve radi kao zmaj. Resetujem furunu da udjem u XP kad kod prvog podizanja Os-a op blus skrin natrenutak se vidi,pada reset automatski. Podizanje iz drugog puta ,pita me da se podisgne iz ranih modova. Ja mu kazem da se podigne Normal i on se podigne. Od drivera imam samo za chipset, ne sa ploce vec juce updateovane, modem nema drivere nisu stavljeni kao i tv karta jer je ne koristim. Stavio sam Driver genius pro da uradim sav upgrade drivera koje ima. Grafika ima zadnje koji su izasli za nvidia
A sto ti toliko verujes sintetickim testovima, memorija mozda dobro radi sa tom sintetikoma ali programi prave problem.
I meni su na memtestu obe memorije bile u redu ali u realnom radu krah.
Izvadi jednu memorjiju na par dana pa vidi ako i dalje krahira nije ona ako krahira zameni je onom izvadjenom na par dana, ako i sa njom krahira onda je nesto drugo.
Ako ne krahira sa jednom memorijom onda je CL.
:: :: :: :: Svaki dan neki niviteti sa resetom. Posto sam dradio memtest86 i prosao 2 passa ,pa.im Linux ujutru sve radi kao zmaj. Resetujem furunu da udjem u XP kad kod prvog podizanja Os-a op blus skrin natrenutak se vidi,pada reset automatski. Podizanje iz drugog puta ,pita me da se podisgne iz ranih modova. Ja mu kazem da se podigne Normal i on se podigne. Od drivera imam samo za chipset, ne sa ploce vec juce updateovane, modem nema drivere nisu stavljeni kao i tv karta jer je ne koristim. Stavio sam Driver genius pro da uradim sav upgrade drivera koje ima. Grafika ima zadnje koji su izasli za nvidia
Pod tackom jedan ima naj vise gresaka o msnu live mesidzeru,App error wlcomm.exe.... Evo slike pa vidi [URL=http://img186.imageshack.us/i/errorrh.jpg/][IMG]http://img186.imageshack.us/img186/5614/errorrh.th.jpg[/IMG][/URL]
Broj postavljenih tema: 60436. Broj poslatih odgovora: 647769. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.