Zanima me samo koliko ce jos opstati socket AM3,tj da li 965BE zadnj procesor u AM3 familiji ili se moze ocekivati jos procesora?Takodje me zanima da li ce AMD-ovi procesori sa 6 jezgra biti AM3 ili ce prometniti socket? I da li je isplatljivije ici na i5 tj socket 1156 ili AM3?
AM3 bi trebalo da bude dugorocnije resenje (bar narednih nekoliko godina) tako da slobodno idi na AM3. Intel je krenio da brlja sa socketima za i7 pa za i5 tako da je tu manje jasno sta ce preziveti...
________________________ Ja sam najpametniji... ...kaze moj desetogodisnji sin!
Planira se izlazak 6 jezgarnog CPU za taj socket AM3 sa DDR3 memorijom `Thuban` sihronizovano sa novim chipsetom koji ce imati sata 3 i usb 3 0 od novije periferije za prolece 2010 i SB 850 .Thuban bi trebao da napravi dar mar medju Intelima ,jer ce proisteci iz 6 jezgarnog CPU za servere Istanbul koji je vec pokazao dobre rezultate u renderingu takmiceci se sa novim Xeonima.Ostaje pitanje stvarno kako je AMD-u uspelo da stavi 6 jezgara na 45 nm bez smanjivanja kesa ,a Intelu za isto to treba 32 nm,ali to je druga tema.
Kod Intela vrhunski socket je onaj na kome su Nehalemi ,za taj socket je predvidjen isto 6 jezgarni Gulftown u 32 nm procesu.Dobra je platforma ,trokanalna memorija ,ali je problem sto je jos uvek nepristupacna obicnim korisnicima zbog cene.Na Nehalem platformi su i vrhunski Intel CPU.Ako ti pare ne predstavljaju problem mozes Nehalem platformu,ako si umeren u davanju para za IT opremu onda svakako AMD.
Pa planiram da potrosim oko 65k za konfu bez monitora,tako da cu izgleda ici na AMD posto su Neghalem verovatno dosta skuplji,ali to cu pazariti verovatno tamo negde oko nove godine kad bude izasao dx11 i kad se vec budu znale performanse i5,tj kad vec bude uporedjen sa AMD-ovim procesorima.
Broj postavljenih tema: 60436. Broj poslatih odgovora: 647769. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.