Pošto se labavi hladanjak ovog MA770UD3 sokoćala prilično greje ``na dodir``, prvo jer je aluminijumsko đubre najgore vrste, a drugo, jer su, sticajem okolnosti, rebra hladnjaka U12P par cm iznad rebara đubreta, pa hladan vazduh retko kad stigne tamo gde treba, ja bih tu da stavim neki malo veći, kroz koji bi prošlo malo više hladnog vazduha, pa ne znam koji da gledam i gde da tražim.
Spazio sam onaj Thermalright HR 05, pa bih neki toliki. Ako ima neki bolji, pišite.
Mislim da ću uzeti Noctu-u, uži je hladnjak(100% neće blokirati memoriju), teži je, ima 4 bakarne cevi, bakarno podnožje, ne može da bude lošiji od HR 05, a i nije mi bitan baš svaki stepen, nego samo da ne bude fabričko đubre, kad je već stvarno đubre, a i da ne blokira RAM.
Uzeo sam NC-U6, tj. bacio pare kroz prozor i izgubio sat vremena zato što su oni beli pinovi kojima je pričvršćen originalni Gigabyte hladnjak, širi skoro 2 milimetra od ovih koji idu uz Noctuino smeće, pa ovi sa Noctue ne mogu da uhvate ploču, jer su rupe preširoke, a ovi sa originalnog hladnjaka ne mogu da se stave na Noctu-u umesto tih sitnih, jer su na nosaču i rupe sitne, a i 1mm od kraja lima koji je debeo oko 0.8 - 1mm, pa je i proširivanje nemoguće.
Spominjao sam i užu i širu rodbinu čoveka čije ime ne znam, a koji se setio da napravi dve vrste belih pinova, odnosno uže i šire rupe na pločama. Stvarno se nadam da nema još neka veličina.
Kao da nisu mogli da stave šrafove sa oprugama i one najjeftinije plastične podloške da se nazad ne grebe ploča i da svako na svetu bude siguran da će moći da postavi sve svuda kako treba. Sa prednje strane ploče ionako se lepi ona ``vata`` da se zaštite one sitne komponente oko velikog čipa.
A ovako, sa sve onim centralnim šrafom, dok nanišaniš rupe, prođe 15 minuta.
Više me ne interesuje nijedno rešenje, sve i da može da drži NB na -20°C, pri sobnih +65°C.
Ne znam šta da ti kažem, probaj da mu izmeriš temperaturu nekim termometrom. (eto prilike da se uzme digitalni multimetar sa buvljaka) Ili mu stavi neku normalnu pastu i ostavi taj hladnjak. Valjda mu 60C nije mnogo, mrzi me da tražim po specifikacijama maksimalne temperature...
Ja sam mislio da je to mnogo bolje od tog Gigabyte pasivnog
25.09.2009. 15:35
status: user broj poruka: 6502
a sad ispade da je bacanje para... E ja sam na svoj pasivni na stavio mali 40mm venntilator od 100 dinara.... I pomaze po malo manje se greje nego bez tog ventlatorcica...
@The Bear, ako pročitaš šta sam napisao, shvatićeš da sam samo skinuo i vratio fabrički hladnjak, jer Noctua ima uske push-pinove i ne može da se uhvati za ploču.
@BlueSkyNIS,
stavio sam mu ovu Noctua pastu koju sam dobio uz U12P, razlika je 0°C, jedino se malo bolje osećam što znam da više nije ono skamenjeno smeće. Fabrički hladnjak je sam po sebi krš aluminijumski, najgori.
Pa ja sam ti lepo rekao Chipchilla ali ne ti hoces Noctua... I link testa sam ti dao ali ne vredi...
Znaci sad prodajes Noctua hladnjak ili si ga stavio pored monitora da skuplja prasinu kao neka modernisticka skulptura.
Tomato Republic Of Serbia !!!
:: @The Bear :: ako pročitaš šta sam napisao, shvatićeš da sam samo skinuo i vratio fabrički hladnjak, jer Noctua ima uske push-pinove i ne može da se uhvati za ploču :: :: :: @BlueSkyNIS :: :: stavio sam mu ovu Noctua pastu koju sam dobio uz U12P, razlika je 0°C, jedino se malo bolje osećam što znam da više nije ono skamenjeno smeće. Fabrički hladnjak je sam po sebi krš aluminijumski, najgori :: :: Srbologija, nauka belosvetska. ::
Pa sto ne vratis hladnjak i uzmes neki drugi, to je zakonom moguce, sad zavisi sta si radio sa njim, da li si ga spaljivao brenerom, ili gadjao zid sa njim, mada ne vredi zid da sjebes zbog ovoga
:: @The Bear :: ako pročitaš šta sam napisao, shvatićeš da sam samo skinuo i vratio fabrički hladnjak, jer Noctua ima uske push-pinove i ne može da se uhvati za ploču :: :: :: @BlueSkyNIS :: :: stavio sam mu ovu Noctua pastu koju sam dobio uz U12P, razlika je 0°C, jedino se malo bolje osećam što znam da više nije ono skamenjeno smeće. Fabrički hladnjak je sam po sebi krš aluminijumski, najgori :: :: Srbologija, nauka belosvetska. ::
Nekako mi je ``nesrećno`` izgledao taj ChipChilla pored Noctue, a na nekom domaćem sajtu je neki lik prepravljao Thermalright HR05 jer mu se podnožje polomilo, nešto je vario, savijao, ko zna šta, a sve samo da bi ga fiksirao na mesto hladnjaka identičnog mom(i opet nije siguran ni u šta), pa je to samo bio dodatni razlog da ga ne izaberem.
Inače, ima bar 10 testova istih komponenata, a sa drastično različitim rezultatima.
Uža i šira vrsta push-pina nije bila ni poslednja stvar koju sam mogao da zamislim.
Razumeo bih donekle da mi je ploča model iz 2002., ali ovo je stvarno smešno.
Zvaću Ljubišu :)
@Kovle, *ebe mi se i za hladnjak i za tolike pare, nego pišem u nadi da će neko sa sličnom dilemom/trilemom ovo pročitati PRE kupovine, da se ne ispali na isti način.
@Slavuj opusti se, nece ti crci maticna zbog toga, ostavi kako je, koliko ljudi nisu stavljali kulere da im ne hladi NB i sada jos rade te maticne ploce ? Nego jesi li bio na Kupusijadi u Mrcajevcima, Miroslav Ilic je bio domacin, mogao si i da ga sretnes :).
Pa dobro kazem onako, utesno nisu neke velike pare, uostalom mozes i da ga prodas, ali da je npr hladnjak za cpu, ja bih im vratio
:: @Kovle :: *ebe mi se i za hladnjak i za tolike pare, nego pišem u nadi da će neko sa sličnom dilemom/trilemom ovo pročitati PRE kupovine, da se ne ispali na isti način :: :: Srbologija, nauka belosvetska.
..sto su ostavili samo dve rupice na dijagonalu da pricvrste hladnjak !Znaci svaki drugi aftermarket hladnjak ne moze da se stavi kako treba vec ce se svakako i on klatiti. Moja preporuka je promena paste sto radim na svim novim plocama jer je fabricka zvaka koja se stavlja najgora pasta koja postoji.Njena uloga je da izdrzi na duze vreme i podnese visoke temperature a provodljivost je minimalna a kasnije prelazi u cvrsto stanje gubi totalno viskozitet i moze da stvori problem. Druga stvar,ono sto cu ja uraditi na mojoj ploci,skinucu plasticne snale i Gigabyte-ov hladnjak cu da dotegnem srafovima jer se sa snalama klati i ima lufta!
Ja veoma poštujem Noctua proizvode, zato povremeno posečujem njihov sajt. Veliki broj njihovih kulera, koji se kod nas prodaju, više se ne proizodi. Između ostalih i tvoj NC-U6. Ovde je lista Discontinued Products. http://www.noctua.at/main.php?show=compatibility_nc_u6&lng=en
Ovo mu dođe kao dodatak tvom upozorenju. Proverite kompatibilnost na sajtu proizvođaća. Pogledajte dimenzije onoga što kupujete i proverite da li u kućištu ima mesta. Da se ne biste za***ali i popi*kili.
Nightbird ISKUSTVO - Proporcionalno količini uništene opreme. HOBI - Način umaranja tokom slobodnog vremena.
Broj postavljenih tema: 60436. Broj poslatih odgovora: 647772. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.