Vezan sam memorijom 2 x 2GB DDR2 Geil PC1066 Black Dragon Evo One.
U racunaru graficka Gainward 7300GT GS, napajanje LC Power 550W GP, prostrano i provetreno kuciste (napajanje dole, ventilatori za izbacivanje gore i pozadi, i za diskove napred), vise diskova, ostalo nebitno...
Razmatram:
CPU Intel Core2Quad Q9550
Motherboard P5Q-E (8-Phase Power Design, 2 x LAN (RJ45) ports) P5Q Deluxe (16-Phase Power Design, 2 x LAN (RJ45) ports) P5Q Premium (16-Phase Power Design, 4 x LAN (RJ45) ports)
ili neka druga ploca (kvalitetna), sa bar dva LAN port-a
Bitna stabilnost pre svega, racunar ce raditi non-stop (bez gasenja), grafika (igrice) nije presudna (kao sto se vidi), prvo sledece ce biti napajanje (Enermax ili novi Corsair).
Za ovu kombinaciju potreban je i cooler, interesantan je Noctua NH-U12P (preskup je). Ovde na forumu sam video `raspravu` po pitanju karakteristika, sta bi mogao uzeti da temperatura bude sto manja, a `tisina` u sobi (spavaca).
Jos desetak dana dok nestignu pare , sam na slatkim mukama, pa bi voleo da cujem i vase misljenje tj. predloge, unapred zahvaljujem...
:: Vezan sam memorijom 2 x 2GB DDR2 Geil PC1066 Black Dragon Evo One ::
:: :: CP :: Intel Core2Quad Q955 ::
:: :: Bitna stabilnost pre svega, racunar ce raditi non-stop (bez gasenja), grafika (igrice) nije presudna (kao sto se vidi), prvo sledece ce biti napajanje (Enermax ili novi Corsair) :: :: Za ovu kombinaciju potreban je i cooler, interesantan je Noctua NH-U12P (preskup je). Ovde na forumu sam video `raspravu` po pitanju karakteristika, sta bi mogao uzeti da temperatura bude sto manja, a `tisina` u sobi (spavaca) :: :: Jos desetak dana dok nestignu pare , sam na slatkim mukama, pa bi voleo da cujem i vase misljenje tj. predloge, unapred zahvaljujem..
Ja imam CoolerMaster Hyper Z600 i pasivno mi hladi Celeron D. A na testovima sam gledao da moze da odradi i qvadro procesore (TDP 89 - cini mi se), ja sam zadovoljan sa njim, mada su ti dobri i Thermalright. Sto se tice napajanja ako zelis stvarno tiho onda uzmi napajanje bez ventilatora. Ja sam imao problem sa bukom na prethodnom i odlucio sam se da kupim Corsair HX 620. Napajanje je extra ali nije tiho (naravno tise je od svega sto sam cuo do sada). Meni se cini da bi bilo dobro kada bi moglo da se nadje nesto recimo kao Antec phantom sto je nekada bio i da se stavi Noctua ispred.
bih se sa gore navedenim postovima.Jer DDR2 ide u bezcenje a kako stvari stoje ti radis generalku,pa bi glupo bilo da budes ogranicen u izboru zbog memorije koja je slozices se najmanji trosak u svemu ovome.
Za hladjenje,moj savet ti je da ides na pasivne tipa Thermalright 90 ili 120 ultra,pa cak i jeftiniji TT Sonic Tower,pa onda lepo kupis kvalitetnu(citaj.tihu)12-ticu i bog da te vidi.
`Samo su dve stvari beskonacne - svemir i ljudska glupost. Doduše, za prvu nisam siguran`
Kupovina 775 platforme u ovo vrijeme i nije bas nesto mnogo dobar izbor...
Pogledaj Core i5 750 (nisam vidio Core i7 860 u ponudi), cijena je ista kao i za Q9550 nemalo...
Sto se tice ploce, posao ce ti zavrsiti recimo GB GA-P55-UD4 (ASUS jeste bolja ali je preko 6000 skuplja a da dodas jos 2000 na to mozes uzeti 4GB (2x2GB) DDR3 @ 1600MHz a mozes i neki jeftiniji za manje novca), jedino sto ona nema dual LAN, ali, zar je problem staviti jednu PCI karticu ?
Sto se tice hladjenje, Noctua jeste skupa, ali je i tiha zato... Nisam siguran da li podrzava montazu na sckt. 1156...
Druga stvar, mozes uzeti bilo koji cooler i staviti potenciometar na ventilator...
Ako tebi u spavacoj sobi ne smetaju ti ventilatori na kucistu, nece sigurno ni jedan na procesoru...
I5 obavezno, ili neki i7 koji leze u 1156 socket, ako ih nema trenutno pojavice se :). Ako komp koristis za render razmisli o i7 920 soluciji. Jel ti to imas neko drugo mesto za komp osim spavace sobe :).
Vidim da vecina predlaze kombinaciju i5 ili i7, a moja logika je bila upravo kontra, da su to novi procesori, ploce jos novije, nedovoljno ispitane (testirane), a ova `stara` tehnologija je ispitana i dovedena do svog vrhunca , tako da nebi smelo da bude problema ni sa novim revizijama ploca, novim bios-ima itd.
@TheBear
ma nema problema, samo si me zbunio...
@bax2003
koliku bi razliku stvarno video sa tom kombinacijom, a kolika je razlika u lovi
@Ivan012345
napajenje ce kasnije ici kao sto sam rekao
@Ishmerish
cooler mora odmah verovatno neki pasivni, pa ako bude trebalo dodacu neki ventilator, videcu tu Thermalright kakvi su na testovima, zavisno od CPU-a
@NMY
o CPU razmisljam i dalje, za Noctua cu svakako proveriti... sto se mene tice meni ni tenkovi nebi smetali da prolaze, ali zena ce izbaciti i mene i racunar kroz prozor sa sedmog sprata
@gile23
videcu sta stvarno ima od tih i5 i i7 ploca i procesora, ne zaradjujem na renderu tako da mi se zbog toga ne isplati, bar trenutno a za sobu sam vec objasnio situaciju
Hvala svima na konstruktivnim predlozim, citam i dalje vese predloge...
Za napajanje se ne brini ne krcaju ti novi procesori mnogo struje. i5 platforma je novija od 775 platforme, imaces neki upgrade za i5 dok ce ti za 775 Q9550 koji ces ti uzeti biti najjaci procesor. Posto ne zaradjujes na renderu onda i7 920 ti nije potreban, onda pogledaj neki i5 750 on jedini ima na nasem trzistu, i i7 860 kada izadje, a posto tebi lezu pare za 10-ak dana verovatno ce biti i5 750. Javi se neki dan pre nego sto ti legnu pare da ti odaberu plocu koja valja :).
Poenta je da promeniš platformu sada kada imaš priliku. Ako se baviš nečime što ima veze sa videom, encodingom, 3D....razlike su od 20-30% pa do 80%. Razlika nije vredna para ako se igraš, slušaš mjuzu, filmovi itd. Ako te ne mrzi da sačekaš da se proda tvoj DDR2, savetujem ti da pređeš sada kada imaš priliku, jer uskoro za taj DDR2 nećeš moći ni cvonjka da izvučeš. Q9550 je oko 17.500 din, a core i5 750 je 17,200 i to je mizerija. Za istu količinu rama (4 GB) ćeš verovatno morati da calneš nekih 30-40-tak evra.
P.S. 7300 GT GS ne postoji. Ili je GS ili je GT.
: :: @bax200 :: :: koliku bi razliku stvarno video sa tom kombinacijom, a kolika je razlika u lovi sm-02> :: :: Hvala svima na konstruktivnim predlozim, citam i dalje vese predloge.. ::
:: :: Poenta je da promeniš platformu sada kada imaš priliku. Ako se baviš nečime što ima veze sa videom, encodingom, 3D....razlike su od 20-30% pa do 80%. Razlika nije vredna para ako se igraš, slušaš mjuzu, filmovi itd. Ako te ne mrzi da sačekaš da se proda tvoj DDR2, savetujem ti da pređeš sada kada imaš priliku, jer uskoro za taj DDR2 nećeš moći ni cvonjka da izvučeš :: Q9550 je oko 17.500 din, a core i5 750 je 17,200 i to je mizerija :: Za istu količinu rama (4 GB) ćeš verovatno morati da calneš nekih 30-40-tak evra :: :: P.S :: 7300 GT GS ne postoji. Ili je GS ili je GT :: :: :: :: @bax200 :: :: :: :: koliku bi razliku stvarno video sa tom kombinacijom, a kolika je razlika u lovi :: sm-02> :: :: :: :: Hvala svima na konstruktivnim predlozim, citam i dalje vese predloge.. :: ::
Imali u nastavku GLH, kada se pojavile kupih jedan i klokovah ga sa njegovim programom mislim da bese na 650/1500 (GPU/Mem.) i sutradan mi zakova na divx-u tj prikazivao mi sahovsko polje, ali sam uspeo da dobijem zamenu i evo vec 2 i nesto godine radi na sa fabrickim setovanjem 500/1200. A da me covek pitao koj ce meni to kada igram Heroes of might and magic 3 WOG i gledam filmove ne bih znao sta da beknem, valjda nostalgija za Gainward GForce 3Ti golden sample...
Broj postavljenih tema: 60436. Broj poslatih odgovora: 647772. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.