Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Komponente
Ploče, procesori i memorije
Pomoc oko AMD Phenom II X2 550 Black Edition i DDR3
STRANA 1 OD 1
dragance Pomoc oko AMD Phenom II X2 550 Black Edition i DDR3 01.10.2009. 16:36 T20582

status: user
broj poruka: 144

Ljudi, molim objasnjenja i savete povodom sledecih stvari. Pretrazivao sam forum i nisam nasao na odgovore i objasnjenja koja su konkretna za moj slucaj. Ima i nekakvih nesuglasica, pa bih ipak da budem siguran. Planiram da uzimam komp u skorije vrema pa me zanima:
1. Da li procesor u naslovu zaista moze da bude quad core, i sa kojom plocom?
2. Sta znaci kad u specifikaciji maticne ploce pise 4 x DIMM, Max. 16 GB, DDR3 1800(O.C.)/1600(O.C.)/1333(O.C.)/1066 ECC,Non-ECC,Un-buffered Memory, ovo O.C, overclock, da li u konkretnom slucaju kada bi uzeo npr. Geil DDR3 4GB (2x2GB), 1600MHz, Dual Channel Kit, SPD 9-9-9 (GV34GB1600C9DC), koja fabricki radi na 1600MHz, da li bi morao nesto da podesavam, ili bi ona sama pocela da radi na 1600?

Evo koje komponente sam planirao da uzmem:

Ploca :http://www.asus.com/product.aspx?P_ID=GRrtD7enpMkaVWV1&templete=2

ili http://www.gigabyte.com.tw/Products/Motherboard/Products_Spec.aspx?ClassValue=Motherboard&ProductID=3010&ProductName=GA-MA790XT-UD4P

Procesor: AMD Phenom II X2 550 Black Edition

DDR3: Geil DDR3 4GB (2x2GB), 1600MHz, Dual Channel Kit, SPD 9-9-9 (GV34GB1600C9DC)

Hvala unapred na savetima i odgovorima.
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
2m4Y re: 01.10.2009. 17:20 #144612

broj poruka: 2355
...hm:

1. procesor je dual core, sto se tice druga dva jezgra, ugasena su zbog nekih defekata, obicno, drukcije bi bio neki X4 procesor, sto se tice odkljucavanja, moze da s edesi da ga odkljucas bez problema, a moze da se desi da ne mozes da odkljucas ni jedno jezgro... Ako uspes da odkljucas, moze da se desi da komp nece proci prime95 ili neke druge programe za testiranje, ali ce u svakodnevnom radu biti da kazem `stabilan`
Sto se tice ploce, pre bih rekao da je do BIOS`a da li ce proca moci da se odkljuca ili ne, ljudi su obicno odkljucavali procesore na modovanim BIOS`ima, tj Beta verzijama...

2, Standardno za AMD procesore sve sto je preko 1333MHz se smatra OC`om, jer AMD interni memo controller radi max na 1333MHz, kao i kod DDR2, standardno je radilo na 800MHz, a kada si hteo da ti memara radi na 1066MHz, morao si manuelno da podesavas u BIOS`u, tako da mislim da je ista situacija i ovde... ali me nemoj drzati za rec...

Pozz...

AMD Phenom II 955 BE
DFI LP DK 790FXB-M2RS
AMD 4870 512MB ToP
2x 2GB DDRII 1066MHz
2x 320GB SATA II RAID0
1x 750GB SATA II
SB Live 5.1 Digital
Corsair 750W

nenika Pogledaj ovde 01.10.2009. 18:23 #144635

broj poruka: 1133
http://www.itsvet.com/proizvod/amd-phenom-ii-x2-550-3.1ghz-am3-black-edition/comp_comp_cpu/47/337

Saske ... 01.10.2009. 18:24 #144636

broj poruka: 1117
da bi otkljjučao dodatna jezgra, u biosu mora da postoji AAC opcija (Advance Clock Calibration)...koju mislim da imaš samo na pločama koje imaju SB750 čip...ail, dodatna jezgra verovatno nećeš uspeti da otključaš, a čak i da uspeš da ih odključaš to neće biti stabilno jer su jezgra ugašena zbog fizičkih defekata i računar neće raditi kako treba, tako da tu ideju najbolje batali...
što se memorije tiče, to što u deklaraciji stoji 1600MHz(O.C.) itd, to znači da u biosu ne postoji multiplajer koji će pomnožen sa FSB-om dati tu frekvenciju, već bi da bi dobio tih 1600MHz, morao bi da povećaš FSB...dakle samo overklokom...

Overclocking is the way of life!!!

dragance hvala! 01.10.2009. 19:24 #144641

broj poruka: 144

E sad je mnogo bolje. Hvala na odgovorima. Ako jos neko ima sta da doda ili da predlozi neku konfiguraciju koja je mozda bolja, za istu cenu, samo izvolite...
Saske ... 01.10.2009. 19:42 #144647

ploču uzmi tu Gigabyte...a što se tiče procesora, razmisli o ovome...
http://www.pcberza.rs/komponente/procesori-socket-am2-am2am3-athlon-ii-x4/1326/

ne klokuju se tako dobro kao Phenom II x4...ali su sasvim solidni...idu do nekih 3.4GHz i dosta su bolja kupovina od tog x2 550...

evo i nekih testova...
http://www.anandtech.com/cpuchipsets/showdoc.aspx?i=3638

2m4Y Re: ... 01.10.2009. 21:48 #144673

broj poruka: 2355
...AAC nije bas za odkljucavanje jezgara, to je koliko znam za podesavanje clockova pojedinih jezgara, ...ima u BIOS`u da se podesi koliko je jezgara aktivnih, ali kod normalnog BIOS`a, (tj onaj koji nije modovan) mozes samo da smanjis broj jezgara, ne da povecas (ako je procesor kao taj gore X2), kod modovanog BIOS`a ta ista opcija ima iskljucena jezgra, pa ih ti ukljucis, ...ali kao sto sam rekao ranije, ne mora da znaci da ce da radi, pa moze da se desi da ti se komp uopste ne bootuje... ...kod nekih ploca ne moras cak ni modovane BIOS`e da trazis, jer je to uradjeno pod skrivenim podesavanjima, jednostavno ces morati da pogledas za pojedinacnu plocu podesavanja, i odkljucavanja...

Pozz...

AMD Phenom II 955 BE
DFI LP DK 790FXB-M2RS
AMD 4870 512MB ToP
2x 2GB DDRII 1066MHz
2x 320GB SATA II RAID0
1x 750GB SATA II
SB Live 5.1 Digital
Corsair 750W

:: da bi otkljjučao dodatna jezgra, u biosu mora da postoji AAC opcija (Advance Clock Calibration)...koju mislim da imaš samo na pločama koje imaju SB750 čip...ail, dodatna jezgra verovatno nećeš uspeti da otključaš, a čak i da uspeš da ih odključaš to neće biti stabilno jer su jezgra ugašena zbog fizičkih defekata i računar neće raditi kako treba, tako da tu ideju najbolje batali..
:: što se memorije tiče, to što u deklaraciji stoji 1600MHz(O.C.) itd, to znači da u biosu ne postoji multiplajer koji će pomnožen sa FSB-om dati tu frekvenciju, već bi da bi dobio tih 1600MHz, morao bi da povećaš FSB...dakle samo overklokom..
::
:: Overclocking is the way of life!!!
Saske ... 01.10.2009. 22:47 #144692

svi koji su uspevali da odključaju jezgra kažu da je enejblovanje ACC ključ...ništa više nije potrebno...
ovde piše svašta nešto...donekle je objašnjena pojava odključavanja jezgra...
http://www.tomshardware.com/reviews/unlock-phenom-ii,2273.html

STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60436. Broj poslatih odgovora: 647772.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs