Sta znace 4 temperature jednog procesora sa 2 jezgra?
STRANA 1 OD 1
strela75
Sta znace 4 temperature jednog procesora sa 2 jezgra?
30.10.2009. 08:54
T21409
status: user broj poruka: 1591
Koristim program SpeedFan 4.39 za pracenje temperature komponenti. Zbunjuje me sto za procesor sa dva jezgra imam neka 4 ocitavanja: CPU, Core0, Core1, Core. I sto je najcrnje sva 4 se nesto mrdaju u zavisnosti od toga sta se radi. Ako je benchmark procesora (OCCT, Everest,...) ond Core0 i Core1 rastu. Ako je 3Dmark06, onda CPU ode u nebesa (77 stepeni). Ako je neka igrica, ond Core raste li raste.
Sta znaci sta od ovih procesorskih merenja, i koje mi je bitno za dugotrajnost komponenti (CPU - MB (tu se valjda prenosi toplota)).
core1 i 0 su jezgra ovo cpu ti je procesor. I logicno je da sta god da radis gde je opterecen procesor da ce temperature jezgara i samog cpua biti vece. Ali tih 77c je malo visoka temp. Kupi bolji kuler ili provetrenije kuciste.
core1 i 0 su jezgra ovo cpu ti je procesor. I logicno je da sta god da radis gde je opterecen procesor da ce temperature jezgara i samog cpua biti vece. Ali tih 77c je malo visoka temp. Kupi bolji kuler ili provetrenije kuciste.
Core 0 i 1 su temperature jezgara procesora, CPU je temperatura CPU kejsa, odnosno onog njegovog metalnog oklopa ili ti hitspredera. To ti je znači spoljašnja temperatura procesor. Ono Core ti je temperatura jezgra grafičke karte, a ono Ambient ispod njega je ambijentalna temperattura koju meri grafička karta i to očigledno ne radi...sve te višak temperature možeš da isključiš u Configure, na tabu Temperatures...
Core - me je bunilo. Mislio sam da je vezano za procesor, a u stvari je vezno za grafiku. Cini mi se da jezgra imaju temperaturu max 5x stepeni, onda ni CPU ne moze biti preko toga. A Core je divljalo zajedno sa GPU -om. Graficka je radijator u mom kucistu. U Idle radi na 47-48 stepeni. Videcu sta se da uraditi sa hladjenjem graficke sledece nedelje. Probacu sa otvorenim kucistem i videti ima li promene u temperaturi.
Obrati paznju da je nekad potrebno upisati u program za merenje ispravnu vrednost za Tjunction max (Tj max) za odgovarajuci tip procesora. Kada program racuna na osnovu pogresne Tjmax vrednosti za neki procesor (vidi prave vrednosti gore u guideu), onda su mu i ocitavanja core temperature za toliko pogresna.
Posto nisam znao sta je Core, a sta CPU - mesao da je to isto, ispalo je da CPU temp je veca od temperature jezgara. U stvari, meni su temperature Core i GPU preko 75 stepeni (sve vezano za graficku), a CPU, Core0 i Core1 su max 55-56 stepeni (vezano za procesor).
Merio sam uporedo temp sa programom Coretemp i dobio vrednosti oko 55 stepeni za oba jezgra, sto se podudara sa Speedfan-om.
Znaci greska je bila sto sam ja mislio da Core ima nekako veze sa CPU-om, a ne sa grafickom. Sada znam da je graficka usijani radijator koji bi trebalo rashladiti. Pogledacu kakva je situacija sa kucistem, kako radi njen ventilator, pa razmisliti o budzenju boljeg hladjenja. Kao sto spomenuh - idle temperatura graficke je 47-48 stepeni, sto se meni cini mnogo.
Ima li kakvih iskustava sa poboljsanjem hladjenja grafickih? Moja je Gigabyte 9600GT. (ili je bolja varijanta doplata za neku koja se manje greje?)
Broj postavljenih tema: 60436. Broj poslatih odgovora: 647772. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.