Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Komponente
Ploče, procesori i memorije
da li pri kupovini mainstream konfe REALNO treba obracati paznju na CF/SLI mogucnost?
STRANA 1 OD 1
tpk da li pri kupovini mainstream konfe REALNO treba obracati paznju na CF/SLI mogucnost? 03.11.2009. 14:44 T21507

status: user
broj poruka: 30
Posto sam nazalost upao u situaciju da moram da kupim novi komp za najvise mesec i po dana (iako je sad vrlo lose vreme za tako nesto) uzeo sam da se informisem malo o celoj IT sceni jer sam podosta ispao iz forme. I sto vise citam to me ova tema iz naslova vise zbunjuje. Ne zauzimam nikakav stav, samo navodim kako meni sve izgleda i voleo bih da cujem i tudja misljenja jer ni ja nisam siguran sta je najbolje.

Uzecu AMD ploce i ATI grafiku (dakle Crossfire) za primer jer sam se o njima malo vise informisao nego o Intelu (i SLI sistemu). Odmah da napomenem da ne znam koliko je koja maticna dobra za clock jer ne bih nista klokovao nesto posebno puno, ali opet molim nekog da to spomene ukoliko zna, tj. ukoliko to znacajno utice na ovo sto pisem dole. Da navedem kombinacije i da raspravimo:

Svuda je grafika ATI5770

1.
AMD790fx chipset (x16/x16 CF) ~135e
Ovo je ocigledno najbolja kombinacija ako hocemo Crossfire. Kada za npr 2 god primetimo da nam i pored klokovanja igre ne rade bas najbolje samo ubacimo jos jednu 5770 koja ce tad biti dosta jeftina i uzivamo. Medjutim, onih 128bit... (kasnije u tekstu se raspravlja ubacivanje jacih kartica)

2.
AMD790x chipset (x8/x8 CF) ~90-100e
Po raznoraznim forumima i benchmarkovima pise da razlika izmedju x16/x16 i x8/x8 CF-a kod mainstream kartica kakva je 5770 i nije nesto primetna. A razlika u ceni izmedju ovih ploca je itekako primetna jer je oko 40e. Recimo da za 2 god kupimo drugu 5770 i 2 god nakon toga uvidimo da i od toga vise nema nista (realno mnogo pre toga `vise nema nista`, ali nema se para) i sad posto cemo verovatno biti ograniceni time sto ova ploca nece podrzavati neke novije kartice, a nemamo para za novi komp mi cemo onda ubaciti npr dve 5870 koje ce do tada biti dosta jeftine. E ako se kod slabijiih kartica nije osecala razlika izmedju x16/x16 i x8/x8 onda kod 5870 hoce i tu onda dosta gubimo. Mada sam ja mozda otisao predaleko u buducnost.

3.
AMD785G chipset (-) ~80-85e
Ovaj cipset mozda ima stariji southbridge od ovih gore, ali ima noviju arhitekturu i ujedno je najjeftiniji. Naravno na CF mozemo da zaboravimo. Dakle kupimo 5770, kad primetimo da je spora - kloknemo, koristimo malo i za ukupno 2-3 god max - vreme je za novu (a 5770 prodamo). Zbog novije arhitekture sigurno cemo imati veliki izbor pri kupovinu novih, a dobar deo sadasnjih skupih ce biti dosta jeftinije.

Sada da pricamo o parama.
Razlika izmedju 1 i 3 je ocigledna - 50 evra. Na to treba dodati i cinjenicu da je za CF i jos klokovanje uz to potrebno razmisljati o dosta jacem napajanju nego kod opcije 3 (odn. jos para, lupiću - 20e). Razlika izmedju 5770 i 5850 npr je danas oko 70e, a tad ce biti manja (jos cemo mozda uvaliti nekom nasu polovnu 5770 za neke tricave pare - bolje ista nego nista) dakle deluje kao da cemo u opciji 3 na te duze staze ustedeti. Jesu dve 5770 jace od jedne 5850, ali do tada ce se i grafika toliko razviti da ce onih 128bit predstavljati veliki problem... Doduse ne znam da li je moguce ubaciti 5850 i 5770 u CF bez toga da 128bit sa 5770 bude ogranicavajuci faktor za ukupni ucinak, ali ako jeste to onda i nije tako lose jer je jos kasnije onda moguce u toj kombinaciji zameniti i 5770 sa npr 5870 itd, ali to je i dalje ona startna pozicija sa dodatnih 70e u ovom trenutku sto nije malo (za te pare je moguce odmah uzeti 5850 umesto 5770 u opciji 3 ili eventualno te pare uloziti u bolji procesor).

Razlika izmedju 2 i 3 je manja, ukupno 30e za maticnu i napajanje. Ako je tacno da se ne gubi previse kod x8/x8 za slabije kartice onda to i nije tako lose kad su u pitanju dve od 5770, ali ako kasnije budemo zeleli da predjemo na 5850 ili 5870 tu razlika moze biti znatna. Doduse, da li nadoknadjivanje te razlike stvarno vredi sadasnjih dodatnih startnih 40e izmedju opcije 1 i 2 i da li stvarno treba gledati toliko u buducnost u danasnje vreme kada nove tehnologije izlaze svakog dana? Tu moze doci do izrazaja i novija arhitektura maticne u opciji 3.

Ovo jeste bilo predugo, ali nadam se ponekom komentaru i savetu :)
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
Slavuj ... 03.11.2009. 14:54 #154636

broj poruka: 2236
Pa, dobro.

CF u najvećem broju slučajeva ne radi uopšte, a kada radi onda ti i ne treba(igre starije od godinu dana možeš da teraš i sa kartama od 30-40 eura na max detaljima) ili radi 5-20% brže nego sa jednom kartom i to MOŽDA jednom na svakih par minuta(noviji naslovi) skoči fps.

Na primer, dok sam imao 2x 4850 u prvoj misiji Call Of Duty 4 sam imao preko 150fps na 1600x1200, da bi već u sledećoj pao na 65-70, a sa jednom kartom sam imao toliko, pa čak i nekoliko više.

Obe ispravne 100%, Windows takođe. Jednostavno, igre to ne koriste.

Tako da, ako baš nisi 100% siguran da bi ti nekada u budućnosti mogla zatrebati PCI-E karta koja NIJE grafička, rekao bih da je neuporedivo korisnije da kupiš jednu ``običnu`` ploču i jednu jaku kartu, npr. 5850 ili 70 i za dve godine zameniš za neku drugu od 200-250 eura, ako do tada uopšte bude bilo igrica koje ne pretvaraju mozak u kačamak.

Supermarketi ``Čutura``
:: icq :: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
Pisko U 95% slučajeva, 03.11.2009. 18:28 #154734

broj poruka: 6672
JOK.
Sve drugo je važnije.

Next - Next - Next - Accept - Ok ...? Eh? Jbt!!!

:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60436. Broj poslatih odgovora: 647772.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs