Kakvo je iskustvo ljudi koji se zezaju sa klokovanjem...? Prvenstveno mislim na slucajeve kada procesor radi sa naponom blizu ili preko fabrickog maksimuma. Recimo intel procesori u 45nm tehnologiji, za njih znam da je max 1.45V (za moj E7300 gledam u intel datasheet-u stoji 1.45V). Obicno ljudi prijavljuju degradaciju (neki i totalno unistenje) pri naponu vecem od ovog (ali cak ne ni mnogo vecem), sto je i logicno, ne bih ni ja moj procesor terao mnogo preko toga.
Koliko je sigurno staviti intel 45nm proc da radi na 1.45V za svaki dan (pod uslovom da je temperatura u granicama normale)? Posto postoji drop napona, moze se staviti i malo vise, pa da napon kada dropne bude 1.45V...? Kako se sve manifestuje degradacija procesora? Posto po stranim forumima ima razlicitih prica... zanima me necije licno iskustvo...
Unapred hvala na odgovorima.
Demon to some. Angel to others. _______________________________
E7200 mi radi za svaki dan na 3,6 GHz sa 1.425v naponom,sto je Real 1.408v.Temperatura ne prelazi 65c.Granica za 45 nm Intel CPU je 75c i 1.45v.Gledaj da ti ne prelazi nista od ovoga.
Svako ko se time bavi, svestan je šta je potrebno da se u OC uslovim, procesoru što više `olakša` život. Kvalitetno: hlađenje, napajanje, ploča, memorija.
Degradacija je takva da je niko neće osetiti bar u 3. ruci njegovog života. Osim ako se neko preterno igrao sa naponom, ignorisao česta pregrevanja, itd, u tim slučajevima, ne možeš ništa garantovati. Možda umre sutra, a možda je i trajno oštećen.
Totalno unistenje dolazi kada se uslovi koji su propisani nepostuju.To znaci prekomerni napon preko 1.45v u temperatura preko 70-75c za svaki dan.Znaci sve preko toga utice na unistenje i degradaciju procesra.Degradacija procesora znaci da ce za isti postignuti klok u fazi degradiranja sada biti potreban veci napon da bi se postigla stabilnost ili ti znaci da ce sada procesor raditi na nizim frekfencijama jer se degradirao i u potencijalu.Kako vreme odmice sve vise opada i potencijal i na kraju ce se doci do nekog smesnog overkloka koji i nicemu i ne sluzi a potrazuje opet veliki stepen voltaze za vcore. Ovo znaci da vama procesor moze i biti ziv i da cete u tom slucaju moci da ga koristite na defaultu ali u slucaju overkloka tu se vec gubi svaka mogucnost. Takodje se desava da se nepravilnim odrzavanjem svog sistema tj nepostovanjem tih odredjenih pravila i unisti CPU.To se uglavnom desava ako se poklope i jedan i drugi element i temperatura i voltaza ali isto tako sve zavisi i od samog primerka vaseg CPU-a. Znaci moze da se desi da jednostavno nece da istrpi napon preko 1.45v i da vremenom izgubi svaku fuknciju u radu tj da crkne. Postoje i drugaciji uslovi.Kada procesor dobro ohladite (neko kvalitetno vodeno hladjenje) tada je sposoban da istrpi i vece voltaze i manja je bojaznost od degadacije a veci korak u overkok potencijalu.Uglavnom,hladjnje CPU-a je prvi i najvazniji korak u overkloku,pored toga se uglavnom treba drzati tih pravila i nikad i nece doci do degradacije i CPU ce da radi punim potencijalom besprekorno dugo.
Cuvam ja moj procesor, nego bih stavio neki klok malo preko 3.8GHz a tu vidim da cu morati dosta vise od 1.4V da mu stavim, pa sam razmisljao koliko je to pametno za svaki dan, mada bi mu i temperatura u LinX-u isla vec oko 75c.
Ako ga budem degradirao ili krene da crkava da znam bar kako ce da se manifestuje Salim se, mozda je bolje da ne idem preko 3.66GHz na koliko sada radi.
Hvala na odgovorima.
LinX ti uopste nije bitan.Koliko god se uzimao kao korisno i pouzdano sredstvo testiranja nenormalno mnogo dize CPU temperaturu.Nikad ni u jednom programu ni aplikaciji neces dostignuti temperaturu u full load-u koju moze LinX da ti dosegne. Sve zavisi koliko ti procesoru za 3.8 Ghz treba stabilno.Ako se ne greje mnogo a treba mu tipa 1.43v to nije nista,cak do 1.44v slobodno guraj ali gledaj na temperature.
Green Green Grass Of Home
:: Cuvam ja moj procesor, nego bih stavio neki klok malo preko 3.8GHz a tu vidim da cu morati dosta vise od 1.4V da mu stavim, pa sam razmisljao koliko je to pametno za svaki dan, mada bi mu i temperatura u LinX-u isla vec oko 75c :: :: Ako ga budem degradirao ili krene da crkava da znam bar kako ce da se manifestuje Salim se, mozda je bolje da ne idem preko 3.66GHz na koliko sada radi :: :: Hvala na odgovorima :: :: :: Demon to some. Angel to others. :: _______________________________ :: ::
Kada je u LinX-u 75c, nije nikad toliko u svakodnevnom radu, to znam. Nego uvek patim od toga da sve mora da mi radi stabilno u kojem god test programu da izmisle, a da ne ide temperatura preko 70c, ako bas ne mora... pa me nervira... i ja preterujem verovatno...
Preko 1.45V necu da idem. Temperatura nece ici preko 65c sigurno (osim u LinX-u)
Ako se pojave simptomi koje ste ti i Bax naveli... jbg... sta da mu radim... uzecu drugi
Hvala obojici na savetima.
Tesko ces sa bilo kojim cooler-om da odrzis temperaturu na 70c u full load-u sa LinX-om.Za to treba vodeni sistem. Zato ti i kazem da ne brigas brigu vec probaj ako moze.Ne moras ni da ga ostavis na tom kloku.Probaj jel ide i jel stabilan?Vidi koje su mu temperature u prime/orthos a koje su u LinX i gde prolazi sve..Malo experimentises.
Meni recimo Maya render ili AfterEffects mulltiproc render zašure CPU kao Othos high priority, large dataset preset. Ali ništa kao LinX. Ja bar nisam uspeo tako da ga uposlim.
Probao sam ranije sa starim kulerom, kad je kucnulo 80c u LinX-u, odmah sam prekinuo i batalio. Uzeo sam nov kuler, pa grejanje nije vise problem, nego me je bio zent da mu stavljam napon preko 1.4V za svaki dan. Testiracu ovih dana, pa da vidim koliko se isplati da ga mucim.
:: Tesko ces sa bilo kojim cooler-om da odrzis temperaturu na 70c u full load-u sa LinX-om.Za to treba vodeni sistem :: Zato ti i kazem da ne brigas brigu vec probaj ako moze.Ne moras ni da ga ostavis na tom kloku.Probaj jel ide i jel stabilan?Vidi koje su mu temperature u prime/orthos a koje su u LinX i gde prolazi sve..Malo experimentises :: :: Green Green Grass Of Home :: ::
Vidim imas obicaj da vrlo cesto rendas Maju.Dodje li tu kad neka Jelena,Ivana,Vesna,Svetlana...?Hehehehe.Nemoj da si na kraj srca,ubaci i njih malo u render
Prvi put kada sam probao LinX iznenadio sam se, nisam ni sanjao da procesor moze toliko da se greje, ja sam sve koristio Stress Prime 2004, Prime 95,... pa sam i pokretao PC Wizard stability test u kombinaciji sa drugim programima... ali LinX je ostavio utisak.
Ali ipak me nervira sto sada ima tamo neki program gde ne mogu da ohladim procesor ljudski (na visokim klokovima)
:: :: Meni recimo Maya render ili AfterEffects mulltiproc render zašure CPU kao Othos high priority, large dataset preset. Ali ništa kao LinX. Ja bar nisam uspeo tako da ga uposlim :: ::
Nemoj Jelenu ko` Boga te molim... Ni jedna ne moze da ti zagorca zivot kao Jelena...
:: Vidim imas obicaj da vrlo cesto rendas Maju.Dodje li tu kad neka Jelena,Ivana,Vesna,Svetlana...?Hehehehe.Nemoj da si na kraj srca,ubaci i njih malo u render :: :: Green Green Grass Of Home :: ::
U tom imenu i u toj zadnjoj recenici mogu da se pronadjem. Welcome to the club :)
:: Nemoj Jelenu ko` Boga te molim... :: Ni jedna ne moze da ti zagorca zivot kao Jelena.. :: :: :: Demon to some. Angel to others. :: _______________________________ :: :: :: Vidim imas obicaj da vrlo cesto rendas Maju.Dodje li tu kad neka Jelena,Ivana,Vesna,Svetlana...?Hehehehe.Nemoj da si na kraj srca,ubaci i njih malo u render :: :: :: :: Green Green Grass Of Home :: :: :: ::
Ne mož` čovek da je izrenda do kraja nikako. Neumorna je. I kad rendanje pređe u rendisanje, ona je i dalje ko nova , a ja izuven.
Obevezno ću da isprobam Svetlanu 3.2 x64 sa SP2....ahahahahhahahaha....
:: Vidim imas obicaj da vrlo cesto rendas Maju.Dodje li tu kad neka Jelena,Ivana,Vesna,Svetlana...?Hehehehe.Nemoj da si na kraj srca,ubaci i njih malo u render :: :: Green Green Grass Of Home :: ::
Hahahahah.Ko bi rekao da je Maja tako izdrzljiva..Hm..Vidis kako izgled vara .. :) Svetlanu probaj nego sta.Probaj da joj metnes u full load dok ne zacvili hahahahah
:: :: Ne mož` čovek da je izrenda do kraja nikako. Neumorna je. I kad rendanje pređe u rendisanje, ona je i dalje ko nova , a ja izuven :: :: Obevezno ću da isprobam Svetlanu 3.2 x64 sa SP2....ahahahahhahahaha... :: :: :: Vidim imas obicaj da vrlo cesto rendas Maju.Dodje li tu kad neka Jelena,Ivana,Vesna,Svetlana...?Hehehehe.Nemoj da si na kraj srca,ubaci i njih malo u render :: :: :: :: Green Green Grass Of Home :: :: :: ::
I onda dodje Jelena, i oduva i ove dve i tebe i mene i bax-a, pa jos nadje neku 6. zrtvu...
:: Hahahahah.Ko bi rekao da je Maja tako izdrzljiva..Hm..Vidis kako izgled vara .. : :: Svetlanu probaj nego sta.Probaj da joj metnes u full load dok ne zacvili hahahaha :: :: Green Green Grass Of Home :: :: :: :: :: Ne mož` čovek da je izrenda do kraja nikako. Neumorna je. I kad rendanje pređe u rendisanje, ona je i dalje ko nova , a ja izuven :: :: :: :: Obevezno ću da isprobam Svetlanu 3.2 x64 sa SP2....ahahahahhahahaha... :: :: :: :: :: Vidim imas obicaj da vrlo cesto rendas Maju.Dodje li tu kad neka Jelena,Ivana,Vesna,Svetlana...?Hehehehe.Nemoj da si na kraj srca,ubaci i njih malo u render :: :: :: :: :: :: Green Green Grass Of Home :: :: :: :: :: ::
Broj postavljenih tema: 60436. Broj poslatih odgovora: 647772. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.