Gledajuci kako je DDR poskupeo posle uvodjenja i standardizovanja DDR2 memorije, razmisljam o buducoj nabavci dodatne memorije za komp. Trenutno imam 2x2GB Geil Black Dragon na 1066MHz (mislim 5-5-5-15). E sada, sta mislite, da li se drugi par mora traziti isti takav ili mogu uzeti i neku memoriju (u smislu latencija, MHz, proizvodjaca)? O cemu voditi racuna?
Ali, sta ako ne nadjem identicni par, ili kasnije recimo crkne jedan par? Sta se desava i kakav je postupak ako nemam istu? Da li mora da se testira sa kojom drugom bi radilo?
u vecini slucajeva pozeljno je da proizvodjac bude isti, ne moraju moduli da budu identicni, uslovno receno,ali sto se latencija i MHz-a tice, MORAJU da budu isti. E sad, ako kupis kvalitetnu memoriju, tipa GEIL, OCz, Patriot, Corsair, to ne crkava, jedino samo ako ih ti ne isprzis klokovanjem i podizanjem voltaze preterano..
Mada NEKADA može doći do `no work` situacije, zbog međusobne nekompatibilnosti... Ali, ipak više nismo u dobu SDRAM memorije :) Trebalo bi da se to retko dešava...
Bitno je da ručno, u BIOS-u, superiorniji (brži) par modula spustiš na iste tajminge i voltažu na kojima je inferiorniji (sporiji) par modula...
Tvoja ploča nije služila vojsku sa mem. modulima, tako da, što se ploče tiče, za `nju` će to biti 4 ista modula te inferiornije memorije... Ploču `interesuje` samo voltaža i tajminzi...
Isti princip važi i pri uparivanju grafičkih kartica u SLI... Brža se automatski spušta na vel. memorije i clock-ove sporije kartice...
Naravno - uvek je najbolje uzeti komponente iz iste klase, da te neka komponenta ne bi usporavala...
pa...ne moraju da budu isti, ali u dosta slucajeva ima nekompatibilnosti, zato sam rekao `uslovno receno`, recimo ja sam probao OCz da uparim sa GEIL-om, na istim latencijama, i frekvencijama, nisam uspeo...mada mozda bih uspeo sa nekom drugom memorijom, OCz je dosta specifican..
Recimo da ja mogu najvise da ti pomognem, posto i ja imam Geil Black Dragon, samo 2x1gb na 800 mhz (4-4-4-12)... Isto tako sam dokupio 2x1gb samo sa clc-om 5-5-5-15... I naravno, nije htelo da radi...
U servisu, gde sam kupio, su otkrili da je moja memorija `dvostrana` sta god to bilo, a njihova koju sam od njih kupio `jednostrana`, tako da mi nikakva podesavanja u BIOSu ne bi resila problem... Pa su nasli module koji su `dvostrani` (na 5-5-5-15) i sada sve radi... Mada mi se pojavio plavi ekran vec 3 puta u roku od 2 dana, i to samo kada kopiram fajlove preko 3gb... Pretpostavljam da je memorija, pa je komp opet na servisu...
To je moje iskustvo... I moj savet, kupi identicnu koju god, to je najsigurnije... Ili nadji 2x4 gb..
Imao slican problem ali sa starim kompom kod kolege koji je hteo da dokupi DDR memoriju a ploca je cini mi se bila ASUS V7X-X. I onda pise u uputstvu da podrzava memorije 266, 333 i 400, ali zavisi koliko zauzima strana (pretpostavljam - oni to zovu `banks`). Ista stvar kod kuce Intel 845GLAD - podrzava jos memorije, uz odredjena ogranicenja.
Nadao sam se da je to stvar proslosti, nesavrsene tehnologije i limitiranih mogucnosti te ploce. Ali...
najbolje je da su iste, ali ja sam ima tri različita modula dve A date i jednog elixira zabodene u epox ploči. Dve od 256MB A data i elixir od gigabajt, sve tri različitih latencija i radile su. Plus je jedna A data bila n 266Mhz, a elixir na 400, tako da nikad se ne zna. support normality
Broj postavljenih tema: 60436. Broj poslatih odgovora: 647772. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.