I5 ili 955, tj. 1156 ili 955 platforma, po performansama su slicni, 955 sa plocom je jeftiniji od i5 sa plocom nekih 3000 dinara, jedino sto Intel vadi je dobar OC potencijal, ne zelim da ovo preraste u Intel vs AMD temu, samo sta je bolje i isplativije, po meni je to ipak i5. I ostaje pitanje upgrade, kod AMD se kaze da ce sledeca generacija procesora biti na AM3 rev2 socketu.
samo da uskochim sa jednim pitanjem vezano za 955 platformu... da li se na ovoj platformi mozhe CF/SLI-ovati da obe rade na 16x ? ili je isto kao i na 1156?(8x)
zbog nadogradnje platforme,.Ovo je moje licno misljenje.E sad ti si vec odlucio za CoreI5 tako da ti je pitanje suvisno.Neces pogresiti ni sa CoreI5 sigurno posto je nova platforma.Ali mi se cini da Intel baca high end CPU na socket na kome su Nehalemi i trokanalna memorija.
Samo sam rekao svoje misljenje. 1156 je nov socket za Intel tako da bi trebalo sigurno novih proc-ova za ovu platformu da bude, i7 je high end platforma, to mozes odmah videti po plocama za i7 i plocama za i5. AMD je uvek bio bolji po pitanju upgrade-a, AM3 takodje nova platforma, nego me kopka ovo AM3 rev 2.0 ? X38 i X48 su bile jedan segment vise i skuplje od P35 i P45 ploca kada su izasle.
Pozdrav!
:: zbog nadogradnje platforme,.Ovo je moje licno misljenje.E sad ti si vec odlucio za CoreI5 tako da ti je pitanje suvisno.Neces pogresiti ni sa CoreI5 sigurno posto je nova platforma.Ali mi se cini da Intel baca high end CPU na socket na kome su Nehalemi i trokanalna memorija.
nedavno sam chitao negde (ne znam gde) shta intel planira da izbaci u budutjnosti za 1156...i koliko se setjam bio je samo jedan processor jachi od i5-750, ostalo su sve slabiji (3-4 komada) i isto tako jeftiniji procesori... tako da ne vidim tu neki potencijal za upgrade u budutjnosti ako je sve to istina... (ako nadjem site..okachitju)
Koliko ja znam AMD planira na AM3 6 jezgarni Thuban
21.11.2009. 23:45
status: user broj poruka: 7733
to je od tih high end CPU za AMD platformu ,za Buldozer nije sigurno da li ce raditi sa starijim chipsetovima ,radice sa 8xx SB koji treba da se pojave sredinom sledece godine kada i Thuban. Thuban bi trebao da radi i sa DDR2 ,sto znaci i ne mora AM3 socket .Pitanje je zasta coveku uopste treba platforma ,da li za igrice ,CPU render itd..Ima i AMD sada jak OC potencijal to nije nikakav problem ... Posto sada Intel i AMD rade u tandemu :) slicnost je velika izmedju CPU .Ako ide na high end CPU u ovom momentu to su Nehalem platforme sa tro- kanalnom memorijom.
U konfuziji si totalnoj. Ako pomeneš 955 kod AMD-a, to je kraj, to je upgrade na koji misliš, trebao si da kreneš od Athlon II ili Phenom X2, X3 jeftinijih modela, da bi završio sa 965BE najnovije revizije ili ako izađe neki 200Mhz brži kasnije, ali, to je kraj. THuban procesori, ako i budu mogli na stari socket, neće imati sve mogućnosti tj. neće se iskoristiti sve njihove prednosti na starim platformama, i, što kaže Obrad (vidim da je proučavao moje trabunjanje o sličnosti procesora tj. o međusobnoj - pod pretnjom tužbe - razmenom tehnologija kojom se ovaj puta ogrebao AMD) - pitanje je za šta bi ti trebao (biće to visoko hyperthread-ovan procesor sa fizičkih 6 jezgara i još toliko virtuelnih.... u prevodu: nije to za igre već za posao, i za reklamu brate, dušu dalo). I5 je Celeron, keleraba, kako god hoćeš. Da, da, da......, nije to više idiot-procesor kakvi su nekoliko poslednjih generacija (od Coppermine-a) bili, naprotiv, ali, to je to: kod INtela skljaštreni procesor se zove Celeron i tačka. Pošto su taj `brened` doveli do posranja, sada su ipak ostavili šifru i5.. ali, kako bilo, nema tu upgrade-a: nikako od 2 kanalne ploče i procesora ne može nastati trokanalna - dok ne kupiš sve u paketu. Pitanje je, da li će razlika u ceni, razlika u performansama biti ono što ti uopšte treba i ono što uopšte možeš da platiš. AKo je tu negde, još da razmisliš za šta bi npr. razliku para mogao da usmeriš ili sačuvaš za neki realni, skori upgrade.... Tehnika napreduje, već sada je jasno šta je zastarelo: komplet matičnih ploča za obe platforme koje nemaju usb3 i novi sata.... cela nvidia bez dx11.... novi pcie..... AM platforma..... ali ko čeka i misli da je tu kraj, uvek se zayebne jer će i nakon toga nastaviti da prave nešto novo ili ga bar nabijaju na nos u benchmarcima po netu da čoveku ispadne jetra od muke što to nema (ili šta je kupio): Ukratko: obe platforme su baš, baš dobre, imaju međusobne razlike na osnovu kojih svako treba da prepozna šta mu paše - naravno za pare koje ima.
Imam AMD 955, ali iskreno sad da uzimam isao bih na i5.
:: I5 ili 955, tj. 1156 ili 955 platforma, po performansama su slicni, 955 sa plocom je jeftiniji od i5 sa plocom nekih 3000 dinara, jedino sto Intel vadi je dobar OC potencijal, ne zelim da ovo preraste u Intel vs AMD temu, samo sta je bolje i isplativije, po meni je to ipak i5. I ostaje pitanje upgrade, kod AMD se kaze da ce sledeca generacija procesora biti na AM3 rev2 socketu :: :: Pozdrav!
Pisko ja bih pre rekao da si ti proucavao moje postove
22.11.2009. 10:01
status: user broj poruka: 7733
o slicnosti AMD arhikteture i sadasnje Intelove.JA sam pisao da je bolje 4 nezavisna jezgra ,jos u vreme kada je vladalo ludilo za C2D ili 2 x C2D.ali nebitno ,zakljucak nam je isti.Covek nije naveo za koje svrhe ce da koristi komp.Bilo sta da uzme nece pogresiti ,a mozda bolje da razmslja koji je graficku .
Ima tu nesto...slazem se da ako hoces da pratish napredak morash svakih pola god da se isprsih 300e+ za upgrade...
Ja trenutno imam e5300 Asus p35 2x2 gb rama 4890
I ne znam da li dapredjem na i5/P55/DDR3
u sustini ne bi zurio da nije PDV-a....od januara ce opet biti 18% umesto sadasnjih 8%...
O amd-u nisam ni razmisljao iskreno, ne razmisljam ni sada, naravno sto e tice CPU, sto se tice GPU-u oni su intel a nVidija - amd
racunajuci trebace mi 200e da predjem na
i5 - 750 Asus P7P55D ili neki UD3 2x2gb ddr3 1600MHz
ne znam sta da radim...a komp koristim ko i ostali...ne maltim neke astronomske poligone i 3d rostiljanje...
ramisljao samida pazarim neki c2q ili e8400...to je jeftinije ali ne znam koliko je E8400 isplativo kupiti sada nov.
eBem li ga
:: U konfuziji si totalnoj :: Ako pomeneš 955 kod AMD-a, to je kraj, to je upgrade na koji misliš, trebao si da kreneš od Athlon II ili Phenom X2, X3 jeftinijih modela, da bi završio sa 965BE najnovije revizije ili ako izađe neki 200Mhz brži kasnije, ali, to je kraj. THuban procesori, ako i budu mogli na stari socket, neće imati sve mogućnosti tj. neće se iskoristiti sve njihove prednosti na starim platformama, i, što kaže Obrad (vidim da je proučavao moje trabunjanje o sličnosti procesora tj. o međusobnoj - pod pretnjom tužbe - razmenom tehnologija kojom se ovaj puta ogrebao AMD) - pitanje je za šta bi ti trebao (biće to visoko hyperthread-ovan procesor sa fizičkih 6 jezgara i još toliko virtuelnih.... u prevodu: nije to za igre već za posao, i za reklamu brate, dušu dalo) :: I5 je Celeron, keleraba, kako god hoćeš. Da, da, da......, nije to više idiot-procesor kakvi su nekoliko poslednjih generacija (od Coppermine-a) bili, naprotiv, ali, to je to: kod INtela skljaštreni procesor se zove Celeron i tačka. Pošto su taj `brened` doveli do posranja, sada su ipak ostavili šifru i5.. ali, kako bilo, nema tu upgrade-a: nikako od 2 kanalne ploče i procesora ne može nastati trokanalna - dok ne kupiš sve u paketu :: Pitanje je, da li će razlika u ceni, razlika u performansama biti ono što ti uopšte treba i ono što uopšte možeš da platiš. AKo je tu negde, još da razmisliš za šta bi npr. razliku para mogao da usmeriš ili sačuvaš za neki realni, skori upgrade... :: Tehnika napreduje, već sada je jasno šta je zastarelo: komplet matičnih ploča za obe platforme koje nemaju usb3 i novi sata.... cela nvidia bez dx11.... novi pcie..... AM platforma..... ali ko čeka i misli da je tu kraj, uvek se zayebne jer će i nakon toga nastaviti da prave nešto novo ili ga bar nabijaju na nos u benchmarcima po netu da čoveku ispadne jetra od muke što to nema (ili šta je kupio) :: Ukratko: obe platforme su baš, baš dobre, imaju međusobne razlike na osnovu kojih svako treba da prepozna šta mu paše - naravno za pare koje ima :: :: Next - Next - Next - Accept - Ok ...? Eh? Jbt!!! :: ::
:: da li to znaci da ce komponente biti skuplje :: :: :: :: :: u sustini ne bi zurio da nije PDV-a....od januara ce opet biti 18% umesto sadasnjih 8%.. :: ::
:: :: da.. :: :: sad je PDV 8% bice 18% od prvog januar :: :: :: da li to znaci da ce komponente biti skuplje :: :: :: :: :: :: :: :: :: u sustini ne bi zurio da nije PDV-a....od januara ce opet biti 18% umesto sadasnjih 8%.. :: :: :: ::
Broj postavljenih tema: 60436. Broj poslatih odgovora: 647772. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.