Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Komponente
Ploče, procesori i memorije
Pitanje za elektronicare
STRANA 1 OD 1
Ljubomir Pitanje za elektronicare 27.11.2009. 08:19 T22275

status: user
broj poruka: 96
Maticna ploca za socket 775 neka foxconn sa procesorom celeron radi stabilno dok se ploca ili celo kuciste malo ne pomeri , probano i na stolu (ploca van kucista), bez ikakve periferije samo ploca i procesor i isti slucaj. Znaci samo se ugasi i nece da upali dok malo nenapregnes plocu , moguce da su spojevi u slojevima otisli??? Ima li tu ikakve opravke. Jos da napomenem da je probano i sa dva napajanja , ista stvar

:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
imarkovic @Ljubomir 27.11.2009. 08:29 #162357

broj poruka: 19073
a mozda ti se negde pravi kratak spoj, recimo proveri kako je ploca montirana na kuciste, da li se klima, da li nije upao neki metal izmedju ledjnog dela ploce i kucista, vidi izvadi celu plocu iz kucista, izscupaj sve komponente iz ploce, ocisti kontakte i slotove od prasine, pa ponovo sve proveri, zatim pritegni lepo srafovima i ubaci ponovo sve konektore sa napajanja u plocu i komponente, zatim proveri i taster na kucistu za on\off, probaj da palis preko nekog kratkospojnika (srafciger na pinove na ploci za power), tako ces biti siguran u prekidac, i usput uradi CLR CMOS, to bi trebalo da bude sve, pa javi.

Ljubomir to sam sve odradio 27.11.2009. 08:40 #162361

to sam sve probao , ista situacija jesam li malo pomerio plocu ugasi se, znaci ploca na stolu na kutiji samo ona, proc i napajanje i ista situacija. jedino sto sam primetio u nekom programu da - 12 i - 5 v napone ispisuje kontra????

imarkovic @Ljubomir 27.11.2009. 09:04 #162365

pa nemoguce da se ugasi samo od pomeranja, jesi proverio da li hladnjak za cpu lezi kako treba, da li je fiksiran dobro, jesi proverio memoriju da li je uglavljena dobro sa side osiguracima, kazem ti, izvuci sve iz ploce i ponovo ubaci, zar si sve ovo sto sam ti predlozio vec odradio, do najsitnijih detalja? e, jos jedna stavka, HARD DISK, probaj ako imas neki drugi, koji imas hard disk? da nije mozda onaj stari Maxtor?

jaydee RE : Pitanje za elektronicare 27.11.2009. 09:09 #162367

broj poruka: 95

E meni se desavala slicna stvar, kada srafove za plocu zasrafim do kraja nece da se upali, a kada ih popustim radi bez problema. Moze da se desi da ti je stradao neki kontakt na ploci pa pravi zezov.

Pozdrav.

imarkovic @jaydee 27.11.2009. 09:15 #162369

pa pazi, za to sto si rekao, jedino mi je logicno uzemljenje, jer kontakti koje srafovi dodiruju idu na kuciste i to je za `ground`, koje ploce imate obojica?

nomemory Ne pomenuste... 27.11.2009. 09:26 #162370

broj poruka: 251
Najcesci problem u elektronici, njegovo velicanstvo, HLADAN LEM. U jednu ruku lupa
u drugu duvaljka i lemilica, pa ako nadjes, nadjes.

jaydee @imarkovic 27.11.2009. 09:33 #162371

broj poruka: 95

To se nije desavalo na licno mojoj ploci, desilo se Boga mi dvaput na dve razlicite ploce, Gigabyte sigurno i mislim Asus, modele stvarno ne znam. Tad kada se to desavalo proveravao sam da li su svi distanceri iste duzine jer sam pretpostavljao da ako je neki kraci ili duzi moze da krivi plocu na tom mestu i da zbog toga nece da radi. To je samo pretpostavka. Valjalo bi da ta ploca ode legne na sto u nekom servisu da se proveri pre nego sto otegne papke. :)

gilopile Re: Pitanje za elektronicare 27.11.2009. 09:36 #162372

broj poruka: 9459
Ono sto mozes da pokusas je to da izvadis memoriju/e iz slota,pa dobro pobrisi kontakte.Uzmes obican papir izmedju dva prsta i trljas kontakta sve dok ne postanu sjajni.Memorijske slotove na ploci mozes ocistiti krpicom namocenom sa malo alkohola(stavis krpicu u slot,pa drvcem sibice pomeras gore-dole)posle toga uzmi fen,pa ih malo osusi.Izvadi procesor,pa ga ponovo vrati u slot.izvadi bateriju biosa,pa ocisti kontakte lezista,tako i djamper koji resetuje bios(proveri da li ima dobar kontakt,trebao bi malo teze da ulazi,a ne da klapara...)
Izvadi i bios chip,pa malo pogledaj kontakte da li su oksidirali,pa pazljivo i njih ocisti.
Ako to ne `upali`onda pogledaj malo izbliza el.komponente da se nije neki razlemio.Elektrolite pomeraj rukom i gledaj sa druge strane stampe da li se pomera neka od iglica(hladan lem).To mozes da proveris i kada je ploca ukljucena(na astalu)pomeraj lagano komponentu po komponentu,pa kad naidjes na neku razlemlenu ploca ce se ugasiti(kao sto se i desava u tvom slucaju).

Vrlo je moguce i da je problem u socketu procesora,tj.da je usled velikih temperatura neki od pinova izgubo kontakt sa plocom(to se jako tesko resava).Pogledaj i da li se ploca izvitoperila u procesorskom delu.

Ovo ti je osnovno sto treba da pogledas.

(c) 1982 Sinclair research Ltd

:: Maticna ploca za socket 775 neka foxconn sa procesorom celeron radi stabilno dok se ploca ili celo kuciste malo ne pomeri , probano i na stolu (ploca van kucista), bez ikakve periferije samo ploca i procesor i isti slucaj. Znaci samo se ugasi i nece da upali dok malo nenapregnes plocu , moguce da su spojevi u slojevima otisli??? Ima li tu ikakve opravke. Jos da napomenem da je probano i sa dva napajanja , ista stva
::
::
xenox Alo bre... 27.11.2009. 09:41 #162374

broj poruka: 1411
pa citate li vi sto covek napisa...

kakvi crni distanceri - ground i ostalo kad je covek probao i VAN KUCISTA (u prevodu - odsrafio je sa drzaca i izvadio napolje iz kucista).
Pisete pisanja radi... I ja sam bio sa covekom koji je nategao sa elektro zavrtacem plocu da je kod paljenja bilo samo PUF... a znam jos gomilu slicnih slucajeva... ali to NIJE BITNO...

P.S. Ako nisi plocu fizicki maltretirao verovatno je negde hladan lem...

gilopile ... 27.11.2009. 09:49 #162379

broj poruka: 9459
Ne uspeh da edit-ujem poruku.

Mozes i(kada je ploca ukljucena)polako da je savijas i odprilike(kad se ugasi)da lociras u kom delu se ploca savila,pa u tom delu sa lupom dobro pgledas da li se neka od el.komponenti odlemila,moze da pomogne i igla(tako sto ces nogice lagano pomerati sa zalemljenog mesta,pa ona koje je odlemljena ce se pomeriti).Ovo jeste mukotrpno,ali drugi nacin ne postoji.Srecno!:))

(c) 1982 Sinclair research Ltd

imarkovic @xenox 27.11.2009. 09:52 #162381

dobro bre, kriv sam, propustio sam da procitam sve, ti me napusi odmah kao da sam reko ne znam sta, moguce da su hladni lemovi, ali ako je ploca relativno novija, ta opcija otpada...

Stripy Nažalost 27.11.2009. 09:56 #162383

broj poruka: 4163
Problem je ZIF socket i tu nema leka izuzev da staviš kuler sa šrafovima i samo ga blago pritegneš. Isti problem postoji i za 478 soket, sve zbog extremnog deformisanja ploče imbecilnim Intelovim načinom montaže hladnjaka.

Shit happens

Ishmerish Posto je vec gro varijanti pokriveno 27.11.2009. 11:07 #162409

broj poruka: 7285
Dali si detaljno proverio napajanje,i onaj usljivi kabl za njega?

http://www.youtube.com/watch?v=bHmdNwLDMFI

`Samo su dve stvari beskonacne - svemir i ljudska glupost. Doduše, za prvu nisam siguran`

codeus re 28.11.2009. 08:38 #162658

broj poruka: 4054

reflow cele ploce ... stavi je u rernu (obicnu rernu) navrni na 220 .. ukljuci grejac i kad se iskljuci grejac ugasi rernu .. i otvori vrata na pola da se ohladi polako .. naravno samo ploca bez icega a po mogucstvu i da poskidac kondenzatore sa nje prvo i da izvadis baterju ... jebiga malo posla ali nema ti druge ..
Mixx meni se desilo 28.11.2009. 08:53 #162660

broj poruka: 2931
da se rascveta ploca kod rupe za sraf. znaci kad proveravas plocu `na stolu` poskidas distancere sa kucista i prisrafis ih na plocu, mada iskreno sumnjam da je to razlog. sto se tice ciscenja kontakata memorija, pci kartica itd, gumica za brisanje je zakon

dukiduledu to ti je hladan lem 28.11.2009. 11:58 #162681

broj poruka: 826
na samom kontaktu podnozja cpu-a,jedini lek je da uzmes kucni fen da okrenes plocu sa zadnje strane i da ugrejes do neke granice da bi kontakti ponovo ``uhvatili``,sve je to bog manjka olova u lemnom materijalu,pa se kontakt izgubi....i naravno zbog ``genijalne`` Intelove ideje montaze cooler-a....s tim da vodis racuna da ne pregrejes i da ne skuvas bios,ili da ne crkne neka od komponenti,a opet da dovoljno zagrejes da resis taj kvar....

Ljubomir Reseno, 29.11.2009. 15:17 #163072

Evo bas sa te ploce pisem :) , jedan pin na podnozju procesora je bio iskrivljen pa ga je elektronicar resio.

Hvala svima na trudu.

STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60436. Broj poslatih odgovora: 647772.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs