Zanimaju me konkretne informacije nekog ko je imao Core 2 Duo pa je presao na Core 2 Quad ili i5. Koliko se dobija u igrama (ako se uopste dobija)? Profi upotreba mi nije bitna, jer se ne bavim nikakvim renderovanjem, modelovanjem itd. Znaci samo zahtevne igre.
Pre mesec dana sam uzeo Radeon-a 5850, pa rekoh da uzmem i nov procesor (trenutno koristim C2D e7300 o.c. na 3.72 GHz)
Najjeftinija varijanta jeste da samo ubodem Core 2 Quad 9550, a druga da promenim sve za i5 platformu.
Sugestije i iskustva...?
Demon to some. Angel to others. _______________________________
Ako ti je najjeftinija varijanta sa Q serijom,onda idi na nju.Moje misljenje je da je taj procesor puna kapa za tu kartu. Naravno ovo sve govorim zbog i5 platforme,koja je jos nepotrebna(za igre)a i relativno skupa.
Tesirajuci 5870 dosao do saznanja da se drugaicje ponasa u odnosu na druge platforme npr AMD.Isto tako drugacije radi i sa Core 2 Duo CPU-ima bar ono sto sam mogao do sad da vidim.Znaci ide uvek ona stara,sto brzi CPU bolje ce raditi GPU zbog magistrale - Interna veza (procesor ovde nema direktan uticaj na gaming vec na sam potencijal i snagu GPU-a) E sad.Moze vrlo lako da se desi da ce ti isto raditi i sa Qxxx procesorima u odnosu na Dual Core..U svakom slucaju ako si bas resio da se ponavljas i da imas stabilnu i jaku masinu Q9550 ostvaruje sve tvoje zelje. Lost Planet recimo,videces razliku sa Dual Core i Quad kako skacu frejmovi i sl..Ima jos dosta igara a dosta igara jos i izlazi..Nisam siguran ali cini mi se da i COD 6 podrzava Quad..
Zaboravi na i5 to je CELERON i7 a razlike izmedju njega i Q9550 ne postoji,ja sam licno testirao uporedo E7400/E8400/Q9550
Razlika izmedju E7400 na 4.2GHZ i E8400 na 4.6GHz,tu ima razlike ali konkretno sam samo u GTA IV i UNDERCOVER-u video razliku,u CRYSIS-u rade skoro isto,dok u GTA IV ima razlike ne velike ali ako neko bas zapaza moze da primeti,razlika izmedju E8400 i Q9550 je takodje vidljiva,u radu oba procesora rade odlicno ali dok ne udjes u igru,tu se vidi svakako X4,to su price da igre ne vide ostala sva jezgra,vide i te kako,gta iv i crysis rade dosta bolje sa QUAD-om,ja sa E8400 i tada sam valjda imao GTX 280 ne znam,frejmovi su padali i na 27-29 dok sa Q9550 ne pada ispod 37-39,ima razlike,UZMI Q9550i pevaj
C2Q mi se i cini kao najverovatnija mogucnost (ne daju mi se pare za sve zivo, uzimao i5 ili AMD platformu, neki tamo Phenom II x4, mada ne bih uzimao AMD-a)
Licno mislim da ce Q da znaci, mozda ne nesto preterano, ali mi se cini da je ovaj dual nekako mrsav za ovu graficku...
u nekim igrama, na primer GTA4 ili Prototype ja kad sam uzeo Quad duplo su bolje radile... Ima jos igara, ali ne nesto mnogo, ali za ubuduce ti je bolje, tako da uzmi Q9550.
Ma teraj taj Core2Duo... Razlike izmedju Quad-a i Core2Duo procesora ces tesko uociti zato sto je ta karta jaka, tj terace ona i sa slabijim procesorom itekako sve u punom sjaju. Druga je stvar kad imas slabi gpu i cpu i onda stavis neki jaci, tu se vidi razlika. npr ja imam 9600GT + e7300, dok igram GTA4 na default pomalo kad kad secne, a kad ga oc na 3,5GHz sve ide ko podmazano... Ti sa tom karticom i i tim procesor mocices sve da igras u punom sjaju, tako da ne brini i ne bacaj pare... Kad dodje vreme, pa pocnu da stucaju igrice, tu ce zezati i Quad, nema tu nekih razlika...
:: C2Q mi se i cini kao najverovatnija mogucnost (ne daju mi se pare za sve zivo, uzimao i5 ili AMD platformu, neki tamo Phenom II x4, mada ne bih uzimao AMD-a :: :: Licno mislim da ce Q da znaci, mozda ne nesto preterano, ali mi se cini da je ovaj dual nekako mrsav za ovu graficku.. :: :: Demon to some. Angel to others. :: _______________________________ :: ::
Drzi ti taj Quad dok ne izadje totalno nova generacija CPU, jer kada ubacis Buldozera u komp bice zajebano :). Nego me cudi kako do sada nisi primetio tolike buldozere i bagere medju avatarima na forumu :).
Kolega ovde na forumu smo par ljudi zna sta je optimizacija sistema ostali samo budze i nista vise. Za igranje sa tom kartom je dovoljno ono sto imas, zasto zato sto je za igranje bitna samo graficka kartica i to samo zato da procesor ne bi stajao i radio u prazno cekajuci povratnu informaciju od grafike. Pri OC procesora se zakucava brzina PCIe magistrale graficke na max 105 MHz, znaci OC prosrora tj ubrzavanje njegove magistrale ni malo ne utice na grafiku.
Ono sto mase primete je veci skor u `tri de markovima` zato sto brzi procesor dobije vise poena i to je to pa suludo povezuju sa ubrzanjem, meni je to smesno. Jedino sto sam ja iskusio ubrzavanjem procesora je lakse reagovanje na zadate komande i skoro nikakvo ubrzanje grafike.
Da ponovimo staru pricu za igranje ulozis vise para u grafiku a manje u procesor i sve radi kako si planirao (uostalom to i jeste tvoj slucaj), ako ces da programiras ili radis nesto ozbiljnije tipa rendaljke onda minimum u grafiku a sve pare u procesor, memoriju i brzi HDD.
I ovo gore prepisano od pametnijih i onih koji se vec nekoliko decenija bave sklapanjem i upotrebom racunara se zove optimizacija sistema, znaci da bi racunar zadovoljio pretpostavljene uslove buduce upotrebe dovoljno je uraditi optimizaciju a ne bacanje para buduci da je sasvim opravdano ulagati novac do odredjene granice ali kad se stigne do te granice za malo ubrzanje je potrebno uloziti daleko vise novca i to se zove cisto bacanje para.
Ova tvoja konfiguracija je sasvim dovoljna da se igras bar dve godine bez razmisljanja da li ce nesto da radi ili ne bez obzira sto te neki ubedjuju u suprotno ono sto imas je dovoljno, mozda ces za dve godine morati neke stavke iz podesavanja (od igre do igre) da spustis sa MAX na MEDIUM i to je sve.
Tomato Republic Of Serbia !!!
:: C2Q mi se i cini kao najverovatnija mogucnost (ne daju mi se pare za sve zivo, uzimao i5 ili AMD platformu, neki tamo Phenom II x4, mada ne bih uzimao AMD-a :: :: Licno mislim da ce Q da znaci, mozda ne nesto preterano, ali mi se cini da je ovaj dual nekako mrsav za ovu graficku.. :: :: Demon to some. Angel to others. :: _______________________________ :: ::
uzmi C2Q 9550 yorkfiled ,ipak je CoreI5 sto kaze Pufi Celeron I7,tom CPU mislim na CoreI5 seriju ,je blokiran treci kanal memorije (koji se nalazi u CPU),to su ti skriveni blokovi CPU ,nesto slicno radi AMD ,ali kod AMD mozes da otkljucas jezgro ,dok kod CoreI5 ako otkljucas treci kanal memorije fizicki nije moguce to staviti u funkciju zato sto ploca za CoreI5 ne podrzava troknalanu memoriju.Sto kaze Pufi zaboravi na CoreI5 idi na Q9550 koji se drzi dobro jos uvek.Ako se ne bavis renderovanjem 3d model itd.. CoreI7 bi ti bio vrh upravo zbog trokanalne memorije t.j zbog memory bandwith.
:: uzmi C2Q 9550 yorkfiled ,ipak je CoreI5 sto kaze Pufi Celeron I7,tom CPU mislim na CoreI5 seriju ,je blokiran treci kanal memorije (koji se nalazi u CPU),to su ti skriveni blokovi CPU ,nesto slicno radi AMD ,ali kod AMD mozes da otkljucas jezgro ,dok kod CoreI5 ako otkljucas treci kanal memorije fizicki nije moguce to staviti u funkciju zato sto ploca za CoreI5 ne podrzava troknalanu memoriju.Sto kaze Pufi zaboravi na CoreI5 idi na Q9550 koji se drzi dobro jos uvek.Ako se ne bavis renderovanjem 3d model itd.. CoreI7 bi ti bio vrh upravo zbog trokanalne memorije t.j zbog memory bandwith
Gospode............ kako glupo izrazavanje ne tvoje obrade nego gore a ti ga pokupi, i5 celeron onom gore hahaa, pa kako gde u igrama i nije, samo trebate reci , da je on slabiji zbog toga i toga celeroni tek dolaze, nije mu celeron ni zbog potpuno razlicite arhitekture (integrisam PCI-E) i tako dalje....
Ljudi su ti lepo napisali, pogledaj malo testove, razlika je sve 3-15fps, a tvoja ATI5850 skoro u svakoj igrici ima sigurno preko 50fps, u vecini preko 100, ti nikad neces videti tu razliku od 10frejma. Fora bi bila da se grafika muci na 25-30frejma i onda stavish Quad da izvuce malo, ovako je `cisto` bacanje para... Tvoj E7300 do je na 3,7GHz on je cak i jaci od E8400, sigurno...
Ako uspes da nadjes Intel Q9550 nov za manje od 20000 dinara smatraj da si odlicno prosao. Cena ovog procesora je u zadjnih mesec dana porasla za nekoliko hiljada. Postoji namera da ga ubrzo sutnu sa trzista zbog core i5 750 i sada se vec tesko nalazi. Imaj u vidu da cena ddr2 memorije skace 20% mesecno pa ako ti u bliskoj buducnosti zatreba jos rama ima da je platis osetno skuplje nego za ddr3 memoriju a cene ddr2 i ddr3 su se sada maltene izjednacile.
Pa zato i hocu da ga kupim, kada sam hteo ranije jos kostao je 17000 din. Ali drugar prodaje komponente pa dobijem po veleprodajnoj ceni, bar tu da malo ustedim. Ali ako u trenutku uzimanja bude bio 20k, onda verovatno necu uzeti.
DDR sam jos pre godinu dana kupio koliko mi treba ( 4x1GB OCZ Reaper ), vise od toga mi stvarno nije potrebno (bar do sada nisam igrao igru koja mi pojede sav ram).
Znaci mozda uzmem nov cpu, ili menjam sve sem graficke. Videcu jos... ili na kraju ne uzmem nista.
:: Ako uspes da nadjes Intel Q9550 nov za manje od 20000 dinara smatraj da si odlicno prosao. Cena ovog procesora je u zadjnih mesec dana porasla za nekoliko hiljada. Postoji namera da ga ubrzo sutnu sa trzista zbog core i5 750 i sada se vec tesko nalazi. Imaj u vidu da cena ddr2 memorije skace 20% mesecno pa ako ti u bliskoj buducnosti zatreba jos rama ima da je platis osetno skuplje nego za ddr3 memoriju a cene ddr2 i ddr3 su se sada maltene izjednacile :: :: ___________________________________ :: :: Kod Kalču nema lganje. :: ::
Ma ti si lud... Bolje sacekaj lepo 2-3 meseca, za 20k ces imati Corei5 + plocu, a memorija DDR3 ce biti za dzabe... Samo zamenish to, a ovo tvoje prodash...
Ne znam da li si svestan činjenice da ce tebi ta grafika, ako ti komp kao sto tvrdis sluzi samo za igrice, raditi posao najvise godinu dana. A onda, kada dodje vreme za 6xx0, onda ce ti svakako trebati i druga platforma, imao C2D ili C2Q, potpuno je svejedno. Mile, toj grafičkoj taj procesor leže kao budali šamar, a ako baš hoces da bacis te pare, vodi na pivo il` na cice, overklokuj malo Q na pravi način .-)
Bash to, ako kad zastari C2D, tada ce i taj Quad biti nista. Lepo ti stekaj pare, pa za jedno 2god zamenish lepo cpu i plocu. Samo se nesto ne slazem, terace ta masina sigurno 2god igrice u punom sjaju, evo ja imam e7300 + 9600gt i vec godinu dana igram u punom sve na high (1280x1024)... A jos ta ATI 5850 je azdaja, tako da ce duze vreme biti siguran...
:: Ne znam da li si svestan činjenice da ce tebi ta grafika, ako ti komp kao sto tvrdis sluzi samo za igrice, raditi posao najvise godinu dana. A onda, kada dodje vreme za 6xx0, onda ce ti svakako trebati i druga platforma, imao C2D ili C2Q, potpuno je svejedno. Mile, toj grafičkoj taj procesor leže kao budali šamar, a ako baš hoces da bacis te pare, vodi na pivo il` na cice, overklokuj malo Q na pravi način .- :: :: :: Baby B :: ::
Znaci sve moguce igre da igra i plus da se zeza sa encoding i render gde je Ati neprikosnoven.Ta Ati 5xxx je veliko naucno dostignuce bez obzira na sve.Jednostavno receno karta ima pametnu tehnologiju.
Apsolutno da. Nije poenta da li ce gurati godinu ili dve, poenta je da on ima ususkanu masnu, gde ni jedna komponenta ne pravi `usko grlo`. Jedna godina je minimum minimuma, mada ako se u danasnje vreme sme uopste bilo sta tvrditi o vremenskom periodu funkcionalnosti jednog gamer kompa :) Da se ja pitam, meni bi trajala jedno pet, bez problema :)
HP Compaq nx9420 radi vec 3 godine u proseku 10h/30d/12m
Baby BM
:: .... Samo se nesto ne slazem, terace ta masina sigurno 2god igrice u punom sjaju, evo ja imam e7300 + 9600gt i vec godinu dana igram u punom sve na high (1280x1024)... A jos ta ATI 5850 je azdaja, tako da ce duze vreme biti siguran.. :: :: ::
ja imam e5200 i 8800gt sa 256 mem i furam sve na medium high nekad i sve na high osim malo smanjim texsture i cepam sve sa odlicnom frame ratom, cak i gta ide na nekih 30 frejma(za ovu konfu je extra!) A ti imas 5850 i jos da uzmes q9550(moj omiljeni:) pa to je pun pogodak, samo gledaj da nadjes neki jeftiniji malo i ti si zavrsio poso sto kazu za min 2 godine. tako da samo napred!!!!!!!!
I eto, posle ovog tvog izlaganja, ja prosto ne mogu a da se zapitam koj` ce njemu Q Q? A ti mu ga savetujes.. :)
Baby BM
:: ja imam e5200 i 8800gt sa 256 me :: i furam sve na medium high nekad i sve na high osim malo smanjim texsture i cepam sve sa odlicnom frame ratom, cak i gta ide na nekih 30 frejma(za ovu konfu je extra! :: A ti imas 5850 i jos da uzmes q9550(moj omiljeni:) pa to je pun pogodak, samo gledaj da nadjes neki jeftiniji malo i ti si zavrsio poso sto kazu za min 2 godine. tako da samo napred!!!!!!! :: ::
Broj postavljenih tema: 60436. Broj poslatih odgovora: 647772. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.