Kao što tema i kaže ovo bi trebalo da bude diskusija tako da svako post-uje svoj mišljenje i obrazloženje i da izbegnemo ti pojmove kao: `ti nemas pojma, itd...`
Naime, koja je po Vama u ovom trenutku najbolja investicija za ploču socket 1156?
Po mom mišljenju trebalo bi da uključimo ploču sa USB 3.0 i SATA 6GB/s jer bi bilo zaista glupo da se da >200€ za ploču a, da već sutra ostaneš bez novih mogućnosti. P55 čip ima mnogo ograničenja i u ovom trenutku ja ne vidim ploču koja opravdava cenu.
1. Asus Maximus III Formula je odlična ploča ali ona nema SATA 6Gb/s. 2. Gigabyte GA-P55A-UD6 je takođe odlična ploča ali ako se ne koristi usb 3.0/SATA3. Ako se uključi, prvi PCI-Ex16 slot ide na x8 a, drugi se blokira!!!! Znači, ćao od 2 kartice. Takođe, daješ brdo para za ploču a, da nemam maksimum od iste. Kada upariš 2 grafičke, rade na x8. Naravno, stoji da nije neka razlika između x16 i x8 ali hoću maksimum.
Ili možda P7P55D-E PRO.
Ajd, da čujem šta ostali misle i koju bi Vi ploču kupili da ne razmišljate o ceni.
O tim standardima treba ramišljati kad se kompatibilni uređaji pojave. Sada jurcati i kupovati ploče koje imaju kontrolere je besmisleno, koji god da je chipset i proizvođač.
Pa svako zna da je za ovaj standard još rano i da će kasniji proizvodi svakako biti bolji ali i svi ostali proizvodi (nove NVidie, itd...). Ako tako gledamo, čekaću pola godine da se pojavi odgovarajuća ploča, pa će se u međuvremeno otkriti nešto novo pa čekati još pola godine pa tako u krug. Pitanje je bilo u ovom trenutku. Recimo, sada Vam treba računar a, ne kroz pola godine. Šta je najbolje u ovom trenutku po Vašem mišljenju?
Ma tu su negde, što bi se reklo preskupe Ajd, da zanemarimo nove tehnologije, pa da dođemo do nekog zaključka o tome koja je trenutno najbolja ploča što se tiče odnosa cene/kvalitet.
Jedan od mojih favorita je Gigabyte GA-P55-UD3R.
Neko drugo mišljenje
:: Gigabyte. Zbog memorije 2600Mhz i 24 faze. Da se klokuje do daske! :: Posle nje bih Maximus F III, kad je Asus onda neka bude Maximus :: Koja je sjuplja :: :: http://www.dodaj.rs/f/1/4f/3STWei2Y/dv.jp :: ko nema u vuglu, ima u guglu :: :: ::
E to je već bolji odgovor . Koji je problem. Jeste da je je pre svega SATA3 još uvek daleko od nas ali kupuješ ploču za >200€ i takvu ploče ne kupuješ na 3 meseca, već na duži period. Pitanje je da li kupiti neku koja već poseduje kakvu takvu podršku za pomenute standarde (jer ipak svi kupuju SATA2 a, ne IDE diskove a, SATA3 u RAID modu nosi značajno ubrzanje) ili se odreći novih standarda. Tvoj glas za maximus je obeležen
:: :: Pa onda kupi tri ploče, da imaš što više USB 3 portova. I da imaš mesta za sve SATA 3 diskove :: :: Ja bi uzeo Maximusa, boli me uvo sad za USB i SATA milion. Takvih uređaja nema na horizontu :: ::
slazem se da je rano za pricu, ali sto bi narod rekao leba ne trazi,pa tako usb3.0 ili sata III dobrodoJde, elem citah u izvesnom casopisu(avatar na naslovnici) ne bas toliko detaljan(u smislu testiranja)review P55 ploca i sve su sa pozitivnim zakljuckom: ASUS: P7P55D-E premium 32 faze sataIII, usb3.0 ova se po meni izdvojila MSI P55-GD65 Dr.MoS GIGABYTE GA-P55-UD6 24faze BIOSTAR Tpower I55 memorija 2600MHz ali licno mislim da bi pre trebali da ubrzaju malo mem kontrolere u CPU-nego da se sloce maltertiraju, no dobro
Predlozicu ti tri ploce sa kojim sam se susreo i mogu ti reci da su sve tri vrhunski proizvod.. Mozes da ides ovim redom :
1.Asus Maximus III Formula 2.Asus P7P55D-E Deluxe (Ova ploca ce ti po najvise odgovarati jer ima podrsku za USB V3 i SATA 6GB/s 3.Asus P7P55D Deluxe 3.eVGA P55 SLI
Od eVGA imas jos boljih ploca iz serije FTW I FTW 200 ali posto ti nisi OC-er tebi to ne treba.
Po meni,nesto na duze vreme bi bila ploca pod brojem 2.Ja sam je stavio Maximus III na prvo mestu iz meni poznatih razloga a to su neke performanse i OC.A sto je po malo i smesno ni druga ploca ni najmanje ne zaostaje a ima jos vece mogucnosti za dalji upgrade..
Ako te interesuju neke zvanicne razlike pogledaj ovu moju temu u kojoj sam ja kasnije dosao do nekih odredjenih saznanja :
P7P55D-E Deluxe ploču sam i sam gledao i deluje mi kao najbolje rešenje u ovom trenutku ali nešto ne mogu da dođem do nje.
Inače, na kraju se svodi kao i za sve ostalo da koju god skuplju ploču da kupiš od renomiranih proizvođača nećeš pogrešiti. I to sve stoji. Ja sam inače razmišljao da uzmem Gigabyte GA-P55A-UD6 ili Asus Maximus III Formula ili neko dosta jeftinije rešenje a, da razliku uložim u druge meni bitne stvari
:: Predlozicu ti tri ploce sa kojim sam se susreo i mogu ti reci da su sve tri vrhunski proizvod. :: Mozes da ides ovim redom :: :: 1.Asus Maximus III Formul :: 2.Asus P7P55D-E Deluxe (Ova ploca ce ti po najvise odgovarati jer ima podrsku za USB V3 i SATA 6GB/ :: 3.Asus P7P55D Delux :: 3.eVGA P55 SL :: :: Od eVGA imas jos boljih ploca iz serije FTW I FTW 200 ali posto ti nisi OC-er tebi to ne treba :: :: Po meni,nesto na duze vreme bi bila ploca pod brojem 2.Ja sam je stavio Maximus III na prvo mestu iz meni poznatih razloga a to su neke performanse i OC.A sto je po malo i smesno ni druga ploca ni najmanje ne zaostaje a ima jos vece mogucnosti za dalji upgrade. :: :: Ako te interesuju neke zvanicne razlike pogledaj ovu moju temu u kojoj sam ja kasnije dosao do nekih odredjenih saznanja :: :: http://www.pcberza.rs/forum/topic.php?topid=21920&forid=5&katid= :: :: P.S.Na svakoj ploci sa P55 chipom je link u CF ili SLI 8x. :: :: Pogledaj ovo ako imas nekog u inostranstvu da ti kupi : :: :: http://www.evga.com/PRODUCTS/enlarge.asp?PN=141-LF-E658-KR&I= :: :: http://www.evga.com/PRODUCTS/enlarge.asp?PN=160-LF-E659-KR&I= :: :: :: Sto se tice mene i tvoje dileme ja bih isao mozda najpre na Asus P7P55D-E Deluxe jer imas All in One :: :: The Way It`s Meant To Be Played :: ::
Sad da li ti je to zaista neophodno to ti sam znas...Ali ploca je stvarno perverzija...
Od GA ploca (P55A) koje podrzavaju i SLI/CF+SATA3+USB3 imas i UD4,UD4P,UD5...Dok ostale podrzavaju samo CF.
Tip: Ako znas nekog u Gr*ppoloin-u i kupujes preko firme mozes uzeti GA-P55A-UD6 za 202.56 evra (po kursu 100 din za evro) ima jos 4 na lageru...Normalno platio bi 218.76 evra,ali ide onaj povracaj novca tako da bi ti na kraju ispalo 202 evra. Pozdrav.
Iskreno, ovo je samo razmišljanje. Znajući sebe verovatno će to biti neka ploča do 100€ i biće više nego dovoljno. Ali je ovo prvu put da ne mogu da se odlučim za proizvod a, da recimo ne štedim pare. Ono što mi se ne sviđa kod GA-P55A-UD6 jeste da ima mogućnost SATA3 ali da se blokira drugi PCI-Ex16 a, ako se ukaže prilika za 2 grafičke ostaješ bez toga. To mi je bedak. Daš više od 200€ za ploču koja kao ima podršku za SATA3 a, na kraju ostaneš uskrećen za neke da kažemo osnovne stvari. Sve u svemu kao što bax kaže ipak ću kupiti nešto skrominije i da znam zašto sam dao pare a, za nove standarde, drugom prilikom.
Miso iskreno da ti kazem nesto..Kroz godine rada i iskustva sa hardverom definitivno je Asus pod brojem jedan kao jedan kompletan i pouzdan proizvod.Gigabyte i ako cenim sada mnogo vise nego pre i smatram da je dovoljno kvalitetan ja se za ovu soluciju nebih odlucio..Jednostavno Gigabye u poredjenju sa Asusom nije to to a i GA ima odredjene probleme sa plocama bas sa tom koju ti zelis kao sto je NPR :
Marvell PCI Express to SATA-III controller chip. This chip is connected in to the board in a rather funny way. If you decide to run this chip, or the PCIe based USB 3 controller that the board also has, you will not only experience degraded graphics performance, but also one of the two chips must surrender to a x1 connection. How GIGABYTE has worked this is if you enable either chip at full speed!
WTF?Ako hoces normalan protok PCI-E nema USB 3 hahaha..
How GIGABYTE has worked this is if you enable either chip at full speed, eight lanes for the lynnfield CPU`s PCI Express controller (the same one that gives the graphics cards its PCIe connectivity) are diverted to the chip the user selects in the BIOS to run at the higher speed.
Itd.. Znaci za tebe Asus P7P55D-E Deluxe ili Premium verzija..
The Way It`s Meant To Be Played
:: :: P7P55D-E Deluxe ploču sam i sam gledao i deluje mi kao najbolje rešenje u ovom trenutku ali nešto ne mogu da dođem do nje. :: :: Inače, na kraju se svodi kao i za sve ostalo da koju god skuplju ploču da kupiš od renomiranih proizvođača nećeš pogrešiti. I to sve stoji. Ja sam inače razmišljao da uzmem Gigabyte GA-P55A-UD6 ili Asus Maximus III Formula ili neko dosta jeftinije rešenje a, da razliku uložim u druge meni bitne stvari :: :: :: :: Predlozicu ti tri ploce sa kojim sam se susreo i mogu ti reci da su sve tri vrhunski proizvod. :: :: Mozes da ides ovim redom :: :: :: :: 1.Asus Maximus III Formul :: :: 2.Asus P7P55D-E Deluxe (Ova ploca ce ti po najvise odgovarati jer ima podrsku za USB V3 i SATA 6GB/ :: :: 3.Asus P7P55D Delux :: :: 3.eVGA P55 SL :: :: :: :: Od eVGA imas jos boljih ploca iz serije FTW I FTW 200 ali posto ti nisi OC-er tebi to ne treba :: :: :: :: Po meni,nesto na duze vreme bi bila ploca pod brojem 2.Ja sam je stavio Maximus III na prvo mestu iz meni poznatih razloga a to su neke performanse i OC.A sto je po malo i smesno ni druga ploca ni najmanje ne zaostaje a ima jos vece mogucnosti za dalji upgrade. :: :: :: :: Ako te interesuju neke zvanicne razlike pogledaj ovu moju temu u kojoj sam ja kasnije dosao do nekih odredjenih saznanja :: :: :: :: http://www.pcberza.rs/forum/topic.php?topid=21920&forid=5&katid= :: :: :: :: P.S.Na svakoj ploci sa P55 chipom je link u CF ili SLI 8x. :: :: :: :: Pogledaj ovo ako imas nekog u inostranstvu da ti kupi : :: :: :: :: http://www.evga.com/PRODUCTS/enlarge.asp?PN=141-LF-E658-KR&I= :: :: :: :: http://www.evga.com/PRODUCTS/enlarge.asp?PN=160-LF-E659-KR&I= :: :: :: :: :: :: Sto se tice mene i tvoje dileme ja bih isao mozda najpre na Asus P7P55D-E Deluxe jer imas All in One :: :: :: :: The Way It`s Meant To Be Played :: :: :: ::
:: Iskreno, ovo je samo razmišljanje. Znajući sebe verovatno će to biti neka ploča do 100€ i biće više nego dovoljno. Ali je ovo prvu put da ne mogu da se odlučim za proizvod a, da recimo ne štedim pare. :: Ono što mi se ne sviđa kod GA-P55A-UD6 jeste da ima mogućnost SATA3 ali da se blokira drugi PCI-Ex16 a, ako se ukaže prilika za 2 grafičke ostaješ bez toga. To mi je bedak. Daš više od 200€ za ploču koja kao ima podršku za SATA3 a, na kraju ostaneš uskrećen za neke da kažemo osnovne stvari. Sve u svemu kao što bax kaže ipak ću kupiti nešto skrominije i da znam zašto sam dao pare a, za nove standarde, drugom prilikom
Pozdravljam tu logiku. U principu ne volim da pricam nekome ko zna sta hoce da li je u pravu ili ne,ali stoji da mozes kupiti odlicnu plocu za 100-130 evra koja ce ti zavrsiti sve sto je potrebno i vise od toga.
Da slažem se s tobom a, inače sam najverovatnije odustao od SATA3/USB3 u ovom trenutku. Ipak, treba sačekati Intel da u svoj čip ugradi podršku za pomenute nove tehnologije pa da kupiš ploču a, da ne ostaneš uskraćen za nešto.
Kakav je budzet Miso?Koji CPU planiras?Memorija? Takodje pozdravljam ideju da se uzme nesto sto ce ti zavrsavati posao a ne ulagati vecu svotu novca.Ali ako pak bas zelis na duze staze onda uzmi kvalitetnu stvar i zavrsi sa tim.. Sta znam,bar ja tako gledam,nikad nisam zalio da imam kvalitetnu komponentu i hvala Bogu svaka je ispunila ocekivanja i dala svoj maximum.
Koliko znam, Asus je na nekoj svojoj ploci sredio problem sa limitom USB 3.0 sa hardverskim mosticem izmedju procesora i kontrolera... Ali ne znam koja je ploca u pitanju...
Ja sam pazario Maximus III i iskreno ne zalim bas za SATA6GB...
A sto se tice 8x/8x brzine slotova, istrazivao sam dosta o ovome i na kraju nasao da ogranicenja ima jedino ako uparis dve dual GPU karte da rade na tim brzinama. Onda se oseti usporenje...
P7P55 mi se cini da ima vise faza od Maximusa pa se verovatno i stabilnije clockuje.... __________________ Scourge of PCBerza
off nesto se i nije proslavio DFI sa novim plocama, ja imam sad vec matoru 790FXB-M2RSH i jako je dobra(nekako poslednja bas jaka ploca) ima 4+1 fazu DIG
Broj postavljenih tema: 60436. Broj poslatih odgovora: 647779. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.