Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Komponente
Ploče, procesori i memorije
gašenje jezgara i deklokovanje?
STRANA 1 OD 1
nisque gašenje jezgara i deklokovanje? 16.01.2010. 22:32 T23789

status: user
broj poruka: 1060
GA-P55 UD4
i750
elem, interesuje me da li postoji neki program koji gasi jezgra po potrebi, tj kada sam u Windowsu? mislim, koji će mi đavo da rade sva 4.. iii koliko je to pametno po pitanju procesora, to, pali - gasi - pali - gasi? da li mu se nešto skraćuje vek i tako to, ili ima li kakva druga nuspojava (jel ovo jedna reč?? :D) ili možda neki program kojim mogu da odredim šta koje jezgro radi, tipa jedno da šljaka sistem, jedno antivirus a ova dva da spavaju?
video sam da u biosu ima opcija da se omogući procesoru da se deklokuje, ali ni to nisam osposobio zato što ne znam kako će to da utiče na vek i stabilnost procesora.. htedoh prvo da pitam iskusnije
:)
btw, da ne počinjem novu temu, ne mogu da update - ujem bios.. preko dobijenog programa uz ploču, ne nalazi se nikakav bios nego mi kaže da skinem manuelno, i ja skinem, međutim u istom tom programu kad hoću manuelno da instaliram, meni traži .bin koji ja sa gigabyte - ovog sajta nisam dobio.. dobio sam neki rar u kome ima .exe, .verzija biosa i još nešto, ali na šta god da usmerim instalaciju neće. kako se ovo rešava?
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
saxija re 16.01.2010. 23:10 #181167

broj poruka: 4016
ne razumem se u intela ali predpostavljam da ima kao i AMD cool&quiet iliti u prevodu meni obara sva 4 jezgra sa 3000 na 800MHz kad je dokon tj sitan napor, obara i voltazu- manje se greje i trosi, a mozes da dodelis antivirus jednom jezgru u task manageru, a to radis ovako, task manager>process>desni klik na AV koji je vec>set priority>real time>opet desni klik>set afinity>izaberes jezgro
nadam se da si me razumeo
BIOS pogledaj detaljno na sajtu da li ima bin ili mozda kad `instaliras` exe ti samo raspakuje bin
EDIT zaboravih da ti kazem da ti to za AV radi dok ne resetujes komp ili iskljucis proces, novo paljenje i sve opet isto
`O-O`amdgeek`O-O`
http://valid.canardpc.com/show_oc.php?id=499049
http://valid.canardpc.com/show_oc.php?id=886910
I love my computer because my friends live in it!

OCz re 16.01.2010. 23:16 #181169

broj poruka: 2900
Ne mozes da iskljucujes/ukljucujes jezgra na nacin na koji to to mislis. Inace, mozes da iskljucih jezgra iz Windows-a.

Pogresno ti je razmisljanje, niti treba da te brine temperatura, niti se procesor nesto aka, trosi dzabe, trosi vise truje koju placas idt.. to je Quad procesor i tako i treba da radi.

Takodje nema potrebe da odredjujes sta ce koje jezgro da radi, programi koji koriste vise jezgara to sam i rade.

P.S procesor ti vec sam i obara clock kada ne radis nista, C1E/Eist tehnologija.

nisque re 16.01.2010. 23:20 #181170

ok, to za av sam skapirao, al je to onda totalno kretenski, mislim, svaki put da klikćem, no dobro..
pa to za obaranje kloka čini mi se ima u biosu, nešto piše `allow cpu to enter C6, C7 state to decrese clock`.. mislim, ovo mi sad dođe nekako napamet pošto ne kucam sa svog kompa..
pa pazi, ja kad odem na sajt za bios, meni sa tog linka direktno skine to, ali bre bin nema nigde
au da jbt, ima .bat ali kad ga pokrenem kadže da neće, valjda je to za 32 bit sistem, a ja imam win7 64bit ultimate..
:-/
nisque re 16.01.2010. 23:24 #181172

@OCz
e jbg, ja dok odgovaram na jedno, nađe se druga,pa sad moram opet da davim..
ma i ne brine me temperatura toliko, na idle temp je po 35˙C sa box kulerom, tako da to nije strašno
ali pazi, za sad mi ne obara clock
ne znam dal to ima veze sa onim u biosu, ali npr sad kad proverim, piše mi za svako jezgro ~2.66GHz
OCz re 16.01.2010. 23:25 #181173

broj poruka: 2900
Sigurno gledas tamo gde pise kolika je frekvencija procesora a ne trenutna frekvencija.

Skini:

http://www.cpuid.com/cpuz.php

I pokreni pa ces videti trenutnu frekvenciju procesora kako varira.
DmasteRNo1 Flešovanje BIOS-a 16.01.2010. 23:30 #181176

broj poruka: 6107
Taj .exe fajl koji si skinuo sa GA sajta, ekstraktuj pomoću Winrar-a ili 7-Zip-a i u dobijenom folderu će ti biti i .bin fajl, tj. fajl koji sadrži novi BIOS. Fajlove iz foldera snimi na FAT32 formatiran fleš (pošto pretpostavljam da više ne koristiš flopi), restartuj mašinu, pri podizanju uđi u BIOS i tamo klikni F (9 ili 12, ne sećam se tačno koji) taster da uđeš u Q-Flash i odatle prati šta treba da uradiš da bi flešovao BIOS. @BIOS i slične programe iz Windowsa zaobiđi.

Phenom II X3 720BE, Gigabyte GA-MA790X-UD3P, Kingston HyperX 4GB DDR2 1066, WD5000AAKS, Gigabyte GV-R487D5-1GD, Samsung 2232BW, Antec Three Hundred, Chieftec CFT-650-14CS

DaSickSyst Re: gašenje jezgara i deklokovanje? 16.01.2010. 23:45 #181180

broj poruka: 2909
:: GA-P55 UD
:: i75
:: elem, interesuje me da li postoji neki program koji gasi jezgra po potrebi, tj kada sam u Windowsu? mislim, koji će mi đavo da rade sva 4.. iii koliko je to pametno po pitanju procesora, to, pali - gasi - pali - gasi? da li mu se nešto skraćuje vek i tako to, ili ima li kakva druga nuspojava (jel ovo jedna reč?? :D) ili možda neki program kojim mogu da odredim šta koje jezgro radi, tipa jedno da šljaka sistem, jedno antivirus a ova dva da spavaju
:: video sam da u biosu ima opcija da se omogući procesoru da se deklokuje, ali ni to nisam osposobio zato što ne znam kako će to da utiče na vek i stabilnost procesora.. htedoh prvo da pitam iskusnij

Ako hoces da zadas svakom jezgru jednu odredjenu aplikaciju/operaciju onda mozes to da odradis ovako: Pokrenes aplikaciju npr.(u tvom slucaju) AV,iz task meangera joj dodelis koje jezgro hoces da radi samo nju...Task menager/Processes(desni klik na aplikaciju)/Set affinity i odaberi jezgra...

A ako hoces da iskljucis neka jezgra da uopste ne rade uradi sledece...Kad udjes u BIOS/MB Intelligent tweaker/CPU Cores Enabled,pa izaberi ovde koliko njih hoces da radi...Ali neces moci da ih aktiviras u Winu dok ponovo u BIOSu ne vratis na `ALL`,vec ce ti raditi samo broj jezgara koji si dodelio u BIOSu.

Mada stvarno ne znam sta ce ti bilo sta od ovoga u zivotu i ja to ne bih radio bez neke preke potrebe...Zadavati AVu jedno jezgo????Hm....Zasto?

Ja vrlo cesto kada uporedo radim vise poslova pustim racunar da renderuje sa 6 therda(jezgra),a ostavim 2 za CAD ili MAX,ali najbolje je to raditi direktno iz aplikacije koja treba da koristi ta jezgra...U tom slucaju mi 6 jezgra radti sa 100% iskoriscenja,a druga dva rade koliko treba drugim aplikacijama,ali to radim da me render ne bi kocio dok modelujem...

Savet:

Ukljuci u BIOSu:
CPU Enhanced Halt,
Thermal monitor,
CPU EIST...
Ovo su funkcije koje ce ti smanjiti potrosnju i temperature procesora,obaranjem frekvencija i smanjenjem voltaze kada racunar `odmara`...Ali ti nece iskljuciti potpuno jegzra koja ne rade...I ovo moze stvarno imati efekta u smanjenju temperatura i potrosnje,a pri tome ne utice na stabilnost sistema(osim ako nisi overklokovao CPU)...

EDIT:
A odgovor na tvoje pitanje da li mozes potpuno da iskljucis jezrgo i ponovo ga ukljucis po potrebi unutar Wina?
Ne,to nije izvodljivo.

:: :
:: btw, da ne počinjem novu temu, ne mogu da update - ujem bios.. preko dobijenog programa uz ploču, ne nalazi se nikakav bios nego mi kaže da skinem manuelno, i ja skinem, međutim u istom tom programu kad hoću manuelno da instaliram, meni traži .bin koji ja sa gigabyte - ovog sajta nisam dobio.. dobio sam neki rar u kome ima .exe, .verzija biosa i još nešto, ali na šta god da usmerim instalaciju neće. kako se ovo rešava
Program je @BIOS...Vrlo jednostavan za upotrebu...Imas ga na GA sajtu...
Najnoviji BIOS za tvoju plocu:
http://www.gigabyte.com.tw/Support/Motherboard/BIOS_Model.aspx?ProductID=3161
Ako sve radi kako treba nema potrebe za apdejtom.

DaSickSystem
nisque re 17.01.2010. 00:43 #181186

@OCz
jok brate, u everestu gledam i tu po malo varira za sva jezgra
@DmasteRNo1
pazi, skinem onaj F6 bios, i unutra: autoexec.bat, FLASHPI.exe, p55aud4.f6.. drugo nema

za to dodeljivanje jezgara kome čemu odustajem. zahvaljujem se na pomoći ali bre neću tolko da se drndam.. ne zapinje.. a i šta mi bi da to radim kad i ovako šljaka ko car..

@DaSickSyst
e pa na to sam mislio gore kad sam pominjao neka stanja.. `eist`..
i imam taj @BIOS ali neće preko njega.. on kaže da ne nalazi update.. paa nov komp, sve radi.. al ja kao čitam ovde teme kad stignem, pa vidim preporučuje se da se bios obnovi, de znam...
Equinoxe Re: re 17.01.2010. 00:50 #181190

broj poruka: 12057

Kad pališ komp, a ne ulazi ti se u BIOS, pritisni Pause jer se na prvom ekranu posta nalazi informacija o verziji tvog BIOS-a. Zapiši / zapamti, kasnije lepo odeš na sajt proizvođača i pogledaš lepo da li ima novije verzija BIOS-a od tvoje.

E sad ono bitno:
NE update-uj BIOS AKO TI SVE NORMALNO I STABILNO RADI !!!

:: @DaSickSys
:: e pa na to sam mislio gore kad sam pominjao neka stanja.. `eist`.
:: i imam taj @BIOS ali neće preko njega.. on kaže da ne nalazi update.. paa nov komp, sve radi.. al ja kao čitam ovde teme kad stignem, pa vidim preporučuje se da se bios obnovi, de znam...
DaSickSyst Re: re 17.01.2010. 00:55 #181193

:: @DaSickSys
:: e pa na to sam mislio gore kad sam pominjao neka stanja.. `eist`.
:: i imam taj @BIOS ali neće preko njega.. on kaže da ne nalazi update.. paa nov komp, sve radi.. al ja kao čitam ovde teme kad stignem, pa vidim preporučuje se da se bios obnovi, de znam..

Korak po korak uputstvo za apdejt BIOSa preko @BIOS programa:
http://www.gigabyte.com.tw/FileList/NewTech/old_motherboard_newtech/tech_a_bios.htm
Ako si ovo odradio korak po korak nema razloga da ne radi....Vise puta sam apdejtovao BIOS preko ovog programcica...Ali opet ponavljam ako radi ne diraj ga,cak i ako ima novog BIOSa za tvoju plocu...

EDIT:
Poslednja verzija BIOSa za P55-UD4 je F5...
Nema F6 verzije...

Ko zna sta si ti skiniuo..Ne diraj nista da posle ne bi trazio savet kako da vratis staru verziju.

DaSickSystem

Equinoxe Re: Re: re 17.01.2010. 00:58 #181196

broj poruka: 12057

Neko ga je garant istripovao da je NAJBOLJE DA IMA ZADNJI BIOS.

:: :: @DaSickSys
:: :: e pa na to sam mislio gore kad sam pominjao neka stanja.. `eist`.
:: :: i imam taj @BIOS ali neće preko njega.. on kaže da ne nalazi update.. paa nov komp, sve radi.. al ja kao čitam ovde teme kad stignem, pa vidim preporučuje se da se bios obnovi, de znam..
::
:: Korak po korak uputstvo za apdejt BIOSa preko @BIOS programa
:: http://www.gigabyte.com.tw/FileList/NewTech/old_motherboard_newtech/tech_a_bios.ht
:: Ako si ovo odradio korak po korak nema razloga da ne radi....Vise puta sam apdejtovao BIOS preko ovog programcica...Ali opet ponavljam ako radi ne diraj ga,cak i ako ima novog BIOSa za tvoju plocu..
:: EDIT
:: Poslednja verzija BIOSa za P55-UD4 je F5..
:: Nema F6 verzije..
:: Ko zna sta si ti skiniuo..Ne diraj nista da posle ne bi trazio savet kako da vratis staru verziju
:: DaSickSystem
DaSickSyst Re: Re: Re: re 17.01.2010. 01:07 #181198

:: Neko ga je garant istripovao da je NAJBOLJE DA IMA ZADNJI BIOS
Izgleda.
Nadam se da je shvato koliki problem moze sebi da napravi ako nije siguran tj. ne zna sta zapravo radi.

DaSickSystem
DmasteRNo1 p55aud4.f6 17.01.2010. 09:37 #181238

broj poruka: 6107
je falj BIOS-a. Bigaje, kad pričam napamet, a neću da pogledam kako je kod mene (a sve je isto, samo druga oznaka da fajl). Dakle, ili uradi onako kako sam ti ja objasnio, ili skini @BIOS pa iz programa nađi taj fajl i rokni novi BIOS iz Wina.

Phenom II X3 720BE, Gigabyte GA-MA790X-UD3P, Kingston HyperX 4GB DDR2 1066, WD5000AAKS, Gigabyte GV-R487D5-1GD, Samsung 2232BW, Antec Three Hundred, Chieftec CFT-650-14CS

matz ree 17.01.2010. 12:21 #181256

broj poruka: 801
na GA-P55 je po default u biosu podeseno sto se tice stedljivosti cpu-a ,opcija za podesavanja nema ... mislim :/
nisque re 17.01.2010. 15:20 #181299

ja se izvinjavam što uopšte i pomenuh bios, namuči vas, al na kraju bre odustajem od toga, šta da džaram mečku nešto da sj***m.. neću.. a ja sam samo čitao ovde na forumu (ko je reko nemam pojma) ali da treba stavljati novije verzije onoga čega možeš uključujući i bios
paa što se tiče podešavanja procesora i štedljivosti sve je stavljeno na auto, al sam sad prebacio na enable, trčka brzina gore dole
:P
e, a ko poseduje intel pitao bih ga još ovo. imam u biosu C.I.A. 2, odnosno cpu inteligent accelerator, i to služi da kad zapne cpu da ga ovo klokuje (što sam siguran da znate al aj sad). mislim da mi je to disable. ono što me interesuje je, pošto i u winu imam programče na ovu foru koje sam dobio sa pločom, ako ja npr stavim da mi ubrzanje bude `turbo`, kad se optereti procesor da li će on da ga podiže do ove selektovane brzine (3.0) i tu da stane, ili kako to uopšte radi?
STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60436. Broj poslatih odgovora: 647779.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs