Ok, situacija je sledeca. Koristim dve plocice od po 1gb/DDR2/1066hz XyperX na ploci Ga-ma78lm-s2h, masina nije klokovana i sve je podeseno na fabricka setovanja. Temp procesora je 35C-ok, Mb 31C-ok i neka temp koja varira od 75C-85C!!! E sad to me generalno nije brinulo jer sam mislio da je neka greska mozda, dok pre neki dan T procesora nije odlepila na 67C, pa mi se frizuje sistem i na kraju sinoc plavi ekran! Zatim sam poceo da prebiram voltaze i dosao do interesantnog zakljucka. U biosu te ploce fabricki je setovano da voltaza memorije u auto modu ide na 1.96V. Da stvar bude gora razmak medju memorijama je 1mm pa jedna drugu dodatno greju. Smanjio sam voltazu na 1.8x i sada je moja fantomska T varira od 62-70C. To je naravno dosta bolje ali nisam siguran dali je dovoljno dobro jer je max fabricka specifikacija 55C za tu memoriju. Ima li iko iskustva sa ovim i koliko su ako su memorije ostecene.
mozes da uzmes dve sestice (ventilatori) i da ih zakacis oko onih kukica (za vadjenje memorija) i prikacis ih na 7V ili 5V (da se ne deru) i vidis rezultat. Druga stvar koja mi pada na pamet je da mozda imas problem sa temp. HDDa, kao sto sam ja imao (preko 60 stepeni je isao - mislio da je greska u ocitavanju). Sistem se zakucavao dok disk nisam postavio na promaju. Od tada sve ok.
Da, to nisam spomenuo ali T hdd je 29-31C. Inace kuciste je ciftek sa dva ventilatora. Napred je 12-ca a nazad sam stavio 9-ku. Kuciste je ladno i dobro provetreno. Cak sam namerno sve kulere prikacio na 4pinsko napajanje a ne na plocu da vrte ful.
Cena ventilatora 60x60 nije strasna, da ne bi mogao da probas da primenis ovo resenje. Malo posla i hladovina na nivou. Bitno je da duvaju na memoriju.
Nemam predstavu o velicini ploce, ali mozda kod tebe 60x60 nece moci da stane. To treba premeriti pre kupovine - koliko ima mesta izmedju hladnjaka CPUa i sa druge strane sta dodje. Mozda 50x50 moze da se uglavi (mada 60x60 taman pokriva memorijske cipove).
Ploca je mini ili mikro atx, ako se tako kaze a ima dva slota zamemoriju. Mozda bi dve cetvorke pre zavrsile posao. Mene vise brine razmak od memorije do Hdd posto se nalazi u kaseti pored memorije ali to cu da premerim.
To mi i nije jasno. Niti je racunar predvidjen za igranje, niti je pod kakvim opterecenjem vecim od fejsbuka. A T memorije leti li leti. Uzeo sam namerno HyperX zbog hladnjaka koje ima na sebi i kvaliteta a sad vec glupa situacija. Jos jedino sto mi je ostalo pre nego dodam jos ventilatora u kuciste je da izvadim koju pa da vidim ste ce biti. Ali opet ostaje pitanje ako je i koliko ostecena ovom T.
vidi ti da li ima neki tvoj komsija neku memaru sa hladnjakom pa stavi kod tebe, a tvoju kod njega i pogledaj za maticnu na sajtu da li je mozda nekompatibilna sa hX
dok sam gledao stvari vezano za hladjenje memorije, da nisu sve memorije sa hladnjakom bas savrsene. Kod nekih su memorije bile hladnije kad su skinuli hladnjake i hladili ih svojim varijantama. Da li je to posledica loseg naleganja hladnjaka ili neceg drugog ne znam, ali mogao bi tu svoju memoriju da ubacias kod nekog drugog u komp i vidis ponasanje tvoje tamo, a njegove kod tebe (sto predlozi saxija)
ja sam imao istu situaciju ali mi je 2x2gb hyperx 1066 mhz klokovana dizanjem fsb i voltaze memorije pa su se njeni slotovi grejali i sve sam to resio pomocu:
ma nije problem staviti ventilator nego me cudi toliko grejanje, imao sam transcend axe 800 CL4 sad je kod druga znaci nabijena jedna do druge i mlake(4 komada), geil BD 800 CL5 hladna, ocz reaper na1150MHz CL5 mlaka, sad imam corsair XMS2 1066 CL5 mlaka, sto se to toliko greje nemam pojma, mozda je tako pravljen kingston
mislim da to zavisi i od kvaliteta ploce tj samih slotova:
naime, meni se nisu grejale dok je memorija radila na 800 mhz a kad sam je digao na 1000mhz onda se greje. moja ploca pusta fabricki memoriju na 800 mhz ali sam ja dizanjem fsb-a podigao klok memorije na 1000 mhz okruglo i voltazu na 2,2 pa se zato grejala dok nisam stavio ovaj khx fan koji je veoma dobar
ima istine u tome sto pricas, GA ploce su poznate po tome sto im se malo vise greje NB kod malo slabijih modela bez HP, mozda malo struja zeza, moj DFI hladan ko spricer, NB mi je 2400MHz(def 1800) stavio naki ventilator cisto da pirka u njega i ne prelazi 50c
Ako si merio termometrom onda u redu. Ako je neki prigram toliko ocitao... ONDA NEMOJ DA NAS ZAJEBAVAS !!!
Tomato Republic Of Serbia !!!
:: Ok, situacija je sledeca. Koristim dve plocice od po 1gb/DDR2/1066hz XyperX na ploci Ga-ma78lm-s2h, masina nije klokovana i sve je podeseno na fabricka setovanja. Temp procesora je 35C-ok, Mb 31C-ok i neka temp koja varira od 75C-85C!!! E sad to me generalno nije brinulo jer sam mislio da je neka greska mozda, dok pre neki dan T procesora nije odlepila na 67C, pa mi se frizuje sistem i na kraju sinoc plavi ekran! Zatim sam poceo da prebiram voltaze i dosao do interesantnog zakljucka. U biosu te ploce fabricki je setovano da voltaza memorije u auto modu ide na 1.96V. Da stvar bude gora razmak medju memorijama je 1mm pa jedna drugu dodatno greju. Smanjio sam voltazu na 1.8x i sada je moja fantomska T varira od 62-70C. To je naravno dosta bolje ali nisam siguran dali je dovoljno dobro jer je max fabricka specifikacija 55C za tu memoriju :: Ima li iko iskustva sa ovim i koliko su ako su memorije ostecene ::
Prvo ne zajebavam nikoga! Temperaturu merim preko svih programa za isto od everesta pa na dalje, naravno koji imaju podrsku za tu plocu. Posto nisam serviser nemam nikakve uredjaje za merenje iste pa se oslanjam samo na ono sto ocitavaju programi. Da bih smanjio svoje nagadjanje koristim 4 programa istovremeno i svi ocitavaju isto( i voltazu i T).A licno bih voleo da programi grese. E sad ako svi grese onda j...
Pogledao sam i kompatibilnost na sajtu za plocu, sve ok. Veceras cu da izvadim jednu da vidim sta ce da se desi, pa ako ni nakon svicovanja mesta i pojedinacno rezultati budu isti nosim ga u servis.
A saznao sam i da postoji mogucnost da je amperaza napajanja nestabilna i sl... tj da je uzrok svega napajanje.Kako to fercera nemam pojma. E to cu zadnje da gledam.
Prvo da objasnim kako sam dosao do zakljucka da je u pitanju ram ali naravno nisam sigura 100%. Smanjujuci voltazu memorije i menjajuci hercazu u biosu data T se povecavala i smanjivala. A sto se tice programa svi ga vide kao senzor na ploci ne kao ram T. Meni se ocitavaju tri senzora, za plocu, procesor i xxT o kojoj je ovde rec. E iz tog razloga odoh da rasklapam masinu i vidim sta ce da mi ocitava kasnije.
Nakon testiranja i rasklapanja rezultati su sledeci: CPU 29-36C. MB 29-31. NB 61-70C. E sada ovaj zadnji nije ram nego -north bridge- Ali je voltaza o kojoj sam pricao zaista ram a ne nesto drugo. Memorija je totalno hladna na dodir dok NB ni izbliza. Naravno sve u biosu sam rucno podesio. Ako setovanje ostavim na fabrickom tj auto opciji koja dolazi po difoltu situacija se vraca na staro i NB kuva. Jedino sto izgleda nisam uspeo koliko toliko da dovedem na normalu je glupi plavi ekran koji se ponovo pojavio. I nigde nisam uspeo da pronadjem podatak o T vrednostima za NB. Ako neko neso zna...Hvala
Broj postavljenih tema: 60436. Broj poslatih odgovora: 647772. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.