Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Komponente
Ploče, procesori i memorije
poredjenje procesora
STRANA 1 OD 1
kefalo81 poredjenje procesora 16.03.2010. 13:14 T25330

status: user
broj poruka: 775
KOji je dobar sajt, sa realnim rezultatima pojedinih procesora.
Znaci vise me interesuje npr. koliko treba sekundi za neku operaciju ili broj frejmova u igrici ili neki drugi parametar a manje bench rezultati.
Isto tako me interesuje s obzirom da imam biostar 780G SE plocu tj. am2+, koliko jos dugo ce izlaziti tj. proizvoditi se am3 procesori iz serije athlon ili phenom a da mogu na ovu plocu, a moze dosta njih novijih.
Ovo sve pitam kako bi na pravilan nacin izvrsio upgrade i na taj nacin u potpunosti iskoristio masinu.
Inace ja sam standardan korisnik, neigram igre jer imam integrusu,mada i sa njom moze nesto da se igra, ali zato gledam bluray filmove, internet itd.
Eto toliko. :)

E da. zaboravih. IMam 7750+ i gledam athlon x3 ili x4. Ploca mi ne moze nista odkljucati.
Koliko realno ja dobijam sa tim procesorima u odnosu na moj i u odnosu na dugorocnu iskoristivost racunara.
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
ttate Re: poredjenje procesora 16.03.2010. 14:39 #197018

broj poruka: 366
http://www.tomshardware.com/charts/processors,6.html

:: KOji je dobar sajt, sa realnim rezultatima pojedinih procesora
:: Znaci vise me interesuje npr. koliko treba sekundi za neku operaciju ili broj frejmova u igrici ili neki drugi parametar a manje bench rezultati
:: Isto tako me interesuje s obzirom da imam biostar 780G SE plocu tj. am2+, koliko jos dugo ce izlaziti tj. proizvoditi se am3 procesori iz serije athlon ili phenom a da mogu na ovu plocu, a moze dosta njih novijih
:: Ovo sve pitam kako bi na pravilan nacin izvrsio upgrade i na taj nacin u potpunosti iskoristio masinu
:: Inace ja sam standardan korisnik, neigram igre jer imam integrusu,mada i sa njom moze nesto da se igra, ali zato gledam bluray filmove, internet itd
:: Eto toliko. :
::
:: E da. zaboravih. IMam 7750+ i gledam athlon x3 ili x4. Ploca mi ne moze nista odkljucati
:: Koliko realno ja dobijam sa tim procesorima u odnosu na moj i u odnosu na dugorocnu iskoristivost racunara.
Mixx ... 16.03.2010. 14:40 #197019

broj poruka: 2931
http://www.tomshardware.com/charts/processors,6.html
posto kako kazes na kompu ne radis nista zahtevno ne isplati ti se zamena procesora, ta sedmica ti je i prejaka za filmove i net. za par godina ces za smesne pare uzeti napr phenomIIx4 i voziiiii jos 5-6 godina. naravno, to ne vazi za igranje i rad u prozdrljivim aplikacijama. u tom slicaju konsultuj gornji link

Mixx Re: Re: poredjenje procesora 16.03.2010. 14:41 #197020

ahahahahahahaha, ne verujem! :)

:: http://www.tomshardware.com/charts/processors,6.htm
:: :: KOji je dobar sajt, sa realnim rezultatima pojedinih procesora
:: :: Znaci vise me interesuje npr. koliko treba sekundi za neku operaciju ili broj frejmova u igrici ili neki drugi parametar a manje bench rezultati
:: :: Isto tako me interesuje s obzirom da imam biostar 780G SE plocu tj. am2+, koliko jos dugo ce izlaziti tj. proizvoditi se am3 procesori iz serije athlon ili phenom a da mogu na ovu plocu, a moze dosta njih novijih
:: :: Ovo sve pitam kako bi na pravilan nacin izvrsio upgrade i na taj nacin u potpunosti iskoristio masinu
:: :: Inace ja sam standardan korisnik, neigram igre jer imam integrusu,mada i sa njom moze nesto da se igra, ali zato gledam bluray filmove, internet itd
:: :: Eto toliko. :
:: ::
:: :: E da. zaboravih. IMam 7750+ i gledam athlon x3 ili x4. Ploca mi ne moze nista odkljucati
:: :: Koliko realno ja dobijam sa tim procesorima u odnosu na moj i u odnosu na dugorocnu iskoristivost racunara.
kefalo81 smesna cena 16.03.2010. 14:55 #197023

ma mene strah upravo to za par godina, kao i sada tesko da se sta moze naci po normalnoj cijeni, a kamoli smjesnoj kako kazes.
Znaci ne bi bio problem sto je to polovno, vec upravo ta precjenjenost, pa rekoh, bolje onda da recimo u naredna 6 mjeseci kupim nov sa garancijom, a valjda ce ti athlon x3 i x4 izlaziti jos tih 6 mjeseci.

Vaskev re 16.03.2010. 15:46 #197028

broj poruka: 1673
Koliko ce trajati proizvodnja nekog procesora zavisi iskljucivo od rentabilnosti proizvodnje istog. Onog trenutka kad potraznja padne ispod odredjene granice ili proizvodjac razvije noviji cpu koji ce pruzati bolje tehnicke karakteristike a proizvodnja istog bude rentabilnija (odnos ulozeno-dobijeno na njemu bude povoljniji) i kada proizvodjacu zatreba proizvodna linija, tada ce se ugasiti i starija generacija procesora. Proizvodne linije su jako skupe, masine vrlo brzo zastarevaju (smena tehnologija) tako da je teznja za smanjenjem jezgra direktno proporcionalna broju proizvedenih cipova po 300mm vaferu, sto ih je vise to je cena niza (za proizvodnju) a samim tim proizvodjac moze bolje da postavi odnos ulozeno-dobijeno.

Gare87 necu da budem nepristojan 16.03.2010. 17:10 #197047

broj poruka: 4727

Ali majku mu shta ce ti koj djavo novi procesor(ako nije celeron ili sempron)za gledanje filmova. pa msm stvarno ja kod druga povremeno gledam na celeron 600mhz filmove(sa malom rez. naravno) i nema da secka i kochi se, znachi garantovano nece imati potrebe nikad da menjas cpu zbog *ebenih filmova, jedino kad budu bili u 3000 rezoluciji, pa i tad ce radi ja msm. Znachi preporuchujem da zaboravish na to i da ulozish pare u neshto pametno. pozdrav

kefalo81 Nisi pazljiv 16.03.2010. 17:41 #197052

Gledam bluray filmove a neki su veliki i po 15gb, i na nekim imam cak i problema u smislu sjeckanja pa ih ne mogu pustiti sa bs player ili sa vlc vec sa mplayer-om.
A procesor ide, oba jezgra na do 60-65% upotrebe>
Zato pitam.
Gare87 stvarno nzm 16.03.2010. 17:50 #197056

broj poruka: 4727

ja sam do sada odgledao jedan ili dva 720p hd(ne rip) i nije mi seckalo, ali skinucu neki put neki bas bluray film da vim da li ce da mi seckaju, a ti ako si siguran da je zbog cpu-a onda ok, probaj sa drugim pa vidi kako ce da rade. poz

kefalo81 imam terabajt filmova, i znam o cemu pricam. 16.03.2010. 18:07 #197059

Naravno ne trzaju svi, samo neki, ali je zauzece resursa svuda isto oko 60%.
U ostalom, mislim da ono sto radim, tj. planiram ima logike, jer sa upgrade, dobijam potpunu iskoristivost onog sto sam do kupio, a dodje jeftinije nego promjena cijele masine.
I tako za period od minimum 5 godina imam dobru masinu.

hogar81 re: Nisi pazljiv 16.03.2010. 18:09 #197060

broj poruka: 365

Ako ti ide procesor na 60-65% to znaci da on gura film sa pola gasaa to uopste nije lose, kada ti bude zakucavao na 100% onda ce znaciti da treba jaci procesor, pre ce biti da je to do integruse velike su to rezolucije za tako mali cip, trebalo bi da reprodukcija video sadrzaja ubuduce da se sve vise izvrsava na gpu, tako da mozes ocekivati da procesor postane nebitan.
DaSickSyst @kefalo81 16.03.2010. 19:11 #197070

broj poruka: 2909
Pre nego sto se odlucis na kupovinu novog procesora proveri da li ti je instaliran AVIVO i uljucen Hardware Acceleration u video plejeru koji koristis.
Tvoja ploca podrzava ATI UVD(Universal Video Decoder)...Ova opcija ce ti prebaciti video dekodiranje sa procesora na integrusu i prilicno rasteretiti procesor te operacije za vreme gledanja HD ili Blueray filmova.

Procitaj ovo,verovatno ce ti pomoci:
`Smooth HD Playback With A Sempron 3200+`.
http://www.tomshardware.com/reviews/amd-780g-chipset,1785-3.html

Ako kojim slucajem ovo ne pomogne,svakako ti preporucujem kupovinu neke jeftine 4000 kartice pre nego li kupovinu novog procesora za tu svrhu.
Neka 4550 ili 4650 kartica (od 30-40 evra) ima vise nego dovoljno snage da potpuno preuzme na sebe kompletnu dekompresiju HD ili Blueray filma i totalno rastereti procesor te operacije.

DaSickSystem

Mixx Re: @kefalo81 16.03.2010. 19:56 #197078

ma da, kod ortaka pravilno podesena hd 2600xt JEDE h264 bez problema, moja integrisana hd3200 hoce malo da se pomuci (ispadne po neki frejm) ali se ne primecuje, vidi se samo u testu. bilo koja ati hd srednje klase ce raditi (i nvidia, naravno). 2600 ima po oglasima za 20ak evra. vec za 40-45 moze da se nadje i 3850, ali to je vec neka sasvim druga kategorija...

:: Pre nego sto se odlucis na kupovinu novog procesora proveri da li ti je instaliran AVIVO i uljucen Hardware Acceleration u video plejeru koji koristis
:: Tvoja ploca podrzava ATI UVD(Universal Video Decoder)...Ova opcija ce ti prebaciti video dekodiranje sa procesora na integrusu i prilicno rasteretiti procesor te operacije za vreme gledanja HD ili Blueray filmova
:: Procitaj ovo,verovatno ce ti pomoci
:: `Smooth HD Playback With A Sempron 3200+`
:: http://www.tomshardware.com/reviews/amd-780g-chipset,1785-3.htm
:: Ako kojim slucajem ovo ne pomogne,svakako ti preporucujem kupovinu neke jeftine 4000 kartice pre nego li kupovinu novog procesora za tu svrhu
:: Neka 4550 ili 4650 kartica (od 30-40 evra) ima vise nego dovoljno snage da potpuno preuzme na sebe kompletnu dekompresiju HD ili Blueray filma i totalno rastereti procesor te operacije
:: DaSickSystem
kefalo81 ..a 16.03.2010. 20:09 #197079

ako ja podesim da mi se bluray pusta preko integruse hd3200 i ako to ne bude valjano kao preko procesora, da li ja mogu da vratim ta podesavanja na prethodna.
Inace, da ne bude zabune, samo neki trzaju, a ni ti nisu trzali kada sam ga klokovao na 3.0Ghz ali to nije bilo uspjesno pa je na default-u.

Mixx Re: ..a 16.03.2010. 20:19 #197081

nece biti gore, samo ce kartica preuzeti deo posla od procesora

:: ako ja podesim da mi se bluray pusta preko integruse hd3200 i ako to ne bude valjano kao preko procesora, da li ja mogu da vratim ta podesavanja na prethodna
:: Inace, da ne bude zabune, samo neki trzaju, a ni ti nisu trzali kada sam ga klokovao na 3.0Ghz ali to nije bilo uspjesno pa je na default-u
DaSickSyst Re: ..a 16.03.2010. 20:20 #197082

broj poruka: 2909

:: ako ja podesim da mi se bluray pusta preko integruse hd3200 i ako to ne bude valjano kao preko procesora, da li ja mogu da vratim ta podesavanja na prethodna
Naravno da mozes da vratis,ali nema razloga da bude losije...Imaces isti kvalitet slike,samo nece biti seckanja i procesor ce biti manje opterecen.
:: Inace, da ne bude zabune, samo neki trzaju, a ni ti nisu trzali kada sam ga klokovao na 3.0Ghz ali to nije bilo uspjesno pa je na default-u
Ma kakav crni overklok za filmove....Sa Avivo i ukljucenim Hardware acceleration-om Sempron sa jednim jezgrom i na difoltnih 1.8GHz radi bez problema.

Probaj i javi kako ti se cini.

DaSickSystem
STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60436. Broj poslatih odgovora: 647772.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs