Dakle, zanima me sta i kako da podesim u BIOSu i da li uopste treba to da radim da bih dobio fabricki timing 4-4-4-12 za OCZ Reaper DDR2 800Mhz OCZ2RPR800C42G 2x2Gb PC2-6400
ako ti je fabricki 4-4-4-12 onda tako i stavi.. Ali ako ti je clock veci od 800 Mhz u slucaju da si memoriju OC-vao u skladu sa CPU onda nemoze ta latencija vec 5-5-5-15 itd..
uradi kako ti daum kaze, 800-4-4-4-12 ali obrati paznju na napon. na AUTO je napon obicno 1.8v a za tvoja memorija je mozda deklarisana na 2.0-2.2v, pogledaj specifikaciju na sajtu proizvodjaca i postavi odgovarajuci napon. ps. ako radi na 800-4-4-4-12 verovatno radi i na 1066-5-5-518 sto je u praksi brze .) ______________________________________________________________________ Chuck Noris is a pussy!
Brate, vidiš da smo nerazumni..... šta to tražiš od nas, nije nam jasno.... Evo malo usmerenje: memorijski standardi nisu baš standardi, tako da ono što je standard za proizvođače memorija, nije za proizvođače matičnih ploča, iako dozvoljavaju da to radi ili se time hvale. Formula je sledeća: manje latencije dobijaš na nižoj frekvenciji a na njoj mogu i manje voltaže, podizanjem frekvencije, rastu i latencije a traže se i veće voltaže. Ne može tu biti mnogo odstupanja, odnosno, to se masno plaća jer se onda radi o de fakto, kvalitetnijim čipovima. Šta te još buni: kada postaviš u biosu na automatsko podešavanje, onda MOŽE ali i NE MORA da radi kako piše na mem. pločici jer, kao što rekoh, standard za matičare nije standard za memoraše. Da, ako si sad ljut po saznanju da MORAŠ da overklokuješ memorijski čip iz bios-a da bi dobio ono što piše na nalepnici, s pravom si ljut. Možda si mogao da kupiš jeftiniji modul sa drugim natpisom pa ga overklokuješ sam.... ali tako je to.
Ma vec sam probao da stavim 4-4-4-12 ali ne radi stablino komp je je cpu klokovan za 200mhz. Probacu sa fsb default da vidim da li onda radi. Nego, zanima me da li se kada vracam tajming dira nesto i ovo dole 3T i ove nanosekunde ili stagod? Znam da mi skor za ram bio 7.2, ili 7.3 u win7 dok sam imao graficku, sad mi nekih 5.9.
Memorija ce uvek na svakoj ploci da radi onako kako njen SPD nalaze. SPD kod tvoje memorije je 5-5-5-15 sa verovatno 1.8v. To mozes da provers u CPUz-u.
Ako ti memorija radi na 800MHz, stavis 4-4-4-12 tamo gde pise 5-5-5-15 i voltazu na onoliko koliko je deklarisana tamo gde ti se odeljak za voltaze vec nalazi. 1T/2T, ukoliko ne stoji na 2T, stavi na 2T. Ostale tajminge ne moras da diras.
P.S posto si rekao da ti FSB nije bio na def. znaci da ti ni memorija nije bila na 800MHz ..zato ni nije bila stabilna jer je bila na xx MHz sa nedovoljnom voltazom.
Opusteno krenem da restartujem komp da probam i zaglavi mi na shutting down, ja ga ubodem na dugme, i pri postovanju mi zakuca cim izbaci naziv procesora, ja restart, on zakuc, ja restart, on zakuc. Sad sam ga ugasio pa cu da probam ponovo da ga upalim. Nisam stigao ni da udjem u bios da probam, ne znam koji mu je krivak...
@ ocz Imas sliku pa mi reci sta gde da stavim. Kazes sa 3T na 2T da stavim i ne diram 5-5-5-18?
Ps. Ovo sa moba saljem...sad cu probam da ga palim ili clear cmos pada...
Zatim potrazis u BIOSu gde je odeljak za voltaze, za memoriju ce ti pisati nesto tipa DIMM Voltage, Memory Voltage, RAM Voltage, DRAM Voltage, DDR2 OverVoltage idt.
Voltazu tu stavis na 2.2v
P.S memorija treba da ti radi na 800MHz, ako menjas FSB, menjas i frekvenciju memorije. Memorija ima svoj multiplier kao i procesor, na taj nacin ukoliko OC-ujes procesor uskladi i memoriju - sto blize 800MHz sa ovim setovanjem.
A ovo u cou-z sto na kraju pise EPP da je 2.2v? U biosu vec pocinje crvena boja kada se toliko popne voltaza, frka mi da ne sprzim nesto.. evo sad nece da uradi ocenu u wn7 sa ovim podesavanjima
mem test mi radi vec par sati i ne izbacuje gresku, a win nece da uradi procenu sistema. sta mi rece za onu EPP voltazu sto pise da JE 2.2? Sta to znaci? Da ne preteram ako stavim 0.400?
ajd ponovo: default napon memorije je 1.8V ok? Tvoja memorija je fabricki deklarisana za rad na 2.2V tvoja ploca nema pojma da memorija deklarisana na 2.2V i upozorava te crvenom bojom da si ohoho premasio DEFAULT napon, tj 1.8V sto je za neke memorije mozda mnogo ali je tvoja DEKLARISANA na 2.2V, znaci njoj bi eventualno bilo mnogo da joj stavis 2.4-2.5V
______________________________________________________________________ Chuck Noris is a pussy!
:: :: Da ne diram voltazu ako vec memtest ne izbacuje gresku?
EPP i JEDEC su `standardi`, ta tabela pokazuje kako je zamisljeno da memorija radi. Pa evo npr. 333MHz (667MHz efektivno..) @ 4-5-5-15 i 1.8v, a ti ako hoces CL4 pri 400(800MHz), onda moras da stavis na 2.2v
Broj postavljenih tema: 60436. Broj poslatih odgovora: 647772. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.