Win7 64bit vidi samo 3GB , integrisana grafika 1.3GB ??
STRANA 1 OD 1
ddim
Win7 64bit vidi samo 3GB , integrisana grafika 1.3GB ??
29.03.2010. 01:30
T25619
status: user broj poruka: 214
Pozdrav, imam matichnu plochu Intel DG45ID sa integrisanom grafikom intel X4500HD, procesor Intel dual-core E6500 na 2.93Mhz i 4x1GB ram Geil EVOONE na 800Mhz
sveze instaliran Win7 64bit (po ko zna koji put, koja verzija), i uvek mi ispisuje da ima samo 2.96GB usable memory od 4.00GB. Za grafiku mi prijavljuje da ima 1.3GB a u biosu mu je lepo podesheno da koristi samo 256MB. neigde u podeshavanjima za display adapter u Win nemam opciju da biram koliko rama ce da ode na grafiku (samo u biosu mogu da biram). Ubio sam se od pretrazivanja net-a i svuda pishe da je problem u 32-bit software-u ali ja imam 64bit... I zashto mi odlazi 1.3GB za grafichku karticu?!?! Da li neko ima predstavu zashto se ovo deshava i kako da to reshim? P U N O , P U N O , P U N O HVALA !!!!!!!!
U biosu nema bash puno opcija, nishta od opcija ne bi zakljuvhalo memoriju na 3.25.
Kupovina normalne grafike nije bash reshenje, zar ne? :-) bash sam trazio plochu sa integrisanom grafikom ali sa hardverskom podrskom za h.264 dekoder (x4500HD grafika) Hypermemory opciju nemam u biosu niti bilo shta slichno...
chachkao sam sve zivo u bios-u i google preopteretio sa search-evima i nishta...
od opcija u biosu pod `video` imam samo da biram IGD memory size (trenutno na 256) IGD aperture size (trenutno na 256) i za redosled trazenja kartica -> auto
Zevao sam i ja po google, i nisam nasao nista. Meni u x64 pise 4gb(usable 3.50). Reci mi, jel ti to nesto remeti rad, ili cisto sto samo tako pise? Ako te ne zeza u radu, onda nemoj da se opterecujes.
Pa remeti mi... nema potrebe da mi na grafiku odlazi ceo 1GB vishe nego shto je potrebno.., Radim sa mnogo fotografija odjednom (resize od par desetina hiljada fotografija, pa ravnanje, pa nivelacija boja...) nisu fotke neshto ogromne ali mi treba sav ram koji imam u kompu a trenutno jedna chetvrtina mi `bleji` za grafiku koja se ni ne koristi u svemu tome...
Nije mi jasno gde se podeshava neki maksimum ram-a koji moze da uzme grafika a da nije u bios-u...?!?!?! bash tezak bag.
Chak i CPU-Z chita da GPU ima 1293MB ... ako neko zna kako da reshim.... HVALA!!!!
Evo update-a situacije: izgleda da je reshen problem! naleteo sam na forum: http://forums.anandtech.com/showthread.php?t=326801 pa poslednja 2 posta. stvar je do memory remapping-a (kao shto reche acinrease) ! Na mojoj plochi nemam tu opciju u bios-u ali i odeljku za podeshavanje memorije promenio sam bio napon 1.80V na 1.92V ... iz nekog razloga bilo koje podeshavanje oko memorije automatski iskljuchuje memory ramapping (ovo vazi samo za moju plochu -dg45id) i zato win7 prijavljuje manju kolichinu ram-a. Kada se vrati sve na AUTO onda win7 lepo chita svih 4gb i sve normalno radi i sav ram je dostupan! Jedino shto mislim da sam malo ugrozio stabilnost sistema sa ovim smanjivanjem voltaze... videcemo...
e stvarno, sta sve necu da vidim... memtest i nadaj se novom biosu ______________________________________________________________________ Chuck Noris is a pussy!
Prosto i jasno bez obzira koliko memorije imas OS ce videti samo onoliko koliko mu je dostupno nakon deljenja memorije sa grafickom bez obzira da li je integrisana ili neintegrisana. Proveri koliko si memorije dodelio grafickoj i onda u zavisnosti od sopstvenih potreba povecaj ili smanji memoriju koju sistem deli sa grafikom. Ja sam to smanjio na 4mb posto nemam interisanu grafiku tako da mi sistem umesto 4096 prijavljuje dostupnih 4092mb, da imam integrisanu graficku verovatno bih joj dodelio 128 a ne 1024mb.
Inace svi oni koji imaju XP ili bilo koji drugi 32-bit OS lagano mogu da podele svoja 4gb i da grafici stave na raspolaganje 768mb posto takvi OS-ovi ne mogu da vide preko 3.25 iako ima programa koji mogu da iskoriste sve sto je zaodeno u mem. slotove.
Dakle nadji u BISU podsevanja za deljenje memorije i podesi kako ti odgovara, uglavnom je u advanced podesavanjima.
NIje bilo do toga... Meni je sve vreme u bios-u podesheno da koristi 256MB ! od podeshavanja imam samo 128, 256 ili maximum ) u pochetku sam mislio da iz nekog razloga ne prihvata ni 128 ni 256 i da sam prebaci na maximum ali nije do toga. Glupava Intelova plocha (ili verzija bios-a) iskljuchi memory remapping chim se promeni bilo shta oko memorije (u mom sluchaju podignuta voltaza). glupost velika- podignesh voltazu a on iskljuchi memory remapping i ostanesh bez 1gb rama! sada lepo prijavljuje svu memoriju i sva je usable, hardware reserved deo je minimalan... i sve radi mnogo bolje! :-)
koliko sam video posle, ovaj problem je vezan samo za DG45ID intel plochu....
Broj postavljenih tema: 60436. Broj poslatih odgovora: 647772. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.