Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Komponente
Ploče, procesori i memorije
Desktop strugara
STRANA 1 OD 1
npaun Desktop strugara 13.04.2010. 13:55 T26001

status: user
broj poruka: 106
Pre jedva nekih mesec dana apgrejdovao sam sistem (i7-860 na Gigabyte P55-USB3, napajanje LC5550).

od skora imam problem sa `bukom`:

1) Napajanje pri otvaranju procora ispusta kratkotrajne zvuke (diskretne cijuke/piskove/cvrkute/kako god god ih nazovete, negde u opsegu oko 10kHz), koji nisu nesto jaki, tek nesto malo jaci od konstantnog nivoa zvuka koje kuciste/napajanje ispusta. Ovi zvuci se javljaju kad god kliknem na aplikaciju u taskbar-u, i predjem iz jedne u drugu aplikaciju (tj. prebaci se na drugi prozor), sto ce reci jako cesto. I ovo pocinje da se desava oko pola sata nakon starta, kada se malo zagreje. Naravno, mene ovo jako iritira...

2) stock kuler na procesoru ispusta blago zujanje (hum), koji je u principu na nivou uobicajenog i ocekivanog, ali, taj zvuk je prilicno modulisan u zavisnosti od toga sto se trenutno radi, pojacava se i smanjuje zavisno od trenutnog naprezanja CPU, sto me iritira. da je konstantan jednolicni zvuk verovatno ga ne bih konstatovao.

Sve u svemu, sistem (sa vrlo novim komponentama) se ponasa kao mini-strugara, koja ispusta zvuke i postaje bucna kad god naleti na neki cvor. Ovo mi se na prethodnom sistemu nije desavalo, niti mi se recimo desava na kompu na poslu). Neko mozda ne bi ni primecivao ove zvuke, ali mene bas pocinju da iritiraju.

Zna li neko zasto se ovo desava (ali konkretnije, mislim ok, CPU fan se napreze pod opterecenjem, ali zasto ovde a ne drgugde/ranije. ili, ok, neki elektrolit/solenoid u napajanju ispusta zvuk ako sistem povuce vise struje, ali mi to nije bas od pomoci kao odgovor), i najvaznije: moze li se nekako spreciti/ublaziti?
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
2m4Y re: 13.04.2010. 15:41 #204308

status: user
broj poruka: 2355
...cini mi se da se to desava kada napajanje nije dovoljno jako... Ali takodje te zvuke mogu da isputsaju zavojnice na bilo kojoj komponenti, tako da je moguce i do grafike... mada ona promena obrtaja ventilatora na CPU mi deluje kao slabije napajanje...
Ne znam sta sve imas od komponenti u racunaru, a da li si probao da svkoj komponenti dodelis zasebnu granu, ako ih ima dovoljno? U svakom slucaju, HDD na jednu, Optika i ventilatori na drugu, za plocu i ovako i onako imas svoje grane, jedino za graficku odvoji grane, da nista ne ide preko njih...

...a mozda i gresim...

Pozz...

...I sense you young padawan...

AMD Phenom II 955 BE
DFI LP DK 790FXB-M2RS
AMD 4870 512MB ToP
2x 2GB DDRII 1066MHz
2x 320GB SATA II RAID0
1x 750GB SATA II
SB Live 5.1 Digital
Corsair 750TX

:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60436. Broj poslatih odgovora: 647772.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs