Imam problem sa navedenim procesorom tacnije sa njegovom temperaturom. Temperatura mu je u idle od 50-60 stepeni zavisi od jezgra do jezgra. A pod punim load-om mu ide i do 100. Znam da to nije normalno i odlucim da kupim malo bolji kuler jer sam mislio da je do kulera i kupim cooler master hyper 101 i ponovo ista prica samo sto se temp smanjila za 1-2 stepena. Ja ne znam vise sta da radim zato pitam vas za pomoc .
Kontrolisem ih sa nekim programom sto sam dobio uz maticnu, everestom,realtemp i svi pokazuju isto. Jel mozes ti da mi napises koja je orginalna voltaza od ovog procesora jer nemogu da trazim po netu nisam spavao 2 dana glava mi puca od ovoga. Jutros sam citavi dan trazio bilo kakav kuler sa soketom 1156 i jedva sam nasao. Pa zbog ne ispavanosti zaboravih pastu kupiti pa opet u potragu za nekom ......
Vrlo prosto..Stavi prst blizu socketa da dotaknes bazu cooler-a..Ako je vrelo i ne mozes da drzis najverovatnije jeste ta temperatura.. Sve u svemu ja mislim da tebe ovde zeza bios ploce jer svi programi informaciju i dobijaju iz biosa! Probaj sa update-om novog biosa pa se javi!
Posto nisam do sada radio update biosa jel mozes samo da mi kazes koliki su rizici pri updejtu dal se to radi iz biosa ili vec kako. Cini mi se da sam dobio uz drajvere nesto kao update bios i dali valja sa tim da updejtujem?
Najbezbednije je iz Biosa..Iz Wina izbegavaj,to nikako.. Sve zavisi koju plocu imas pa ti je i utility drugaciji za flash..Kod Asus-a je recimo EZ Flash ,kod Gigabyte imas slicnu foru,sad sam zaboravio kako se zove ali isti je djavo..Ubacis bios na USB flash,udjes u bios,udjes na utility za flashovanje,iscita ti sa USB-a,pokrenes flash i to je to..Dok sam ne zavrsi ne diraj nista.. Koja ti je ploca?
Ja uradih kao sto ti reca da dirnem do podnozja kulera i uopste nije zagrijano cak sta vise nema razlike izmedju vrha i dna kulera u temp(barem po mom osjecaju koji je doveden u pitanje nakon 2 dana ne spavanja )
:: Cini mi se da je voltaza ok. Ovo sam nasao na intelovom sajtu da je voltaza od konkretnog procesora VID Voltage Range 0.6500V-1.4000 :: :: A meni varira od 0.880 do 1.220 kolko ja sada vidim
1.25v je stok(difoltna) voltaza za Core i5 750...To sto pokazuje 1.22V je neki V drop i to je normalna pojava...Pada i do 0.8v jer su ti ukljuicne funkcije za stednju struje.
Tip: Stavi prst u podnozije kulera,ako mozes da zadrzis prst duze od 10 ak sekundi temerature su ispod 50 stepeni i neispravni su temperaturni senzori na ploci.
Proveri da li si lepo naneo termalni pastu i da li kuler lepo naleze na procesor.
Imaš u knjižici od ploče detaljno da sad ne pišemo, ukratko instaliraš sa cd-a @bios i updejtuješ komforno iz windowsa preko neta ili skini bios fajl sa sajta.
Les certitudes rendent les hommes aveugles et fous. Elles peuvent dévorer leur coeur et les changer en bête.
Imas zadnji stabilan bios na Gigabajtovom sajtu, cini mi se da je F7. Kod mene je F6. Apdejtovao sam ga sa Gigabajtovim programom iz vidnoze i nikakvih problema nije bilo, dosta je jednostavno samo prati uputstva. Savetujem ti da pre toga sacuvas tvoju verziju biosa pomocu istog programa... Imas sve detaljno objasnjeno na Gigabajtovom sajtu... Meni su temperature 33 stepena u desktopu, doduse imam CM Z600 i vent na 5V.
:: Updejtovao sam bios na f7 i opet ista stvar temperaturu i dalje pokazuje 55-60 stepeni. Ne znam vise sta da radim `poludjeh A da probas da uradis ovo sto ti je receno. Dodirni podnozije kulera i vidi da li je zaista vrelo ili su ti odlepili senzori ploce.
E ne znam vise sta da radim jedino da opet skidam hladnjak mozda sam negdje pogrjesio pri staavljanu. A da se zovem te sto su mi prodali je poslednje rjesenje.
Sad stavljao sam pastu na nacin da sam je svugdje podjednako rasporedio i nesto mi je nelogicno da sam bas tolko paste stavio pa da temp tolko skace.
I na koji nacin mi preporucujete da stavljam pastu?
Uzmi bilo kakvu ID karticu, tanku plastificiranu. Iscedi malo paste pa razmaži u najtanjem mogućem sloju tek toliko da se ne vidi površina procesora. Cedi malo po malo, i razmazuj dok ne pokriješ celu površinu procesora...
Sinoć sam baš menjao pastu kod sebe tom metodom... __________________ Scourge of PCBerza
Broj postavljenih tema: 60436. Broj poslatih odgovora: 647772. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.