Koristim gore pomenuti procesor godinama na MSI K2N2 delta2 i Chiftec 450w.Nekoliko puta sam ga overklokovao. Radio je kao 3200+, mada se grejao više, tako da sam ga za svaki dan spustio na default. Primetio sam medjutim da se vremenom sve više greje, tako da sam spuštao voltažu, na 1.625V...1.6...1.575. Sada radi na 1.55, ako mi uopšte BIOS tačno pokazuje i opet nisam zadovoljan temperaturom. Kada je zauzeće procesora malo, temperatura je oko 40C, medjutim u zahtevnim operacijama temperatura ide i do 58...60C. Spuštajući voltaži, deaullt mu je sada 2700+. Interesuje me da li sam smanjivanjem voltaže možda oštetio procesor i da li je u punom opterećenju temperatura do 60C normalna pojava. Često mi se racunar ukoci. Da li to može da bude zbog procesora, ili je zbog harda koji ima bad sektore. Zasto je sada 2700+? Hvala
Sve ima svoj kraj. Barton je jedan veličanstven spomenik svog vremena kojeg su tek višejezgarni procesori i AMD64 instrukcije istisnuli sa scene. Pojave koje imaš nisu ništa novo. Preterivanjem u voltaži i frekvenciji, procesor se jednsotavno troši, oštećuje. Vremenom dolazi do sve većeg i većeg `curenja` neželjene struje, procesor je `sagoreo` iako upravo još radi. Ti si na putu da crkne skroz, taj put se prvo manifestuje povećanjem temperature usled toga što osim korisne struje jača i struja curenja a obe zajedno, zagrevaju procesor i oštećuju naponsku sekciju ploče.... Lek si i sam našao, ali je privremen: smanjenje napona povećava prag curenja struje, tj. smanjuje curenje, ali i frekvenciju i performanse procesora. Ali, proces je započeo, i uskoro će i taj napon biti prevelik, pa onda sledeći dok napokon, procesor ne probije skroz i rikne. Imam jedan srećno overklokovan godinama, dok nije ispustio dušu. A, možda je sve samo do hlađenja, zameni pastu a pre toga dobro očisti od stare i kuler i procesor. Nanesi što tanji sloj a očisti i ventilator i cooler procesora... i vidi neki procesor da kupiš uskoro nov - star.
promeni elektrolite u naponskoj sekciji. Sasusili su se pa daju vece napone. Dakle, ako se izmene za neke novije i kvalitetnije sa drugih ploca, odgovarajuce kapacitivnosti i napona (ili veceg) tipa Sanyo, Matsushita, Rubycon ili Nichicon problem ce nestati...to je nekih 15min posla za onog ko ume sa lemilicom. Ali licno to ne bih radio na MSI ploci jer su uzas. Da je to neku Abit NF7 ili Asus A7NX pa da se covek pomuci :) CPU je OK ne brini. Ocitavanja su takva jer usled propalih elkonda moras ili da povecavas ili da spustas napon vec u zavisnosti od toga da li se greje i daje vece napone ili pak ako daje nize pa nece da POST-uje
Ko zna zna, ko ne zna nek cita i nek uci Da sam na tvom mestu , zamenio bih plocu. Probaj da nadjes nesto sto je malo korisceno, ako toga jos uvek ima. Pogledaj na Lim*ndo(tamo ima svasta), mozda ti se posreci da nadjes. Inace sam i sam bio ponosni vlasnik Bartona 2500+, dok ga nisam prodao. Radi i dan danas, na defoultnim vrednostima. Greota je da ti crkne jer je stvarno ostavio trag-a, u nekoj skorijoj proslosti. Uzimaj neku plocu, samo da nije MSI, nagledao sam se crknutih, pogotovu sa Nforce 2 cipsetom. Moja ploca je Asus A7V600-X sa` omrazenim` VIA cipsetom, ali radi i dan danas bez problema
A4Tech, XL-740K,Oscar. A4Tech X7, G800 Thermaltake Soprano RS 200 Intel Q6600. CM - TX3 Asus P5QL-E Kingston Hyper X - 4x1 gb.,1066Mhz WD Caviar 640 Gb, AAKS ATI Sapphire HD 5770, 1Gb, DDR5
ili prosto kupi za 60e plocu amd integraciju+sempron le + 1gb rama vidjao sam na oglasima..... ako ti je dovoljan taj barton bice i sempron dok ne zamnis za nesto jace ako ti treba ako ne zasto bi menjao.... a ti bartonce i mem prodaj nekom.. i resis lako problem.. ja realno ne bi ulagao u to jer ce da ti traze bar 20e za plocu sto je ne isplatljivo (drugu plocu) moje mislenje.... Ima i za menje para ono sto sam ti gore naveo ali... razmisli sam vidi sta ti se isplati....btw ja sam imao bartona 3000+ i radna mu je bila oko 38-40c konstantno i 60c u full-u na Asus A7N8X koliko se dobro secam oznake. Radio od prvog dana i radi i dalje tamo gde je :D tako da to meni i nije nesto bas vrelo :P
Mislis da je mnnogo 20 eu? Ako kompjuter sljaka, ne vidim razlog, ne uloziti 20 eu. 20 eu je razlika izmedju radi i ne radi, i crknu ce i nece crknuti. 60 eu je tek promasaj. Ovu plocu i da crkne proc, moze uvek da proda za 20+eu
A4Tech, XL-740K,Oscar. A4Tech X7, G800 Thermaltake Soprano RS 200 Intel Q6600. CM - TX3 Asus P5QL-E Kingston Hyper X - 4x1 gb.,1066Mhz WD Caviar 640 Gb, AAKS ATI Sapphire HD 5770, 1Gb, DDR5
pazi ako coveku radi posao onad je to ok.... ali je ogranicen ko terasa nema sta da stavi vise....naravno ako nema potrebe za jacim to pustujem. Inace videh Abita NF7 za 20e :D na oglasima
nisu velike temperature za Bartona....to su suuper temperature,40 c normalan rad,a do 60 ovako...meni ide i do 73c Barton 2600+ a inace to ima je normalan radni opsseg,oni trpe temperature i do 90 c
* Cache Size: L1 - 128KB and L2 - 512KB = 640KB Total Cache * FSB / CPU Frequency: 400FSB / 2.20GHz * Size: 101mm2 Approximate Transistor count: 54.3 million * Nominal Voltage: 1.65v * Max Die Temp: 85 degrees Celsius * Typical Thermal Power: 60.4 W * Max Thermal Power: 76.8 W * Icc Typical (low power state): 7.2 A * Icc Typical (working state): 36.6 A * Icc (processor current) Max: 46.5 A lepo pise: 85C max. ono, niko ne voli da ima grejalicu u kompu, ali nije problem ohladiti ga. nadji nesto tipa whisper rock III- IV ili tako nesto bez problema ce se nositi sa tih 70ak vati a ima ih za smesne pare. i vrati mu napon na default 1.65V, undervoltovao si ga, nema jadnicak dovoljno struje
______________________________________________________________________ Chuck Noris is a pussy!
...ne mogu a da ne kazem i ja koju, imao sam srecnog cika Bartona, i radio je za sve pare... ali na moju zalost sada je RIP, ne zbog mene, vec zbog lika kome sam ga prodao, ...jadnicak je trpeo visoke temperature, a na ploci koju je lik imao otisao senzor za temp, tako da, predpostavljam, proca je trpeo i preko 100`C jer je bukvalno pukao...
No da ne duzim moju tuznu sudbinu, ...menjaj tu plocu, i uzivaj u carima Bartona dok mozes, jer takav nesvakidasnji procesor se vise ne radja...
Pozz...
Ne bih da komentarisem te procesore, jer svi znamo da je realno Intel popio saom takav patos od ove serije! Ja sam srecni vlasnik http://www.cpu-world.com/CPUs/K7/AMD-Athlon%20XP%202500%2B%20-%20AXDA2500DKV4D.html koji radi kao 3200+ (verzija sa 2.2GHz tj FSB 200MHz)! Da se razumemo ovaj procesor je toliko brz da se, mozda glupo zvuci, moze porediti sa mojim Q u redovoj upotrebi (net, zika, filmovi)! Stratovanje Avasta koji je mogu reci dosta tezak za sistem pri paljenju odradi brze nego ovo novo `djubre` na 3.91GHz! :) Cuvaj to ko oci u glavi! :)
ma istripovao si se da ti ne valja ploca, odakle ti samo ta ideja? vrati taj napon na 1.65v stavi ispravan hard disk i ima da radi sve kako treba. ako nesto treba da kupujes to je bolje hladjenje ______________________________________________________________________ Chuck Noris is a pussy!
:: Nasao sam preko oglasa dve polovne ploce :: 1. ASUS A7N8X-E Deluxe :: 2. ABIT NF :: :: Znam da da su polovne ploche macka u dzaku, ali koja bi bar na papiru bila bolja? Pozdarv
Voltage = napon, i izgovara sa sa dž, a n sa ž - dvostruka greška undervoltovao = smanjio (spustio) napon
Pretpostavljam da to već znate, samo apelujem na korišćenje srpskog jezika, kada već ima odgovarajućih reči. Ne `bacam hate`, samo skrećem pažnju, drago mi je što na berzi ima ljudi koji znaju kako da otkucaju `ž`.
Inače, Bartoni su baš dobri za promenu radne frekvencije, ako se pazi kako se menjai napon jezgra - ja sam čak dogurao sa 3000+ na 3600+, stabilnog rada na nekih 55`C. Ovaj konkretan fenomen mi zvuči kao umiranje - probaj da ga bolje ohladiš, ako i dalje nastavi da se greje, kupi ovde novi za 15ak €, a kad već odvajaš kintu, ne bi bilo loše razmisliti i o nečem novijem, npr amd64 ili tako nešto - ubaciš u tu kutiju novu ploču i proc za 40ak € i miran si još par godna, ako si do sada bio miran sa takvom mašinom...
:: Nasao sam preko oglasa dve polovne ploce :: 1. ASUS A7N8X-E Deluxe :: 2. ABIT NF Ako hoces da vidis sta znaci pregrevanje i kocenje tog procesora stavi ga na tu Asus plocu...To je slavna Asus serija X koja je verovatno najgora serija koju je Asus ikada izbacio. Svojevremeno sam imao Bartona i imao sam prvo Asus A7N8X koju sam odmah zamenio,jer mi se procesor pregrevao i ploca je veoma bagovita,sledeca je bila Epox RDA8+ i jos uvek mislim da je to najbolja ploca za Bartone i mnogo sam pogresio sto sam je zamenio za MSI K7N2 Delta2 na kojoj i dan danas radi taj Barton.
Mislim da nema razloga za menjanjem ploce,jer su to neke normalne temperature za taj procesor i treba traziti problem na drugom mestu,a ne u pregrevanju procesora.
mislim da si se zajebao, krš su bile Ejzus ploce 8iks-iks (nisam 100% siguran, davno beše). ostalo se slažem, nešto drugo zeza, prvo bih isključio tvrdu ploču sa lošim poljima... ______________________________________________________________________ Chuck Noris is a pussy!
:: :: :: Nasao sam preko oglasa dve polovne ploce :: :: 1. ASUS A7N8X-E Deluxe :: :: 2. ABIT NF :: Ako hoces da vidis sta znaci pregrevanje i kocenje tog procesora stavi ga na tu Asus plocu...To je slavna Asus serija X koja je verovatno najgora serija koju je Asus ikada izbacio :: Svojevremeno sam imao Bartona i imao sam prvo Asus A7N8X koju sam odmah zamenio,jer mi se procesor pregrevao i ploca je veoma bagovita,sledeca je bila Epox RDA8+ i jos uvek mislim da je to najbolja ploca za Bartone i mnogo sam pogresio sto sam je zamenio za MSI K7N2 Delta2 na kojoj i dan danas radi taj Barton :: :: Mislim da nema razloga za menjanjem ploce,jer su to neke normalne temperature za taj procesor i treba traziti problem na drugom mestu,a ne u pregrevanju procesora :: :: :: DaSickSystem
Broj postavljenih tema: 60436. Broj poslatih odgovora: 647772. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.