Razmišljam se da moj sadašnji Intel Core 2 Duo E7200 (OC-ovan je na 3.6 GHz za svaki dan) zamenim za Intel Core 2 Quad Q6600. Da li je pametno uraditi ovo? Ploča je Asus P5QL-E, memorija je Geil Ultra 2x1 GB 800 MHz CL 4-4-4-12. Nju ću takođe da zamenim za 2x2 GB 1066 MHz, Mushkin Blackline verovatno.
U velikoj sam dilemi. Kako biste vi postupili? Da li da uzmem ovaj CPU i memoriju i tako ostanem na DDR 2, ili da krajem godine pređem na DDR 3 platformu?
Malo ces dobiti na performansama, skoro nista... Ako si gamer taj e7200 na 3.6Ghz je itekako bolje resenje, manje se greje, novija arhitektura... itd.. Dzabe bacas pare...
neka velika doplata sto da ne. battlefiled bc2 multi mnogo bolje radi na 4 jezgra nego na 2. jedini problem je i ako uzmes taj quad, za nekih 3-4 meseca ce opet nesto da vuce na i5, i7 ili mozda nekih 6 jezgara. jbg racunar kao i auto, uvek trazi neko friziranje cuda muda:)
Ne znam šta da radim. Za DDR 3 platformu bi mi trebalo oko 350e.
-Matična: 100e -Procesor: 150e -Memorija: 100e
Prodao bih ovaj moj komplet za 150e.
A kad bi zamenio procesor i memoriju, za Q6600 i 2x2 GB 1066 MHz, dodao bih 70e. 40e za CPU, 30e za memoriju. Ovo bi mi se isplatilo, ali me pecka to što ću i dalje biti na DDR 2, još i dobijam polovan CPU i memoriju, dok bi DDR 3 platformu uzeo novu.
Ovo je isto kao kada je bila ona 4890 za 12 500, da ti tako nepristojnu ponudu da ne mozes da odbijes, a znas sam ako uzmes to da ces se sjebati. Tako sam ja sebe nagovarao 3 dobra dana da ne uzmem tu 4890 :). eseses tako i ti uradi :).
U principu koliko para toliko muzike. Upgrade za 70e (dobijaš još 2 jezgra i 2gb mem.) i nije toliko loš ali nećeš baš ni osetiti veliku razliku jedino si malo mirniji za budućnost. Još bolje bi bilo ako uspeš da nađeš noviju generaciju quada koji su na 45nm... Potpuno nova konfa jeste sigurno bolja ali sam si i izračunao koliko košta.
Ništa onda, ostajem na ovome do kraja godine, ne isplati se da nadograđujem staru platformu, a neću dobiti ko zna šta više sa nadogradnjom. Samo ću da bacim pare. Ovako, prodaću je, uzeću novu DDR 3 platformu (videću dal` AMD ili Intel`) i miran sam na duže staze kasnije.
što nisi uzeo nekog Phenoma, sad bi samo menjao memaru Šalim se, ako imaš para(tih 200e razlike) i ako ti nije žao da ih potrošiš, onda, što da ne, pređi na i5 i ddr3. Edit:Pretpostavio sam da hoćeš samo intel, sad videh da razmatraš i amd.
ja ne planiram da prelazim, jer ama bas nista ne bih dobio.... U igrama izmedju DDR3 memorije i DDR2 na 800Mhz nema nikakve razlike ! Ti ako mozes nadji neki polovan Q9xxx pa to uzmi samo i dodaj jos 2GB memorije, taj tvoj procesor samo prodaj, to ne bi bilo lose.... Prelazenje na i5 isto ne bi bilo lose, samo bi platio vise nego sto bi dobio al dobro....
Tačno je da se ne dobija ništa, ali kad - tad ćemo morati da pređemo na DDR 3.
The Way It`s Meant To Be Played
:: ja ne planiram da prelazim, jer ama bas nista ne bih dobio.... U igrama izmedju DDR3 memorije i DDR2 na 800Mhz nema nikakve razlike :: Ti ako mozes nadji neki polovan Q9xxx pa to uzmi samo i dodaj jos 2GB memorije, taj tvoj procesor samo prodaj, to ne bi bilo lose... :: Prelazenje na i5 isto ne bi bilo lose, samo bi platio vise nego sto bi dobio al dobro... :: :: :: _____________________________ :: ATI HD5750 CFX :: Vantage Score OC930/1240: :: http://ultraphoto.org/images/l5haovgeaue6on2xi4z.jp :: :: ::
i to ne nov ali u garanciji ,naravno ako ti ploca podrzava to ,a razlika u perfomansama u igricama sa CoreI5 750 su minimalne.Ipak je quad postao za ove novije igrice neophodan.
Podržava ploča, naravno. Skup mi je taj Quad, prodaju ga polovnog za 150e, što je mnogo, za te pare mogu da nađem nov I5-750.
:: i to ne nov ali u garanciji ,naravno ako ti ploca podrzava to ,a razlika u perfomansama u igricama sa CoreI5 750 su minimalne.Ipak je quad postao za ove novije igrice neophodan.
Mislim da ti se ne isplati prelazak na nove platforme u ovom momentu,Tebi bi za dobru AMD plocu trebalo min. 100 E jedino sto bi jeftinije sa AMD CPU u poredjenju sa CoreI5 750.
Pa to ti kažem, polovan je precenjen. Videću šta će se desiti do kraja godine, planiram da uzmem novu platformu negde tamo u Oktobru - Novembru. Do tada može svašta da se desi.
:: ali mislim da je precenjeno 150 E za Q9550 ne bi ga uzeo polovnog nikad za te pare.
evo, posto je aktuelna gilova tema spamovanja, da ukazem i ja na ovaj pojam koji se mnogo cesto koristi, a ne znam zasto, dal` ja nesto nepravilno upotrebljavam termine, ili se stvarno kaze `memara`, a mnogo redje memorija, ili vam je tako lakse brze da ukucate, da se ne cimate da kucate M E M O R I J A..? ovo je malo krenulo da mi bode oci, pa reko da pitam, nemo` se ljutite
:: što nisi uzeo nekog Phenoma, sad bi samo menjao memaru :: Šalim se, ako imaš para(tih 200e razlike) i ako ti nije žao da ih potrošiš, onda, što da ne, pređi na i5 i ddr3 :: Edit:Pretpostavio sam da hoćeš samo intel, sad videh da razmatraš i amd :: :: :: :: Be the change you want to see in the world. :: ::
Taj Qvad Q6600, jede taj tvoj Duo E 7200,za dorucak rucak i veceru(po defoult-u). Znaci i u aplikacijama i u igrama i u multitaskingu. Uzimaj taj Qvad bez razmisljanja. Imaces osetno poboljsanje. 2 Mb kes-a , naspram 8 mb WTF Koja li to budala menja da mi je znati ???
A4Tech, XL-740K,Oscar. A4Tech X7, G800 Thermaltake Soprano RS 200 Intel Q6600. CM - TX3 Asus P5QL-E Kingston Hyper X - 4x1 gb.,1066Mhz WD Caviar 640 Gb, AAKS ATI Sapphire HD 5770, 1Gb, DDR5
E7200 ima 3 MB keša. Ne bih rekao baš da je toliko superiorniji u igrama od E7200. Ipak je ovaj brz CPU, kad se klokne razvaljuje. Prednost Q6600 je što ima 2 jezgra više, više keša, ali je zato urađen u 65 nm, pa samim tim troši više i greje se više.
:: Taj Qvad Q6600, jede taj tvoj Duo E 7200,za dorucak rucak i veceru(po defoult-u). Znaci i u aplikacijama i u igrama i u multitaskingu. Uzimaj taj Qvad bez razmisljanja. Imaces osetno poboljsanje. 2 Mb kes-a , naspram 8 mb WT :: Koja li to budala menja da mi je znati ?? :: :: A4Tech, XL-740K,Oscar. A4Tech X7, G800 :: Thermaltake Soprano RS 200 :: Intel Q6600. CM - TX3 :: Asus P5QL-E :: Kingston Hyper X - 4x1 gb.,1066Mhz :: WD Caviar 640 Gb, AAKS :: ATI Sapphire HD 5770, 1Gb, DDR5
Prijateljski savet: štedi pare. Sada bi razumeo da neko kupi polovnu DDR2 Quad platformu a da nema u planu da to izvova menja 4-5 godina, što ne verujem da je kod tebe slučaj.
Ja ne bih ulagao u s775. Bolje uzmi neku P55 ili H55 ploču, DDR3 i Core i3 540 na 3.0Ghz koji ima Hyperthread pa se i ponaša kao Quad. Clockuje se fenomenalno a i jeftin je pritom. Kasnije ako ti bude trebalo više cache memorije ili veći takt uzmeš lepo i5 750 i zdravo.
Odličan je Q6600 ali ne da dodatno bacaš pare na zastarelu platformu... __________________ Scourge of PCBerza
Zar ne mislis da je malo glupo kupovati stariji CPU od toga koji trenutno imas? Za tvoje namene(igre) je kupovina Q6600 skolski primer bacanja para. Za aplikacije i za ozbiljan rad +2 jezgra znaci mnogo...I tu dual pored kvada jenostavno nema sta da trazi,ali za igre ta prica ne vazi. Ako si vec odlucio da menjas procesor predji i5 ili idi na i3 ili makar Q9xxx,nemoj uzimati stariji Q6xxx...
Valjda ces kad ulazes u racunar kupovati novije,a ne starije.
Broj postavljenih tema: 60436. Broj poslatih odgovora: 647772. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.