GA-MA785GT-UD3H: flashovanjem novog BIOS-a nestaje IDE kontroler! :)
STRANA 1 OD 1
h4v0kk
GA-MA785GT-UD3H: flashovanjem novog BIOS-a nestaje IDE kontroler! :)
25.05.2010. 12:01
T27043
status: user broj poruka: 326
Znači, ufleshujem ja novi beta BIOS skinut direktno sa oficijelnog sajta gigabyte.com.tw, I IMAM ŠTA DA VIDIM: nema više 2 moja PATA DVD rezača! Nikom ponikoše!
Userem se živ, misleći da sam ubio ploču overklokovanjem (već 9 meseci mi je Athlon II X4 620 overklokovan sa 2600 na 3600 MHz), i sav, onako deprimiran, rekoh - hajde da probam da vratim stari bios (F3)... I ETO PATA DRAJVOVA PONOVO! Magično se pojaviše!
Hmmm...
Rekoh sebi `možda je to zbog BETA BIOS-a, da probam ja verziju BIOS-a F7, koja nije beta`... I ISTO! Opet nestadoše IDE/PATA drajvovi, I UOPŠTE NEMA OPCIJE U BIOS-u DA SE UKLJUČI IDE KONTROLER (`Enable`).
Vratim ja stari, dobri `F3` BIOS - i sve šljaka kao i pre...
Dakle, NE MOGU DA VERUJEM kakav BIOS su pustili u opticaj, i da su TAKAV propust napravili. A inače, Gigabyte matična mi radi kao podmazana, nikakvih zamerki nemam na performanse/overclocking potencijal/stabilnost.
Ja držim F6 verziju, u principu ti i ne treba nova, a i ne treba ga dirati bez potrebe. Vidim tek sad da su izbacili i F8A verziju, u principu ništa se ne dobija, ja ostajem na F6, dobro je što si rekao za ove nove da su loši.
Što se tiče ovih, koji me pitaju `a što flešujem BIOS`, AKO NISTE ZNALI, Gigabyte je POZNAT po tome da su rešavali mnoge probleme sa STABILNOŠĆU, u novim verzijama BIOS-a (pogotovo, recimo, na Intel S775 plochama).
Osim toga, novi BIOS donosi microcode update za CPU, i update BIOS-a SATA kontrolera - što mi je rešilo problem sa povremenim LAŽNIM `SMART error` porukama kad butujem komp (a hardovi su mi sasvim u redu, provereno).
:: Što se tiče ovih, koji me pitaju `a što flešujem BIOS`, AKO NISTE ZNALI, Gigabyte je POZNAT po tome da su rešavali mnoge probleme sa STABILNOŠĆU, u novim verzijama BIOS-a (pogotovo, recimo, na Intel S775 plochama) Culi smo i mi za probleme koje moze da resi apdejt biosa,nije da nismo culi,ali ti kazes da ti sve radi kao podmazano a da si flesovao bios.
:: Osim toga, novi BIOS donosi microcode update za CPU A sta ti to znaci ako nisi menjao CPU?
:: i update BIOS-a SATA kontrolera - što mi je rešilo problem sa povremenim LAŽNIM `SMART error` porukama kad butujem komp (a hardovi su mi sasvim u redu, provereno) Opet isto pitanje,ako ti je prethodni bios resio taj problem zasto sam sebi pravis problem apdejtovanjem na novi kada sve radi kao podmazano?
omasio reviziju, pogledaj na ploci sta pise i obavezno posle flashovanja biosa load system defaults ili tako nesto to je obavezno to se meni desilo drugi put kad sam flashovao bios falilo pola opcija ali posle tog load-a sve je doslo na svoje mesto
Takodje valja se flashovati BIOS nije ispravljeno samo ono napisano na sajtu uvek ima nesto vise, SATA, AHCI, SMART, Bolja kompatiblnost sa memorijama moj slucaj imao sam problem kad sam stavio 2x2 gb rama ali posle flashovanja problem je nestao.
U tome je poenta, sa F3 BIOS-om imam te glupe i LAŽNE `SMART error` greške pri butovanju (ne uvek, sporadično). Sa F7/F8a su te greške POTPUNO NESTALE, ali se pojavio ovaj problem sa `M.I.A.` IDE kontrolerom.
By the way, na primer, sa F3 verzijom BIOS-a sam dobio opciju da koristim hybrid firmware za Advanced Clock Calibration, što pre nisam imao kao opciju.
DA NEMA SMISLA FLESHOVATI NOVE VERZIJE BIOS-a, PROIZVOĐAČI IH NE BI NI IZBACIVALI.
A naravno da to ne treba raditi svakog dana. (mada je i često fleshovanje prilično bezbedno DANAS, kada maltene sve ploche imaju backup BIOS chip)
9 meseci imas probleme sa stabilnoscu koje resava novi bios a drzis cpu na +1ghz?!?! WTF cpu microcode sa starim procesorom? smart error samo pise ili ti pucaju fajlovi?
i na kraju: `matična mi radi kao podmazana, nikakvih zamerki nemam na performanse/overclocking potencijal/stabilnost.`
kakva konfuzija, lol. ______________________________________________________________________ Chuck Noris is a pussy!
:: Što se tiče ovih, koji me pitaju `a što flešujem BIOS`, AKO NISTE ZNALI, Gigabyte je POZNAT po tome da su rešavali mnoge probleme sa STABILNOŠĆU, u novim verzijama BIOS-a (pogotovo, recimo, na Intel S775 plochama) :: :: Osim toga, novi BIOS donosi microcode update za CPU, i update BIOS-a SATA kontrolera - što mi je rešilo problem sa povremenim LAŽNIM `SMART error` porukama kad butujem komp (a hardovi su mi sasvim u redu, provereno).
Carino, NEMAM probleme sa stabilnošću, ali, rekoh - MOŽDA MI POMOGNE PRI OVERKLOKU - i tako je i bilo. Nekim čudom - CPU mogu još malo da overklokujem (nekih +2,3 MHz više na FSB-u) kad ufleshujem F7 ili F8a (nove verzije BIOS-a). Čitaj ponekad testove Gigabyte matichnih na Benchmarku, recimo... I tamo su konstatovali da NOVE VERZIJE BIOS-a REŠAVAJU PROBLEME SA STABILNOŠĆU.
Probleme sa lažnim `SMART error` porukama imam sa verzijom F3, I NISAM JEDINI KOJI DOBIJA TE GREŠKE. (Google is your friend).
A diskovi su mi savršeno ispravni - provereno na drugoj konfiguraciji.
A inače, kad fleshujem BIOS, maximalno sam oprezan:
1. u BIOS-u sve vratim na default (ne radim to pod overklokovanim sistemom) 2. Shutdownujem komp, i isključim ga iz struje na 5 minuta. 3. Ponovo ga pokrenem, sa default parametrima u BIOS-u (isključim svaku opciju Power Management-a), uđem u XP (iako imam i Windows 7), i POGASIM SVE REZIDENTNE PROGRAME I SERVISE - osim esencijalnih Windows-ovih. 4. Nakon toga, SHUTDOWN-ujem komp na 5 min, pa ga ponovo upalim. (ne koristim `soft` reset)
5. I naravno - nikada ne fleshujem BIOS, recimo, zimi, kada postoji veći rizik od fluktuacija napona i nestanka struje.
:: @DaSickSyste :: :: U tome je poenta, sa F3 BIOS-om imam te glupe i LAŽNE `SMART error` greške pri butovanju (ne uvek, sporadično). Sa F7/F8a su te greške POTPUNO NESTALE, ali se pojavio ovaj problem sa `M.I.A.` IDE kontrolerom :: :: By the way, na primer, sa F3 verzijom BIOS-a sam dobio opciju da koristim hybrid firmware za Advanced Clock Calibration, što pre nisam imao kao opciju :: :: DA NEMA SMISLA FLESHOVATI NOVE VERZIJE BIOS-a, PROIZVOĐAČI IH NE BI NI IZBACIVALI Cak i proizvodjaci maticnih kazu da ako nema problema ne treba flesovati BIOS! Da li apdejtujes i firmware HDDu i DVDu,redovno???? Ne znam odakle ti ova logika ali je pogresna.
:: A naravno da to ne treba raditi svakog dana. (mada je i često fleshovanje prilično bezbedno DANAS, kada maltene sve ploche imaju backup BIOS chip
Sta da ti kazem...Moja i tvoja shvatanja toga se nikako ne poklapaju. Dok god nemam problema sa racunarom ne menjam BIOS,bas zato da bi izbegao ove probleme koje si sada sebi napravio...Savetujem isto i tebi.
ma zezam se, opusteno. naravno da treba proterati svaku verziju biosa, posebno ako nemas detaljno objasnjenje sta koja verzija nosi. u mom slucaju (asus 780g) morao sam da vratim sve biose unazad (10ak verzija) dok nisam ubo prastaru verziju koja ce da mi digne napon na 1.45V. cak je verzija koju koristim starija od verzije sa kojom sam kupio plocu, LOL! sve mladje verzije mi undervoltuju proc na 1.15v. i to sam uspeo trial& error metodom, pa ti vidi sto se tice microcoda, vidi ga kao AMD model unknown, ali radi potpuno normalno, ocekivani rezultati itd... heh, nesto mi pada na pamet... kad ti dosadi ploca, flesnes bios pa na reklamaciju... :) ______________________________________________________________________ Chuck Noris is a pussy!
:: @Mixx :: :: Carino, NEMAM probleme sa stabilnošću, ali, rekoh - MOŽDA MI POMOGNE PRI OVERKLOKU - i tako je i bilo. Nekim čudom - CPU mogu još malo da overklokujem (nekih +2,3 MHz više na FSB-u) kad ufleshujem F7 ili F8a (nove verzije BIOS-a) :: Čitaj ponekad testove Gigabyte matichnih na Benchmarku, recimo... I tamo su konstatovali da NOVE VERZIJE BIOS-a REŠAVAJU PROBLEME SA STABILNOŠĆU :: :: Probleme sa lažnim `SMART error` porukama imam sa verzijom F3, I NISAM JEDINI KOJI DOBIJA TE GREŠKE. (Google is your friend) :: :: A diskovi su mi savršeno ispravni - provereno na drugoj konfiguraciji.
A FLESHOVATI MATIČNU ITEKAKO IMA SMISLA, POGOTOVO AKO IMA RAID KONTROLER, jer novi BIOS apdejt najčešće donosi i apdejt BIOS-a od RAID kontrolera (što može biti jako korisno i dobro, ako planiraš da setup-uješ RAID)
Kao što rekoh - ja ne sporim tvoju tezu da se ne treba prekomerno zezati sa BIOS-om. Samo kažem da to ima smisla - onda kada imaš neki problem. (a ja ga imam, sa tim povremenim smarajućim `SMART error` porukama).
Pošto imam samo Seagate Barracuda i Samsung F2 drajvove, i pošto sam video da se isti problem dešava i drugim ljudima koji imaju Samsung drajv u kompu, ne bi me čudilo da je u pitanju neko neslaganje između AMD SB750 SATA kontrolera i Samsung HDD drajvova.
Kad god mi dodje neka masina, bilo nova, polovna, na servis...whatever...ako je isprravna ili postane ispravna, OBAVEZNO uvek azuriram BIOS (EEROM) ploce, firmware optickih uredjaja...to je pozeljno iz mnogo razloga, da nije ne bi se ni izbacivali. Uvek se u novoj verziji otklone neke do tada previdjene greskice.. Zasto ste recimo presli sa WinME ili Win2000 na WinXP ako ne zbog stabilnosti, manje bugova...tako je sa driverima a tako je sa programabilnim EEPROM memorijama kakve su za BIOS, firmware i slicne. Dakle, ja sam ZA to...
Ja flashujem bios sa flash drive deluje mi kao najsigurnija varijanta znaci format flasha u fat32 nabacim *.rom startujem biosov program za flashovanje i to je to. Dosad sam radio tako i nema problema ovako se jebavam da ugasim power managmente, `nativiruse` itd boze sacuvaj.
Broj postavljenih tema: 60436. Broj poslatih odgovora: 647772. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.