Naime danas sam uzo od jednog decka da pogledam komp, nije hteo windows da se butuje a ni da pokrene dvd sa windowsom. Pa pogledam prvo bios i primetim da cpu radi na 90c u leru O_o! Onda mu ja kazem donesi kod mene pa ce ga resimo. Kad ga otvorim ima sta da vidim, ovo http://img697.imageshack.us/i/dsc01846e.jpg/ i ovo http://img46.imageshack.us/i/dsc01847t.jpg/
Onda uvatim pa skinem grafu(da i na grafi je bio rudnik prasine, ali nisam stigao da slikam), da cistim, i skinem cpu da ocistim, cpu se bio skoro kao sa super lepkom zalepio za aluminijumski hladnjak, tako da kako sam skinuo kuler tako se skinuo i cpu, ocistio sve ja to, pogledam da nije nagoreo cpu :) i primetim da je bio iskrivljen jedan pin, pokusao da ga ispravim ali nzm dal sam bio uspesan, vratim cpu ali opet se windows nece butuje a ni dvd da cita. Grafu sam testirao i grafa prosla sve testove. Sad pitanje je da li moze od tolike temperature da se nekako iskrivi pin, jer ja malo onaj soket na koji ide amd zagoreo, i drugo pitanje je do sta moze biti jos da se nece butuje uopste windows(ni sa harda ni sa dvd-a)? HVALA
Neki dan je bila tema vezana za prljavštinu, ovo definitivno spada u tu temu. Što se boota tiče, ja bih probao da ispoliram i stavim novu pastu, pa ako ni tad neće, onda je gotov. Odavno je on počeo da gori, jbt 90 c!
ZIF= zero insertion force/ znaci taj procesor mora kad se pravilno spusti na soket sam da upadne u njega, nikakva sila tu nije potrebna, posebno ne tolika da iskrivi pin. nema sanse da je pin iskrivljen u soketu ili prilikom vadjenja, 99% da je prvi put uguran na silu i tako radio... kako bre ne znas da li si dobro vratio pin? pa ocigledno je, ili klizne cpu u socke t ili ne, NEMA NIKAKVOG GURANJA!!! ako upadne u socket pod sopstvenom tezinom, dobro je. nece dabootuje ili uopste ne prolazi bios? mozda mu je i cd zveknuo, matora je to masina. probaj sa flasha da dignes http://www.slax.org/ ______________________________________________________________________ Chuck Noris is a pussy!
silicijum ne gori nego se topi, ali ne na 90C. ne moze taj proc tako lako da crkne, zakucavace se i brljavece, ali cim ga oladis nastavice normalno da radi ______________________________________________________________________ Chuck Noris is a pussy!
:: Neki dan je bila tema vezana za prljavštinu, ovo definitivno spada u tu temu. Što se boota tiče, ja bih probao da ispoliram i stavim novu pastu, pa ako ni tad neće, onda je gotov. Odavno je on počeo da gori, jbt 90 c :: :: :: :: :: Be the change you want to see in the world. :: ::
fala mix, hmm, pa primetio sam da ne ide glat u soket, jbg ne mogu da verujem da je ovaj amd ovoliko tupavo napravio, msm ja na intel samo metnem u soket i poklopim odozgo ona kao vratanca i nema tu da se lepi cpu na pastu kao sa super lepkom. prodje bios i sve ucitavanja i cim treba da se pojavi windows loading tu nema nista, samo crn ekran, hm to mi se jednom desavalo zato sto se grafa pregrevala(mocna tnt graficka), ali ovu sam testirao i sve je ok prosla(8600gt), nego nisam napomenuo da je kondezator na grafi jedan od manjih pukao :) ali radi grafa(nzm samo dokle)za sada. Dvd je pioneer star kao i ostala masina oko 2.5 godine, tako da verujem da je i on otkazao(i meni je posle 2 otprilike godine). Sutra cu dalje da probam, sada moram da ucim za ispit :) to sam hteo da saznam samo za pinove na cpu, i kako treba da izgleda kada se postavlja na soket....
:: ZIF= zero insertion force/ znaci taj procesor mora kad se pravilno spusti na soket sam da upadne u njega, nikakva sila tu nije potrebna, posebno ne tolika da iskrivi pin. nema sanse da je pin iskrivljen u soketu ili prilikom vadjenja, 99% da je prvi put uguran na silu i tako radio... kako bre ne znas da li si dobro vratio pin? pa ocigledno je, ili klizne cpu u socke t ili ne, NEMA NIKAKVOG GURANJA!!! ako upadne u socket pod sopstvenom tezinom, dobro je. :: nece dabootuje ili uopste ne prolazi bios? mozda mu je i cd zveknuo, matora je to masina. probaj sa flasha da dignes http://www.slax.org/ :: _____________________________________________________________________ :: Chuck Noris is a pussy :: ::
Ako si lepo vratio CPU u socket bez problema CPU je OK ,ali ako si ga vratio sa iskrivljenim pinom ,vrlo lako moze da se desi da je to razlog zasto nece da se butuje u Win.Znam recimo slucaj da gde je decko sa iskrivljenim pinom upalio masinu ,ali XP nije hteo da prodje posle prvog restarta kod instalacije (onaj deo gde se pojavljije XP logo u grafickom modu ),jednostavno se komp zamrzne.
ali nemam alatke(ili sta mi vec treba da ga ispravim skroz pravo) ali kao sto rekoh, potpuno se isto zamrzava gde i pre ovog ciscenja-ispravljanja pina, tako da nzm da li je bas do toga, a i ne mogu da fokusiram uvek ovako okom koji je to pin koji se ispravlja, izgubim ga iz vida :(
ako je pin malo iskrivljen pokusaj lagano da stavljas CPU u socket dok ne propadne ,posle kada spustis poluigicu ispravice ga socket sam.On se zamrzavao pre od te prljavstine koja nije ciscena ko zna otkad.Ovakvu prljavstinu na kuleru i radijatoru stvarno nisam video odavno.
od alata treba ti kartica/lenjir/parce plastike. provuces izmedju pinovauzduz, popreko i dijagonalna i doci ce na svoje mesto ako je malo nakrivljen, dovoljno da ga proguta socket. ne moze da bude malo kriv ako ulazi u socket, ili je kriv 90 stepeni ili upada ______________________________________________________________________ Chuck Noris is a pussy!
cudi me da decko nije dobio koleru .Nego Gare imas Sampron za 3000 din za AM2 socket i ima cak za 1500 din za socket 754 Sampron u list.rs ,pa mu stavi ,ako vec ne mozes da sredis CPU.
Koliko sam razumeo, ischupao si hladnjak sa procesorom iz soketa a da nisi podigao polugicu, to mora da ne valja. Ne bi trebalo da je CPU izgoreo, valjda bi plocha iskljuchila racahunar da je dolazilo do pregrevanja. Kreditnom karticom se najlakshe ispravljaju pinovi, ispravio sam 70 pinova sa njom od 370, nekog Celerona. Bolje da sam ga kupio, koliko sam vremena izgubio, a da sam ga bar ja iskrivio.
a ne ne, ima dole ona kao poluga koja bem li ga kako radi, nju sam samo podigao koliko je moglo, onda ide cpu, pa onda onda plastika koja je oko aluminijumski hladnjaka koji se zakaci na nju, pa kuler, problem je bio sto se cpu toliko zalepio za aluminijumski hladnjak da sam ga jedva odvojio, kao super lepkom da je zalepljen, ali nisam ga iscupao bez da podignem onu polugu.
Inace hvala za tip kako da ispravim pinove, takav savet mi je trebao nesto sa home predmetima
:: Koliko sam razumeo, ischupao si hladnjak sa procesorom iz soketa a da nisi podigao polugicu, to mora da ne valja. Ne bi trebalo da je CPU izgoreo, valjda bi plocha iskljuchila racahunar da je dolazilo do pregrevanja :: Kreditnom karticom se najlakshe ispravljaju pinovi, ispravio sam 70 pinova sa njom od 370, nekog Celerona. Bolje da sam ga kupio, koliko sam vremena izgubio, a da sam ga bar ja iskrivio :: :: http://www.dodaj.rs/f/1/4f/3STWei2Y/dv.jp :: ko nema u vuglu, ima u guglu :: :: ::
Nije bre to nista,mislim samo jedan iskrivljen pin.Nedavno sam imao slucaj sa p4 478 socket.Procesoru su bili savijeni pola pinova(kao da su kola presla preko njega(dobijen preko Axsa)),pa sam uspeo da ih dovedem u red.Od alata sam koristio sivacu iglu(kako bi ih podigao,posto su bili slepljeni za proc) i noz skalpela za izravnavanje.Operacija je trajala oko 30 min:))
Broj postavljenih tema: 60436. Broj poslatih odgovora: 647772. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.