Digo bih procesor na 3.0Ghz, koju voltazu je pametno staviti? Gledao sam malo po forumima obicno stavljaju 1.35V, neki i manje
Neke stvari kod mene me bune, CPU-Z i AMD OverDrive mi ocitavaju voltazu procesora 1.05V, i kad kad pokazu 1.325V, o cemu se tu radi, u Biosu je voltaza na Auto, i OverDrive mi pokazuje da frekvencija procesora non stop varira, pada na 1350, pa se digne na 2700Mhz, takodje i mnozilac pada na 6,5, 7, pa dodje do 13,5! temperaturu procesora mi pokazuje 23C, 22C, do 27C ide, Hladnjak mi Cooler Master TX2, ploca J&W RS780UVD +128, napajanje LC Power 6550
ukljucen ti je C&Q i zato ti pada voltaza i brzina kod nije pod opterecenjem, a probaj prvo sa manjom voltazom (citaj: podigni je malko) pa testiraj sa LINXom ako prodje ostavi,a ako ne dodaj jos MALO pa opet test jedno pola sata
na 3ghz ja nisam dirao voltazu samo sam mu potigao mnozilac.... a to kako on radi na 45c mi nije jasno imam isti kuler i drnda ga orthos 5h i bude 45c :P svaka mu cast ! :P A potrosnja pise da je 89W bez OC !
Iz biosa sam pokusao da ga klokujem, podigao sam mnozilac na 15, tamo mi odmah pisalo 15-3000mhz, odmah ispod toga je podesavanje voltaze, tu nema Auto, stavio sam 1.35V, a ovamo gde ima podesavanje voltaze za CPU, memoriju, maticnu, tu mi ostao CPu na Auto, a Auto je ustvari 1.36V, I sta se desi, kad sam snimio podesavanja, samo pocrne ekran, kuler na CPU se vrti, ja restartujem komp na dugme, ista stvar, crn ekran, pokusavam da udjem u Bios ono nece, morao sam da vadim bateriju iz ploce, i posle se komp upali, ne znam o cemu se radi. Da li da probam iz AMD OverDrive da podignem mnozilac?
Posto imas BE znaci samo menjas mnozilac. Podignes mnozilac, testiras, ako sve prodje podignes dalje i tako redom. Kad postane nestabilan dignes malo napon i to je to...
:: Digo bih procesor na 3.0Ghz, koju voltazu je pametno staviti? Gledao sam malo po forumima obicno stavljaju 1.35V, neki i manje :: :: Neke stvari kod mene me bune, CPU-Z i AMD OverDrive mi ocitavaju voltazu procesora 1.05V, i kad kad pokazu 1.325V, o cemu se tu radi, u Biosu je voltaza na Auto, i OverDrive mi pokazuje da frekvencija procesora non stop varira, pada na 1350, pa se digne na 2700Mhz, takodje i mnozilac pada na 6,5, 7, pa dodje do 13,5! temperaturu procesora mi pokazuje 23C, 22C, do 27C ide, Hladnjak mi Cooler Master TX2, ploca J&W RS780UVD +128, napajanje LC Power 6550
Sta bi mu falilo da OC-uje memoriju malo? :)) Meni Kenjston koji je 667 radi skoro na 800 vec zadnjih 3 godine.
:: Greska. Mnozilac na 15 i a FSB nemoj da diras. Jer kad se menja FSB overklokuje se i memorija :: :: :: :: http://valid.canardpc.com/show_oc.php?id=79185 :: :: :: Posto hoces 3Ghz na njemu. Voltazu stavi na 1.25, Mnozilac na 13.5 i FSB(nisam siguran kako se zove na AMD-u) digni sa 200 na 223 :: ::
Pa da ovako lakse utvrdi maximalan stabilan klok za cpu, da ga memorija ne bi kocila. Kad to uradi moze da fura fsb i memoriju gore dokle moze.... Bolje su performanse cpu-a i celog sistema uopste kad se dize fsb nego mnozilac. Ima dva izbora pa nek odluci :)
:: Sta bi mu falilo da OC-uje memoriju malo? :)) Meni Kenjston koji je 667 radi skoro na 800 vec zadnjih 3 godine :: :: :: :: Greska. Mnozilac na 15 i a FSB nemoj da diras. Jer kad se menja FSB overklokuje se i memorija :: :: :: :: :: :: :: :: http://valid.canardpc.com/show_oc.php?id=79185 :: :: :: :: :: Posto hoces 3Ghz na njemu. Voltazu stavi na 1.25, Mnozilac na 13.5 i FSB(nisam siguran kako se zove na AMD-u) digni sa 200 na 223 :: :: ::
Memorije su mi KHX8500D2, i njih sam vec bio klokovao na 1066Mhz, 5-5-5-15 voltazu za njih sam sa 1.8 digao na 2.25V, to mi tako radi vec dugo, skoro sam stavio TX2, nisam hteo da cackam CPU dok ne nadjem bolji hladnjak.
Ovako, iz AMD OverDrive sam podigao mnozilac na 15, voltaza je ostala po Default 1.325V, pustio sam onaj Stability Test iz OverDrive, na sat vremena, sve je ok proslo, temperatura CPU-a je isla maximalno do 31 C
CnQ neka bude ukljucen ,posto je Black edition CPU ne menjaj fsb samo povecaj mnozilac na 15 .CnQ obara napon kada je CPU u idle ili ima slab load ,a opcije u power option na Win7 ukljucene na balanced (inace default opcija za win7).Ht link neka ti bude recimo 1400 Mhz ,a North bridge nesto malo veci recimo 1500 ili 1600 Mhz.Stabilniji je sistem kada je malo veci northbridge.Sve druge opcije neka ti stoje na auto ili default.Nema potrebe CnQ da iskljucuje jer mu on smanjuje temp CPU .Sa ovim podesavanjima je stabilno radilo kod mene 24/7.C1E neka bude iskljucen ,a i virtualizacija isto OFF.
Ko ima AMD Chipset 7xx nema potrebe da iskljucuje CnQ
09.06.2010. 22:29
status: user broj poruka: 7733
ako ide na OC ,fakticki CnQ dinamicki menja Vcore non stop ,a time i ujedno smanjuje temp CPU i frekvenciju kada CPU idluje ili je u slabom loadu.Recimo kada aplikacija zatrazi 100 % load CPU Vcore se poveca sam ,a ujedno i dostigne OC frekevenciju u ovom slucaju 3 Ghz.Kada je idle ili slab load on obori na polovinu default frekvencije smanjivsi pri tome Vcore i to se stalno desava.
to je nebitno ,jer ako potvrdis sa Overdrive u Win to prihvati i bios.Mozda u biosu nemas brojke u vidu frekvencija nego u vidu mnozioca ,moguce da imas x1 ili x2 ili x8 pa se to mnozi sa 200 i tako dobijes frekvenciju i NB i HT Mislim da ti je velik HT za taj CPU ,a rekoh ti vec HT neka bude malo manji od NB frekvencije ,rekoh vec 1600 prema 1500 u korist NB mislim da je to za taj CPU Ok.
Ako su tacna ta ocitavanja od 8.57V sto ti Everest pokazuje za +12V granu onda definitivno napajanje pravi problem. Ili eventualno ploca, s obzirom da je J&W. Bez uvrede ali te ploce definitivno nisu za overklok...
:: Da li CnQ dinamicki menja Vcore i sto ide u maticnu, onih +12, jer mi Everest pokazuje tu 8.57 V, ili je to, ili mi nije nesto u redu sa napajanje :: :: ::
12 v,5v,3,3v to su Atx naponi CnQ sa njima nema veze ,mislim da ti everest pogresno ocitava 12 V ,da je 8,57 V ne bi ti radio hard disk ili bi ti resetovo masinu .
Broj postavljenih tema: 60436. Broj poslatih odgovora: 647772. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.