Kupio sam polovnu plochu Asus A7N8X za stari Athlon XP 1800Mhz, na kome je Transced 400Mhz od 512Mhz. Sliku daje ATI Radeon 9550 GE od Asusa a sve napaja kinez od 450W. Nakon ukljucenja kompjutera oko 2 minuta stoji poruka `Detecting IDE drives`....Na kraju ispise poruku `Primary IDE chanel no 80 conductor cable instaled`. I to je sve od ove ploche. Stavio sam drugi IDE kabel, koji mi je jako sumnjiv. Medjutim posle cekanja, ne kraceg od dva minuta kao i u prethodnom slucaju, sesija se zavrsava porukom: `PXE-E61: Media test failure, check cable. DISK BOOT FAILURE, insert SYSTEM DISK.... Cini mi se da su poruke vrlo jasne, za ljude koji se razumeju u racunare. Izgleda da ja nisam u ovoj grupi ljudi, tako da molim za pomoc. Jos da kazem da sam plochu kupio kaop ispravnu i proverenu pre kupovine, prema recima prodavca. Hvala
imas problem sa HDD-om. Ili je kabl u pitanju ili sam HDD. Probaj prvo da zamenis kabl - ako nemas pozajmi od nekoga 80-pinski kabl pa probaj ili odnesi HDD kod nekoga pa ga prikljucite kod njega da vidite da li ce biti detektovan.
:: :: Kupio sam polovnu plochu Asus A7N8X za stari Athlon XP 1800Mhz, na kome je Transced 400Mhz od 512Mhz. Sliku daje ATI Radeon 9550 GE od Asusa a sve napaja kinez od 450W. :: Nakon ukljucenja kompjutera oko 2 minuta stoji poruka `Detecting IDE drives`....Na kraju ispise poruku `Primary IDE chanel no 80 conductor cable instaled`. I to je sve od ove ploche :: Stavio sam drugi IDE kabel, koji mi je jako sumnjiv. Medjutim posle cekanja, ne kraceg od dva minuta kao i u prethodnom slucaju, sesija se zavrsava porukom: `PXE-E61: Media test failure, check cable. DISK BOOT FAILURE, insert SYSTEM DISK... :: Cini mi se da su poruke vrlo jasne, za ljude koji se razumeju u racunare. Izgleda da ja nisam u ovoj grupi ljudi, tako da molim za pomoc :: Jos da kazem da sam plochu kupio kaop ispravnu i proverenu pre kupovine, prema recima prodavca. :: Hvala
Pvo probaj ovako: zakači samo hard disk, podesi ga da bude master a kabl OBAVEZNO stavi 80-žilni. Konektor od IDE kabla koji je u boji MORA da ide na ploču. Od preostala dva slobodna konektora zakači bilo koji na hard disk. Pre ove operacije uradi clear cmos (napajanje isključeno) jer može da se desi da je u biosu selektovan drugi hard (tj ne stoji na AUTO)
Žalio mi se jednom neki lik da mu komp smara na startovanju i imam šta i da vidim, pošto su baji bili mnogo razmaknuti hard i dvd on je elegantno okrenuo kabl naopako.
Les certitudes rendent les hommes aveugles et fous. Elles peuvent dévorer leur coeur et les changer en bête.
PXE je u vezi sa LAN kartom i kablom (PreBoot Execution Environment), dakle boot from ROM opcija za mrezne racunare. Pregledaj malo opcije u BIOSu i vidi sta ti je primarni boot device. Obavezno ispravan kabl, to stoji, drugo ako imas WD skini jumper, single drive only ako je na istoj grani samo on. Flashuj novi BIOS...
Svi mi imamo oči, pričao sam više kao zanimljivu pričicu, eto i to se dešava. A ako koristiš kabl koji nije 80pinski on obično i nema u boji konektor koji ide u ploču pa su zabune moguće. Uradi svejedno ko što ti je rekao servis.
Les certitudes rendent les hommes aveugles et fous. Elles peuvent dévorer leur coeur et les changer en bête.
Jesi u pravu za to ali ako je kabl neispravan i ne prepoznaje HDD ili on sam nije ispravan onda bios trazi sledeci izvor za bootovanje OS-a u ovom slucaju LAN. Ja sam imao isti problem na laptopu http://pcberza.rs/forum/topic.php?topid=12262&forid=18&katid=2 i na kraju sam problem resio tako sto sam zamenio HDD. Sama cinjenica da toliko dugo pokusava da prepozna Primary IDE ukazuje da je najverovatnije isti problem kao kod mene - neispravan HDD (Nakon ukljucenja kompjutera oko 2 minuta stoji poruka `Detecting IDE drives`....Na kraju ispise poruku `Primary IDE chanel no 80 conductor cable instaled`. I to je sve od ove ploche. Stavio sam drugi IDE kabel, koji mi je jako sumnjiv. Medjutim posle cekanja, ne kraceg od dva minuta kao i u prethodnom slucaju, sesija se zavrsava porukom: `PXE-E61: Media test failure, check cable. DISK BOOT FAILURE, insert SYSTEM DISK..../blue>)
:: PXE je u vezi sa LAN kartom i kablom (PreBoot Execution Environment), dakle boot from ROM opcija za mrezne racunare. Pregledaj malo opcije u BIOSu i vidi sta ti je primarni boot device. Obavezno ispravan kabl, to stoji, drugo ako imas WD skini jumper, single drive only ako je na istoj grani samo on. Flashuj novi BIOS.. :: :: :: D E M I G O D :: ::
Povadio sam jumpere iz harda i optickog uredjaja, stavio sam novi 80 pinski kabel i radi kao nov. Hvala svima na pomoci. Postovani Raicu uopste se ne ljutim, prica je dobra. Pozdrav
Broj postavljenih tema: 60436. Broj poslatih odgovora: 647772. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.