Interesuje me koja je granica za chipset, msm na temperaturu, takodje i za hdd? Na kucistu imam mesta sa zadnje strane za jedan 80mm kuler i takodje sa leve strane. Interesuje me koj kuler da uzmem (do 300din jedan) i da li pozadi treba da uvlaci ili izbacuje vazduh (takodje i za ovaj levi) ?
Ploca : 44 stepena Procesor : 43 po jezgrima a iznad pise 48 (wtf) Hard disk: 39 stepeni Temp grafe je 50 stepeni, imam jednu 12-icu koja izvlaci vreo vazduh iz kucista :).
Navedene temperature su idle :). Inace temperature su ti ok :).
Temperature čipseta i hard diskova zavise od proizvođača, kod GA zna malo više da se greje north bridge, ali ove tvoje temperature su ok, jedino hdd se malo više greje, ali neće mu biti ništa. Od 80mm fanova, uzmi CM N8R-2251-GP(Super silent serija), air flow mu je 29,9 CFM, fan speed 2200+-10 i veruj mi da je nečujan, iako po specifikaciji treba da je buka oko 27,3dBA. Nećeš pogrešiti. Fan pozadi nek ti izvlači vazduh iz kućišta, a ovaj sa leve strane nek ubacuje vazduh.
GA-MA785GT-UD3H/ AMD Phenom II X2 550 BE/XFX GTX 260/4GB DDR3 Kingston HyperX /CFT-600-14CS/Chieftec Black Dragon/Asus VW225N/Altec Lansing ATP3
Ako te brinu te temprature cipseta uzmi jedan 40mm vent od 100 dinara zakaci ga na hlanjak cipseta i to se ti spustiti temperatura za 10-15 stepeni. Inace to su normalne temperature cipseta za ovo doba godine.
Mozes da kupis dva 80mm venta za 300 dinara i to bi ti bilo i najbolje resenje...Namesti da taj bocni ubacuje vazduh,a drugi na zadnjoj strani neka izvlaci vazduh iz kucista.
evo sta kaze kod mene u idle (nema klime u prostoriji)
Motherboard 40 °C CPU 43 °C CPU #1 / Core #1 34 °C CPU #1 / Core #2 34 °C CPU #1 / Core #3 34 °C CPU #1 / Core #4 34 °C GPU Diode 40 °C WDC WD2500JS-00NCB1 46 °C
Vcore Voltage: +1.03 V +3.3 Voltage: +3.40 V +5 Voltage: +5.16 V +12 Voltage: +12.35 V CPU FAN Speed: 869 RPM CHASSIS FAN Speed: 856 RPM CHASSIS FAN 2 Speed: 850 RPM CPU Temperature: +32.0°C MB Temperature: +37.0°C
Phenom X4 II 940 + 790GX
Koliko ja znam, pozadi izbacuje vazduh, a po nekoj Intelovoj specifikaciji koju sam gledao za Pentium 4 procesore, levi ventilator treba da ubacuje vazduh.
Jel mislis da zavisi od toga kako ga okrenem, msm da li je ventilator blizi stranici ili unutrasnjosti?
:: Pa od polozaja naravno, zavisi kako ga okrenes :: :: :: :: Jos samo jedno pitanje, kako da znam da li kuler ubacuje ili izbacuje vazduh? jel to zavisi od polozaja ili samo da ih namontiram? :: :: :: :: :: ::
Ako hoces da ventilator izduvava vazduh iz kucista, okrenes ga tako da unutrasnje strane lopatica ventilatora gledaju prema tebi, prosto receno, i obrnuto.
:: Jel mislis da zavisi od toga kako ga okrenem, msm da li je ventilator blizi stranici ili unutrasnjosti :: :: :: :: Pa od polozaja naravno, zavisi kako ga okrenes :: :: :: :: :: :: :: Jos samo jedno pitanje, kako da znam da li kuler ubacuje ili izbacuje vazduh? jel to zavisi od polozaja ili samo da ih namontiram? :: :: :: :: :: :: :: :: ::
AMD Athlon 5200 default 35c box cooler MSI 3850oc edition default 43c Biostar nf520 a2te 43c imam jedan mali ventilator na chipsetu HDD 39c I imam jedan ventilator da izvlaci vazduh iz kucista.
Ajd da se i ja pozalim Q9550@3.6Ghz Opterecenje LinX 75 prolaza CPU 0: 75 CPU 0: 72 CPU 0: 68 CPU 0: 68
u zimskim uslovima temperature su nize za 6 stepena o 3.8Ghz ne smem ni da razmisljam, jedino da menjam Vendettu 2 za naki ozbiljniji kuler ali ne isplati mi se...
`Samo su dve stvari beskonacne - svemir i ljudska glupost. Doduše, za prvu nisam siguran`
:: Ajd da se i ja pozali :: Q9550@3.6Gh :: Opterecenje LinX 75 prolaz :: CPU 0: 7 :: CPU 0: 7 :: CPU 0: 6 :: CPU 0: 6 :: :: u zimskim uslovima temperature su nize za 6 stepena o 3.8Ghz ne smem ni da razmisljam, jedino da menjam Vendettu 2 za naki ozbiljniji kuler ali ne isplati mi se.. :: ::
:: Ajd da se i ja pozali :: Q9550@3.6Gh :: Opterecenje LinX 75 prolaz :: CPU 0: 7 :: CPU 0: 7 :: CPU 0: 6 :: CPU 0: 6 :: :: u zimskim uslovima temperature su nize za 6 stepena o 3.8Ghz ne smem ni da razmisljam, jedino da menjam Vendettu 2 za naki ozbiljniji kuler ali ne isplati mi se.. :: ::
Kutija je dobra cooler master storm sniper, ono sto sigurno nisam dobro odradio je montaza vendete2 na ASUS p5Q-e napatih se sa montiranjem ovog kulera - stalno mi je iskakala 1 nozica iz lezista maticne bukvalno je pod prisilom legla - ubola se - mislio sam polomicu maticnu, navikao sam na amd i njihov kuler ali ovo ocigledno nije za mene. Kad nadjem vremena probacu opet mada ako imate neki koristan savet za montazu vendete2 na asus p5q-e recite.
@LonleyMax koja setovanja si koristio ZA 3.9GHZ ? MOJ CPU JE q9550 E0
Pa eto sam si sebi dao odgovor,ne prijanja dobro na CPU. Imas dve opcije ili pronadji nacin za tu vendetu(uputstvo ili lapping)ili uzmi H50,jer od toga ne moze jednostavnije.
`Samo su dve stvari beskonacne - svemir i ljudska glupost. Doduše, za prvu nisam siguran`
:: Kutija je dobra cooler master storm sniper, ono sto sigurno nisam dobro odradio je montaza vendete2 na ASUS p5Q-e napatih se sa montiranjem ovog kulera - stalno mi je iskakala 1 nozica iz lezista maticne bukvalno je pod prisilom legla - ubola se - mislio sam polomicu maticnu, navikao sam na amd i njihov kuler ali ovo ocigledno nije za mene :: Kad nadjem vremena probacu opet mada ako imate neki koristan savet za montazu vendete2 na asus p5q-e recite :: :: @LonleyMa :: koja setovanja si koristio ZA 3.9GHZ ? MOJ CPU JE q9550 E0
Ostali fanovi su na oko 40% brzine regilisani preko fan kontrolera na kućištu. Procesor je otključan u X4 pa su očitavanja temperature jezgara 0 stepeni.
Zavisi šta hoćeš da radi: da ubacuje ili da izbacuje.
Zadnji ventilatori obično izbacuju vazduh, dok bočni, opet zavisi gde je pozicioniran, kakva su ti ostala hlađenja, kako će uticati na njih itd.
Ja sam kod mene na nekom Frontier kućištu namestio 12-icu sa leve strane da duva u čipset (ubacuje) i to ga drži na oko 40 C.
Kada pogledaš ventilator, deo gde rotor sa perajima možeš nesmetano da okrećeš prstom UVLAČI vazduh.
Ne znam da li je tako kod svih ventilatora, ali i strana na kojoj je nalepnica sa proizvođačem i naponima, jačinom struje i raznim sertifikatima, ispod koje ulazi kabl za napajanje, koja je deo konstrukcije ventilatora IZBACUJE vazduh.
Pozdrav!
Vlada
:: Jel mislis da zavisi od toga kako ga okrenem, msm da li je ventilator blizi stranici ili unutrasnjosti :: :: :: :: Pa od polozaja naravno, zavisi kako ga okrenes :: :: :: :: :: :: :: Jos samo jedno pitanje, kako da znam da li kuler ubacuje ili izbacuje vazduh? jel to zavisi od polozaja ili samo da ih namontiram? :: :: :: :: :: :: :: :: ::
Nista posebno nisam podesavao, baci cu ti setovanja iz BIOS-a na mail kad dodjem kuci! Ako sam dobro skontao cak imamo i istu plocu (P5Q-E)... Pise ti sve dole u CPU-z validaciji Q9550 C1... jesi iz NS-a ili okoline, rado cu ti pomoci?
:: Kutija je dobra cooler master storm sniper, ono sto sigurno nisam dobro odradio je montaza vendete2 na ASUS p5Q-e napatih se sa montiranjem ovog kulera - stalno mi je iskakala 1 nozica iz lezista maticne bukvalno je pod prisilom legla - ubola se - mislio sam polomicu maticnu, navikao sam na amd i njihov kuler ali ovo ocigledno nije za mene :: Kad nadjem vremena probacu opet mada ako imate neki koristan savet za montazu vendete2 na asus p5q-e recite :: :: @LonleyMa :: koja setovanja si koristio ZA 3.9GHZ ? MOJ CPU JE q9550 E0
:: Zavisi šta hoćeš da radi: da ubacuje ili da izbacuje :: :: Zadnji ventilatori obično izbacuju vazduh, dok bočni, opet zavisi gde je pozicioniran, kakva su ti ostala hlađenja, kako će uticati na njih itd :: :: Ja sam kod mene na nekom Frontier kućištu namestio 12-icu sa leve strane da duva u čipset (ubacuje) i to ga drži na oko 40 C :: :: Kada pogledaš ventilator, deo gde rotor sa perajima možeš nesmetano da okrećeš prstom UVLAČI vazduh :: :: Ne znam da li je tako kod svih ventilatora, ali i strana na kojoj je nalepnica sa proizvođačem i naponima, jačinom struje i raznim sertifikatima, ispod koje ulazi kabl za napajanje, koja je deo konstrukcije ventilatora IZBACUJE vazduh :: :: :: Pozdrav :: :: Vlad :: :: :: Jel mislis da zavisi od toga kako ga okrenem, msm da li je ventilator blizi stranici ili unutrasnjosti :: :: :: :: :: :: :: Pa od polozaja naravno, zavisi kako ga okrenes :: :: :: :: :: :: :: :: :: :: Jos samo jedno pitanje, kako da znam da li kuler ubacuje ili izbacuje vazduh? jel to zavisi od polozaja ili samo da ih namontiram? :: :: :: :: :: :: :: :: :: :: :: ::
Jesi li siguran da nemaš mesta za prednji ventilator?
Dobar efekat može da se napravi da napred postaviš tih (možda ne u tom cenovnom okviru) 8cm ventilator koji duva preko hard diska na čipset. Kontraindikacija može da bude da nemaš dobru ventilaciju GPU-a. Pozadi možeš da montiraš i jednu `osmicu`, ali ako imaš napajanje sa velikim ventilatorom koji izvlači topao vazduh sa procesora i okoline ona ti možda i ne treba. Sem u slučaju da su listovi CPU hladnjaka postavljeni tako da vazduh koji prolazi kroz njih odlazi prema zadnjem delu kućišta, pa bi ga valjalo `dočekati` i izbaciti.
Ja sam se jedno vreme patio sa jednim JNC kućište i nikako nisam mogao elegantno ohladiti čipset, sem skidanjem stranice.
Kada mi je dosadilo da brišem prašinu, kupio sam drugo kućište.
Boje da nisam ni dirao kuler samo sam pogorsao situaciju za +2 do 3 stepena vise.
Prvo sam stavio pastu MX1- imam je vec dugo vremena i temperature su bile iste kao i ranije. Posle toga skinuo kuler i stavio pastu od vendette2 a temperature su jos malo porasle.
Bar sam utvrdio da je MX1 pasta bolja.
Ono sto sam primetio je da je jedan heat sink blago deformisan na uglovima gde naleze procesor. Preciznije heat sin je malo ulubljen, e sad kakav sam baksuz ako bi uzeo da sve to lapujem(a nikad nisam radio) najverovatnije bih ostetio heat sink itd itd... bla bla bla... Dosta je i 3.6Ghz
Sa prednje strance kucista u donjem delu ima mesta za 80mm kuler Imam lc power napajanje kuler je 14cm i nalazi se gore a kuler je okrenut na dole na cpu imam box kuler koji je tacno ispod mesta za 80mm kuler sa leve strane, tako da mislim da bi bilo dobro da tu stavim jedan koji ce da ubacuje vazduh (kada stavim ruku sad tu imam osecaj da tu ulazi vazduh) Ako budem uzeo u skorije vreme TX3 onda moze tako da se odrati kao sto si ti napisao...
:: Jesi li siguran da nemaš mesta za prednji ventilator :: :: Dobar efekat može da se napravi da napred postaviš tih (možda ne u tom cenovnom okviru) 8cm ventilator koji duva preko hard diska na čipset. Kontraindikacija može da bude da nemaš dobru ventilaciju GPU-a. Pozadi možeš da montiraš i jednu `osmicu`, ali ako imaš napajanje sa velikim ventilatorom koji izvlači topao vazduh sa procesora i okoline ona ti možda i ne treba. Sem u slučaju da su listovi CPU hladnjaka postavljeni tako da vazduh koji prolazi kroz njih odlazi prema zadnjem delu kućišta, pa bi ga valjalo `dočekati` i izbaciti :: :: Ja sam se jedno vreme patio sa jednim JNC kućište i nikako nisam mogao elegantno ohladiti čipset, sem skidanjem stranice :: :: Kada mi je dosadilo da brišem prašinu, kupio sam drugo kućište :: :: Pozdrav :: :: Vlad :: ::
Obavezno stavi jednu osmicu nazad kod procesora da izbacuje. Komšiji se komp grejao leti prošle godine pa sam mu ubacio tri osmice, jednu napred koja uvlači vazduh koji onda prolazi ispod hard diska, jednu nazad kod procesora da izbacuje i još jednu nazad nakačenu na divljaka ispod grafičke, isto da izbacuje vazduh napolje, taman ima mesta za osmicu između nje i tv karte. U pitanju je ono staro JNC kućište s ručkom tako da sumnjam da može bolje u ovom slučaju. Sad su mu temperature vrlo civilizovane, osobito grafička, kuler na toj poziciji čini čuda. Ventilatori nisu ništa posebno, pretežno krševi povađeni iz pocrkalih kineskih napajanja, bitno da ima bar neki protok kroz kućište i nema problema.
Les certitudes rendent les hommes aveugles et fous. Elles peuvent dévorer leur coeur et les changer en bête.
Broj postavljenih tema: 60436. Broj poslatih odgovora: 647772. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.