Sta bi bilo kad bih na plocu koja podrzava procesore do 95w stavio procesor od 125w,mislim znam otprilike sta bi se desilo,ali da li je neko imao iskustva sa tim?
Procitao sam da moze vuce vise struje nego sto ploca moze da isporuci dovodeci do velikih temperatura i da ce da crkne ploca, i da se tako jednom sjebao i istopio
Da moze 125w onda bi to i napisali, ovako RIZIK VELIKI =============================================== KOJI JE PRVI BIĆE POSLEDNJI A KOJI JE POSLEDNJI BIĆE PRVI A ŠTO JE TAJNO BIĆE JAVNO
...imao sam prilike da vidim sta bi moglo da se desi kad bi moglo...
Imao sam staru nForce4xx plocu koja je BILA deklarisana na 125W. Kupim posle duzeg vremena AMD Athlon X2 6400+ BE koji je deklarisan da radi na 125W. Naravno jedva sam nasao update za plocu, i to je bio neki budzeni Beta BIOS
Sve je radilo lepo prvih mesec dana, posle toga, s vremena na vreme plavi ekran, ...kako je vreme prolazilo stalno vise i vise... Da bi na kraju provalio da prilikom svakog pomeranja misa, napon na CPU drasticno opada, a da ne pomisljam na pokretanje neke aplikacije i slicno. Prvo pomislih, mora da je ovo moje jadno Antec 430 True Power napajanje, pa uzmem jace, pa jos jaca, a problem sa naponom ostaje, doduse bude stabilnije, ali nije to to...
Da bi na kraju ja sam, master genije, ukapirao osnovnu stvar u elektronici, koju sam ucio ne znam kad, da ustvari naponski deo ploce ne moze da napoji moj CPU...
Uglavnom, kasnije sam testirao onaj Antec 430 TP koliko moze stvarno da da snage. Iz gradkse mreze je u jednom trenutku vukao skoro 600W, a po proracunu komponenti koje su bile zakacene, na nekih 70% opterecenja, trebale su da vuku oko 550W!
Naravno, to je sve relativno, mada sam opteretio komp poprilicno teskim testovima za grafiku i ujedno kopiranje...
...nadam se da mozes sam da zakljucis, sta bi bilo, kad bi moglo...
Pozz...
И то је све. Ништа посебно. Никакве ватре и дима. Машина ће или радити или неће јер при дизању система ЦПУ не `вуче` свих 125 вати. Проблеми ће се јавити када се ЦПУ оптерети - почеће рачунар да `сецка`. То `сецкање` МОЖЕШ решити обарањем такта и напона (оба !!!) на којем ради процесор, али ћеш и даље добијати поруку при дизању система.
У сваком случају, то нема смисла. Као да би ставио гуме од фиће на новог голфа и питао се да ли ће ићи ? Ако их успеш `набости`, наравно да ће ићи, само питање је: докле ? До првог угла ? И зашто си преправљао фелне и губио време ?
У политици, лако је водити рачуна о интересу богатих.
Broj postavljenih tema: 60436. Broj poslatih odgovora: 647772. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.