Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Komponente
Ploče, procesori i memorije
Asus P5Q-E, brdo SATA diskova i problem kontrolera
STRANA 1 OD 1
kljunovi Asus P5Q-E, brdo SATA diskova i problem kontrolera 28.07.2010. 17:01 T28379

status: user
broj poruka: 66
Trenutno situacija je ovakva. Imam Asus P5Q-E plocu, intel 9400 quad procesor, gel 4x2GB dual channel black dragon na 1066 DDRII, ati radeon HD 4800 graficku, 700W napajanje, 1xHDD SATA od 1.5TB WD Green, 3xHDD SATA od 1.5TB Samsung F2 Eco Green, 1xHDD SATA od 640GB Samsung, 1xHDD SATA od 320GB WD (sistemski hard). Planiram da ubacim jos 1 HDD od 1.5 TB
Ako ste prebroji broj HDD i na to doda jedan SATA DVD uredja ukupan broj SATA uredjaja je 7.

Problem nastaje usled ogranicenja poce sa ukupnim brojem SATA portova koji ima ima 6 (crveni portovi) i dva porta Drive Xpert (naradzasti i beli port).
Drive Xpert SATA portovi su namenjeni za RAID povezivanje HDD. Ako na ta dva porta ubacim HDD i DVD kontroler ne rdi najbolje. Isto tako primetio sam da ako se optereti svi SATA portovi opet kontroler na ploci ne radi najbolje. Desi mi se da nekada ne ocita pojedini HDD (random).
Posto se govori o ploci koja radi sa sokedom 775 i podrzava ddrII na 1066 da li postoji neka alternativa za istu ovakvu plocu sa vecim brojem SATA portova i naravno kontrolerom koji sve to podrzava?
Ili jednostavno da ubacim PCI karticu kao kontroler i tako obezbedim potrebno prosirenje?
Pitanje za sve ostale koji poseduju plocu Asus P5Q-E, da li su imali slicnih problema sa kontrolerom i da li vam se desilo da e-SATA port radnom ocitava/neocitava HDD spojene preki fijoke?
Inace ploca P5Q-E je zakon samo da nije tog malog ogranicenja sa SATA portovima :)
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
pesicnik re 28.07.2010. 17:06 #233531

broj poruka: 209
Probaj da flešuješ bios sa novijom verzijom. Takođe, uradi update Intel Chipset drivera. Ako ni to ne pomogne, PCI varijanta ti jedino preostaje.

mighty RE: 28.07.2010. 17:20 #233536

broj poruka: 1670
Ako uzimaš dodatni kontroler, gledaj da bude PCIe (najčešće su X4), a ne PCI, zbog protoka, i jedan jedini Samsung F3 ili WD Black može da prebaci max protok PCI magistrale.

Takođe, što ne pogledaš eksterne rekove za dva ili četiri diska, koji se kače preko eSATA?
imarkovic >> 28.07.2010. 17:32 #233538

broj poruka: 19073
ja sam sa mojom Maximus2Formula plocom koja ima isti intelov+marvell kontroler imao problem kada upalim sve diskove (sata portovi+eSATA+USB), blokada sistema...pogotovu me je zezao eSATA i USB, flash-ovao sam bios, eksperimentisao jos neke nacine, ali nisam nasao resenje, jednostavno ne moze da funkcionise sa toliko mnogo hard diskova, nije serverska ploca jbg, medjutim, sa prethodnom Abit P965 plocom i istim diskovima (kontroler intel+Jmicron) apsolutno nisam imao ni jedan jedini problem (WinXP), pitaj boga zasto je to tako na 2x skupljoj i kvalitetnijoj ploci...inace, desavao mi se stop sistema samo ukoliko dugo radi (npr.2 dana bez prestanka), nakon restarta\osvezenja sistema\ploce, sve radi kako treba, ali kratko...sta sam uradio? Smanjio interne diskove, tako sto sam 4 stavio u rekove, a ostala 4 sljakaju non-stop i svaki eksterni palim samo po potrebi, dakle, sto manje opterecenje, to bolje...ne bih ti preporucio da kupujes PCI\express kontroler, jer sve sto ces naci kod nas je djubre, iako ima integrisan SiliconImage kontroler, drugo, jako su spori, dakle, RACK rack i samo rack, i to preko USB-a, uzmi eventualno jedan eSATA, ako ti je bas potreban, ali po meni, za storage je sasvim dovoljan USB.

talichni Proveri spojeve SATA napojnih kablova 28.07.2010. 20:11 #233578

broj poruka: 1
Meni na Asus P5Q Deluxe rade na regularnim SATA portovima 2 x WD Blue 640GB AAKS (RAID), 2 x WD Green EADS 1TB (kao non-RAID), 1 x SATA Pioneer 216D, na Xpert portovima imam 2 x Samsung F3 500GB, što ukupno čini isto 7 uređaja. Na PATA portu imam rezač LG 220NH. Povremeno kao eSATA povezujem Samsung 1,5TB za prenos velike količine podataka, pa onda napunim sve portove i sve radi savršeno (ostaje slobodan samo jedan PATA). Kako ti se manifestuje problem sa kontrolerom, osim što ne vidi diskove? Proveri napajanje i kontakte naponskih SATA kablova. Naročito obrati pažnju na nastavke 4-pin Molex-SATA da nisu labavih kontakata.

STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60436. Broj poslatih odgovora: 647772.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs