Imam problem sa bukom kulera na Athlon-u 440. Procesor nije klokovan i temperatura je 42 za cpu (33 za jezgra). Po ukljucivanju kompa, kuler radi na oko 4200 rpm, ali za oko 5-10 min. dostigne 4800-5200 rpm i onda je bas bucan (znatno bucniji od 3500+ sa standardnim kulerom). Da li je to normalno za ovaj procesor (kuler), ili nesto sa njim nije u redu?
Drugo pitanje Da li je dovoljan Codegen 450w za sledece, posto sam primetio da je znatno topliji nego pre? Msi 770 g45, Athlon 440, Ati 5670 512, 2gb ddr3 (jedan slot), dva rezaca, dva harda (jedan green), i 2 ventilatora.
Na nekom sajtu sam izracunao da mi treba oko 300w ali mi je to nesto sumnjivo
Nabavi - kupi malo paste, skini i očisti kuler i sam ventilator, a zatim i podmaži ventilator - imaš mnoštvo uputstava pa i ovde na berzi, a zatim nanesi (opet imaš uputstva, što na youtube-u što ovde) novi sloj - taaaaanki paste i dobro namesti kuler. Ako ovo ne reši problem malo većeg grejanja i samim tm buke, onda je nedostatak promaje u kućištu osnovni uzrok - uz višu temperaturu prostorije u kojoj se komp nalazi usred leta, jel`. Kupi neki ventilator 12-14cm za izbacivanje toplog vazduha iz kućišta, ili još jedan za ubacivanje svežeg.... ili kupi i koristi klimu u prostoriji. Šta ti je jeftinije. U nekim situacijama, kada sve ovo ima, radi se o BIOS-u gde je namešteno premala tolerancija na temperature pa ovaj forsira ventilator CPU-a... u tem slučaju, update BIOSa tj flešovanje, može pomoći.
Za napajanje: jedva je dovoljno čim se greje, odnosno, blago je nedovoljno. Samo napajanje je dno od onoga što bi ti iko na berzi predložio da kupiš. Dakle, nije dno dna, već samo dno. Pogledaj kako se ponaša kada napraviš promaju u kućištu, ako se i tada pojavljuje topao vazduh iz napajanja, onda je definitivno dooobro opterećeno ili preopterećeno.. i ja bi ga menjao bar za LC Power. Činjenica je, da ti ovako kako sad stoje stvari, sve može da radi još mesecima, uz naravno, povećanje buke u konstantnoj uzlaznoj liniji.
Ako nemaš nikakvu promaju u kućištu bar otvori stranicu.
Proveri i napon procesora, možda ima neki bag u biosu za tvoj procesor, možda bi mogao i njega da updejtuješ, čisto da proveriš.
A ako napajanje duva vreo vazduh to je siguran indikator da se muči - ili da je puno prašine, proveri i to. Neki lcpower od 420 - 500w i nije skupa investicija a valja imati. Ti codegeni i ostala čuda su za kancelariju i sestri za fejsbuk mašinu.
Ovi ti je sve doduše već rečeno.
Les certitudes rendent les hommes aveugles et fous. Elles peuvent dévorer leur coeur et les changer en bête.
Upravo to,mislim sto se tice DEGENericnog napajanja.Stvarno je tako,dok ON cepa CS,ona(sestra) kucka po facepaksuu,hehe,poznajem masu takvih braco&seka:)
(c) 1982 Sinclair research Ltd
:: Ako nemaš nikakvu promaju u kućištu bar otvori stranicu :: :: Proveri i napon procesora, možda ima neki bag u biosu za tvoj procesor, možda bi mogao i njega da updejtuješ, čisto da proveriš :: :: A ako napajanje duva vreo vazduh to je siguran indikator da se muči - ili da je puno prašine, proveri i to. Neki lcpower od 420 - 500w i nije skupa investicija a valja imati. Ti codegeni i ostala čuda su za kancelariju i sestri za fejsbuk mašinu :: :: Ovi ti je sve doduše već rečeno :: :: Les certitudes rendent les hommes aveugles et fous :: Elles peuvent dévorer leur coeur et les changer en bête. :: ::
Imam pastu i znam kako se menja posto sam vec radio, ali je pasta na kuleru vec bila postavljena pa nisam hteo da menjam, a i kuler je nov tako da nije prljav. Znam da je fabricki kuler i da nije nesto ali ja sam 3,5 godine imao Athlon 3500+ sa fabrickim kulerom i nije bilo ni priblizno ovoliko buke. Imam u kucistu jednu osmicu koja ubacuje vazduh napred i jos jednu koja izbacuje gore. Sto se tice prasine u kucistu ja nemam sa tim problemam, a i sad kad sam stavljao nove delove detaljno sam ocistio celo kuciste i napajanje. Probacu da flesujem bios valjda ce to pomoci. Sto se tice napajanja, nije da ono izbacuje topao vazduh nego je gornja stranica kucista iznad njega prilicno topla. Zanimljivo je sto sam uz maticnu dobio i drajvere za cpu (prvi put cujem za tako nesto), koji mozda prave problem.
Mislim da ces ipak morati da kupis neki malkice bolji kuler,jer taj tvoj je izgleda konstruisan tako da vrti na tolikim obrtajima.Primerice,bas sam malocas skinuo kuler sa soc.478 koji se vrtio uzasno brzo,mislim na oko 4000+ obrtaja.Kada sam u toku rada iskljucio taj fabricki 478 kuler sa maticne i utaknuo cooler master(neki prastari)vrtio je na oko 2000 max i nije se ni priblizno cuo kao ovaj fabricki krs koji mi je usi probio.Dakle verujem da je problem u tom kuleru i njegovom zabagovanom magnetnom meracu brzine,ili namerno tako podesenim. Ako imas pri ruci bilokakav kuler sa 3 pina,pokusaj da u toku rada iskljucis taj sto trnutno imas,i pristekas neki drugi(onako u ruci)i vidi da li ce raditi na nizem obrtaju. A u drugom compu imam neki Asusov kuler koji je neverovatno tih,onako dodje tanak,a ima masu rebarca i ne vrti vise od 1800,a proc ne prelazi 38 u idle-u(PII x2 545),pre toga je bio fabricki i 10x se jace cuo,a vrtio je na 3000+,a temperature iste,pa sad vidi. Naravno da je vazan i sam Smart kontrol na ploci koji odredjuje na osnovu temperature kojom ce brzinom vrteti kuler,nebi li ga ohladio.Dzaba sve ako je air flow nizak,moze da vrti i na 10000+ kada ne hladi,tj. ne duvka dobro.
:: Imam pastu i znam kako se menja posto sam vec radio, ali je pasta na kuleru vec bila postavljena pa nisam hteo da menjam, a i kuler je nov tako da nije prljav. Znam da je fabricki kuler i da nije nesto ali ja sam 3,5 godine imao Athlon 3500+ sa fabrickim kulerom i nije bilo ni priblizno ovoliko buke :: Imam u kucistu jednu osmicu koja ubacuje vazduh napred i jos jednu koja izbacuje gore. Sto se tice prasine u kucistu ja nemam sa tim problemam, a i sad kad sam stavljao nove delove detaljno sam ocistio celo kuciste i napajanje :: Probacu da flesujem bios valjda ce to pomoci :: Sto se tice napajanja, nije da ono izbacuje topao vazduh nego je gornja stranica kucista iznad njega prilicno topla :: Zanimljivo je sto sam uz maticnu dobio i drajvere za cpu (prvi put cujem za tako nesto), koji mozda prave problem :: :: Hvala svima, pokusacu svasta pa vam javljam :: ::
Videcu da uzmem kuiler od 250 koji se cuje standardno, pa ako on radi dobro, onda cu ovaj da nosim na reklamaciju, ako ne onda je izgleda problem do ploce/podesavanja. Sta rade drajveri za cpu?
Drajveri za CPU se nalaze u 99% win-a,ali proizvodjac ne zna sta ces da koristis od OS-a i koliko ima ojadjenih verzija gde ga mozda nema,pa su ga i stavili.
:: Videcu da uzmem kuiler od 250 koji se cuje standardno, pa ako on radi dobro, onda cu ovaj da nosim na reklamaciju, ako ne onda je izgleda problem do ploce/podesavanja :: Sta rade drajveri za cpu :: :: ::
kuler:3170-3250 (idle), temperatura cpu: 37,a u loadu,recimo tokom igranja stalkera,kuler ide do 3800,a CPU do 45 stepeni.Kada pustim prime 95 procesor ide do 56 stepeni.Napon za cpu sam u biosu stavio na 1.20v,ukljucen je Qool&Quiet.Kuler je stock,ali je otvorena stranica kucista(jbg leto je)
Pa onda je sigurno do kulera, nosicu ga na reklamaciju. Cak sam ga stavio da radi u x3 sa ukljucenim c&c, i svejedno radi na oko 4800 rpm. Temperature su mi vece za oko 2/3 c. Jel moguce da nesto sa plocom nije u redu?
ti AMD fabricki kuleri obicno rade na 3000-3500 obrtaja.Da li si ti proverio da li radi C&C (trebalo bi da spusti clock procesora na 800mhz)Da li si mozda dirao fan control u biosu (kod mene je iskljucen)?Kuler obicno povecava obrtaje kad ne moze da ohladi CPU.Koliki si napon stavio za procesor?Da li ta ploca ima ACTIVE PHASE SWITCHING( one 4 plave diodice iznad memorije.Kad cpu nije pod opterecenjem treba da svetli samo jedna dioda)
C&c sam ukljucio u biosu. Voltazu sam smanjio sa standardnih 1.31 na 1.28 (za sve ispod 1.30 mi pise da nije bezbedno). Ne razumem bas ovo za klock, meni non stop radi na 3000. Phase switching mi iz nekog razloga radi non stop sa 4 diode, a ne vidim da ima nekih podesavanja u biosu u vezi sa tim, a i stavio sam default.
To sto u biosu pise za male voltaze da nije bezbedno misli se u smislu da nece CPU biti stabilan.Kod mene kao x4 b40 radi vec 2 meseca na 1.20v bez ikakvih problema( na ploci msi 770-c45 u crnoj varijanti).Nista te ne kosta da probas( ako nece da radi,uradis clear CMOS i vrati ti sve na default) C&Q ti ocigledno ne radi!!!Da bi radio moras u windows-u uci u CONTROL PANEL\POWER OPTIONS i podesiti na MINIMAL POWER MANAGEMENT.Probaj pa javi sta si uradio
Spustio sam voltazu na 1.26, manje od toga imam samo 1.3 ali nije hteo da se butuje. Skinuo sam najnoviju verziju biosa za plocu, ali aps (active phase control) jos uvek ne radi. Ukljucio sam c&q u biosu i stavio minimal power, ali nema pomoci. Evo i slika http://img440.imageshack.us/i/60745060.jpg/, http://img716.imageshack.us/i/55798235.jpg/
Da li tebi radi aps? Bilo je slicne teme na Msi-jevom sajtu, i pricali su kako Athlon ne podrzava aps, ali je sa novijom verzijom biosa proradilo (ali na drugoj ploci).
nece svaki aplikacija da ocitava u realnom vremenu promene takta. cpu-z hoce sigurno. znaci instaliras driver http://support.amd.com/us/Processor_TechDownloads/AMD_Processor_Driver_1320053.zip ukljucis u biosu c`n`q, stavis u power options minimal power mngmnt, uveris se u task manageru da ti ni jedan proces ne cima cpu i pratis u cpu-z da li se menja takt. ako si sve odradio kako treba MORAO bi da obara takt. evo meni dok ovo kucam ne mrda sa 1ghz(sa 3.6)
Hvala ti mnogo! Skinuo sam novi drajver za cpu i sada c&q radi, i radi mi aps na ploci! Evo je slika http://img97.imageshack.us/f/79114943.jpg/, na kojoj se vidi i da su temperature znatno nize nego pre. Budjavi drajveri sa diska!
Jos uvek ostaje problem sa kulerom koji je bucan, ali to cu da nosim na reklamaciju pa cu javiti da li se nesto poboljsalo.
Hvala svima koji su odvojili vreme i pomogli mi oko problema.
drago mi je sto sam ti pomogao :))) hm... nesto sumnjam da ce ti uvaziti reklamaciju na bucan kuler, a mogu ladno da ti zadrze kuler (a sa njim i procesor, jer jelte, idu u kompletu) do 45 dana! previse je to cimanja za bezvredno parce plastike. javi mi se na mail ako hoces da ti posaljem /besplatno/ box kuler, mada bih ti savetovao da se isprsis makar za hyper tx3 i naguras taj proc na hladnih i tihih 3.6-3.8ghz :) naravno, prvo zameni napajanje
Re: Re: Evo šta kaže extreme outervision za tvoju konfiguraciju
15.08.2010. 15:12
status: user broj poruka: 4228
Nisam ni napisao da je napajanje (marka, model) koje on ima idealno za njegovu konfiguraciju. Samo sam napisao šta je po tom sajtu preporučeno za snagu napajanja i struje po voltažama, UPS...
Taman posla da sam nešto preporučio na forumu PC Berze, bolje samog sebe da pljunem i da nabacam drvlje i kamenje, jer ovde sve što neko preporuči je unapred loše.
Kupio sam pretplatu na ovaj extreme.outervision i između ostalog je koristim da kad neko ovde pita da li mu je dovoljno jako napajanje da napišem šta preporučuju, a nikako da potvrdim da li je `njegovo10godinastaro**********napajanje koje je bez problema guralo 233MMX procesor, a poslednje 2 godine mu ne radi ventilator` dovolnjo za njegov ultra upgrade.
Pozdrav!
Vlada
:: da, ali takodje kaze i http://extreme.outervision.com/articles.js :: nesto ne vidim codege :: :: __________________________________________________________________ :: http://a.yfrog.com/img267/2336/shabatakahelios.jp :: :: :: Minimum PSU Wattage: 316 :: :: Recommended PSU Wattage: 366 :: :: :: :: +3.3V +5V +12 :: :: 9.2 A 15.1 A 21.7 :: :: :: :: Minimum UPS rating: 523 V :: :: Recommended UPS rating: 650 V :: :: :: :: Pozdrav :: :: :: :: Vlada
Broj postavljenih tema: 60436. Broj poslatih odgovora: 647769. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.