Trenutno koristim Athlon X2 4800+ na Asusovoj M2N SLi ploci, sa 9800GT Palit grafikom. Racunar se koristi kao kucni, znaci net sa mnogo otvorenih prozora, multimedije, povremeno ima tu i graficke obrade i web dizjna i 3d igara i projekotvana 2d i 3d, ali nista od toga nije toliko zastupljeno da bi bilo u situaciji da diktira sasvtav racunara. Znaci koga zanima primena racunara, primena je u niverzalni racunar za sve i svasta. Primetio sam da se to pitanje cesto postavlja na forumu kada neko trazi savet. Da, jos da dodam, menjam plocu, procesor i memoriju. Cilj je da sta god da uzmem izdrzi oko 4 godine, eventualno 5. Grafiku standardno menjam ili kad se za 100e moze kupiti mnogo bolja od prethodne ili kad neka igrica posebno privuce moju paznju, pa se prilagodim njenim zahtevima (minimal req)
Odabir ploce je od svih dosadasnjih bio najtezi ovaj put, jer Asus nije u ponudi imao ono sto sam ja trazio, pa sam morao da preturam specifikacije drugih proizvodjaca. Posto je GA 890FX UD5 bila ipak preskupa, odabir je pao na GA 890GX. Glavne karakteristike su bile, da ploca ima sto vise sata portova, da ima usb3 podrsku jer mislim da ce zatrebati za godinu, dve, da ima mesta za jos jednu grafiku (ne zbog Crossfire-a nego radi prikljucenja vise monitora), GX ima i svoju integrisanu pa je to sjajno resenje. Uzimao sam u obzir i jeftiniju GA 870a sa deset sata2 portova, ali sam se ipak odlucio za ovu zbog sata3 i usb3 podrske.
Sto se memorije tice 2x2 gb ce morati da bude dovoljno za neko vreme, pa cemo da dodamo jos toliko kad malo padnu cene. Firma koja se cesto pominje na forumu ima Patriot memoriju u setovima 2x2gb i 3x2gb, pa sam se ja odlucio za ovo manje pakovanje.
Procesor je stavka oko koje ce mi zatrebati malo pomoci. U izboru su 955be, 965be i 1055t. Do sada sam uvek isao na tehnoloski najrazvijeniji, a najsporiji procesor, sto bi bio 1055t. S druge strane 955 radi @3.2ghz, 965 @3.4. 955 bi treba da moze bez veceg opterecenja i povecanja temperature da moze da radi i na 3.4, tako da je tih 30e razlike neisplativo. Pa, izbor mislim da se svodi na 955be ili 1055t. Razlika u ceni je 50-60e sto nije mnogo, pa vas molim za savet, sta od ta dva uzeti
Pa 1055T nije baš tehnološki najrazvijeniji, ali nije ni najsporiji. To je Hexa core procesor, i sasvim lepo ce da se izbori sa bilo čim što baciš na njega...
Zašto ne bi išao na Intel i5 760?
A ovaj prethodni komentar ne shvataj ozbiljno, jer kad bi svi razmišljali šta ćemo da uzimamo za par godina sedeli bi bez kompa... __________________ Scourge of PCBerza
predpostavljam da covek nece menjati skoro masinu te ako bi uzeo 955BE verujem da bi bio zadovoljan duzi vremenski period(barem 3god) a posto se sam opredelio za AMD pa eto +1 za 955BE.
A posle isteka 3-5god pa bice valjda nesto sa 12,itd... jezgara pa jovo nanovo.
:: predpostavljam da covek nece menjati skoro masinu te ako bi uzeo 955BE verujem da bi bio zadovoljan duzi vremenski period(barem 3god) a posto se sam opredelio za AMD pa eto +1 za 955BE :: :: A posle isteka 3-5god pa bice valjda nesto sa 12,itd... jezgara pa jovo nanovo.
Ja bih bio miran, josh sam na x2 4200 a koristim rachunar isto kao kucni. Ma i x2 620 bi mi lego da plocha ne ogranichava. Ovako moram a necu da menjam sve. AM2 do smrti...
:: SLazem se da ce biti miran sa 955.. :: :: :: :: predpostavljam da covek nece menjati skoro masinu te ako bi uzeo 955BE verujem da bi bio zadovoljan duzi vremenski period(barem 3god) a posto se sam opredelio za AMD pa eto +1 za 955BE :: :: :: :: A posle isteka 3-5god pa bice valjda nesto sa 12,itd... jezgara pa jovo nanovo.
Nikad nisam voleo rešenja s integrušama ako je plan da se uzima posebno grafika, recimo da sam sujeveran. E, da. Dobijaš i dva esata porta ako ti ikad zatrebaju
955 bi bio sasvim dovoljan, nećeš sigurno kukati narednih par godina, međutim ako ti ostane 50tak evrića a da ne znaš šta ćeš s njima što da ne uzmeš turbana da se nađe.
Za memoriju imaš odličnu mushkin za 9500din 2x2gb 1600mhz, cl7
Les certitudes rendent les hommes aveugles et fous. Elles peuvent dévorer leur coeur et les changer en bête.
Uzmi i5 750 ili jos bolje i5 760,strasan all arounder.Sto se tice ploce vidi Gigabyte P55 USB3 ili ASUS P7P55DE(ova dva modela zbog USB i SATA 3,a ako imas para uzmi nesto bolje mada je i ovo sasvim dovoljno).Grafika,100e,5750 sa 1GB ili eventualno da se stisnes za 5770 ali obavezno gledaj modele sa 1GB.
:: Uzmi i5 750 ili jos bolje i5 760,strasan all arounder.Sto se tice ploce vidi Gigabyte P55 USB3 ili ASUS P7P55DE(ova dva modela zbog USB i SATA 3,a ako imas para uzmi nesto bolje mada je i ovo sasvim dovoljno).Grafika,100e,5750 sa 1GB ili eventualno da se stisnes za 5770 ali obavezno gledaj modele sa 1GB :: :: ::
:: sta fali devetsto pedeset petici ? (955be)?!?!?!? :: :: :: :: Intel E7500 2.93GH :: Gigabyte GA-EP43-DS :: 1x2GB Apacer 800MH :: 250GB W :: Gainward 9800GT 512MB :: Chieftec 350 :: Samsung 710n 17` TFT :: :: :: Uzmi i5 750 ili jos bolje i5 760,strasan all arounder.Sto se tice ploce vidi Gigabyte P55 USB3 ili ASUS P7P55DE(ova dva modela zbog USB i SATA 3,a ako imas para uzmi nesto bolje mada je i ovo sasvim dovoljno).Grafika,100e,5750 sa 1GB ili eventualno da se stisnes za 5770 ali obavezno gledaj modele sa 1GB :: :: :: :: :: ::
Da ne ispadne da je taj CoreI5 760 los procesor ,ali ako uzme AMD PII 955 Be moze da ga stavi i na Buldozer plocu ,jeftinije prolazi (AMD je to zvanicno objavio),upgrade path mu je sa CoreI5 ocaj,takodje to nije full Intel kao CoreI7 serija.
Khm, khm... čujem li ja to Obrade da ti to porediš moj i5 sa celeronom, aaa? Zahtevam obajšnjenje, a ako ono ne bude dobro - čekam te u šest kod jezera, ponesi izvinjenje ili pištolj!
Les certitudes rendent les hommes aveugles et fous. Elles peuvent dévorer leur coeur et les changer en bête.
i te jos neke stvari koje ima CoreI7 serija ,ali upgrade path mu je nedvosmisleno bolji sa AMD ,jeftinije ce proci.Cestitke Partizanu iako sam Zvezdas !!!!
:: i te jos neke stvari koje ima CoreI7 serija ,ali upgrade path mu je nedvosmisleno bolji sa AMD ,jeftinije ce proci.Cestitke Partizanu iako sam Zvezdas !!!!
Uzmi lepo 955 ili 965 i Bog da te vidi. I5 jeste bolji, ali upgrade na toj platformi je ograničen, kao što ti več napomenuše kolege. @raic Pa napiši Partizan sa velikim slovom na početku
moj glas ide za 1055T jer ipak zelis da budes miran 4-5 godina, a to nije mali period plus sto ce softweri biti opimizovaniji za multi-core procesore, ja imam PII 940 i jako sam zadovoljan ali kad pogledam neke testove i vidim razliku nije mi sve jedno pogotovo kad pritinem carobni ENTER u premijeru ili solidworksu
Izbor ce ipak pasti na 955BE, zato sto sam iz vasih odgovora stekao utisak da ce biti vrlo upotrebliv u narednih tri godine, a ako upotrebljivost ipak i dostigne neke granicne vrednosti u cetvrtoj godini nece biti veliki problem. Iz toga zakljucujem da se u konkretnom slucaju ne isplati dati jos 50e na proc. Nego ih bolje sacuvati ili uloziti u jos rama (kad ram malo pojeftini naravno).
Sto se ploce tice slazem se sa raicom, ni ja nikad nisam, do sad, voleo integrisane ploce, ali posle razmisljm, sad vec koristim dva monitora, treci je na putu, a lcd tv je u najavi, pa sam se zato odlucio za ovu plocu, jer kod vecine drugih je problem bio da ako se zabodu dve grafike, one blokiraju dovoljan broj drugih portova da smanje upotrebljivost ploci. Kod ove ploce necu imati potrebu nadam se da zabadam jos jednu grafiku, a i dalje ce postojati mogucnost upotrebe ostalih pcie slotova ako to bude slucaj. Ako bude neophodno u jedna od njih ce ici 4xsata controller i svi problemi reseni.
Broj postavljenih tema: 60436. Broj poslatih odgovora: 647771. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.