Kako kome... Zeleni pod hotno moraju da izadju iz svog ususkanog sveta i ukljuce se u borbu CPU-a inace uskoro otpadaju kao igraci, dovoljno ce biti da Intel i/ili AMD u svoje nove chipsetove ubace algoritam koji onemogucava upotrebu nVidia GPU i ta firma propada.
Neće to moći, njihove GPU-ove će MORATI da prihvate i u budućnosti kao što sada ATI-jevi čipsetovi super vare nvidia kartice a i obratno, o Intel-u da ne govorim, on vari sve. Neće tako da se obračunaju sa nvidiom, već marginalizovanjem na budget području (najvećem) a posebno mobilnom delu... Ako nvidia prešiša performansama ati diskretne kartice u budućnosti, većina nas će ih i kupovati bez obzira šta nam amd i intel pakovali na svoje čipove, naravno, uz pristojne i razumne cene, ali, velika većina korisnika će koristiti ono što im je spakovano u početku: neka integrisana varijanta cpu-gpu, integruše na pločama i slično, pogotovo u lap-top varijantama. Više liči na monopol i nefer igru, pa mi se uopšte ne sviđa.
Ma dovoljno je reci da je i sad, sa svojim brljivim integrisanim grafikama, intel najveci proizvodjac grafike na svetu... U buducnosti, kada i AMD i Intel predstave cpu-gpu varijante, diskretnih grafika ce biti jos manje. nVidia bi tu mogla lako da obere zelen bostan, jer tesko moze da zivi samo od quadra npr... S druge strane, jos uvek su veliki igraci na trzistu i vrlo je moguce da se umuvaju u tu igru na ovaj ili onaj nacin... Svaki monopol i medjusobno dogovaranje proizvodjaca (a nista lakse nego kada ih ima samo 2) su se na kraju lomili na nasim (potrosackim) ledjima, pa nam ostaje samo da navijamo da tako nece da bidne :)
Ako si lepo procitao, sada je AMD (ATI) vecinski vlasnik NVidia-e, jer otkupili su preko 32% NVidia akcija, jer im je od pre ostalo 20 %. Tako da je ovo sviranje qurcu, sto pisemo. To je bio interni dogovor, posto nisu imali ideja kako da se odupru Intelu ! Ako ovo jos jednom ponovim, ispasce da lazem, ali ovo je gola istina. Intel je, ponavljam, napravio, 12-jezgarni procesor, koji ima integrisanu grafiku, koja je po performansama kao AMD 5870. Zato AMD zuri sa predstavljanjem 6000 serije, inace ce da pukne. Intel, za sada, nema problema u testiranim primercima, tako da se uskoro ocekuje izbacivanje na trziste. Po mojim informacijama, ocekuje se u prvom kvatralu iduce godine. E sad, ako je tacno, Intel je uspeo u domenu prenosnih uredjaja ponudi( citaj: iduce godine 12.02) procesor sa integrisanim GPU-om, koji ce da unisti AMD/ATI/Nvidia-u, tako da jos nije sigurno sta ce tuzilastvo u USA da uradi vezano za moguci totalni monopol Intela ( desktop i mobilni( lprenosni racunari), ali i za mobilne uredjaje)! Navodno, po pricama od ljudi koji su upuceni u problematiku, dogovor je da drze cene, jer ce od pojave Intel CPU+GPU sa plocom biti oko 860 $, sto je smesno, za takvu integrisanu platformu + 4 GB PC 3200 (da dobro ste procitali 3200) memorijom. AMD nema odgovara na ovo, tako da se bojim da ce cene samo biti vece, a ne manje. Kao sto sam i rekao ranije, cene ce da skacu u eurima i dinarima, posto dolar se na vestacki nacin obava na svetskom trzistu, kako bi mogli da prodaju svoje proizvode. Ljudi koji su iz NVidia-e pre godinu i po presli u Intel su ubili NVidia-u i AMD(ATI), ako slucajno niste pratili informacije. Mi sve siromasniji, a proizvodi sve skuplji, sadasnjost i nasa buducnost. operator
Sertis A247 To je kodno ime projekta, ali kako ce se zvati finalni proizvod, nemam blage. Predpostavljam Sertis, ali samo predpostavljam. Cak nije sigurno ni koliko ce biti pinova, jer Marusi Gope, koji je novinar, vidio je procesor, koji ima 369 pinova, dok je ranija verzija bila bez istih, tako da nisam siguran, pa da ne lupam. Cekam ko i svi ostali kako ce da se razvija cela prica, ali vec je izvesno da ce izaci na trziste pocetkom iduce godine, tako da ce korisnici biti uskraceni za suparnika u vidu AMD-a i Nvidia-e, pa ce Intel, ponovo, da drzi visoke cene. Jedino sto je sigurno da je 22nm proizvodni proces usovjen, sa malim procentom skarta, samo nije sigurno, koliki su proizvodni procesi. Ono sto je interesantno koriste se u proizvodnji precistaci klase 14( do sada su koristeni samo klase 8 ili 10), tako da je procenat skarta u proizvodnji jako mali. AMD i Nvidia jedva 45nm, a Intel na 22nm. Koliko je onda zarada Intel-a!? Pa prema proceni, oko 60% od najavljene cene. Jedino je sigurno da su u Indiji ulozili 26 milijardi dolara za razvojne linije( eh, da mi je da to vidim). Tako da proizvodnja iz Kine ide u Indiju. Nije sigurno zasto, ali se ne komentarise iz Intela, ove, navodne, informacije.
I da smrdljivi Intel neće uspeti u onome što Operater tvrdi. Jer ako neko može i hoće da igra kvarnije od nVidije, to je Intel i samo Intel. S obrzirom da AMD sarađuje sa IBM-om po pitanju razvoja novih tehnologija, valjda će dobiti pomoć od `velikog brata`.
Ne znam da li se secate, kada se AMD zalio da je Intel uslovio sve partnere, da ako zele da dobiju Intelove procesore, moraju uzimati Intelove cipsete, inace od te ljubavi nista. E pa sad je Intel uradio mnogo goru stvar. Sprovodi monopol preko ljudi koji su radili za NVidia-u i AMD, tako da je definitivno u prednosti. A sto se tice Obradmi-a, on je totalno u pravu. IBM je prvi koji je pravio procesore koji nisu bili bazirani na slilicijumu i jedini je ( ako ne racunamo Toyotu), koji je usvojio proizvodni proces u 32 nm, prije Intela. Ako se neko seca Alpha masina od IBM-a i dan danas njihove masine na 800 Ghz sa 4 GB rama ECC i preko prevodioca AGP na PCI-E sa 1650 grafikom rade ko sat. Jeste da nisu za standardno kuciste( BTX standard), ali za internet, bolje rade od Inela, a u igricama su bili u najmanju ruku jednaki ili malo bolji. Ne mogu prezaliti to doba 96-99.
Prvo sto postoji IBM Alliance ciji je clan i AMD ,a to je razmena po pitanju tehnoloskih procesa. Druga stvar u IT svetu najbolje rangirana kompanija je IBM ,Microsoft ,Apple ,Cisco pa onda Intel ,govorimo o kapitalu.
I koliko znam u 28 nm za GPU ce prvi izaci GLo FO sledece godine ,takodje i 32 nm za CPU Glo Fo,takodje sledeca godina.Intel ima trenutno prednost u manjem procesu za CPU ne i za GPU,ali se ta prednost smanjuje (mislim na CPU),kao sto ce se i videti.Ovaj scenario sto je opisao operator bi bio kada bi svi drugi stajali,a Intel napredovao ,sto je nemoguce. Ovo mi vise lici na preuvelicavanje Intela ,jer poznato je da GPU brze obavljaju render ,encoding itd.. od bilo kog CPU ,bez obzira sto je CPU trenutno na manjem tehnoloskom procesu.
@operator prvo hvala na imenu, drugo gde se ti informises :), nije buducnost u silicijumu, a ako se Intel mnogo osili, IBM bi trebao kroz AMD-a da ga smiri :).
@obradmi ima neki materijal valjda je grafit ili grafen (to je valjda isto :)) procesor baziran na tim materijalima moze dostici cak 1000 GHZ !
Early in August there was news that FTC and Intel came to an agreement. FTC won`t penalize Intel, even having proof of `incorrect` PCMark 2005 results. And Intel promises (yet again) to do the following.
* Inform software developers that its compilers distinguish Intel and non-Intel CPUs and do not always provide the optimal code for the latter. Compensate extra costs to any software developer that would like to recompile its software with a non-Intel compiler (given that Intel libraries which don`t have to be changed, according to the agreement, can still be used with non-Intel compilers).
* Won`t resort to bribery, threats and other stimuli to force PC makers not to buy competing processors. * Will support the PCI Express bus for at least 6 years, chipsets and processors with built-in graphics included, so it`s possible to connect GPUs from other manufacturers. * Change license conditions so as to provide more freedom for cooperation and joint technological development to competitors. * Prolong the license agreement on the release of x86-processors with VIA Technologies for another 5 years, until 2018.
Sud nije zeleo da kazni Intel ,ali ga je obavezao da postuje ove zakljucke.
Mora da podrzava PCI Express 6 godina ,tako da mogu da se povezu i drugi proizvodjaci GPU preko PCI Express.Ima sanse za Nvidia.
U najkraćem, AMD i Intel su zaključili da bi za dalji razvoj računara trebalo ići na metodu integrisanja centralne i grafičke obradne jedinice. Ovakav pristup bi doneo bolje performanse, manje dimenzije koje su potrebne za računare ali i druge uređaje bazirane na procesorima kao i potrošnju manje količine energije.
Ja jedino sto vidim iz cele ove prive je stvaranje izrazenije segmentacije trzista i postavljanje na polozaje za atak na musterije. Intel je taj koji vuce, jer je ustolicen kao vrhunski kreator novih tehnologija ali intelu fali ostalo. Oni imaju dobar CPU, dobru arhitekturu, dobru chipset platformu, dobar proizvodni proces i to je sve sto imaju. Tu na scenu stupa AMD/ATI i Glo Fo. AMD je trenutno jedina kompanija koja ima sve pod svojim krovom. CPU odeljenje sa linijom from top to bottom, GPU odeljenje sa akceleratorima from top to bottom i prakticno svoju fabriku za proizvodnju svega. Samim tim moze da bude dostojan konkurent Intelu u CPU i dolazecem CPU+GPU segmentu i tako odrzavaju trzisnu utakmicu koja za rezultat ima manje-vise pristojne cene platformi oba proizvodjaca. Druga polovina je ATI koji ne pravi samo integrisana resenja i chipsetove vec i graficke karte koje su konkurenti NVIDIA. To je super, znaci i NV se drzi pod kontrolom i ne moze da divlja sa cenama vec ima konkurenta sa kojim mora da se bori. Pa sta ce da radi NVIDIA? Nista, da radi dalje, da pravi graficke karte, da placa AMD-u za licencu za chipsetove, eeeeventualno Intelu ako se ovi odobrovolje ali je sustina da se NV zadrzi samo u segmentu grafickih karata kao jedini igrac, jer treci ucensnik ne odgovara, cene ce krenuti suvise dole a to trenutno ne zeli niko. koliko ce je zadrzavati, to se tesko moze pretpostaviti, trenutno se sve relativno sporo odvija.
Ovo je neko moje vidjenje cele stvari, rezultat neke moje analize i pracenja trzista od januara-februara. Buduci manager, mora se vezbam malo
U meni se bore budala i genije. Plasim se da pametniji ne popusti!
Intel je shvatio da je ponudio AMD-u prevelik komad kolaca, NVidia-i isto, samo je pitanje kako ce tuzilastvo odreagovati. Navodno, prema ne proverenim informacijama, Intel seli proizvodnju za Indiju samo iz razloga sto tako pravilo monopola na trzistu ne vazi, za razliku od Kine. Ovo sam procitao, nisam dobio info iz pouzdanomg izvora, tako da moze da bude trla baba la. A sto se tice grafike od Intela, mogu reci da ono sto sam video preko kamere, sto mi je pokazao prijatelj sa demonstracije Intela svojim partnerima, ostao sam, blago receno, zapanjen. Volio bih ja kad bi AMD i NVidia imali adekvatan odgovor, ali bojim se da previse kasne. Prvo je NVidia spavala na lovorikama, pa u zadnih godinu dana i AMD, sto se poprilicno oseti. Za razvoj CPU AMD je ulozio samo 2.86 milijardi dolara, dok NVidia nije ni 900 miliona, jer nije imala odakle. Banke nisu htele da im odobre zajam od 4. 2 milijarde u narednih 4 godine, tako da nisu mogli nista da urade. U poziciji kojoj je bila NVidia pre godinu i po, sada pocinje da bude i AMD, tako da se ne vidi mogucnost da se izvuku, osim ako tuzilastvo ne otkine Intel po usima u vrednosti 12 milijardi dolara, koliko je bilo trazeno pre godinu dana. Intel je svatio da je previse jak i nema pravog konkurenta. Uostalo, bilo bi potrebno da se udruze AMD, Toyota, IBM, NVidia i Conner, pa da mogu da pariraju Intelu zajedno. A ono sto pise Forbs je samo delomicno tacno, jer da je sve kako Forbs objavljivao informacije, do kraha 28.09.2008 godine ne bi doslo, ne bi AMD mogao da kupi NVidia-u, Toyota ne bi finansirala razvojne timove IBM-a, ne bi Conner prodao patente Intelu( na 5 godina), koje nije prodao ni pre 10 godina za 2 milijarde dolara, vec su ziveli od licenciranja njihovih tehnologija. Postoje naznake da ce Intel ponuditi da ulozi u Conner 5 milijardi dolara, a da ce Conner dati sve licence Intelu, sto bi, sto se tice poluprovodnika, IBM ostavilo u prasini, te bi IBM morao da placa licencu Intelu, posto ih Intel ni u ludilu ne bi prodao. Tako bi IBM bio u nepovoljnoj poziciji, jer bi Intel digao cenu licenci, ali to su sve spekulacije sta bi kad bi i sl. Ono sto je bitno za krajnjeg korisnika da se samo nadamo da Intel nece imati tako jaku grafiku u odnosu na druge proizvodjace( integrisanu naravno), jer onda svi ostali cipseti gube na znacaju. Sto se tice mobilnih uredjaja, pripremili su procesor na 2 ghz, sto bi konacno, mobilnim telefonima dalo brzinu, koja im, definitivno, fali godinama. Nadajmo se da Intel nece sve moci, jer ako moze, nama, krajnjim korisnicima se crno pise, sto cemo moci da kupujemo najnovije tehnologije. operator
U svetu biznisa nema nista delimicno,nego se po Forbs prave procene , IBM je i uveo Intel u PC (personal computer)biznis i uvek je bio jaci od Intel-a. Vrlo lako mozes da proveris stanje akcija obe kompanije pa i sam utvrdi. Bez dokaza je tesko polemisati ,onda se ide u sferu spekulacija.
Na kraju krajeva nema sta da se kaje Intel zbog licence AMD,jer je i AMD ima svojih otkrica na x86 kodu koje Intel koristi u danasnjim procesorima.Da nije tako ti bi imao max 2 GB ram-a na racunarima i dan danas.Ne bi ni postojali 64 bitni operativni sistemi.
Uz duzno postovanje Intelu koji takodje ima dosta svojih pronalazaka na polju IT, Intel je pribegao podmicivanju ,varanju na testovima onog momenta kada je AMD izasao sa 64 bitnim Opteronom ,a kasnije i Athlonom 64 ,znamo da je Intel tada bio na rubu opstanka,sam Otelini predsednik Intel je izjavio da Intel sada placa ceh starim grehovima.
Kao sto vidimo odluka Federalnog suda u Americi je nedvosmislena:
Sud ne zeli da kazni Intel iako ima dokaze da je varao na PCMark2005(nista novo za Intel). ali ga obavezuje.
- Da informise programere da njihov kompajler razlikuje Intel i ne Intel CPU i da ne podrzava uvek optimalan kod za kasnije.Da kompenzuje extra kostanje programerima koji zele da rekompajliraju njihov softver sa ne-Intel kompajlerom (date Intelove biblioteke koje ne smeju da se menjaju,mogu da se upotrebljavaju na ne-Intel kompajlerima)
- Da ne pribegava podmicivanju ,pretnjama i drugim sredstvima, u smislu forsiranja PC proizvodjaca da ne kupuju konkurentske proizvode.
- Da podrzava PCI Express bus najmanje 6 godina ,ukljucujuci chipset i procesore sa ugradjenom grafikom ,dakle da bude moguce povezivanje drugih proizvodjaca grafike ,preko PCI E.
- Promeni licencu politiku ,tako da da vise slobode za saradnju i deli zajednicka otkrica sa konkurencijom . - Produzi licencni ugovor za x86 sa VIA za narednih 5 godina ....
Kao sto vidimo na kompajleru nema vise iskljucivanja SSE instrukcija kada se utvrdi da je CPU Non -Intel.
Načitao sam se vesti i vesti, najava i najava. Ipak, mislim da je ovo mnogo više od vesti o nekim, tako, plitkim promenama na tržištu (tipa boom vesti da je maxtor prožterao quantum, da je seagate prožerao maxtor... a posle ništa od toga... i slično). Ovo bi stvarno moglo da ima dalekosežne posledice po nas i tržište uopšte. Žao mi je što ne mogu baš da predviđam propast ovih ili onih, čime bi dolevao ulje na vatru na forumu, ali, ati i nvidia kao ovakve kakve su bile pre dve-tri godine, kanda je pregazila istorija. Nekako, iako volim standardizaciju u tako važnim stvarima, više sumnjam na neki monopol, dogovor, na nešto što je na štetu nas, korisnika. Ameri su u teškim gownima, i, moraju da igraju prljavo. Mnogo prljavije nego sa Japanom koji više ništa ne predstavlja u svetu inovacija (osim AIBO-a...), treba ućutkati Koreju, Indiju, Kinu... Kinu.... Kinu i Taiwan.... dakle, ja sumnjam da će 5770 pojeftiniti do izlaska 6xxx serije pa šta god se ko dogovorio. Ljudi, to je kartica najbezobraznija posle ovih nvidia idiotizama sa rebrandiranjem i re-povećavanjem cena koje ne bih više obrazlagao... jer nije po tome slično u suštini... nekako svi vide da je precenjena, ali, tako je dobro sklepana da, opet, ništa ispod toga i nije baš neko rešenje, i tako u krug. Računajući i potrošnju, naravno, da se ne bi zeleni uvredili oko samih performansi...
Znam da firma Infineon proizvodi ultra brze bipolarne RF tranzistore (frekvencije do 60GHz) na bazi silicijum karbida, SiC. Mozda se isti poluprovodnik koristi i za proizvodnju pomenutih procesora.
:: @obradmi ima neki materijal valjda je grafit ili grafen (to je valjda isto :)) procesor baziran na tim materijalima moze dostici cak 1000 GHZ :: :: Pozdrav!
Broj postavljenih tema: 60436. Broj poslatih odgovora: 647769. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.