knof 2: Gigabyte GA-M52L-S3 AMD Athlon 64 X2 4600+ 2.4GHz 2 GB TakeMS 800MHz HDD Seagate Baracuda 250GB SATA ATI Radeon 3650 Napajanje MS 400W
Problem je u tome sto komp radi danas normalno ugasi se i vise nece da podigne sistem ili je samo crn ekran, kada se ostavi do sutra onda se upali normalno i sve radi ok, ali za nijansu sporije rade nego pre... Na oba racunara sam menjao win7, cistio ih, probavao sa drugim napajanjem (100% ispravno), temperature su ok u toku rada nista se ne pregrejava,.. Testirao sam na oba racunara memoriju MemTest OK, HDD sa HDD Regeneratorom jedan je prosao ok drugi je imao 2 bad sektora ali su reseni, ali kod oba procesori nisu mogli da izvrse test i test je bio Failed..?
CPU fail je jer su sa dva jezgra a program je star pa to najverovatnije nevidi. Jedino zajednicko je windows. promeni instalaciju, uzmi drugi cd/verziju. ocigledno on ne valja...
Ja sam sa ovim programom testirao moj racunar pa je prosao test koji je takodje sa dva jezgra..? kojim programom da testiram procesor..? Ja sam menjao dve tri instalacije razlicitih programa i ista stvar, isto se desava...
Prolazi li bios, kad se startuje pa je ekran crn, ili se startuje, neprolazi bios i ekran je crn. Ima nekoliko razloga kad se komp gasi sam od sebe. Prvi je kad se procesor pregreje, skini hladnjak, izvadi procesor iz podnozja, stavi novu pastu i montiraj hladnjak. Pasta zna da propadne, posebno siva fabricka, da hladnjak bude hladan, pasta lose provodi do hladnjaka. Posle probaj sigurnu ispravnu graficku. Napajanja znaju da zezaju, iskljuci ga nacisto iz struje nekoliko sekundi, ukljuci pa probaj. I na kraju moze ploca da zeza. Probaj da raskacis i sve dodatne komponente, dvd, hdd, ostavi samo cistu plocu sa procesorom, memorijom i grafickom, pa je tako startuj. Resetuj bios. Objasni malo bolje kvar, tacnije kako se desava.
skini program LiNX pa njime testiraj cpu, ili cpu stable test alatku, pa vidi sta se desava, moguce da ti bios gasi kada se pregreje cpu, pretpostavljam da je hladnjak pun prasine.
:: Ja sam sa ovim programom testirao moj racunar pa je prosao test koji je takodje sa dva jezgra.. :: kojim programom da testiram procesor.. :: Ja sam menjao dve tri instalacije razlicitih programa i ista stvar, isto se desava.. :: ::
Skinucu ovaj program pa cu da testiram pa javljam...
Komp je cist nema prasine izduvan je kompresorom, skidao sam procesor i stavio novu pastu, probao sam sa drugim napajanjem i isto se desava,.. Komp radi na netu si i odjednom se ugasi, tj. restartuje se ali nece da starta monitor, ugasim ga restartujem BIOS nista nece i dalje, probam sa drugom grafom ali nista...?
Najverovatnije ploca. Ako imas neku drugu plocu, sklopi komp i onda sve ispitaj. Mala je verovatnoca dva procesora da se tako ponasaju, ali nije nemoguce.
znas sta onda, ne znam koji hard disk imas, ali nije iskljucen ni on, samo sto komp drugacije simptome pokazuje kada hard zakine, BSOD, ali posle restarta se vidi post, jedino mozda ako se zaglupavi kontroler na ploci, ali opet, posle reseta bios-a se povrati...hm, ukazuje mi na CPU ili na plocu, ali ne mozes da budes siguran dok ne uzmes LiNX u ruke, pa javi.
:: :: :: Skinucu ovaj program pa cu da testiram pa javljam.. :: :: Komp je cist nema prasine izduvan je kompresorom, skidao sam procesor i stavio novu pastu, probao sam sa drugim napajanjem i isto se desava,. :: Komp radi na netu si i odjednom se ugasi, tj. restartuje se ali nece da starta monitor, ugasim ga restartujem BIOS nista nece i dalje, probam sa drugom grafom ali nista... ::
Kontam malo te probleme i opise a i odgovore uvaženih drugova članova foruma... i, kanda bi tu trebalo ići na zajedničke stvari u dve različite konfe (nisi još rekao da li su u istom delu grada - zgradi te konfe, što bi objasnilo neka moja pitanja oko napajanja iz EPS-a). Pošto dve različite konfe na dva različita mesta pokazuju iste simptome, po meni zajedničko je, a uz to i moguć uzrok problema sledeće: - ti kao instalater, - softver koji instairaš i drajveri, sa mogućim promaklim malware-om ili virusima, ili sami po sebi nisu ispravni...., - isti windows mada spada pod dva, ali da naglasim, - eventualno isti trafo tj. mrežna grupa koja pati od oscilacija napona, sada kada se stružu drva a napon je u ludilu...., - ne znam više, pronađi sam ili drugi na forumu, ali, po meni je tu ključ, nešto što povezuje obe konfe jer se isto ponašaju a one nisu iste.
Ako se ne varam slican problem mi je naleteo pre nekoliko meseci dok sam servisirao neki stari komp, a potom se pokazalo i da na novim oce slican problem da se pojavi.
Ako sam u pravu, posto si manje vise istestirao sve, a i video sam slike ploca, probaj sledece:
Heatsink CPU-a je preblizu memorijskim kontrolerima, a obe memorije su ti uglavnom u prva dva slota zbog dual ch. rezima rada, pa dolazi do pregrevanja i blage dilatacije kod `ploce`, `memorije` i `mem. kontrolera` od akumulirane toplote.
Prebaci memorije u 3 i 4 slot, tj. sto dalje od heatsinka cpu-a i problem ce biti resen ako je to slucaj.
mislim da to nije problem, cak i da je problem, to moze da se desava samo na Gigabyte-ovim plocama..pregrevanje memorijskog kontrolera..
:: Ako se ne varam slican problem mi je naleteo pre nekoliko meseci dok sam servisirao neki stari komp, a potom se pokazalo i da na novim oce slican problem da se pojavi :: :: Ako sam u pravu, posto si manje vise istestirao sve, a i video sam slike ploca, probaj sledece :: :: Heatsink CPU-a je preblizu memorijskim kontrolerima, a obe memorije su ti uglavnom u prva dva slota zbog dual ch. rezima rada, pa dolazi do pregrevanja i blage dilatacije kod `ploce`, `memorije` i `mem. kontrolera` od akumulirane toplote :: :: Prebaci memorije u 3 i 4 slot, tj. sto dalje od heatsinka cpu-a i problem ce biti resen ako je to slucaj :: :: Ultra durable my as :: ::
:: mislim da to nije problem, cak i da je problem, to moze da se desava samo na Gigabyte-ovim plocama..pregrevanje memorijskog kontrolera. Ako stvarno mozes tako nesto da izjavis ocigledno je da nikad nisi dotakao memoriski kontroler na Asus p965 i p35 plocama.
hehe, nema te dugo a javljas se samo u odbranu Gigabyte-a kao i DMasterNo1 pa reko aj cisto da napisem nesto da ubijem monotoniju.. elem, imao sam P965, P35, ali od drugih firmi, a od ASUS-a samo P45 i nisam imao problema, i unazad nikad nisam imao problema sa ASUS-ovim plocama, to je bio slucaj samo i samo sa Gigabyte, zatim sam skoro pojeo govno, ubedjivajuci sebe da su sada Gigabyte odlicne ploce (srednji segment) uzeo nekoliko UD3 i sve 3 imaju problem, ne mogu to da razumem, pa makar me ubedjivao 3 dana i davao mi neke dokaze itd....Objasni mi, kako na nekoj ploci moze da se toliko ugreje NB, tako da izgore, DA SE ISTOPE lemovi memorjskih slotova, da zasmrdi iz kucista, ne zanimaju me revizije, flash-evi biosa i sl..? DA, i na jednoj ploci je otkazao jedan SATA port, garancija apsolutno NEuvazena, i koj ce mi i te 3 god. kad mi ne znace..? kako to moze sebi da dozvoli jedan od najvecih proizvodjaca i to na novijoj ploci, nije bitno u kojoj klasi..? ne, ja sam sada cenim pristrasan, jel tako..
:: :: mislim da to nije problem, cak i da je problem, to moze da se desava samo na Gigabyte-ovim plocama..pregrevanje memorijskog kontrolera. :: Ako stvarno mozes tako nesto da izjavis ocigledno je da nikad nisi dotakao memoriski kontroler na Asus p965 i p35 plocama :: :: :: DaSickSystem
sto je najgore, ploce jos uvek rade najnormalnije sa tim anomalijama, testirane od strane doticne firme i kao, sve je to normalno, normalne temperature, blabla, `testirali smo, ploca nema potrebe da se menja`, ne vredi raspravljanje, svadjanje i sl. ploca je ispravna, radi i tako dalje..nije nV, u pitanju su UD3 ploce koje bije lep glas..
:: i da vidis posle belaja,cim se malo optereti(digne temp)pocne da gasi makinu :: :: Imao sam te primere x puta, samo su vecinom bile nV ploce u pitanju :: :: :: :: Lala 4ever! :: http://spedr.com/4tb3 :: :: `Samo su dve stvari beskonacne - svemir i ljudska glupost. Doduše, za prvu nisam siguran` :: :: :: ::
`Samo su dve stvari beskonacne - svemir i ljudska glupost. Doduše, za prvu nisam siguran`
:: sto je najgore, ploce jos uvek rade najnormalnije sa tim anomalijama, testirane od strane doticne firme i kao, sve je to normalno, normalne temperature, blabla, `testirali smo, ploca nema potrebe da se menja`, ne vredi raspravljanje, svadjanje i sl. ploca je ispravna, radi i tako dalje..nije nV, u pitanju su UD3 ploce koje bije lep glas.
:: hehe, nema te dugo a javljas se samo u odbranu Gigabyte-a kao i DMasterNo1 pa reko aj cisto da napisem nesto da ubijem monotoniju. Ti si makar normalan lik i molim te nemoj da se sluzis metodom onih retarda koji kad odvale neku glupost kazu da je to `dobronamerna provokacija`...Isti ti trolovi su izmislili tu frazu da mogu da se cupaju svaki put kad odvale neku glupost.
:: elem, imao sam P965, P35, ali od drugih firmi, a od ASUS-a samo P45 i nisam imao problema, i unazad nikad nisam imao problema sa ASUS-ovim plocama, to je bio slucaj samo i samo sa Gigabyte, zatim sam skoro pojeo govno, ubedjivajuci sebe da su sada Gigabyte odlicne ploce (srednji segment) uzeo nekoliko UD3 i sve 3 imaju problem, ne mogu to da razumem, pa makar me ubedjivao 3 dana i davao mi neke dokaze itd....Objasni mi, kako na nekoj ploci moze da se toliko ugreje NB, tako da izgore, DA SE ISTOPE lemovi memorjskih slotova, da zasmrdi iz kucista, ne zanimaju me revizije, flash-evi biosa i sl..? DA, i na jednoj ploci je otkazao jedan SATA port, garancija apsolutno NEuvazena, i koj ce mi i te 3 god. kad mi ne znace..? kako to moze sebi da dozvoli jedan od najvecih proizvodjaca i to na novijoj ploci, nije bitno u kojoj klasi..? ne, ja sam sada cenim pristrasan, jel tako. Jesi pristrasan...Ali svako je...Neko manje neko vise. U zadnje vreme sve cesce ljudima pricas da su pristrasni i da pljuju na NV i da te to nervira...Obrati paznju da koristis svaku priliku da pljujes na GA i ATI...Iskreno iznenadilo me je par tvojih komentara u zadnjuh nekoliko meseci...Da je u ovom slucaju bila Asus ploca sa istim problemima trazio bi se problem u ATI drajverima...Zar ne?
Necu da se raspravljam sa tobom...Mislim da nisi u pravu sto se tice GA ploca i ATI kartica...Imas svoje misljenje i necu da te ubedjujem u suprotno...Ugradio sam dosta GA ploca i nisam do sad nailazio na probleme sa kojima se ti i jos par likova na forumu srecete na apsolutno svakom GA proizvodu jos pre nego sto je izvadjen iz kutije.
nisam ja po prirodi svadjalica, naprotiv, vidim da je ovih dana aktuelna neka rakija ovo-ono, tako da, pusti svadju ..
:: Ne,ne main freund , ja sam samo referirao na tvoju i Vukovu polemiku, a pritom se nisam odnosio na odredjenu plocu ili primer :: :: :: Pa dicu sas tobom da se svadjam :: :: Lala 4ever! :: http://spedr.com/4tb3 :: :: `Samo su dve stvari beskonacne - svemir i ljudska glupost. Doduše, za prvu nisam siguran` :: :: :: :: :: sto je najgore, ploce jos uvek rade najnormalnije sa tim anomalijama, testirane od strane doticne firme i kao, sve je to normalno, normalne temperature, blabla, `testirali smo, ploca nema potrebe da se menja`, ne vredi raspravljanje, svadjanje i sl. ploca je ispravna, radi i tako dalje..nije nV, u pitanju su UD3 ploce koje bije lep glas. ::
`Samo su dve stvari beskonacne - svemir i ljudska glupost. Doduše, za prvu nisam siguran`
:: aha, sorry, my friend...nema citiranja, pa zato. :: :: nisam ja po prirodi svadjalica, naprotiv, vidim da je ovih dana aktuelna neka rakija ovo-ono, tako da, pusti svadju .
::Ti si makar normalan lik i molim te nemoj da se sluzis metodom onih retarda koji kad odvale neku glupost kazu da je to `dobronamerna provokacija`...Isti ti trolovi su izmislili tu frazu da mogu da se cupaju svaki put kad odvale neku glupost :
Ok, izvinjavam ti se za ovo, jeste da je ispalo malo glupo, izleteo sam se malo, nemam stvarno obicaj da koristim te metode, tako je ispalo izgleda.
::Jesi pristrasan...Ali svako je...Neko manje neko vise. U zadnje vreme sve cesce ljudima pricas da su pristrasni i da pljuju na NV i da te to nervira...Obrati paznju da koristis svaku priliku da pljujes na GA i ATI...Iskreno iznenadilo me je par tvojih :komentara u zadnjuh nekoliko meseci...Da je u ovom slucaju bila Asus ploca sa istim problemima trazio bi se problem u ATI drajverima...Zar ne?
jbg, neki put se i ja iznerviram kada procitam nesto, ali to je veoma retko, a veoma je tesko mene iznervirati, jer sam po prirodi razumljiv i stpljiv, kao i racionalan, ali postoji trenutak u kom svaki covek nesto pogresno kaze, jer je covek, prepusti se, posle kada vidi da je pogresio, nauci na svojoj greski...jesam malo pristrasan u globalu, kao i svi, sto kazes, ali ovoga puta sam stvarno naterao sebe da probam nesto na sta sam bio skeptican i gledaj slucajnosti, desilo se to sto se desilo..al dobro, opet sam za to da poslusam savete, pretpostavljam da je bio u pitanju neki maler.. U pravu si za taj primer koji si naveo (ne kazem za sebe, negu u globalu, citajuci komentare po forumu, a u nekoj meri i za sebe, mozda nesvesno i nenamerno), ali uvek se trudim da me ljudi ne shvate pogresno, nemam nista protiv ATi-ja, ne volim u principu da pljujem hardware, sem ako nije bas dres, ali cak ni tada ne napljujem, vec razmisljam da je to to za te pare itd., ATi cenim sve vise i vise, recommended je sa moje strane, ali za sebe volim nVidia-u (nadam se da ce iskobeljati) i ne volim ni ja te neke glupe komentare, ako nema razloga...neka i bude razlog, ali zar je tesko to lepo fino da se obrazlozi, a ne uz neko svadjanje, prepucavanje itd..moras da priznas da ima ljudi koji bas cesto preteraju, pricam isto i za ATi i za nV, i za GA i za ostale, kao i za sve ostalo, sto nije bitno, nego poenta..
Ne zelim ni ja da se raspravljam vezano za GA vise, a sto se tice ATi-ja, za njega nemam nista lose da kazem, apsolutno..? Ma, nemam ni za GA, stalno obecam sebi, vec 2 puta do sada, ali ne znam zasto me vuce opet to da uradim, nesvesno i uvek me ti opomenes i u pravu si, definitivno moram da prestanem, evo obecavam . Nema sanse vise ovde da kazem bilo sta lose za GA. pozdrav, matori.
Nema svaki Bios shutdown temperature ,tamo gde bios ne podrzava CPU gasi sam racunar ,tako je kod AMD-a.Ako propusti BIOS da racunar ugasi uradice to CPU zbog previsoke temperature.
Sto se tice GA znam coveka koji je sastavio 10 ploca za AMD sa GA 77 ,nijedan problem ,ja kad sam se dohvatio GA da sastavim ,imao sam problem ,zakljucak je da za mene nije GA.
Uradio sam ovo sto mi je @muff rekao i kompovi rade bez problema nema vise gasenja i i restartovenja racunar.... Hvala veliko jer vec nisam znao sta da uradim sve sam isprobao..
Jos jedno pitanje, da li je tacno da ako se testira procesor sa HotCPU programom i ako je ostecen da posle tog testa je zavrsio..? Ovo sam nasao na netu pa nisam hteo da testiram sa tim programom...
Broj postavljenih tema: 60436. Broj poslatih odgovora: 647769. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.