Evo ovako, imam 2x1 gb Geil na 1000 Mhz koji mi radi na 800 jer toliko ploca podrzava. Kupio sam pre nekoliko dana 2x2 gb na 800 Mhz Kingston. Izvadio sam staru i stavio Kingstona. Pokretanje windowsa je trajalo 20 min, tj. ponasao se kao da i nema memorije. Posle nekoliko retarta windowsa i biosa on se ponasa isto. Vratio sam memoriju i uzeo istu klasu ali PQI , koja se ponasa isto kao i ova prethodna.Kada vratim staru memoriju on radi normalno. Sta da radim ? Da li treba neka dodatna podesavanja u biosu i kakva?
Koja ti je ploca.Dal si pokušo samo sa jednom od 2 gb. A u bios ako ništa nisi diro onda verovatno niišta ili stavi na optimizovana podešenje odnosno defoltno.Uđi u bios pa pogle kako ti vidi memoriju. Pokušaj da uđeš u safe mode. Koji ti je operativni sistem. Ako je windows 7 ima da ti duplira pagefile možda je to u pitanju. neznam stvarno mož bude mnogo toga.
Sa 2 se opet isto ponasa. Stvarno ne znam u cemu je problem. Ocigledno je da obe rade, jel sam obe probao naizmenicno ali nece da rade zajedno. Prethodna memorija mi je radila u dual chanel modu a ova je obicna. Moguce je da zbog toga nece da radi. Kako da to promenim tj. da ih obe prepozna ????
Pri paljenju računara, pritiskaj F2 i Del tastere naizmenično, pošto se sa jednim od njih ulazi u BIOS računara. Kada ti se učita BIOS (tekst na monitoru bez grafike, obično plava pozadina bela slova, ili slično), onda, obično na tab-u EXIT imaš opciju RESET TO DEFAULT YES-NO i to odaberi, tj. resetuj BIOS na početne vrednosti, jer su trenutno zapamćena podešavanja za tvoju prethodnu memoriju. S obzirom na ograničenje koje si naveo za 800MHz (a meni sumnjivo), ako ovo ne upali, onda ćemo morati da ti pomognemo oko ručnih postavki za memorije... Ipak, moram i malko da pljujem po MSI-ju (MegaShIt-u popularno na berzi) jer to nije automatski odradio, i, zato što postoji mogućnost da STVARNO ne mogu da rade ČAK dva modula od 2Gb zajedno, i to nikako. Ni to ne bi bilo čudno... odnosno, da rade samo neki od njih. Ne bi bilo zgoreg da pročitaš i manual od ploče u kome možda i piše da to nije moguće (da podržava 2Gb po slotu, ali, samo po jedan).
Moraš da pročitaš Manual ploče ako ga imaš, ili PDF verziju sa sajta proizvođača, da bi otkrio da li to ploča podržava, ili, ono što si trebao pre kupovine, da proveriš spisak kompatibilnih - proverenih memorijskih modula koje MSI preporučuje za tu ploču. Ovo sve pretpostavljam jer većina proizvođača ima tako nešto na svojim sajtovima, a trebao bi i MSI. Drugo, ok, prepoznaje 4Gb.... ali, da li si resetovao BIOS na početne vrednosti?
DarkDawn- Izvinjavam se P6N SLI Platinum. Pisko-Imam dugmence koje se nalazi pored baterije na ploci. Njega sam vise puta pritiskao ako me to pitas.Inace pise da loca podrzava do 8 gb dual chanel
da stavis sad drugi stick u treci slot, a ako to nece onda mora bios update, tebi bi mozda najlakse bilo da uradis preko msi-evog live update-a koji imas na nekom od diskova od ploce, al ne znam koliko je to sigurna procedura posto ga nikad nisam koristio.
Sve memorije mogu da rade u dual chanel ali da bi tako radile na ovoj ploci moras da stavis u 1 i 3 slot ili 2 i 4. DaSick ti je je lepo sve namestio kako da updateujes bios.
update-ovao sam bios. Hvala puno svima, mnogo ste pomogli a posebno DaSickSyst, sto mi je tako uprostio. Imao sam verziju 1.0 sad je 1.7. Sada mi ostaje da ugasim komp, stavim drugu memoriju pa cemo videti.pozz
Broj postavljenih tema: 60436. Broj poslatih odgovora: 647769. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.