Dakle, ovako stoje stvari. Od danas, moja ploca Asus M2N SLI DELUXE nece da pamti bios podesavanja posle iskljucivanja naponskog kabla. Dakle, pamti kada je kompjuter iskljucen(ali se jos uvek napaja iz kabla), ali ne pamti kada iskljucim kompjuter iz struje(skroz).
Probao sam:
Da zamenim drugu grafiku - nije uspelo
Da iskljucim HDD - nije uspelo
Da probam drugu memoriju - nije uspelo
Da resetujem BIOS putem baterije, dzampera - nije uspelo
Evo nekih zanimljivosti.
Kada sam sve ovo probao , odlucio sam da izvadim plocu iz kuciste i pogledam je izbliza. Primetio sam, da su dva elektrolita malo naduvena, pa sam ih promenio(mislevsi da ce to da resi problem). Nazalost, ovo nije resilo problem.
Takodje, probao sam drugu bateriju(mislevsi da je ova moja mrtva), ali ni to ne pomaze. Cak sam merio ovu, i ova pokazuje preko 2,8V, sto znaci da je ispravna!
Ploca se bukvalno ponasa isto. I kada nema baterije, i kada je baterija tu! Ploca radi i bez dzampera za restartovanje BIOS-a. Dakle, izvadim dzamper i kompjuter radi normalno, kao da je on tu.
Dakle, cuva BIOS podesavanja sve dok ne iskljucim kompjuter iz struje.
Ako neko ima predlog, neka kaze... Zaista ne znam do cega je, probao sam sve sto mi je palo na pamet.
nije potreban ponovni flash, samo kupi drugu NOVU bateriju, pa probaj i uradi clear cmos pre nego sto je stavis. I reci mi jos jednu stvar, jel radis nesto u biosu oko podesavanja procesora, klokovanje itd..?
:: :: :: :: Polovnu bateriju, koja je ispravna :: :: Bios je uradjen pre 2-3 meseca da bi ploca podrzala AM3 procesore :: :: Mislis li da bih ipak trebao da ponovo flesujem? Da se nesto nije `zeznulo`, samo od sebe?
a sta se desava kada resetujes bios i stavis sve na default? isto?
:: :: :: Pa procesor je bio overklokovan na 3,6GHz, tacnije i sada je :: :: FSB ploce je podignut na 257, malo sam podigao voltazu memorije na 1,9V i povecao latencije memoriji na : 6 6 6 16 18. :: :: Procesor je Athlon II 240.
A da li si procitao u uputstvu da se BIOS sam resetuje kada je naponski kabl iskljucen duze od 2 minuta? :D Popizdeo sam kad sam procitao da im je to standardna stvar na novim plocama...
Zaboravih da napisem da imam M2N68 Plus... Svako novi BIOS to nosi sa sobom... Nema vadjenja naponskig kabla na duze od 2 minuta i to ti je to... Open source software rules!!!
Sam ti ja reko da neslusas ajsa i updatujes preko Live updatea :D?
...i pored sveg spida koji je uzimao, svih zaokreta i prečica kojima je išao u Noćnom Gradu, još je u snu video matricu, blistave rešetke logike kako se šire u bezbojnoj praznini.....
nije tacno da se bios resetuje posle 2min., ma moze komp da bude iskljucen iz struje 24h, bios NE SME da se resetuje. @Valheru, nema to nikakve veze, sem ako nije bila sala.
:: A da li si procitao u uputstvu da se BIOS sam resetuje kada je naponski kabl iskljucen duze od 2 minuta? : :: Popizdeo sam kad sam procitao da im je to standardna stvar na novim plocama.. :: :: Open source software rules!!! :: ::
:: nije tacno da se bios resetuje posle 2min., ma moze komp da bude iskljucen iz struje 24h, bios NE SME da se resetuje :: @Valheru, nema to nikakve veze, sem ako nije bila sala :: :: :: :: A da li si procitao u uputstvu da se BIOS sam resetuje kada je naponski kabl iskljucen duze od 2 minuta? : :: :: Popizdeo sam kad sam procitao da im je to standardna stvar na novim plocama.. :: :: :: :: Open source software rules!!! :: :: :: ::
Cak i da ima veze, ovaj nece da izdrzi ni 30sec, kamoli 2 min. A znam da nema veze.
Kupi novu kvalitetnu bateriju i resices problem. Kod mene na M2N-E se isto desavalo kada je baterija oslabila pa sam sa druge ploce ubacio bateriju koja je delovala ok, bar sto se napona tice. I sa tom baterijom mi se resetovao bios sve dok nisam ubacio novu bateriju. Od onda se nije resetovao ni jednom.
:: Kupi novu kvalitetnu bateriju i resices problem. Kod mene na M2N-E se isto desavalo kada je baterija oslabila pa sam sa druge ploce ubacio bateriju koja je delovala ok, bar sto se napona tice. I sa tom baterijom mi se resetovao bios sve dok nisam ubacio novu bateriju. Od onda se nije resetovao ni jedno
Gde to da kupim? Sta podrazumevas pod `kvalitetna baterija`? Da li bih trebao da se fokusiram na neki jednisntveni model, ili? Ajde malo preciznije. :)
I ja tipujem na bateriju, al sad nem pojma kako da okarakterisem kvalitetnu bateriju. Kupi dve/tri baterije pa shikni svaku ponaosob i gledaj sta ce se desavati sa setovanjima, jebote ako se vreme resetuje u BIOS-u onda je sigurno do baterije.
...i pored sveg spida koji je uzimao, svih zaokreta i prečica kojima je išao u Noćnom Gradu, još je u snu video matricu, blistave rešetke logike kako se šire u bezbojnoj praznini.....
:: Kupi novu kvalitetnu bateriju i resices problem. Kod mene na M2N-E se isto desavalo kada je baterija oslabila pa sam sa druge ploce ubacio bateriju koja je delovala ok, bar sto se napona tice. I sa tom baterijom mi se resetovao bios sve dok nisam ubacio novu bateriju. Od onda se nije resetovao ni jednom.
Da li je ikad iko od vas procitao uputstvo za neku novu Asus plocu? Moze da bude i baterija,ali ne treba ni ovo da se iskljuci kao opcija... Open source software rules!!!
:: I ja tipujem na bateriju, al sad nem pojma kako da okarakterisem kvalitetnu bateriju :: Kupi dve/tri baterije pa shikni svaku ponaosob i gledaj sta ce se desavati sa setovanjima, jebote ako se vreme resetuje u BIOS-u onda je sigurno do baterije :: :: :: ...i pored sveg spida koji je uzimao, svih zaokreta i prečica kojima je išao u Noćnom Gradu, još je u snu video matricu, blistave rešetke logike kako se šire u bezbojnoj praznini..... :: :: :: Kupi novu kvalitetnu bateriju i resices problem. Kod mene na M2N-E se isto desavalo kada je baterija oslabila pa sam sa druge ploce ubacio bateriju koja je delovala ok, bar sto se napona tice. I sa tom baterijom mi se resetovao bios sve dok nisam ubacio novu bateriju. Od onda se nije resetovao ni jednom
Jos samo fali da napraivs fejs pejdz :D Enivej @Frantic: tebro posedujem P7P55 Deluxe i nisam imao tih problema a ploca je relativno nova, tacnije nema ni god dana tako da sam automatski iskljucio tu opciju :)
Gde da nadjes? U nekoj radnji koja prodaje baterije, valjda imas tako nesto u okolini. Ako ne onda naruci negde u nekoj prodavnici elektronskih komponenti, https://www.kelco.rs npr. Pijace i buvljake zaobidji u sirokom luku. Varta, Sanyo, Sony... Nesto od toga. Model je CR2032. Kod mene konkretno je Sony.
Jok, nek kupi dva`es baterija pa nek isprobava, pa nek mu radi prva i ove nek baci. Nemojte da tripujete coveka sa `kvalitetnim` i `nekvalitetnim` baterijama. Lepo odes u prodavnicu i kupis bilo koju, dakle sve, samo ne na pijaci. Evo ja cu da ti preporucim da gledas da uzmes vartinu, kad ste vec navalili
meni se na M2N E SLi cudna stvar desava kad npr nestane struja ili skinem da ocistim komp pa ga uzvucem iz struje ...Promeni se vreme ,ali ne celokupno vreme vec samo sati ,minuti ostanu tacni ...ne smeta mi to jer se desava retko ,a i kad se desi samo trebam da podesim sate ...inace podesavanja u biosu ostaju sacuvana ...pogubila se ploca
:: meni se na M2N E SLi cudna stvar desava kad npr nestane struja ili skinem da ocistim komp pa ga uzvucem iz struje ...Promeni se vreme ,ali ne celokupno vreme vec samo sati ,minuti ostanu tacni ...ne smeta mi to jer se desava retko ,a i kad se desi samo trebam da podesim sate ...inace podesavanja u biosu ostaju sacuvana ...pogubila se ploca To je definitivno baterija.Ako ti racunar ne pamti tacno vreme posle gasenja,onda je 100% otisla baterija.
Ne kosta ko ploca, ali kosta oko 200-250din komad. Kupis jedno 5 komada i eto bacenih soma dinara. Kupi jednu i ako je do baterije, ima da radi, nemoj da bacas pare na vise komada. Uzmi vartinu i zavrsio si posao.
:: Ma sutra idem u soping, to je evidentno... Jurim baterije. : :: :: Javicu vam svakako kako je sve proslo, nadam se da ce sve proci kako treba... :- :: :: Kupicu od svake po jednu, valjda ne kostaju kao citava M2N SLI DELUXE. : :: :: Srecno mi bilo sutra, a vama hvala najlepse na brzim odgovorima i dobroj volji da se pomogne isfrustriranoj osobi. XD
@4ever kupis bilo koju bateriju, samo da je NOVA! @frantic, procitao sam uputstvo ukupno 2x u zivotu, za staru Epox i maximus2formula plocu, i to samo zbog nekih stvari sto mi je trebalo, a to za upozorenje da bios gubi vrednosti posle 2 min iskljucene struje prvi put cujem, niti sam procitao igde, niti mi se to u zivotu iz iskustva nije desavalo, a nestajala mi je struja 100x, mozda si se istripovao nesto.. to mi se jedino desavalo na Chaintec ploci u firmi, a nije bilo zbog baterije, nego zato sto je prsla ploca, nakon gasenja iste se resetuje bios. Da, takodje i na jednoj 478 Intel mATX plocici.
:: Da li je ikad iko od vas procitao uputstvo za neku novu Asus plocu :: Moze da bude i baterija,ali ne treba ni ovo da se iskljuci kao opcija.. :: Open source software rules!!! :: ::
:: @4ever kupis bilo koju bateriju, samo da je NOVA :: @frantic, procitao sam uputstvo ukupno 2x u zivotu, za staru Epox i maximus2formula plocu, i to samo zbog nekih stvari sto mi je trebalo, a to za upozorenje da bios gubi vrednosti posle 2 min iskljucene struje prvi put cujem, niti sam procitao igde, niti mi se to u zivotu iz iskustva nije desavalo, a nestajala mi je struja 100x, mozda si se istripovao nesto.. to mi se jedino desavalo na Chaintec ploci u firmi, a nije bilo zbog baterije, nego zato sto je prsla ploca, nakon gasenja iste se resetuje bios. Da, takodje i na jednoj 478 Intel mATX plocici :: :: :: :: Da li je ikad iko od vas procitao uputstvo za neku novu Asus plocu :: :: Moze da bude i baterija,ali ne treba ni ovo da se iskljuci kao opcija.. :: :: Open source software rules!!! :: :: :: ::
Hoces da kazes da je mozda i meni otisla ploca? :`(
Broj postavljenih tema: 60436. Broj poslatih odgovora: 647769. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.