Zanima me da li u racunar moze da se stavi ddr3 ram memorija razlicitih proizvodjaca i frekvencije? Npr: Kingston 2gb 1300mhz, Mushkin 1600mhz i OCZ 2000mhz ?
na sestrinom kompu imam 3 razlicita rama ,kingston ,transcend i PQ1 i rade dobro vec par godina ,jedino sto su ddr2 mada ne vidim zasto bi sa ddr3 bilo drugacije ?
Ne bi radile u dual/triple channel ,inace ne bi trebalo da bude nekih problema ,naravno ako su kompatibilne sa plocom a sigurno jesu ,mada ti to nije najsrecnija kombinacija ,najbolje performanse o stabilnost se dobijaju sa istim modulima
Znaci frekvencije moze razlicite bez problema, proizvodjaci isto moze ali pazi za ovo, ako stavljas razlicite proizvodjace gledaj da se uklopi cl da bude isti zbog samog odziva obe memorije i voltaze da budu makar priblizno iste, znaci recimo kingston HX treba na oko 1.9 do 2.0v da radi, a neke obicne standardne rade na nekih 1.8 mada sve zavisi do proizvodjaca, ja imam dva hyperx-a(2x1gb) i 1gb elixira koji imaju 2.5cl i 3cl(elixir) ali na istoj frekvenciji i podesio sam da rade oba na nekih 1.9v i to mi je tako stabilno, i naravno mora da se obrati paznja sta ploca podrzava od memorija....
U teoriji i dobrom delu praxe, trebalo bi da radi na najnižoj zajedničkoj frekvenciji a tako i naponu. Ali, to mora da se proba, zato što zavisi umnogome od ploče i samih modula. Nema garancije da će ali i da neće raditi, tj. trebalo bi, ali.... često ne rade moduli različitih proizvođača sa istim nazivnim vrednostima, a kamoli neke papazjanije.
samo ovo `trebalo bi da radi na najnižoj zajedničkoj frekvenciji a tako i naponu` recimo primer kod mene, ove moje(kingston) su po nekom debilnom defaultu na 667mhz i tu treba da rade na 1.8v, ali pise za njih da rade i na 800mhz ali sa 2.0v a ova druga je po defaultu na 800mhz sa 1.8v, tako da im ja nadjem lepo sredinu 1.9v i to je to :)) nema problema
Zato najsigurnije uzimati iste proizvodjace i nema brige, i naravno procitati(sto mnogi ne zele ili nece, pa se posle ceskaju sto na mojoj ploci ne radi taj i taj ram!?)
:: U teoriji i dobrom delu praxe, trebalo bi da radi na najnižoj zajedničkoj frekvenciji a tako i naponu. Ali, to mora da se proba, zato što zavisi umnogome od ploče i samih modula. Nema garancije da će ali i da neće raditi, tj. trebalo bi, ali.... često ne rade moduli različitih proizvođača sa istim nazivnim vrednostima, a kamoli neke papazjanije :: :: Next - Next - Next - Accept - Ok ...? Eh? Jbt!!! :: ::
Kad smo vec kod rama, jel zna neko jel kompatibilna Hynix-ova 1Gb DDR2 667 memorija sa ASUS P5B-E Plus plocom? Nije navedena u QVL listi, samo model od 512Mb, al ne mora da znaci da nije ako je tu nema, pa zato pitam?
:: :: Kad smo vec kod rama i off topic-a, moze predlog za neko programce koje ce da mi istestira memoriju Muskin 2x2 , da pokaze voltazu, temperaturu.. :: :: Ja sve kao namestila u biosu ploce, al bih ipak da istestiram
ovo je video memory stress test ...sad sam skinuo i poceo da mi skenira memoriju sa graficke :))
CARPE DIEM
:: npr. ovo programce (memory stress tool): http://goo.gl/z6S :: :: :: :: :: :: Kad smo vec kod rama i off topic-a, moze predlog za neko programce koje ce da mi istestira memoriju Muskin 2x2 , da pokaze voltazu, temperaturu.. :: :: :: :: Ja sve kao namestila u biosu ploce, al bih ipak da istestiram
:: Kad smo vec kod rama, jel zna neko jel kompatibilna Hynix-ova 1Gb DDR2 667 memorija sa ASUS P5B-E Plus plocom? Nije navedena u QVL listi, samo model od 512Mb, al ne mora da znaci da nije ako je tu nema, pa zato pitam ::
ma moze 90% mada 50% ti je do ploce da li hoce da guta, to drugih 50% do memorija....
ja sam na primer vozio 2-3nedelje
2x256 ddr2 533mhz , 1x512ddr2 667mhz i 1gb ddr2 533mhz, svaka je imala razlicitu letenciju i radalile su super... na 533mhz bez problema, onda sam uzeo 4x1gb :) 1066mhz i onda je nekako bolje radilo :) :) :) salim se naravno... ali nema to veze sto se razlikuju.... pa negde imas geil,kingston,nanya i svi na primer imaju elpida cipove sto mu dodje da je ista memara u pitanju :) (mozda nisam naveo bas najbolji primer ali to je to) tako da nemozes da znas dok ne probas... ali mislim da ce da radi bez problema samo bodi za svaki slucaj redolsledom koji si pisao, nekada je to za vreme SD rama bilo bitno jer je po prvoj odredjivao brzinu, mada sad to nema veze....
Odličan program za to je Speccy. evo linka za download http://www.piriform.com/speccy, a pre downloada mozesh pogledati screanshot i videti da li ti je to potrebno. :D ocitava svaku komponentu kompjutera, temperature, bla, bla... :D ...CPU, RAM, Motherboard, Graphics. Hard Drives, Audio, Peripherals...itd.
Broj postavljenih tema: 60436. Broj poslatih odgovora: 647769. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.