Montirao sam ploču Asus P5K, nova ili fabrički restaurirana to nisam siguran. Procesor je Intel E4400. Task Manager pokazuje samo jedno jezgro. Everrest, PC Wizard, Core Temp i Real Temp pokazuju temperaturu samo jednog jezgra.
Pri podizanju sistema učitava se procesor normalno i piše Count: 2 BIOS nisam dirao, sem što sam isključio integralnu zvučnu.
Hot Cpu Tester 4.41 pokazuje: Physical Processor (s) Available 2 Logical Processor (s) Available 1
Kad radi testira samo Logical Processor. Kad pokrenem CPU Burn-in test, Task Manager pokazuje 100% opterećenje tog jednog jezgra.
Da li je moguće da je jedno jezgro riknulo??? Mnogi ljudi mi tvrde da je to nemoguće.
Da li je neko imao slično iskustvo ili je čuo za ovako nešto? Svaka pomoć je dobro došla. Baš mi se ne kupuje nov procesor, ali ako mora šta da se radi.
Unapred hvala svima.
BTW, kompjuter radi bez problema, sa njega ovo pišem.
Nightbird ISKUSTVO - Proporcionalno količini uništene opreme. HOBI - Način umaranja tokom slobodnog vremena.
Naravn o da nisam:))) Nisam imao vremena, samo sam uradio Repair sistema, pošto mi kompjuter treba za rad. Misliš da Windows zeza? Verzija je XP SP2, legalna.
Nightbird ISKUSTVO - Proporcionalno količini uništene opreme. HOBI - Način umaranja tokom slobodnog vremena.
To je u planu. Imam XP SP3 na drugom kompjuteru, ali trenutno oba zauzimamo bolja polovina i ja. Čim završim posao ide instalacija koju sam pokušao da izbegnem na sve načine. Trebaće mi nekoliko dana da instaliram i podesim gomilu softvera, o Windows-u da ne govorim.
@Mortificat Probao. Ne da mi da ručno upišem ništa, a učitao je samo 1.
:: Prvom prilikom da padne sveža instalacija nekog XP-a SP :: :: Les certitudes rendent les hommes aveugles et fous :: Elles peuvent dévorer leur coeur et les changer en bête. :: :: i5 750 - TRUE Black - P7P55D - 2x1GB Samsung - HD4850 - Silverstone ST50F-230 - JugoDrvo `8 :: ::
Rasho,preporucio bih vam reinstalaciju Wina,sto ce najverovatnije resiti problem...Pre toga naravno probajte prvo da resetujete i apdejtujete BIOS. A na pitanje da li se nekom desilo...Jeste...Prisustvovao sam pre nekoliko godina mucenju procesora (testiranju) kada su momci preterali sa OCom i voltazama i procesor je ostao samo sa jednim jezgom...Racunar radi,ali task menager vidi samo jedno jezgro...Ako se dobro secam bio je u pitanju C2D E6800...Tako da ako reinstalacija sistema ne resi problem postoji velika verovatnoca da se neko pre vas izivljavao na tom procesoru.
Hvala. Nije mi palo na pamet da resetujem BIOS, pošto je ploča tek tri dana u kompjuteru. Medjutim, pre toga je ovaj procesor prisustvovao umiranju stare ploče, što je trajalo nekoliko dana. Testirao sam memoriju, hardove, sistem i sve živo. Resetovao BIOS, vadio bateriju i još svašta nešto, ali je ploča umrla. Možda je u tom procesu crklo i jedno jezgro. U svakom slučaju ovde dolazi XP SP3 čim Mirjana i ja završimo prevode. Nadam se da ću uspeti to da uradim početkom sledeće nedelje.
Javiću šta je bilo.
Pozz.
:: Rasho,preporucio bih vam reinstalaciju Wina,sto ce najverovatnije resiti problem...Pre toga naravno probajte prvo da resetujete i apdejtujete BIOS :: A na pitanje da li se nakom desilo...Jeste...Prisustvovao sam pre nekoliko godina mucenju procesora (testiranju) kada su momci preterali sa OCom i voltazama i procesor je ostao samo sa jednim jezgom...Racunar radi,ali task menager vidi samo jedno jezgro...Ako se dobro secam bio je u pitanju C2D E6800...Tako da ako reinstalacija sistema ne resi problem postoji velika verovatnoca da se neko pre vas izivljavao na tom procesoru :: :: :: DaSickSystem :: ::
Mini WinXP sa Hirens Boot CDa bi trebao da pokaze tacan broj jezgara. Prema tome, verujem da imas, ako nemas skini :) Hirens i ako ti on ocita 2 jezgra, onda je sasvim sigurno do Windowsa, ako ne ocita onda si u problemu :)
Start, run , cmd, Set devmgr_show_nonpresent_devices=1, enter devmgmt.msc, enter
View, show hidden devices.
Stavka Processors: trebalo bi da se vidi da li postoje `stari` procesori, (sivkasti su), desni klik i deinstalirati ih. Stavka Computer: ako ne stoji ACPI multiprocessor PC, desni klik, update driver, install from a list or specific location, do not search..., show compatible hardware i izabrati ACPI Multiprocessor PC.
Sansa da je jedno jezgro pregorelo, gotovo da je ravna nuli.
06.10.2010. 01:56
status: user broj poruka: 11019
Skoro sigurno je u pitanju OS - Prof. Moriarty ti je rekao sve sto je potrebno reci.
Window$ neces morati da reinstalises (ako je sve drugo u redu), ali je preporucljiv upgrade na XP3 (SP3 kao zaseban instalacioni fajl). Da podsetim: upgrade sa SP1 na SP2 implementacijom samog pack-a na postojeci sistem bio je problematican. Upgrade sa SP2 na SP3, nije.
Ciao drugari. Hvala svima na savetima. Uz malu pomoć Gugleta:), malo znanja i drugog kompjutera na kome je instaliran XP SP3 uspeo sam da zamenim HAL i pripadajuče fajlove. Prvo sam preinstalirao Intel Chipset Software Utility (stavio staru verziju koja je originalno išla sa pločom), onda sa drugog kompa izvadio i pregazio hal.dll, nrkrnlpa.exe i ntoskrnl.exe u SAFE modu i kad mi je posle restarta tražio još neke fajlove (da ne dužim sa imenima) ubacio sam XPSP3 disk umesto SP2. Onda mi se u Computer Management pojavilo ono šro treba `ACPI Multiprocessor PC` Pre toga je stajalo `Advanced Configuration and Power Interface (ACPI) PC` i davao mi je samo `Standard PC` kao drugu opciju. Sad i Task Manager i Process Explorer vide oba jezgra.
@tortojed Ja u principu nikad ne instaliram Service Pack preko postojeće instalacije, već ga integrišem na prethodnu verziji i radim Clean Install ili ponekad Repair. Inače, kad sam probao SP3 preko postojeće instalacije (napravio bekap sistemske particije, naravno) pravio mi je problema. Sa Clean Install na drugom kompjuteru radi kao sat već više od godinu i po dana.
Još jednom hvala svima i veliki pozdrav.
P.S. Obavezno ću uradi Clean install XP SP3 čim budem imao vremena.
Broj postavljenih tema: 60436. Broj poslatih odgovora: 647769. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.