GA-945PL-S3 (rev. 2.0) je u pitanju. Verzija biosa je: BIOS Version/Date Award Software International, Inc. FA, 18.Oct.06
E sad, gledao sam nesto na gigabyte sajtu i vidim da za moj procesor je potrebna verzija biosa FC. http://spedr.com/s3x8z E sad, ako bih ja fleshovao plocu sa najnovijim biosom (FD) da li bih mozda dobio stabilniji veci klok nego do sada? Tj, da li uopste verzija biosa ima veze sa time ili ne? (ne znam pa rekoh bolje da pitam da ne bih napravio sranje) Desavalo mi se na kloku 2.4GHz pocne da brljavi posle par dana. (pocne da baguje mozila(samo se crashuje), vegas ne odradi render kako treba, igre dobijaju error, itd) Posle toga samo smanjim clock malo, recimo na 2.35Ghz i onda opet radi kako treba. Sada mi je trenutno na 2.08 i nemam tih problema vec duze vreme. Evo i linka od maticne: http://spedr.com/1gp4j8
Jutros mi se desilo da nije hteo komp da da sliku na monitoru kad sam ga upalio. Cuo sam da radi i hard, vrti se kuler na procesoru, zelena lampica na ploci radi, na grafickoj se vrteo kuler i treptala lampica crvena kao i uvek kad upalim komp. Nije me mrzelo, prvo sam izvadio jedan modul rama, nije hteo. Pa sam onda izvadio drugi a ubacio ovaj sto sam izvadio i opet nista. Potom sam izvadio 4850 i stavio staru x1600pro, upalio i dobio sliku. Ugasim komp, vratim 4850 i cim sam stisnuo dugme za paljenje, dobio sam sliku i evo radi kako treba (i gasio sam komp i restartovao, nije bilo problema). Sta to moze da bude? Proveravao sam graficku, radi najnormalnije (igre, palio kombustor, sve normalno, temperature normalne)
Pa jes taj novi 945 chipset je inace poznat kao extremni overkloker
14.10.2010. 19:53
status: user broj poruka: 7285
Daj bre ljudi dokle vise ovakva pitanja??????????? Imas go kurac od ploce i nesto manji od procesora i sad bi ti 3GHz stabilno???????
Nemam nameru da te vredjam ili na bilo koji nacin ponizavam ali da li je moguce da toliko nisi svestan svoje pozicije??????????????
Jos samo da nam se neko javi sa pitanjem zasto nece Barton stabilno na 2,5GHz i da li mozda treba da uflesuje najnoviji bios na ECS KTquracteznao ploci......
Vrlo sam svestan, ali sta je problem sto pitam? Pitam jer NE ZNAM! Nemam nameru da se raspravljam niti bilo koga da vredjam. Ja sam lepo pitao da bih znao sta mogu a sta ne mogu. Para nemam pa da mogu da kupim bolje. Tako da, ako hoces pomozi, a ako ne, Boze moj... A drugo, na ovom forumu ima previse glupljih i nebitnih tema o kojima se raspravlja i pisu kilometarski postovi.
Kako god postavim i ja odgovor, svodi se na pare i bolje komponente. Za bilo šta drugo, teško je dati savet na neviđeno. Naveo si ploču i procesor i najraniju verziju biosa, bar po hexadecimalnom broju koji nosi. Pošto si poprilično tanak ali pametan da pitaš, prouči flešovanje bios-a jer, ako to piše za tvoj procesor (nisam i mrzi me da proverim), onda bi TREBAO da odradiš flešovanje ili još bolje, da ti to neko uradi ko je već radio. Na kraju krajeva, imaš i ovde pitanja i odgovora na temu flešovanja bios-a, pa i tu za detalje možeš da pitaš. Koje hlađenje procesora i koje temperature vladaju na CPU, matičnoj... grafičkoj. Sve su to sitnice na koje moraš da obratiš pažnju pre i tokom klokovanja procesora i uglavnom predstavljaju plaćanje na ćupriji - kad već nisi na mostu platio za klok ploču, klok memoriju i skuplje hlađenje. Ploča ima limit za FSB do 800MHz, zbog ograničenog čipseta (express) i, za sve je namenjena samo ne za overklok. Stoga, stišaj apetite, pa ako možeš malo da klokneš posle flešovanja i ulaganja u hlađenje procesora, ok, ali, bolje da čuvaš to što imaš dok radi ikako, ipak je procesor sa 1,6GHz dooobro nasviran i ne treba biti toliko alav da ne bi ostao i bez ploče ili procesora a eto, vidiš da brljavi i grafika - naponska sekcija na toj ploči je tužni produkt maksimalne štednje.
:: Nemam nameru da te vredjam ili na bilo koji nacin ponizavam ali da li je moguce da toliko nisi svestan svoje pozicije??????????????
Koji deo ovoga nisi razumeo??????????????????????????????????????????????????
Ajd pogledaj koje godiste je ploca,pa onda pogledaj specifikacije u vezi magistrale,naponske i uopsteno komponenata na njoj........,zahvali bogu sto je jos ziva a i bilo koji klok je za nju uspeh- pa 945 nije bio za to ni kada je izasao(965/975).
Nije meni a ni bilo kome drugom tesko da ti damo tacne naznake ali mislim da mi vatrogasci nebi na tome bili zahvalni.
@Pisko Hvala na objasnjenju. Vraticu sve na default pa neka stoji. Ko mu j*** mater.
@Ish Razumeo sam ja tebe dobro, ali mi nije bilo jasno zasto odmah tako napadanje, ko da sam ne znam sta uradio. Tj, da li uopste verzija biosa ima veze sa time ili ne? (ne znam pa rekoh bolje da pitam da ne bih napravio sranje) Ovde sam lepo rekao da ne znam i pitao da li uopste to ima veze za time... Mogao si lepo da kazes, ne radi to, nije pametno. Ili ima veze ali kod tvoje ploce nista neces dobiti jer je ploca losa. A i drugi pasus se odnosio na drugi problem za koji mi je takodje trebao neki odgovor.
Sve u svemu, kako obojca kazete, vracam sve na default i nek stoji dok ne skupim za nesto novo. Hteo sam pre par meseci da kupim, ali jbg, odose pare na drugu stranu, tj kola. Hvala :-)
GA-945PL-S3, c2d e2140 1.6Ghz (OC 2.4Ghz) 3GB Kingston ddr2 800, WD500GB, Toshiba-Samsung DVD, Sapphire ATI 4850 1gb ddr3 256 bit
Nisam imao nameru da te napadam, moji post-evi su uvek takvi, posebno kad se nesto tako pita.
Valjda si sad shvatio koliko je nepotrebno a cak i moguce hazardno to sto si hteo.
Da se vratimo na poentu promena biosa moze da znaci, medjutim sve i da uspes da je dignes stabilno na odredjenu vrednost to bi bilo toliko beznacajno da u realnom radu ne bi osetio nikakvo poboljsanje.
Da li da flash-ujes bios? - DA, jer nema sta da izgubis. Ako uspes super,ako pak ne uspes eto povoda za upgrade
`Samo su dve stvari beskonacne - svemir i ljudska glupost. Doduše, za prvu nisam siguran`
:: @Ish Razumeo sam ja tebe dobro, ali mi nije bilo jasno zasto odmah tako napadanje, ko da sam ne znam sta uradio. Tj, da li uopste verzija biosa ima veze sa time ili ne? (ne znam pa rekoh bolje da pitam da ne bih napravio sranje) Ovde sam lepo rekao da ne znam i pitao da li uopste to ima veze za time... Mogao si lepo da kazes, ne radi to, nije pametno. Ili ima veze ali kod tvoje ploce nista neces dobiti jer je ploca losa. A i drugi pasus se odnosio na drugi problem za koji mi je takodje trebao neki odgovor
Ma ja samo hocu da vidim da mu nekako tih 2.4 stabilno da me ne zajebava. To je meni cilj. Ali ne verujem da cu moci. Temperature su da kazemo ok, u full loadu (kada mu namestim tih 2.4, budu do 75C...) Grafika se ni ne greje. Do 65C u igrama a 75 kad pustim kombustor. A povod za upgrade ja imam odavno :D Malo mi se smucilo sto render klipa u 720p od 6-7 min radi po sat vremena... Ali jbg, auto mi je preci od kompa, pa pokusavam na sve zive nacine da ovo osposobim da radi iole normalno danasnjim zahtevima .-)
GA-945PL-S3, c2d e2140 1.6Ghz (OC 2.4Ghz) 3GB Kingston ddr2 800, WD500GB, Toshiba-Samsung DVD, Sapphire ATI 4850 1gb ddr3 256 bit
Ako grafa nije ona crvena single-slot palacinka od safira onda su te temperature naznaka da je kuciste neki kinezzzzzzzzzzzzzz, sto ti opet ne ide u korist sa OC-om.
Medjutim kud svi Turci tu i ludi Mujo, turi `najnoviji bios` ubaci jos koji fan(za 200-300 kinti) i probaj.Obrati paznju prilikom `klokovanja` na memoriju jer ako je neki dzank sa CL6 odzivom moraces da spustis mnozilac za jedan stepen nize pre pocetka dizanja FSB-a- jer dizanjem njega automatski dizes i memoriju, a mozda ona posustaje.
Sve u svemu pre radnje skini to fabricko govno od vent-a sa kulera, i skarabudzi 8-icu na njega,nije bitno kako izgleda- bitno je da posluzi svrsi.
`Samo su dve stvari beskonacne - svemir i ljudska glupost. Doduše, za prvu nisam siguran`
:: :: Ma ja samo hocu da vidim da mu nekako tih 2.4 stabilno da me ne zajebava. To je meni cilj. Ali ne verujem da cu moci. Temperature su da kazemo ok, u full loadu (kada mu namestim tih 2.4, budu do 75C...) Grafika se ni ne greje. Do 65C u igrama a 75 kad pustim kombustor. :: A povod za upgrade ja imam odavno :D Malo mi se smucilo sto render klipa u 720p od 6-7 min radi po sat vremena... Ali jbg, auto mi je preci od kompa, pa pokusavam na sve zive nacine da ovo osposobim da radi iole normalno danasnjim zahtevima .- :: :: GA-945PL-S3, c2d e2140 1.6Ghz (OC 2.4Ghz) 3GB Kingston ddr2 800, WD500GB, Toshiba-Samsung DVD, Sapphire ATI 4850 1gb ddr3 256 bit :: ::
Nije crvena, vec ova :P http://spedr.com/1eyyvz A kuciste jeste kinez :P Al ima i tu resenje :D Mali ventilator http://spedr.com/dgns0 kuciste otvoreno i direktno u procesor i da vidis kako padaju temperature :D
Sto se tice memorije, mnozilac za memoriju mi je x 2.0 (ne moze ispod ovoga :P )
ali je malo nezgodno za duze koristenje a i reumu ima da navuces.
Koje ti je fabricko setovanje za memoriju?, jel ukoliko me pamcenje sluzi to bi bilo 4 (4x200MHz),ako je ovo slucaj dva nije nikako broj koji ti treba, vec ga turi na 3,33 (667) i onda polako dizanje FSB-a i pracenje temperatura ploce,procesora,memorije. Grafika je u ovom slucaju totalno ne bitna mada probaj da je izvadis i procistis, jer bi rekao da ima cebence u njoj.
Temperature prati prvo u biosu a onda i u win-u, evo ti ovaj Mare-tov speecy za win:
Sto se tice grafike, nema cebence :P Cistio sam je skoro, ali ne skuplja prasinu uopste. Kupio sam je u avgustu prosle godine, i tek pre mesec dana je cistio ali nije bilo nista strasno. Ona crvena je odvratna (ima je moj burazer) ako je ne cistim na svakih mesec, dva, mogu da se jebem. Temperature PREKO 80-85 C.
Znam sa speecy, preko njega i everesta sam pratio.
Sad cu da skocim do biosa da vidim ostale vrednosti (uh, kako je ovo zvucalo, kao da sam rekao da cu da skocim do prodavnice po pivo )
EDIT: Fabricko setovanje kaze ovako: CPU Host F. 200 System Memory Multiplier 2.66 Memory (Mhz) 533 CPU Voltage 1.32500V a sa mojim setovanjima CPU Host F. 260 System Memory Multiplier 2.00 Memory (Mhz) 520 CPU Voltage 1.20000V - koju god voltazu da mu stavio, isto se ponasa, tako da sam odluco da mu je smanjim i sa ovim radi :D
Speecy kaze temperatura procesora sa ovim donjim setovanjem je 49 C dok u biosu kaze 36C pa sad, kome verovati...
Temperatura grafike je 39 C.
Broj postavljenih tema: 60436. Broj poslatih odgovora: 647769. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.