Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Komponente
Ploče, procesori i memorije
Naduveni kondenzatori
STRANA 1 OD 1
ribolovac Naduveni kondenzatori 11.11.2010. 09:39 T30870

status: user
broj poruka: 1305
Imam jedan komp na bazi msi nforce 2 ploce i semprona 2600+, star 5 godina.
Racunar radi stabilno 24/7 ali sam primetio da su se nekih 5-6 vecih kondenzatora na ploci naduli.
Zanima me koliko ce komp jos raditi bez problema, tj. koliko dugo naduti kondenzatori mogu da rade?
Hvala na odgovorima.
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
pajsgudgud To se nikad ne zna... 11.11.2010. 09:53 #261869

broj poruka: 3746
meni je na starom epoxu bilo naduveno jedno pet šest komada i radili su tako barem dve godine tj. od kad sam primetio da su se naduli pa do nošenja u servis je prošlo toliko.

support normality

Mixx ... 11.11.2010. 10:08 #261874

broj poruka: 2931
bez brige, radice

pcservismi odg 11.11.2010. 11:04 #261886

broj poruka: 6
Ako počne sistem da se restartuje, znaćeš da je do njih. :) Bolje ih zameni što pre.

zeljans da li i gde 11.11.2010. 11:06 #261887

broj poruka: 163

jel se mogu menjati na svakoj (novijoj) ploci ?
Mixx Re: odg 11.11.2010. 11:11 #261889

1. ploca radi
2. ploca vredi 15-20 evra
3. zamena elektrolita kosta 10 evra
4. mozda nikad ne crkne

:: Ako počne sistem da se restartuje, znaćeš da je do njih. :) Bolje ih zameni što pre
::
Mixx Re: da li i gde 11.11.2010. 11:13 #261890

kontaktiraj usera `servispc`

:: jel se mogu menjati na svakoj (novijoj) ploci
codeus ... 11.11.2010. 11:49 #261900

broj poruka: 4054

ti kondz. tamo nisu bez razloga .. kad su isuseni i naduvani opasno opterecuju fetove i unose nestabilnost u napajanje cpu-a ... sva sreca pa ti semproni netrose puno struje pa to moze nekako da prodje ... kad bi imao npr FX cpu od 120w i jedan naduvani cond bi ti napravio kurcshluz ..

OK je MIXX ovo zapazanje ..ploca vredi 25e a zamena kond. krece od 10e .. mada moze i 30e ako hoces hi quality ultra low esr OC class kondenzatore ..

butt .. ako se desi kurcsluz i pukne neki fet usled loseg kond. i njegovog velikog esr-a .. IZGORECE i CPU .. tako da tacnija formula za ZA promenu kondz. je CENA PLOCE + CENA CPU-a ..
Mixx ... 11.11.2010. 12:04 #261904

a ako udari grom? mnogo ako imas u kalkulaciji, ako esr ode u nebesa, ako vrisne fet, ako ode napon na cpu, ako vrisne cpu... ako se sve to desi, poklanjam ribolovcu semprona

nikolajev Kupovina novih kondenzatora 11.11.2010. 12:28 #261909

broj poruka: 284
Da ne otvaram novu temu, moze li neko da mi kaze gde mogu da se kupe novi kondenzatori od 3300uF i da li je zamena veliki problem: posedujem lemilicu, volju ali ne i iskustvo?
raic I nije neki problem u većini slučajeva 11.11.2010. 12:50 #261912

broj poruka: 9006
Treba precizna lemilica i mirna ruka (ovo prvo nije problem al drugo zna da bidne).
Obično kupujem elektroniku u onom malom tržnom centru u balkanskoj na prvom spratu. Vidi koji su u pitanju, kapacitet i napon i obrati pažnju fala bogu kako ih okrećeš, ona trakica sa strane mora da bude isto okrenuta. Za demontažu bi ti mnogo pomogla vakuum pumpica ali nije obavezno.

Srećan rad

Les certitudes rendent les hommes aveugles et fous.
Elles peuvent dévorer leur coeur et les changer en bête.

i5 750 - TRUE Black - P7P55D - 2x1GB Samsung - HD4850 - Silverstone ST50F-230 - JugoDrvo `89

Antimatery 3300 wtf :) 11.11.2010. 12:54 #261913

broj poruka: 997
Na cemu bre to menjas, veliki kapacitet kosta mada neverujem da su preko 12v ima i od 6v ali 3300uF qq...

Sve je relativno !!!

Mixx Re: Kupovina novih kondenzatora 11.11.2010. 12:57 #261916

ima, e sad gde... zabrana reklamiranja jbg... kostaju mozda 100ak din, zavisi od marke i napona. problem nije veliki ako imas dobru lemilicu i malo treniras na nekom krsu, opet zavisi od toga sta opravljas

:: Da ne otvaram novu temu, moze li neko da mi kaze gde mogu da se kupe novi kondenzatori od 3300uF i da li je zamena veliki problem: posedujem lemilicu, volju ali ne i iskustvo?
gilopile Re: Kupovina novih kondenzatora 11.11.2010. 13:11 #261924

broj poruka: 9459
Iz mog dugogodisnjeg baratanja lemilicom mogu da ti kazem da zamena elektrolita na M. plocama nije niti malo jednostavna kao sto na prvi mah izgleda.Kao sto su decki rekli,treba kvalitetna lemilica,ne jaca od 15-ak W i dosta iskustva,pumpica nije neophodna.Da je slucaj sa,recimo,jednostranim tiskanim plocicama sa rupicama od 0.8-1.0 mm stvar bi bila dosta jednostavnija,jer na m.plocama su rupice dosta manjeg promera zbog minijaturizacije,a i dobro dodje jer je manja mogucnost da se pojavi `hladan lem`(toliko da jedva moze da se proture nogice elektrolita) i zbog toga je dosta teze odlemiti ga,a tako i proturiti novi,a da ne prejebes obliznju stampu koja je vrlo tanka i ne izvuces prsten koji spaja vodove u vise slojeva...

Vise puta sam naletio na lem koji se usled grejanja komponenti toliko isusio,oksidirao,a ima ga vrlo malo,pa je neophodno ponovo ga prelemiti kvalitetnom lem zicom,pa tek onda odlemiti pumpicom i lemilicom,gde je veci rzik da se osteti stampa.U vise navrata(iz besa)sam ih lomio i na njihovo mesto nalemljivao bez proturanja nogica,ova varijanta je dosta brza,ali totales neprofesionalna,ali Boze moj!Bitno je da sljaka,a za izgled...sto bi se reklo: `nece na izlozbu`:)

(c) 1982 Sinclair research Ltd

:: Da ne otvaram novu temu, moze li neko da mi kaze gde mogu da se kupe novi kondenzatori od 3300uF i da li je zamena veliki problem: posedujem lemilicu, volju ali ne i iskustvo?
ribolovac re 11.11.2010. 13:33 #261927

broj poruka: 1305
Hvala na odgovorima. Necu da diram kondenzatore dok ne pocne ploca da jebava, a onda cu da ih zamenim(nastavim).
Koji su najcesci simptomi losih kondenzatora?

gilopile Re: re 11.11.2010. 13:42 #261933

broj poruka: 9459
Ukratko:Simptomi su da odredjena komponenta,skup komponenti ne dobivaju filtriran,deklarisan napon na koji rade,pa dolazi do njihovog crkavanja ili nestabilnosti usled grejanja zbog prevelikog napona koji najcesce propustaju,a ne bi trebali,u delu gde taj kondezator treba da odradi posao.Moze se manifestovati na razne nacine,sve zavisi u kom delu se nalazi i koliko je ostecen.

Evo i jedna ploca koja mi je trenutno na servisu,videces dva napuhanka i fet(vidno osteven) koji je riknuo,tj. u kratkom je spoju:

http://img269.imageshack.us/img269/9970/dsc00010zho.jpg

(c) 1982 Sinclair research Ltd

:: Hvala na odgovorima. Necu da diram kondenzatore dok ne pocne ploca da jebava, a onda cu da ih zamenim(nastavim)
:: Koji su najcesci simptomi losih kondenzatora
rasa007 Re: Kupovina novih kondenzatora 11.11.2010. 14:14 #261947

broj poruka: 456
Probaj u elementi u Subotici http://elementa.rs/ , ako nemaš iskustva bolje nemoj eksperimentisati koštaće te skuplje ... pogotovo ako je neka vrednija ploča.

eto ti ga na šolja 150 maraka, cev 30 maraka, penzija 35 maraka, ako se prištedi za jedno osam meseci ima da kenjam ko čovek gospodski

keep your head up legs closed eyes open

STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60436. Broj poslatih odgovora: 647768.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs