Da, sigurno. Tako sam i ja razmisljao kao ti, pa sam puko dzabe pare, prodao procesor sutradan odmah 1500din manje nego u radnji. Ispod 4 jezgra je apsurd. I onaj 720BE ne bih preko ovog uzeo, a taj 710 necu ni da komentarisem.
LG 42LD420, Athlon II x4 630, GA-MA785G-UD3H, OCZ Reaper 2x2gb ddr2 cl4, Gigabyte HD6870, SpinPoint F3 1tb, WD5000AAKS 500gb, Chieftec GPS-550AB-A 550W, NZXT Apollo Black
monitor: SAMSUNG P2070 (ili neki drugi uglavno pada izbor na P seriju samsunga) mis: A4 TECH X-748K Oscar e tastatura: LOGITECH Comfort Wave 450 Keyboard OEM podloga: ROCCAT Taito
Imaš na benchmarku test - prikaz najisplativije platforme, tj kombinacije ploča-procesor ZA IGRE (dobro, i za ostalo) ali, neke umerene cene. Tekst je super i skida maglu sa fama šta znači stvarno četvrto jezgro (ne i peto i šesto ili osmo) a šta donosi ili odnosi L3 keš. Cenu koju bi za bilo koju varijantu trebao da platiš, videćeš i sam i bitna je u trenutku kad to gledaš a ne kada ja ovo pišem - tj. članak obrađuje. Ukratko, AMD Athlon II ×3 je izuzetna kupovina zato što su taj procesor baš dobro podcenili - da bi napravili mesta za ostale. Ukratk, ako te baš mrzi da čitaš ceo tekst - što preporučujem, evo ti linkovi samo na rezultate. Pogledaj koliko god možeš, realno, poređenja, realno, najpopularnijih kupovina na našim prostorima (izuzev dvojezgarnih athlona i phenoma, nema ih ovde...).
gledao sam sve to i trenutno sam u dilemi izmedju Phenom II X3 710 i Athlona x4 635 :) samo zbog L3 kesa, al evo vidis snoopy kaze da je phenom x3 krs po njemu, a athlon do jaja. tako da cemo jos da vidimo :)
Nije krsh, daleko od toga, ali jednostavno je bolje uzeti jezgro nego taj l3 cache.
edit: u igricama samo ces da izvuces koji frame vise od tog cache-a, posto jos jezgra nisu toliko neophodna, ali zao ga u svemu ostalom shije athlon nehumano.
Phenom nije krs ni pod razno, ja sam uzeo x2 555BE , otkljucao ga i sad mi radi kao x4 955, konstantno mi je na 3.9ghz sa 1.4v naponom i em sto se greje malo, tera sve u full-u bez problema, prezadovoljan sam u COD Black ops radi galt, u MOH-u i jos drugim. Sto se tice cache imam 6mb kesa i 512 kb po jezgru sto znaci 8mb.....
Jedino sto je ovo malo rizik inace ovaj 555 BE se otkljucava kvalitetno u 90% slucajeva, sto mogu da ti potvrde i dosta clanova ovde na forumu, tako da vidi malo, raspitaj se dobro!
I ja sam kupio 550 zbog takvih prica u 90% slcajeve se otkljucavaju. ma to su GLUPOSTI! Pa nijedna budala onda ne bi dala 50 evra vise za 955 da je to tako. Nemoj da ste deca. Ima, otkljucava se, ali daleko, daleeeko od 90%.
LG 42LD420, Athlon II x4 630, GA-MA785G-UD3H, OCZ Reaper 2x2gb ddr2 cl4, Gigabyte HD6870, SpinPoint F3 1tb, WD5000AAKS 500gb, Chieftec GPS-550AB-A 550W, NZXT Apollo Black
:: Phenom nije krs ni pod razno, ja sam uzeo x2 555BE , otkljucao ga i sad mi radi kao x4 955, konstantno mi je na 3.9ghz sa 1.4v naponom i em sto se greje malo, tera sve u full-u bez problema, prezadovoljan sam u COD Black ops radi galt, u MOH-u i jos drugim. Sto se tice cache imam 6mb kesa i 512 kb po jezgru sto znaci 8mb.... :: :: Jedino sto je ovo malo rizik inace ovaj 555 BE se otkljucava kvalitetno u 90% slucajeva, sto mogu da ti potvrde i dosta clanova ovde na forumu, tako da vidi malo, raspitaj se dobro :: :: ::
Ja sam rekao za 555 Black Edition procesore, a ne za 550, naravno zato sto puno ljudi nece da rizikuje , meni je eto uspelo iz prve, a i da mi je ostao taj x2 555 u igricama bolje radi vecinom bolje nego bilo koji x4 Athlon, a tebi u 75% slucajeva komp ne koristi sva 4 jezgra , osim kod dekodiranja i prebacivanja iz Divx u DVD tu se onda vidi razlika, inace ovako u normalnom radu je dosta losiji od Phenoma, kojem onda bas dolazi do izrazaja ta cache memorija - pogotovo u igrama.
Cisto evo ti pogledaj komparaciju izmedju tvog Athlona i Phenoma x2 , pa vidi
TA CENA JE ODGOVARAJUĆA, SAMO, AKO SE CENA SKUPLJEG ATLONA PODELI SA BROJEM JEZGARA DA BI SE DOBILA CENA JEDNE JEZGRE, A ZATIM TA JEDNA ODUZME OD ATLONA X3... ALI, ALI, ALI, ALI.... razlika u performansama (zbog neoptimizovanog softvera, tj. igara i ostalog, NARAVNO) je MNOOOOOOGO manja. U retkim prilikama, atlon x4 ponešto odmakne atlonu x3. U stvari, zbog manje potrošnje ovaj jeftiniji se malo bolje i lakše nasvira, a onda, TAKT PROCESORA odnosi pobedu u mnogim situacijama nad L3-om i brojem jezgara, U nekim, naravno ne.... Ja ovde ne sporim da sa više keša dobijaš bolji procesor, ali, korak koji je cenovno napravljen od Athlona II ×3 pa naviše, prevelik je cenovno, a po performansama premali. Zato ga zovem najpametnijom kupovinom već oko godinu dana i više.
Pa vidim da ga athlon shije u 80 posto stvari, samo u igricama (trenutnim) je phenom 555 bolji. I to mizerno. A pogledaj koja je to razlika u dragon age, ogromna u korist athlona. E to je ono sto pricam, takve ce igrice da budu, i jednostavno je 2 jezgra u danasnje vreme apsurd kupiti. Ne bih voleo ni i3 da imam sad, a kamoli phenom.
Šta god da uzmeš neceš pogrešiti. Razlike su u principu male.4 jezgra su ipak 4. Sad to ne znaci puno ali možda bude znacilo kasnije ipak uzimaš nešto da traje bar 3-4 godine. Zar ne ?
U 80% posto je Athlon bolji?!?!!? Samo ovo braon polje je Phenom ne Athlon 80% je u korist Phenoma, ma dobro mogli bi ovako celu noc, slazem se da je x2 apsurd za kupiti pa da ostanes na tome, ja sam eto imao srecu i sad imam x4 955 BE i radi ko zmaj, tako da sam vise nego zadovoljan!
Mada o ukusima ne treba raspravljati, svako nek uzme sta hoce, ` svaki cigo svoga konjha hvali`
@Pisko slazem se sa tobom u vezi tvog posta gore, ali npr u zivotu kupis corsu 2002 il 2005 (isti model mala razlika) al novija tehnologija je u 2005tom godistu slicne preformanse ni jedna ni druga ne mogu da predju 160km/h al novija tehnologija smanjuje potrosnju... nbt primer al poenta je da sam pre za x4 kad vec kupujem a razlika nije paprena, a dobijam noviju tehnologiju :) ako si me razumeo sta hocu da kazem :)
@mikele79 isto pitanje je sta je bolje uzeti za pogled ka sledecoj god, cisto zbog tehnologije u principu je athlon osiromaseni phenom, al ovo je qvad a phonom je rizik dal moze se otkljucati, a pitanje teme je bilo phenom X3 710 il athlon x4 635 il athlon x3 435? :)
S obizirom da je mene procesor kostao 8500 din, ja sam prezadovoljan, mada je i taj Athlon x4 odlican procesor nema sta, nemoj pogresno da me razumes, to su u principu sve nijanse
Broj postavljenih tema: 60436. Broj poslatih odgovora: 647768. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.