Pa probaj i vidi... Stock cooler je sranje ko i svaki drugi, a pošto je AMD u pitanju, ne možeš mnogo u poredjenju sa Intelom. Očekuj 200-300mhz najviše.
Probaj neki clock, pa pusti recimo Cinebench i gledaj temperature... __________________ Scourge of PCBerza
Ma znam da je svaki stock kuler njesra, ali sta je tu je za sada :) Ali vrlo uskoro ce pasti nesto bolje :) Probacu nesto pa cu da vidim koliko je to stabilno. U svakom slucaju hvala na brzom odg. .)
Ako ne poznajete materiju bolje i ne komentarisati
05.12.2010. 02:45
status: user broj poruka: 7733
Taj fabricki kuler uopste nije njasre ,a to se najbolje vidi kod temperatura u full loadu. Kuler ima 4 pina PWM type sto znaci kada nema full load spusta obrtaje na oko 2000 rpm u full loadu ode do 3200.sve zavisi da li ploca podrzava pwm .
Drugo stabilan klok tog AMD-a ide od 3,6, 3,7 GHz do 3,8 Ghz ,zavisi od dosta faktora.
Sa fabričkim kulerom sam ostvario lepe klokove i mogu reći da ćeš i ti na svom, nemoj previše da brineš. Phenom x2 550Be sam držao na 3,7GHz fabričkom kuleru svaki dan bez ikakvih problema, dok sam X6 1055t držao na 3,5Ghz na fabričkom takođe. Dakle, lepi klokovi, istina ovaj kod x6 je imao 2 heatpipe, ali ipak je to 6 jezgara...dakle, očekuj minimum 500MHz Oc-a sa fabričkim kulerom i to bez povećanja radnog napona procesora.
Crosshair IV Formula/X6 1055T + Prolimatech Super Mega/2x2GB Geil Ultra Plus/GTX 260/Barracuda 1TB 32MB/Chieftec Black Dragon+ CFT-600-14CS
Evo sada sam digao na 3.2 cisto bzvz. Idle 28c ... U fullu ga jos nisam isprobao, polako, ima vremena.
@obradmi: ide mi u full na 3400rpm
Znaci mogu bez problema i sa ovim stock kulerom da ga bacim na nekih 3.5 - 3.6? Inace napon nisam dirao 1.25 :O Mozda da bacim napon na 1.36 ili da ga bocnem na ovaj 1.25 do max?
LG 42LD420, Athlon II x4 630, Asus M4A87TD/USB3, Kingston HyperX 2x2 Gb DDR3 1600 cl9 Black Limited Edition, Gigabyte HD6870, SpinPoint F3 1tb, WD5000AAKS 500gb, Chieftec GPS-550AB-A 550W, NZ
:: Evo sada sam digao na 3.2 cisto bzvz. Idle 28c ... U fullu ga jos nisam isprobao, polako, ima vremena. :: :: @obradmi: ide mi u full na 3400rpm :: :: Znaci mogu bez problema i sa ovim stock kulerom da ga bacim na nekih 3.5 - 3.6? Inace napon nisam dirao 1.25 :O Mozda da bacim napon na 1.36 ili da ga bocnem na ovaj 1.25 do max? :: ::
Ja sam probao taj fabricki cisto iz radoznalosti ,inace skidam fabricke kulere po default. Iznenadio sam se kada sam video temperature u full loadu koja manja bila za 4-5 C u odnosu na TT koji ima 2 kila bakra u sebi (DC)analogni tip 3 pina.
@toletole slobodno cepaj 3,6 Ghz sa njime ,pwm tip to jest digitalni kuler povecava obrtaje da bi kompenzovao temperaturu unutar kucista .Ne moras da mu dizes Vcore za 3,6 Ghz.Ostavi ga na fabrickiu voltazu ako ces 3,6 Ghz. Nesto ti je malo povecana temperatura unutar kucista pa zato vrti 3400 rpm u full load .ali ok to je to.
jedno 20-30 % kod nekih aplikacija igra ulogu kod nekih ne ,Dosta aplikacija nije optimizovano za vise od 2 jezgra.Kad pogledas zauzece recimo Jetaudio konvertovanje wav u mp3 vidis da aplikacija upotrebljava samo jedno jezgro,dok recimo Nero vision cepa na sva tri jezgra.
Evo ga daum nervira brzopletošću... Daume, bio bi red da se koriguješ, prvi si se javio u temi, o stvari o kojoj nemaš očigledno, nikakvo znanje. Ja neću porediti sa Intel-om, i reći da je Intel njesra zato što ZNAM kako je u stvari u ovome AMD dobar - jer to nema veze sa životom. Intel može biti njesra ali i dobar - nezavisno od toga kakav je stock cooler na Athlonu II x3. To je istina i bezveze je neki stereotip izbačen pa šta bude... (u stvarnosti je i Intel odličan kloker, a zbog nešto naprednije tehnologije izrade, u proseku može da se nasvira preko 4Ghz nešto više od proseka AMD-a koji, evidentno, sa novijim primercima polako napreduje ka istom WALL-u....no, živela jednostranost)... LM, sve kod AMD-a sa rimskom brojkom II u sebi, lepo se klokuje i to sa stock kulerima. U principu, ja mislim da se ništa drugo i ne isplati kupovati (kulerčine) OSIM u sva slučaja: bolest za najvećim mogućim klokom, ili, nasušna potreba za tišinom. Od toga, pozdravljam ovo drugo, ali, treba znanje,sreća u mogućnosti da se bira, i pare. U suprotnom, moj stav je da pare u dodatni kuler treba da idu u jači procesor iz serije. Ima negde izuzetaka, npr. baš x3 je potcenjen prema x4 i phenom-ima, ali, uglavnom važi ova računica. Za user-a tole-ta, PRATI temperaturu, i podiži dok iste u full load-u budu podnošljive, u principu, na stock-u i bez dodatnog ulaganja u kućište, to znači nešto više zimi i nešto manje leti, recimo, 3200MHz je više nego opuštena frekvencija, sigurno SIGURNA, dok su frekvencije koje pominje obrad, granične. Tu već postoji mogućnost overheat-a, pitanje je kakav je primerak sam po sebi overkloker itd, No, vredi probati, malo - po - malo. Neka ti pokazatelj šta je sigurno, bude sam AMD, jer, on prodaje procesore kojima je defalutna vrednost do 3400Mhz, a to je sigurno što svi athloni mogu da dohvate, nekako. I, ono što je pomenuo oko elektronske kontrole obrtaja - znači da će nasvirani procesor, nasvirati i brzinu obrtaja ventilatora i time dići nivo buke. Pa vidi. Uglavnom, zid je od 3400 - 3600 Mhz sa stock kulerom.... sve ostalo zahteva još para, ili je blesavo. Next - Next - Next - Accept - Ok ...? Eh? Jbt!!!
:: Pa probaj i vidi... Stock cooler je sranje ko i svaki drugi, a pošto je AMD u pitanju, ne možeš mnogo u poredjenju sa Intelom. Očekuj 200-300mhz najviše :: :: Probaj neki clock, pa pusti recimo Cinebench i gledaj temperature.. :: __________________ :: Scourge of PCBerza :: :: CPU-Z Validator : http://goo.gl/6l1 :: ::
Fabricki kuler ode na 3200 i 3400 obrtaja samo u slucaju full loada 90 do 100 % zauzece CPU. Kod srednjeg loada koji je i najvise u upotrebi spusti se na 2200 -2400 obrtaja jer je PWM kuler (power with modulation) koji je u relaciji sa CnQ.Broj obrtaja kulera nije povezan sa OC-om.Mozes da imas i fabricku frekvenciju pwm kuler ce se isto ponasati. Broj obrtaja ovog kulera je u relaciji sa temperaturama u kucistu.Sa vecim brojem obrtaja ovaj kuler kompenzuje povecanu temperaturu u kucistu kod full loada.Sve zavisi kakvo kuciste imas .
Ovo je 3825,1 Mhz znaci vece od tog zida koji ti pominjes Da li ce svako da postigne ovo zavisi i od ploce ,memorije, napajanja slicna stvar koja je potrebna i Intelu.
farbricki kuler mora da ga trpi do 3.2 jer su to najbrzi modeli na koje se takodje stavlja isti alu hladnjak,cak moralo bi da ide do 3.3 jer ne bi smeli da stavljaju hladnjak sa gornjom granicom T , a i koliko videh uspeli su da ga podignu do 3.3 bez diranja voltaze
@snoopy GEEK heheheheheeh
EDIT stock hladnjak za phenom II x4 je daleko bolji od ovog, meni iskreno ovaj alu ne uliva poverenje jer kad sam otkljucao jeda x3 u x4 T je skocila samo tako
Licno sam probao ,to je fabricki kuler koji je zvezdastog oblika ,barem je takav kod mene,ako si citao sta sam napisao manja temperatura u full loadu od TT sa 2 kila bakra 3 pina.Na srednjem loadu ili idle nema razlike u temperaturama izmedju ova dva kulera.E sad fabricki pravi manju temperaturu u full loadu verovatno iz razloga sto zalaufa na 3200 obrtaja ,dok TT cepa na 2000 obrtaja ,ali je i siri kuler ,devetka.
kao sto rekoh ne uliva mi poverenje ali ne znaci da ne moze, eto ti si ga probao i video sta i kako, ovaj kod ortaka je isto zvezdasti ali mu je idle sa 25 skocilo na 60c kada sam mu otkljucao jezgro, nisam imao vremena da se bakcem oko toga pa da vidim sta i kako, mozda je nesto pobrljavilo, iskljucen CnQ
Ne kazem da ce kod svih tako i biti zavisi i od kucista i rasporeda kulera,sa ovim fabrickim mi nije prelazio 57 C u full loadu i to posle pola sata akanja (3 jezgra, nisam otkljucavao 4 jezgro) ,kuciste Xigmatek asgard ,opcija smart Asus qfan ukljucena u biosu.Pasta silver (srebrnaste boje) ne zapekne kao ona bela ,menjas CPU bez problema. Verovatno bi jos bolji rezultati bili sa bakrom i 4 pinskim pwm kulerom.
Broj postavljenih tema: 60436. Broj poslatih odgovora: 647768. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.