Dakle u racunaru imam navedeni procesor na Gigabyte ploci 890GPA-UD3H. Phenom je Stepping 3, revision RB-C3. Do pre sat vremena je radio poslednja tri meseca sa stock coolerom, cije pistanje mi je dosadilo. Sad je na njemu CM Hyper 101.
Podaci iscitani iz Easy Tune-a: Napon: 1.36. CPU 3238.42MHz. HT Link: 2024.01MHz. BUS: 202.4MHz
Pokrenuo sam Prime95 test, ona opcija gde se pominje postizanje max temperature procesora. Sad posle 20 min rada tog stress testa CPU Fan je na 2700 o/min. CPU Temp: 51-52. System Temp: 42.
Da li je to ok? Posto mi je neko kad sam vec uzeo cooler pomenuo da je pn za ovaj procesor slab
Da dodam, idle tj ne bas idle, ali opterecenje pod kojim je porcesor kad nije pod opterecenjem. To je oko 25-30%. Easy Tune kaze sledece:
CPU: 811.08. HT link: 2027.71. BUS: 202.77. Multiplier 4 Napon: 0.976. CPU Fan: 1500-1600 o/min. Temperatura procesora 40-42 System: 42
btw Gde se nalazi senzor koji salje informaciju za System Temp? Da li je to naponska jedinica na ploci ili je cipset? Ova ploca ima lepe, velike hladnjake i na jednom i na drugom mestu. Da li je 42 ok temp za ovo ili je mnogo, s obzirom da vidim da je maltene stalno 42
Kuciste inace nema doodatne ventilatore, ali je bocna stranica stalno otvorena (Cheftec big tower, jedan od prvih modela koji su se pojavili kod nas)
U idle bi moglo i bolje, ali to je zbog toga što si stavio pogrešan kuler na pogrešan procesor. Hyper 101 nije namenjen za kvadove i njihov kasniji OC. Trebalo je da uzmeš Hyper 212+ ili OCZ Vendettu 2. To su već ozbiljniji kuleri, koji bi savršeno pasovali na tvog Fenoma.
Sasvim pristojne temerature imaj u vidu kao sto su ti i drugi rekli taj kuler 101 uopste nije za tako jak quad core pa cak ni 212 tj pogledas koju deklaraciju ima kuler za koje procesore ide do koliko wati opet kazem super temperature za taj kuler mada ozbiljniji kuler bi ti dao malo vise prostora :D :D
u kojem programu si ti merio temperaturu kad ti je u full loadu dodje do 56 c i koji program si pustio da ti optereti cpu? kad sam ja pustio linx 20 krugova i doslo mi je do 52 c i stao tamo a imam box kuler..
Znaci uzeo sam za duplo manje para cooler koji ce da zavrsi posao. Pri tom ovaj cooler nije sposoban da radi ono sto mi ne treba (klok). Salu na stranu, u ovom trenutku je veliki pomak tisina, stvarno je tih. Sa udaljenosti od pola metra pored otvorenog kucista maltene da ne primecujem razliku u nivou buke izmedju 1500 i 2500 o/min. Za razliku od fabrickog koji sam cuo u susednoj prostoriji.
Kako kazu, kol`ko para, tol`ko muzike. Ja sam problem resio, a pred leto mozda uzmem i neki malo jaci primerak.
Niko mi nije odgovorio gde se nalazi System senzor, na cipsetu ili na naponskoj jedinici?
Broj postavljenih tema: 60436. Broj poslatih odgovora: 647768. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.