Ja trenutno imam Muskin od 1600 Mhz ali ploca mi ocitava 1333 Mhz na ploci Gygabayte P55A-UD4 neznam zasto je tako. Neznam da li to moze da se namesti jer bio sam u biosu i ta opcija jednostavno nepostoji,ili da kupim drugu ram memoriju....
Imaš u BIOS-u opciju pod Standard Clock Control koja se zove Memory Frequency(Mhz). Tu setuješ brzinu memorije. Ništa ta memorija nije kriva i nema razloga da je menješ. Samo u BIOS-u treba da se podese stvari prema specifikacijama hardware-a koji imaš.
Ideš u M.I.T advanced frequency settings bclk frequency staviš na manual pa 160
Ovo će da ti digne frekvenciju procesora sa 2.66 na 3,2 pa najbolje reci koji procesor imaš i kakvo hlađenje. Najverovatnije možeš da ga ostaviš ovako ali ako oćeš da budeš siguran smanji cpu clock ratio na 18.
Les certitudes rendent les hommes aveugles et fous. Elles peuvent dévorer leur coeur et les changer en bête.
Pa da, kad ovaj raic ne bi komplikovao..... Samo mu XMP profili fale.
:: Ima još načina da se to izvede, recimo preko XMP profila u istom meniju ali ovako ti je najbolje :: :: Les certitudes rendent les hommes aveugles et fous :: Elles peuvent dévorer leur coeur et les changer en bête. :: :: i5 750 - TRUE Black - P7P55D - 2x2GB Kingston HyperX - 5850 Toxic - Silverstone ST50F-230 - JugoDrvo `8 :: ::
Nadjes u biosu podesavanja za cpu, i tu pise `FSB` brzina (u mhz). Tu bi negde trebalo da imas i podesavanja za ram, nesto tipa `Dram freq.` ili `FSB:Dram ratio` Primer tabele: http://img841.imageshack.us/i/ramaw.png/ (u biosu je prikazano prema prvoj ili drugoj koloni).
Brzinu rama racunas na sledeci nacin: ((fsb*dram ratio):fsb ratio)*2 Primer: fsb brzina=300 mhz, fsb:dram ratio 3:8 ((300*8):3)*2=1600
Znaci ili podignes fsb (mada na 300 nema sanse da dodjes), ili se zazas sa fsb:dram kombinacijama (u zavisnosti od ploce, mozda imas i vise podesavanja).
Sad sam video da je Intel, ali mislim da je isto i za njega, nek me neko ispravi ako gresim.
Pa ono, ne grešiš. Kod ovih intela množi bclk s množiocem memorije koji njemu stoji na 10 što mu je i maksimalna vrednost, može samo da se spušta. Najjednostavnije zato da digne bclk na 160 i dobiće frekvenciju memorije 1600. Najverovatnije neće morati ni da spušta množilac procesora, većina intela može sa 2,6 na 3,2 bez dizanja voltaže i jačeg grejanja
Les certitudes rendent les hommes aveugles et fous. Elles peuvent dévorer leur coeur et les changer en bête.
MB intelligent Tweaker (M.I.T) / Advance Frekvency Settings / Sistem Memory Multiplayer / Pa Bilo mi je na (Auto) Pa sam ga namestio na 12 i sada pokazuje 1600 Mhz..
:: Nasao sam hvala na pomoci kod mene je ovako :: :: MB intelligent Tweaker (M.I.T) / Advance Frekvency Settings / Sistem Memory Multiplayer / Pa Bilo mi je na (Auto) Pa sam ga namestio na 12 i sada pokazuje 1600 Mhz. ::
Pa nisam znao da i to ima uticaja napisao bi,mada nevolim da se hvalim meni je bitno da igrice pice a uzeo sam konfiguraciju da je nemenjam jedno 3 ili 4 godine ili ali mogu da istaknem da sam ponosan na moju graficku ATI Radeon HD 5870 :)
Broj postavljenih tema: 60436. Broj poslatih odgovora: 647768. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.